Wat een mijlpaal… Mijn kleine Charlie wordt volgende week alweer vier jaar en gaat dan voor het eerst naar school! Toch een hele gebeurtenis, zowel voor hem als voor ons. Want het is best spannend, zo’n nieuwe plek met nieuwe kindjes en een nieuwe juf. Alles gaat net weer even anders dan op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. En wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Er komt best een heleboel op je af. Daarom hebben wij alles wat je moet weten en doen voor die eerste schooldag op een rij gezet. Dan loopt het straks allemaal vast heel soepel!
Voor het eerst naar school – groep 1
Als je kind vier jaar wordt, mag hij of zij naar school. Het is nog niet verplicht, de leerplicht geldt pas vanaf vijf jaar. Maar de meeste kinderen in Nederland beginnen op de basisschool als ze 4 jaar zijn. Iedere nieuwe leerling start in groep 1. Op veel scholen bestaat er ook nog een groep 0. Hierin zitten de kinderen die tussen januari en juli instromen. Meestal zit deze groep 0 gewoon bij groep 1 in. Maar als er in die maanden erg veel kinderen bij komen, kan het soms ook een aparte instroomgroep zijn. Kinderen die zijn ingestroomd in groep 0, gaan het schooljaar erna naar groep 1 en nog een jaar later naar groep 2. Zij kleuteren dus meestal wat langer dan de leerlingen die tussen augustus en december instromen en iets korter dan 2 jaar kleuteren.
‘Lees ook: Gratis magazine voor nieuwe basisschoolouders.’
Hoe ziet een schooldag eruit?
In groep 1 staat het leren door te spelen centraal en ligt de nadruk op de sociaal emotionele ontwikkeling. Wennen aan de regelmaat en rituelen in de klas en de omgang met elkaar en de leerkracht. Veel scholen beginnen in groep 1 met het zitten in de kring. Er wordt een begroetingsliedje gezongen, gevolgd door een kringgesprek. De kinderen mogen iets vertellen of de leerkracht vertelt wat, bijvoorbeeld over het weer, welke dag het vandaag is of hoeveel kinderen er vandaag zijn. Door dit iedere dag te herhalen, leren de kinderen nieuwe woorden en dingen als tellen en ordenen. Daarna wordt er gewerkt en gespeeld in verschillende hoeken in de klas, zoals de ‘poppenhoek’ of ‘bouwhoek’. Het werken bestaat vaak uit een knutselwerkje of een opdracht als een puzzel of spelletje. Iedere dag gaan de kleuters op hetzelfde tijdstip drinken en fruit eten en rond twaalf uur zit de ochtend erop. Er wordt thuis of – als er een continurooster is – op school een broodje gegeten. En ‘s middags herhaalt zich weer een programma van werken, spelen, spelletjes doen en voorlezen. Ook wordt er tussendoor regelmatig buiten gespeeld.
Alvast wennen op school
De stap naar de basisschool kan behoorlijk groot zijn. Zeker als je kind nog niet eerder naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf is geweest. Daarom hebben veel scholen wen-dagen waarop je kind kan komen kijken en meedoen in de klas. Zo kan de toekomstige kleuter alvast wennen aan het gebouw, de kinderen en de juf of meester. Ongeveer 2 maanden tot 6 weken voor de verjaardag van je kind neemt school contact op om hierover afspraken te maken. Wennen mag maximaal 5 hele dagen. Scholen kunnen die verdelen in halve dagen, maar ook een kortere wen-periode aanhouden.
Je kind voorbereiden op de basisschool
Mentaal
Voordat de grote dag aanbreekt, is het fijn als je met je kind praat over school. Vertel bijvoorbeeld hoe de juf heet en wat je allemaal doet in de klas. Maar maak er niet een enorme big deal van en houd het vooral leuk en luchtig. Want anders maak je het naar school gaan te groot en kan je kind er juist tegenop gaan zien. Er zijn heel veel leuke boekjes met als thema ‘voor het eerst naar school’ waarin een schooldag beschreven wordt en ook de spanning die daarbij kan komen kijken. Handig om voor te lezen! Je kind mag weten dat die spanning erbij hoort en zo’n verhaal leidt misschien ook weer tot een gesprek waarbij je wat van die spanning weg kunt nemen.
