Leerzaam leesvoer: De Gestreepte Boekjes

22 november 2014

Kleuters uit de jaren ’50 speelden met blikken autootjes, draaimolens en wipkippen, werd je in de jaren ’80 geboren dan had je ongetwijfeld een viewmaster waarmee je naar plaatjes kon kijken als je hem naar het licht hield en liep je met klaparmbanden om je pols, terwijl ons eigen kroost zich vermaakt op de iPad. Maar in welke tijd je ook luierde, (voor)lezen heeft altijd deel uitgemaakt van de opvoeding van kinderen. En dus kent iedere generatie zijn eigen kinderboek iconen; zoals de Gouden Boekjes, Nijntje, Pinkeltje, Jip en Janneke en de Botjes boeken. En de jeugd van tegenwoordig leest of wordt voorgelezen uit de Gestreepte Boekjes over Borre. Ook zo’n populaire kinderboekenserie waar over vijftig jaar met nostalgie aan wordt terug gedacht en die dan waarschijnlijk nog steeds – zij het in digitale versie – in de boekschappen te vinden is.

borre, gestreepte boekjes, voorleesboeken, kinderen, peuters, kleuters, basisschool, leren, lezen, taalvaardigheid, taal, ontwikkeling, opvoeding, voorlezen, voorleesboeken, populaire, tips, ideeën, prentenboeken, top 10, leesboeken, zelf, lezen, leeftij Borre – een op een wit wolfje lijkend dier – speelt de hoofdrol in deze serie. Wat hem zo populair maakt, is dat hij niet alleen hele grappige, leuke en bijzondere dingen beleeft, maar de boeken zijn ook heel erg leerzaam. Ze ondersteunen op een speelse manier de taalontwikkeling en groeien wat betreft onderwerp en niveau mee met de leeftijd van je kind. De boekjes zijn genummerd naar de groepen van de basisschool. Groep 0 (voor peuters), 1 en 2 zijn voorleesverhalen. De boekjes voor groep 3 ook, maar met oefenzinnen, zodat kinderen er zelf ook in kunnen lezen. En vanaf groep 4 zijn de boekjes geschikt om helemaal zelf te lezen. De voorleesboekjes zijn vanwege hun beperkte lengte ideaal als verhaaltje voor het slapen gaan.

borre, gestreepte boekjes, voorleesboeken, kinderen, peuters, kleuters, basisschool, leren, lezen, taalvaardigheid, taal, ontwikkeling, opvoeding, voorlezen, voorleesboeken, populaire, tips, ideeën, prentenboeken, top 10, leesboeken, zelf, lezen, leeftijOok Finn kiest er haast iedere avond wel één uit om uit voorgelezen te worden. Dankzij de felle, vrolijke kleuren vallen ze lekker op. Het boekje over Borre en de ijscoman is favoriet. Tja, welke peuter smelt er nu niet voor een ijsje! Het boekje gaat over Borre die het op een zomerse dag zo warm heeft dat hij wel in de koelkast zou willen kruipen. En dan hoort hij de bel van de ijscoman. Een ijskoud ijsje, daar heeft Borre trek in. Maar dan ontdekt hij dat hij helemaal geen geld bij zich heeft. Dus bedenkt de ijscoman een klusje: Borre mag de bel van de ijscokar schoonmaken in ruil voor een ijsje. Binnenin de bel zitten alleen hele kleine gekke mannetjes – de klingelmannetjes – en zij lusten ook wel een ijsje, want dat krijgen ze nooit. Je raadt het al… De net gepoetste bel blijft niet schoon als Borre besluit om zijn net verdiende ijsje met de klingelmannetjes te delen.

borre, gestreepte boekjes, voorleesboeken, kinderen, peuters, kleuters, basisschool, leren, lezen, taalvaardigheid, taal, ontwikkeling, opvoeding, voorlezen, voorleesboeken, populaire, tips, ideeën, prentenboeken, top 10, leesboeken, zelf, lezen, leeftij Behalve de Borre-boekjes los aanschaffen, kun je je kind ook lid maken van de Borre Leesclub. Dan ontvang je iedere maand twee prachtig geïllustreerde boeken met harde kaft, het Borre clubblad met taalspelletjes, puzzels en allerlei nieuwtjes en kun je ieder boek gratis downloaden op een iPad of tablet (handig voor op vakantie of onderweg!). En dat voor €10,50 per maand. Een leuk idee voor Sinterklaas?

Generatie app, note, muis
Dinovember

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter