Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids

24 januari 2023
Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids! En leuke knutselideeën voor bij de Nationale Voorleesdagen 2023!

Schraap je keel en oefen alvast op je stemmetjes; De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur! Van 25 januari tot en met 4 februari is er extra aandacht voor het voorlezen van kinderen, wat zo ontzettend belangrijk is. Er worden voorleesontbijtjes en tal van andere leuke activiteiten georganiseerd op school, de peuterspeelzaal, kinderopvang en in bibliotheken. En het is ook een mooi moment om thuis de boekenkast uit de breiden met nieuwe voorleesboeken waarmee je samen op de bank kunt kruipen. Ter inspiratie hebben wij de Prentenboeken Top Tien van dit jaar voor je op een rij gezet. Allemaal voorlees toppers met een goed verhaal, humor en aantrekkelijke illustraties die voor leuke interactie zorgen met je kind. En we hebben ook nog een paar leuke, maar simpele knutseltips bij het Prentenboek van het jaar; maak je eigen modderman. Of knutsel een speelgoedbeest boekenlegger! 

Prentenboeken Top Tien – 10 Leuke voorleesboeken

Prentenboek van het jaar: Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

Van dit rijtje voorleesboeken is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ het Prentenboek van het Jaar 2023. Een super grappig boek waarin alle kinderen die wel eens rommel maken zichzelf zullen herkennen. Het boek gaat over Maximiliaan Modderman die op een dag alleen thuis is en besluit om een feestje te organiseren voor al zijn speelgoedbeesten. En daar hoort natuurlijk ook taart bij. Het wordt een wild feest. Én het wordt een vies feest. Oeps… Wat zullen papa en mama zeggen als ze thuiskomen? Een voorleesboek waaruit kinderen keer op keer opnieuw voorgelezen willen worden en wat ons betreft dan ook terecht Prentenboek van het Jaar.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €14,99 bij Bol.com. En speciaal voor De Nationale Voorleesdagen is er ook een editie met voorleesknuffel.

‘Lees ook: Dit zijn dé leukste vakantieboek & vakantie doe-boeken tips voor kinderen.’

Knutseltips bij De Nationale Voorleesdagen 2023

1. Lekker kliederen met modderverf

Om het Prentenboek van het Jaar extra levendig te maken, hebben we een hele leuke knutseltip. Maak je eigen Modderman! Of een moddertaart! Kinderen vinden dit geweldig, want er mag…. eh nee… er MOET geknoeid worden. Maken jullie er net zo’n puinhoop én feestje van als Maximiliaan? Hoe je de modderverf maakt, laten wij je stap voor stap zien in de video hierboven. 

2. Knutsel een knuffelbeest boekenlegger

Een leuk knutselidee voor bij de Nationale Voorleesdagen 2023! Knutsel je eigen boekenlegger!

En een ander leuk knutselidee bij de Nationale Voorleesdagen van 2023 is deze knuffelbeest boekenlegger. Eén van de knuffelbeesten van Maximiliaan die ook op het feestje is. Je maakt hem van een ijsstokje, papier en chenilledraad. Zo weet je precies waar je in je voorleesboek gebleven bent.

BORA Kiekeboe!

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

BORA Kiekeboe! is een heerlijk voorleesboek voor peuters. Een kleurrijk en stevig kartonboek van Nederlandse bodem waarin hondje verstoppertje speelt. Alle dierenvrienden zijn naar hem op zoek, maar waar ze ook kijken; ze kunnen hem nergens vinden. Misschien kun jij ze helpen zoeken door aan de schuifjes te trekken? In de woonkamer, de slaapkamer en de tuin… En verrassing; achter alle schuifjes zit nóg weer een schuifje. En er blijken nog meer dieren verstopt te zitten. Zo wordt het zoeken extra leuk.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 1,5 jaar. Prijs: €10,99 bij Bol.com

‘Lees ook: Verhaaltjes voor het slapen gaan | De leukste boeken voor het naar bed gaan.’

Brave hond! Stoute kat!