‘Lees ook: App tip: ‘Naar school’.’
Praktisch
Naast de mentale voorbereiding zijn er ook een aantal praktische dingen waarvan het handig is als je kind die onder de knie heeft. Zoals zelfstandig naar de wc kunnen. Lukt dat met plassen wel, maar is het afvegen van de billen nog een probleem? Maak je niet al te druk, dat vinden veel net 4-jarigen nog lastig. En vaak lost dat zich op school vanzelf wel op. Sommigen kinderen houden het op, terwijl anderen het toch zelf gaan proberen. Een spoor in de onderboek hoort bij het leerproces moet je maar denken. En voor ‘ongelukjes’ heeft school altijd wat reservekleding. Ook aan- en uitkleden – voor het gymmen – moet je kind zelf kunnen. Dus trek je kind makkelijke kleding aan naar school. En lukt het een keer niet met een rits of knoop? Dan helpt een ouder kindje vaak even. Zo zal je kind het snel zelf leren. Je gaat je nog verbazen over hoe snel de zelfstandigheid van je kind in die periode toeneemt.
Schoolspullen
Als je voor het eerst naar school gaat, heb je ook een heleboel nieuwe spullen nodig. En het is leuk om die samen met je kind te kopen of uit te zoeken. Zo kijkt hij of zij er extra naar uit om de spulletjes in gebruik te nemen. Schaf een goeie rugzak aan met een beetje formaat. Tijdens de kleuterperiode zullen er heel wat werkjes mee naar huis genomen worden en het is handig als die erin passen. Verder heb je een broodtrommel, fruit- of snackbakje en twee lekvrije bekers nodig die je kind zelf kan openmaken. Tenzij je kind tussen de middag thuis eet, dan heb je aan één beker en een snackbakje voldoende. Koop tot slot ook een gymtas, gymschoenen en gymkleding. En voorzie de tassen, kleding, schoenen, bekers en bakjes van een naamsticker of naamlabel, zodat ze niet al na de eerste dag kwijtraken. Ik heb hele goeie ervaring met My Nametags. Die blijven enorm goed zitten en zijn er in heel veel verschillende soorten en maten.
De eerste schooldag
En dan breekt de eerste echte schooldag aan! Dat kan ondanks de wen-dagen nog steeds een beetje spannend zijn. Als het van school mag, kun je een knuffel meegeven. Daarmee voelt je kind zich vaak net wat minder alleen. Wanneer je nieuwsbakken kleuter de juf een handje heeft gegeven, op zijn of haar stoel zit en je misschien nog een boekje hebt voorgelezen, is het tijd om te gaan. Ga na het afscheid nemen zo snel mogelijk weg. Het kan zijn dat er eventjes wat tranen vloeien, maar meestal is je kind alweer heel snel afgeleid door wat er allemaal gebeurt in de klas. Dus houd dat in je achterhoofd en blijf – hoe moeilijk het misschien ook is – niet plakken en ga vooral niet mee grienen. Dat maakt het afscheid tot iets ergs en stelt het alleen maar uit.
‘Lees ook: 12 tips van een kleuter voor een bijna-kleuter.’
Moe
Voor het eerst naar school gaan, is hartstikke vermoeiend. Dus reken er maar op dat je kleuter de eerste schooldagen extra druk kan zijn, veel huilt, meer aandacht nodig heeft, lusteloos op de bank hangt of zelfs in slaap valt. Al die nieuwe indrukken, prikkels en de drukte hakken er flink in. Probeer geduld te hebben en begrip op te brengen, je weet waar het vandaan komt. En als je kind wat langer op school meedraait, zul je zien dat het gedrag vanzelf verdwijnt.
Gaat jouw kindje binnenkort ook voor het eerst naar school? Veel succes met deze nieuwe fase!
Geen reacties