Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids

24 januari 2022
Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

Schraap je keel en oefen alvast op je stemmetjes; De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur! Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari is er extra aandacht voor het voorlezen van kinderen, wat zo ontzettend belangrijk is. Een mooi moment om de boekenkast uit de breiden met nieuwe voorleesboeken waarmee je samen op de bank kunt kruipen. Ter inspiratie hebben wij de Prentenboeken Top Tien van dit jaar voor je op een rij gezet. Allemaal voorlees toppers met een goed verhaal, humor en aantrekkelijke illustraties die voor leuke interactie zorgen met je kind. En we hebben ook nog een leuke, maar simpele knutseltip bij het Prentenboek van het jaar; een monster boekenlegger waarmee je precies weet waar je in je boek gebleven bent.

Prentenboeken Top Tien – 10 Leuke voorleesboeken

Prentenboek van het jaar: Maar eerst ving ik een monster

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

Van dit rijtje voorleesboeken is ‘Maar eerst ving ik een monster’ het Prentenboek van het Jaar 2022. Een super grappig boek waarin iedere gehaaste ouder en ieder kind dat nog wat langer op wil blijven, zichzelf zal herkennen. Het gaat over een kind dat zelf zijn verhaaltje voor het slapen gaan bedenkt en met een verrassend einde. Er is zowel een rol voor de voorlees ouder als voor het kind, waardoor kinderen die dat al kunnen zelf kunnen mee lezen. En er staan prachtige prenten in het boek met fantasierijke monsters, geen enge! Je blijft daarop nieuwe dingen ontdekken. Een voorleesboek waaruit kinderen keer op keer opnieuw voorgelezen willen worden en wat ons betreft ook terecht Prentenboek van het Jaar.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 4 jaar. Prijs: €14,99 bij Bol.com. En speciaal voor De Nationale Voorleesdagen is er ook een editie met vingerpopje.

Knutseltip: maak je eigen monster boekenlegger

Om het Prentenboek van het Jaar extra levendig te maken, hebben we een leuke knutsel bedacht. Maak je eigen monster boekenlegger! Als hij af is, vergeet je nooit meer waar je in je boek gebleven bent. In de video hierboven laat ik stap voor stap zien hoe je de boekenlegger maakt.

‘Lees ook: Verhaaltjes voor het slapen gaan | De leukste boeken voor het naar bed gaan.’

De koffer

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

‘De koffer’ is een bijzonder prentenboek met een hartverwarmend verhaal over vreemdelingen en vluchtelingen en de manier waarop we omgaan met mensen in nood. In het boek verschijnt op een dag een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer? Sterk door zijn eenvoud en met een mooie, belangrijke boodschap.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €14,99 bij Bol.com

De ridder zonder billen

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

‘De ridder zonder billen’ is een grappig en origineel prentenboek over een onderwerp dat tot de verbeelding van elke peuter en kleuter zal spreken. Met grappige illustraties en een speciale ‘billenwinkel’-uitklappagina die ieder kind geweldig vindt. Het is lachen, gieren, brullen geblazen bij het lezen en daarom is dit voorleesboek een musthave in je boekenkast.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €12,99 bij Bol.com.

Muk

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

Muk is een dalmatiër-pup: je weet wel, zo’n gestippelde. Dalmatiërs worden spierwit geboren en na ongeveer acht weken krijgen ze stippen. Muks grote broer – Ruby – heeft hem wijsgemaakt dat je extra stippen kunt verdienen. Voor elke heldendaad die je verricht, krijg je een stip erbij. ’s Nachts droomt Muk dat hij zoveel heldendaden heeft verricht dat er geen stip meer bij kan. Lekker blijven dromen, Muk! Een leuk voorleesboek dat door de mooie illustraties helemaal tot leven komt.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €13,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: De mooiste sprookjesboeken voor kinderen.’

Vos gaat een stukje rijden

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

‘Vos gaat een stukje rijden’ is een vrolijk voorleesverhaal voor kleine coureurs. In het boek gaat vos een stukje rijden. Door kuilen, over stenen, wobbel-bobbel, nog een hobbel! En door plassen – spitter spatter spetter! Vos heeft het zo naar zijn zin, dat hij helemaal niet merkt dat de muis achterop springt. En de mol. En de kever… Op iedere pagina kunnen kinderen op zoek naar het dier wat nu weer mee zal willen rijden. En het verhaal zit ondertussen stiekem bomvol leerzame begrippen.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 1,5 jaar. Prijs: €12,50 bij Libris.

Heertje en meneertje

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

Heertje en Meneertje zijn de beste vrienden en ze zijn allebei dol op bouwen. Alleen willen ze allebei ook iets anders. Heertje wil de lucht in en bouwt een toren, hoger en hoger. En Meneertje wil naar beneden en graaft een kuil, dieper en dieper. Daar bouwen ze hun huis. Heertje boven de wolken en Meneertje diep onder de grond. Maar na een tijdje gaan ze elkaar toch missen. Bij elkaar wonen is eigenlijk veel gezelliger. Maar waar dan? Een mooi en grappig verhaal met illustraties waarop van alles te ontdekken is, zoals dieren die onder de grond leven en andere mooie details.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 4 jaar. Prijs: €15,- bij Bol.com.

Het eiland van olifant

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

Na een storm op zee belandt Olifant op een eiland. Hij roept om hulp, en kijk, daar komt Muis al aanvaren. Olifant mag bij hem instappen, maar het bootje is veel te klein en breekt. Ook Hond en Krokodil kunnen de schipbreukelingen niet redden. Dus blijven ze allemaal op het eiland. Gelukkig wordt het er heel gezellig… Een feest van een voorleesboek over gastvrijheid en samenzijn.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €17,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: WC-lectuur: De leukste kinderboeken over poep, plas en scheetjes.’

Hey baby, kijk!

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

Dit leuke boekje staat vol met vertederende zwart-wit prenten om je baby’s ogen te prikkelen. Het laat zien hoe grote en kleine dieren elkaar op hun heel eigen manier knuffelen. Doe mee met troostende tijgerkopjes, een strelende slurf en snoezige snoetkusjes. Echt een boekje wat met je kindje mee groeit; baby’s kijken gefascineerd naar de zwart-wit patronen, terwijl peuters genieten van de interactie en uitkijken naar de knuffels als je samen de dierenknuffels na speelt. Een leuk boek om nóg meer van elkaar te genieten.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 0 jaar. Prijs: €12,99 bij Bol.com.

Duizend-en-één paarse djellaba’s

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

In dit prachtige voorleesboek gaat Esmaa met haar ouders, broertjes en zusje op vakantie. Naar familie die in Marokko woont, net als ieder jaar. Maar dat is alles behalve saai. De pindakaas en chocopasta gaan mee heen, want die kunnen ze niet missen. En ze nemen allerlei ander lekkers – zoals saffraan en oranjebloesemolie – weer mee terug. Die spullen moeten ze alleen nog wel even op de markt halen. Maar het is zo druk op de markt en Esmaa raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder gelukkig om elkaar weer te vinden. Een prachtig mooi boek waarin kinderen herkenning vinden of kennis maken met een nieuwe cultuur.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 3 jaar. Prijs: €14,99 bij Bol.com.

Daar ben je

Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kinderen!

‘Daar ben je’ is een verzameling van lieve, grappige en prikkelende gedichtjes om als ouder samen te lezen met jonge kind(eren). Het bevat 12 prenten met 12 gedichten voor de eerste 12 maanden. Dat eerste jaar staat in het teken van luiers, krampjes en knuffels. Van spelen in de box en heel veel slapen, of juist niet… Van het ene moment op het andere slaat verwondering om in wanhoop of in groot geluk. Wat verandert er veel in zo’n korte tijd – een jaar vol emoties, gevangen in een ontroerend poëzie-prentenboek. Een prachtig boek met nog mooiere illustraties dat ook een fantastisch kraamcadeau of cadeautje voor aanstaande opa’s en oma’s is.

Prijs: €17,99 bij Bol.com.

‘Lees ook: Voorlezen | Maak het nóg leuker voor je kinderen met deze voorleestips.’ 

Wat zijn jouw favoriete voorleesboeken?

Ik ben benieuwd wat jij van de Prentenboeken Top 10 van De Nationale Voorleesdagen vindt! Zitten er voorleesboeken bij die je al kent? En wat lees jij momenteel voor aan jouw kinderen? Deel vooral jouw boekentips in een reactie hieronder!

Traktatie ideeën - 28 toffe uitdeelcadeautjes
Wij geven twee super toffe Nintendo Switch spellen weg!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Yvonne 27 januari 2022 at 9:26 pm

    Erg leuk! Wij gaan morgen met groep 3 aan de slag! Zal wat foto’s delen. Is het vouwblaadje 16 of 20 centimeter?

  • Laat een reactie achter