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

In het prentenboek Brave hond! Stoute kat! staan 32 mooie en grappige kinderversjes en prachtige dierenportretten waarnaar je eindeloos met je kind kunt kijken en waardoor je in leuke gesprekken met je kind terecht komt. Op elke spread staan er twee dieren tegenover elkaar die soms wel op elkaar lijken, maar die juist hele verschillende karakters hebben. Een spin zit geduldig te wachten in haar web, een bromvlieg zoemt ongeduldig door de kamer. Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. Dat is de aard van het beestje. En hoe zit dat met jou? Lijk jij het meest op een brave hond of op een stoute kat? Zo biedt dit boek aanknopingspunten om met kinderen interessante gesprekken te voeren, over de aard van dieren én mensen.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €15,99 bij Bol.com.

De bijzondere beer

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

De bijzondere beer is een liefdevol voorleesboek over anders zijn. Toen de beer uit dit boek gemaakt werd, was er namelijk veel te zien. Dus zat hij niet stil, maar keek hij om zich heen en zat scheef. En zo werd hij een bijzondere beer. ‘Jij bent niet goed’, zei een man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ En hij gooide de beer weg. Maar waarom zou ik niet goed zijn, dacht de beer. Ik ben toch gewoon een knuffel? En dus gaat hij zelf op pad om iemand te vinden die hem als knuffel nodig heeft. Een prachtig verhaal over anders zijn en toch ook heel gewoon. Over vriendschap, liefde en erbij horen. Je gunt iedereen een bijzondere beer en dit mooie boek.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 4 jaar. Prijs: €14,99 bij Bol.com.

De eend die niet van water hield

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

In De eend die niet van water hield worden Eend en Kikker dikke vrienden, ook al lijken ze helemaal niet op elkaar. Eend is niet zoals andere eenden; hij houdt namelijk niet van water. Wat natuurlijk best gek is voor een waterdier. En Kikker is juist dol op water. De twee ontmoeten elkaar tijdens een donkere, stormachtige nacht, als Eend een gat in zijn dak ontdekt. Kikker is verdwaald en is zijn familie kwijt. De volgende dag gaan de twee samen meteen op zoek. Het wordt een boeiende tocht en Kikker’s huis blijkt onvindbaar. Maar onderweg vindt het aparte stel wel iets anders waardevols. Namelijk de moed om je angsten te overwinnen én de twee vinden elkaar. En zo leren Eend en Kikker de lezers van dit prachtige verhaal dat vriendschap in allerlei maten en vormen voorkomt en dat je helemaal niet op elkaar hoeft te lijken om goede vrienden te worden. En ook dat niet de bestemming, maar de weg er naartoe er toe doet. Een mooi voorleesboek voor jong en oud.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €15,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: De mooiste sprookjesboeken voor kinderen.’

Een zee van liefde

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

Dit voorleesboek is er één om te geven aan iedereen van wie je houdt. Om te beginnen aan je eigen kinderen natuurlijk. Het gaat over een kleine pinguïn die de oceaan doorkruist tot bij het huis met de vuurtoren. Hij moet zijn vriend de beer namelijk iets belangrijks vertellen. Zo belangrijk, dat hij twijfelt om het te vertellen en het liefst terug naar huis wil. Want zodra hij zijn geheim vertelt, verandert alles. Dat weet hij wel zeker. Een mooi verhaal met prachtige illustraties over het volgen van je hart en je dromen.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 4 jaar. Prijs: €19,99 bij Bol.com.

Ik ben Pippi niet!

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

Behalve op voorleesboeken met een diepere boodschap zijn wij – en vooral onze kinderen – ook dol op boeken met humor. Ik ben Pippi niet! is zeker zo’n boek. Het gaat over Meisje de Geit die trots is op hoe uniek en bijzonder ze is. Er is echt niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen? Dan word je boos en roep je heel hard: ‘Ik ben Pippi niet!’ Maar beter nog: dan schrijf je een brief naar die Pippi (wie dat dan ook is) om te vertellen dat je haar niet bent, maar wel een stoere meisjesgeit die kan schrijven. En daarna til je lekker je vader op en geef je je oma een dikke kus! Een heerlijk eigenzinnig en droogkomisch voorleesboek waarbij je vanaf de eerste bladzijde al in de lach schiet. Een musthave in je boekenkast!

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €15,99 bij Bol.com.

Kom, we gaan een boek lezen!

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

Met dit prentenboek kun je heerlijk uit de voeten met je voorleesstemmetjes. ‘Kom, we gaan een boek lezen!’ roept het kind. Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw. Ze kunnen beginnen. ‘Wacht!’ hinnikt de zebra. ‘De ooievaar is er nog niet!’ Ha, daar komt hij juist aan. Zo, nu kunnen ze beginnen. Toch?… Een lief verhaal met allerlei dieren in de hoofdrol en prachtige tekeningen.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 1 jaar. Prijs: €13,50 bij Bol.com.

‘Lees ook: WC-lectuur: De leukste kinderboeken over poep, plas en scheetjes.’

Nee! zei konijn

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

Wanneer het favoriete woord van je kind ‘nee’ is, vinden jullie vast heel veel herkenning in dit grappige prentenboek. Konijn weet namelijk ook heel goed wat hij wil. En vooral wat hij níet wil. Aankleden, ontbijten, spelen, in bad… Zijn antwoord is steeds hetzelfde; ‘Nee!’ Tot mama iets voorstelt waar zelfs Konijn geen ‘Nee!’ tegen kan zeggen. Een onweerstaanbaar voorleesboek met prachtige illustraties waar zelfs elke eigenwijze Nee-zegger heel hard ‘Ja!’ tegen roept.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €16,99 bij Bol.com.

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids!

Dit prentenboek is een aanrader voor kinderen die binnenkort voor het eerst naar de crèche of peuterspeelzaal gaan. Net zoals de kleine krokodil. Gelukkig wordt het voor hem een leuke dag, vol vertrouwde én nieuwe geluiden. Aan het eind van de eerste dag op het kinderdagverblijf heeft de kleine krokodil een heerlijke tijd gehad. Klop-klop doet dan de deur. Daar is de grote krokodil al om de kleine krokodil mee naar huis te nemen. De tekeningen van krijt en potlood zijn mooi en het verhaaltje leuk. En dankzij de stevige bladzijdes van karton, kan je bijna-peuter dit boekje zelf makkelijk doorbladeren.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 1,5 jaar. Prijs: €10,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: Voorlezen | Maak het nóg leuker voor je kinderen met deze voorleestips.’ 

Wat zijn jouw favoriete voorleesboeken?

Wij zijn benieuwd wat jij van de Prentenboeken Top 10 van De Nationale Voorleesdagen vindt! Zitten er voorleesboeken bij die je al kent? En wat lees jij momenteel voor aan jouw kinderen? Deel vooral ook jullie favoriete boekentips in een reactie hieronder!

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

1 April grappen | Dit zijn de beste 1 april pranks & grappen voor thuis!
My First Barbie; Barbiepoppen speciaal voor kleuters

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Yvonne 27 januari 2022 at 9:26 pm

  Erg leuk! Wij gaan morgen met groep 3 aan de slag! Zal wat foto’s delen. Is het vouwblaadje 16 of 20 centimeter?

 • Reply Nadia 25 januari 2023 at 3:02 am

  Ons leukste voorlees boek is “is dat alles?”. Een jongetje logeert bij z’n drie opa’s die een fiets voor hem bouwen. De fiets is super gammel maar de opa’s vertellen de jongen hoe blij hij wel niet mag zijn, want “vroeger was alles anders!”. Beide kinderen vinden het super leuk en ik heb het boek al 50x voorgelezen haha.
  Zelfs m’n 11 jarige vindt het boek nog steeds grappig! Nu begrijpt hij er ook meer van, pikt de eerste verdrijving van de opa’s op.
  Andere favorieten zijn “Pim Piloot” over een stunt piloot die iedereen graag helpt met al z’n vliegtuigen, tot hij zelf een keer hulp nodig heeft. En “Rintje”, over drie hondjes die leuke avonturen beleven in korte verhaaltjes. Perfect voor het slapen gaan.

 • Laat een reactie achter