Handige tips voor je autovakantie met het gezin!

5 juli 2024
Handige tips voor je autovakantie met het gezin

Elk jaar kiezen veel gezinnen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) neemt bijna 50 procent van de Nederlanders die naar het buitenland gaan, de auto. Ga je dit jaar voor het eerst met je gezin met de auto op vakantie? Dan is het verstandig om op tijd met de voorbereidingen te beginnen. Wij helpen je alvast op weg met een paar handige tips voor je autovakantie!

Zo ga je met een gerust hart op autovakantie

1# Bereid de auto voor

Ga je met de auto op vakantie, dan breng je aardig wat uurtjes op de weg door. Dit vraagt veel van je auto. Zorg er daarom voor dat je auto in goede staat van onderhoud verkeert, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Kijk voor vertrek of het profiel op de banden nog goed is en zorg voor de juiste bandenspanning. Controleer ook of alle lampen het doen en vul waar nodig vloeistoffen bij. Vergeet niet om een noodhulppakket in de auto te leggen als je dat nog niet hebt. Denk hierbij aan een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een EHBO-doos en reserve lampjes.

Check ook of de landen waar je doorheen rijdt specifieke eisen stellen voor wat je in de auto moet hebben liggen. Zo geldt in Frankrijk het dringende advies om een alcoholtest in de auto te hebben. In Duitsland ben je verplicht om een verbanddoos te vervoeren. Het is handig om deze dingen van tevoren uit te zoeken, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan.

2# Zoek de nodige documenten bij elkaar

Een andere belangrijke tip is om op tijd de nodige documenten bij elkaar te verzamelen. Kom je er nu al achter dat je bepaalde documenten verlopen zijn of dat je ze kwijt bent, dan heb je nog genoeg tijd om voor vervanging te zorgen. De onderstaande documenten zijn vaak belangrijk om bij je te hebben op vakantie:

  • Rijbewijs
  • Paspoort of ID-kaart
  • Eventueel een internationaal rijbewijs
  • Zorgpas of een foto ervan
  • Groene kaart van je verzekeraar
  • Eventueel een medisch paspoort

Ga je met het hele gezin op autovakantie, dan is het handig om de verzekeringskaarten van alle gezinsleden bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je deze documenten op een veilige plek bewaart, maar wel makkelijk kunt pakken tijdens je reis.

>> Lees ook: Met het gezin veilig de weg op | Verzekeringen voor al je voertuigen

3# Check je verzekeringen

Tijdens een autovakantie maak je veel kilometers, dus de kans dat er onderweg iets gebeurt, is altijd aanwezig. Zeker omdat je in het buitenland en in een onbekende omgeving rijdt, is de kans op schade of een ongeluk groter dan thuis. Om te voorkomen dat je vakantiepret hierdoor teveel bedorven wordt, is het slim om de juiste verzekeringen af te sluiten.

Een autoverzekering heb je natuurlijk al, maar het is verstandig om voor vertrek te controleren welke dekking je precies hebt. Een autoverzekering kun je uitbreiden met een dekking voor pechhulp in het buitenland, voor het geval je auto ermee ophoudt. Bij een reisverzekering afsluiten kun je kiezen voor een aanvullende dekking waarmee je naast pechhulp ook recht hebt op vervangend vervoer in het buitenland. Aangezien dit een uitgebreidere dekking is, kan het verstandig zijn om, als je met de auto op vakantie gaat, een reisverzekering af te sluiten naast je autoverzekering.

4# Zorg voor vermaak in de auto

Een lange autorit kan voor kinderen best saai zijn. Zorg daarom voor voldoende entertainment tijdens de reis. Denk aan tablets met spelletjes en films, luisterboeken, kleurboeken, puzzels en snacks. Maak van de reis een avontuur door leuke tussenstops te plannen waar de kinderen even hun energie kwijt kunnen. Dit maakt de reis niet alleen leuker voor hen, maar zorgt er ook voor dat het in de auto gezellig blijft.

5# Pak slim in

Efficiënt inpakken kan veel stress voorkomen. Maak van tevoren een checklist van alles wat je nodig hebt en pak slim in. Zorg ervoor dat de meest noodzakelijke spullen binnen handbereik zijn. Denk aan luiers, flesjes, snacks, speelgoed en reservekleding voor de kinderen. TIP: maak een aparte tas voor deze spullen die je dicht bij de hand houdt, zodat je niet de hele kofferbak overhoop hoeft te halen tijdens een korte stop.

6# Plan je route

Voordat je vertrekt, is het verstandig om je route goed te plannen. Gebruik een navigatiesysteem of een app om je route uit te stippelen en eventuele verkeersdrukte te vermijden. Bedenk van tevoren waar je kunt stoppen voor een pauze. Zoek leuke speeltuinen, parken of kindvriendelijke restaurants langs de route. Dit breekt de lange rit en geeft de kids de kans om hun energie kwijt te raken.

Met deze tips ben je goed voorbereid op je autovakantie. Zorg ervoor dat je alles op tijd regelt, zodat je ontspannen aan je vakantie kunt beginnen. Alvast een fijne vakantie en maak mooie herinneringen met het gezin!

Berlijn met kinderen | Dit zijn de leukste uitjes & dingen om te doen!
De leukste & mooiste Europese steden voor een citytrip met kids!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter