Voorleesboeken – De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

16 januari 2020
Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Het lukt ons helaas niet iedere dag, maar we proberen het wel altijd; onze kinderen voorlezen. Ze vinden het super leuk, het is altijd een gezellig moment samen. En bovendien; voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling, daar hamert de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ieder jaar weer op tijdens De Nationale Voorleesdagen. Die gaan volgende week woensdag van start en worden op veel scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt. Daarnaast heeft een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen een Prentenboeken Top 10 samengesteld met de mooiste nieuwe voorleesboeken. Allemaal pareltjes met een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties die voor leuke interactie zorgen met je kind. Aanwinsten voor je boekenkast dus! Wij zetten ze voor je op een rij.

Prentenboeken Top Tien – 10 Leuke voorleesboeken

Prentenboek van het jaar: Moppereend

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Van dit rijtje voorleesboeken is Moppereend het Prentenboek van het Jaar en staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen. Het verhaal gaat over een eendje dat in het boek van mopperig naar extreem chagrijnig gaat. De andere dieren proberen haar op te vrolijken, maar worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven haar hoofd groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los; regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Aanbevolen leeftijd: 4 t/m 6 jaar. Prijs: €14,95 bij Bol.com. En speciaal voor De Nationale Voorleesdagen is er een mini-editie van dit boek te koop in de boekwinkels voor €5,25.

‘Lees ook: Verhaaltjes voor het slapen gaan – De leukste voorleesboeken voor peuters & kleuters.’

Spelen tot het donker wordt

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Dit kleine vierkante prentenboekje met gladde hardkartonnen bladzijden is een ode aan vriendschap en samen spelen. Het boekje begint met een illustratie van een meisje dat ’s ochtends naar buiten komt en zich uitrekt. In het gedichtje dat erbij staat, wordt verteld wat zij met haar vriendje allemaal speelt. Daarna volgen prachtig geïllustreerde bladzijdes met de lieve, speelde tekeningen van Marit Törnqvist zonder tekst. Daar zie je wat het gedichtje beschreef. Het meisje en jongetje spelen samen op het strand, in bad, ze maken een poppenrestaurant en bouwen een spoorbaan waar je niet op uitgekeken raakt. Heel soms spelen ze alleen. Aan het eind van het boek volgt weer een gedichtje met daarnaast het jongetje voor zijn raam onder de avondhemel. “Één nachtje slapen, dan spelen we weer’. Een heerlijk boekje om samen te lezen met peuters.

Aanbevolen leeftijd: 2 t/m 4 jaar. Prijs: €9,50 bij Bol.com.

De hapgrage krokodil

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Verschillende dieren snakken naar water op een hete dag in Afrika. Toch staan ze aarzelend aan de rand van de poel. Dat begrijpen de flamingo’s niet. Als die aanstalten maken om het water in te gaan, waarschuwen de andere dieren hen voor de hapgrage krokodil. Maar de flamingo’s zijn niet bang. Als de krokodil hen bedreigt, waarschuwen ze hem dat hij de hik zal krijgen als hij hen opeet. Dat werkt en daarom durven nu ook andere dieren het water in, terwijl ze de bijziende krokodil met precies dezelfde woorden tegemoet treden. Totdat de krokodil argwaan krijgt… De opbrengst van dit boek gaat naar een natuurbeschermingsproject.

Aanbevolen leeftijd: 4 t/m 6 jaar. Prijs: €16,95 bij Bol.com.

Deze ridder zegt NEE

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Dit grote prentenboek gaat over Ridder Finn die altijd doet wat zijn vader en zijn moeder vragen, hij ruimt netjes op en helpt braaf mee. Tot hij op een morgen een kriebel in zijn buik voelt en die kriebel kruipt langzaam omhoog… en dan brult Finn: NEE! Nee, op alles. Hij weigert zelfs naar binnen te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal zo gevaarlijk nog niet en is hij zelfs een beetje eenzaam. Een fijn prentenboek om samen te lezen, waaruit blijkt dat nee zeggen krachtig maakt en ja zeggen ook leuk kan zijn.

Aanbevolen leeftijd: vanaf ca 4 jaar. Prijs: €14,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: De mooiste sprookjesboeken voor kinderen.’

Een schildpad was zijn schildje kwijt

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

In dit boek is een schildpad op zoek naar zijn verloren schild. Helaas vindt hij het nergens. Radeloos geeft hij de moed op, beseffend dat hij zonder schild zichzelf niet meer is. Ten einde raad kruipt hij daarom een oud konijnenhol in, maar ook ’s nachts in zijn dromen blijft het gemis aanwezig. Op een dag wordt hij wakker van een vrolijk melodietje, afkomstig van een lief vogeltje dat hem wil helpen. Zijn oude schild vinden ze niet, maar samen komen ze tot een prachtige oplossing.

Aanbevolen leeftijd: 4 t/m 6 jaar. Prijs: €14,99 bij Bol.com.

Van 1 tot 10

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Leren tellen was nog nooit zo leuk met dit verrassende en vernieuwende kartonnen telboekje voor de allerjongsten. De opzet is simpel: op elke bladzijde staat een groot dier met daarnaast in grote contrasterende letters de naam van een lichaamsdeel en daarboven heel groot een getal (van 1 buik tot 10 snorharen). Op de sterk glanzende bladzijden spatten de kleuren er vanaf, zodat naast het dier het cijfer en de letters vanzelf meedoen als voorbereidend lezen.

Aanbevolen leeftijd: 1 t/m 3 jaar. Prijs: €9,99 bij Bol.com.

Zó moe en toch klaarwakker

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Alle dieren zijn zo moe. Maar dan moet de zeeleeuw nog even naar de wc, de pelikaan wil nog een slokje water en de ezel heeft jeuk aan zijn oor. Allemaal verdwijnen ze met het nodige lawaai de kamer uit, waarbij ook steeds de deur open en dicht gaat. Uiteindelijk vinden ze alle zes rust bij het kindje in bed, maar nu is die opeens klaar wakker! Gelukkig weet hij daar wel wat op. Grappig bij het voorlezen zijn de uitgeschreven geluiden die de dieren maken bij het lopen naar de deur: pitsj, patsj (de zeeleeuw), sjluurf, sjluurf (de krokodil), enz. Daarna volgt steeds de grappige herhaling: ‘Deur open …. deur dicht’. Een super leuk boek om uit voor te lezen en uit voorgelezen te worden dus.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 2,5 t/m 6 jaar. Prijs: €11,95 bij Bol.com.

‘Lees ook: Must have voor dino fans! Dinosaurs – een magisch pop-up boek.’

De boer en de dierenarts

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Er gaat van alles mis op de boerderij in dit boek. De boer wil de koe scheren en zoekt eieren bij de varkens. Hij is helemaal in de war! Hij bedenkt ook steeds smoesjes om met een dier naar de dierenarts te kunnen gaan. De boer is namelijk verliefd, maar is te verlegen om de (mannelijke) dierenarts voor een picknick uit te nodigen. De dieren op de boerderij begrijpen dat ze de boer een handje moeten helpen. En wat blijkt? De dierenarts begrijpt precies van welke ‘ziekte’ de boer last heeft. Een vertederend prentenboek voor kleuters over het thema verliefd zijn waarin op een liefdevolle manier uitleg gegeven wordt aan seksuele diversiteit. Een absolute aanrader.

Aanbevolen leeftijd: 4 t/m 6 jaar. Prijs: €14,95 bij Bol.com.

De grote vijf

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

In it verhaal gaat Dani bij zijn opa logeren. Bij opa hangen gekleurde maskers en mooie schilderijen uit zijn geboorteland (Afrika). Op één schilderij staan vijf dieren afgebeeld en Dani vraagt aan opa welke dieren dat zijn. Opa vertelt elke dag iets over een van de vijf dieren en Dani moet dan raden over welk dier het gaat. Olifant, leeuw en neushoorn weet hij, maar de kat die lekker zacht voelt en vlekken op zijn lijf heeft (luipaard) weet hij niet en ook de buffel herkent hij niet in de beschrijving van opa. Spelenderwijs wordt in dit prentenboek verteld wie de “grote vijf’ van het dierenrijk zijn. En omdat op de ene bladzijde de kenmerken van het dier beschreven worden en op de volgende bladzijde het antwoord volgt, kan je eigen kind zelf ook bedenken om welk dier het zou kunnen gaan.

Aanbevolen leeftijd: 4 t/m 6 jaar. Prijs: €15,95 bij Bol.com.

Otto groot, Otto klein

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes

Otto groot, Otto klein sluit dit rijtje leuke voorleesboeken af. Groot en klein, boven en onder, nat en droog, kort en lang, binnen en buiten en nog veel meer. Alle tegenstellingen worden in dit kijk- en ontdekboek uitgelegd met beelden. De prachtige prenten staan tjokvol beeld- en taalgrapjes voor zowel kinderen als volwassenen. En er zijn leuke zoekopdrachten.

Aanbevolen leeftijd: vanaf 3 jaar. Prijs: €17,99 bij Bol.com.

Lees ook: Voorlezen – Maak het nóg leuker voor je kinderen met deze voorleestips.’ 

Wat zijn jouw favoriete voorleesboeken?

Ik ben benieuwd wat jij van de Prentenboeken Top 10 van De Nationale Voorleesdagen vindt! Zitten er voorleesboeken bij die je al kent? En wat lees jij momenteel voor aan jouw kinderen?

Voorleesboeken - De leukste, mooiste en grappigste nieuwe pareltjes
Spelling oefenen - Zo oefent je kind de lesstof van school thuis op een leuke & leerzame manier
Tips en leuke activiteiten voor een slaapfeestje

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter