#1 op z’n verlanglijstje: een mobiel – Wanneer krijgt jouw kind een telefoon?

20 juni 2018
Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon? Met welke leeftijd krijgen kinderen gemiddeld hun eerste mobieltje?

Help, mijn kind wil een mobiele telefoon! “Bijna iedereen in de klas heeft er al één!”, zegt hij. Over twee weken wordt hij zeven jaar en een eigen mobieltje is dé nummer één wens op zijn verlanglijstje. Zelf dacht ik meer aan LEGO of een skateboard. Maar tijden veranderen en hoe we met elkaar en de wereld om ons heen connecten ook. Dus op den duur hoort het er ook gewoon bij. Maar op welke leeftijd geef je je kind z’n eerste eigen telefoon?

Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon?

Een half jaar geleden vroeg Finn er voor het eerst om; een eigen mobiele telefoon. Ik had tot dat moment nog helemaal niet nagedacht over vanaf welke leeftijd ik dit een goed plan vind. Hij mag regelmatig op die van mij om een spelletje te doen, foto’s & video’s te maken, muziek te luisteren of een vlog te bekijken op YouTube of te appen naar papa of opa & oma. Finn kan nu schrijven, dus dat levert onwijs leuke gesprekken op. Met héél véél emoticons! (?= favoriet) Maar hij gebruikt de telefoon dus vooral als speelgoed en echt nodig heeft hij hem nog niet. Daarom besloten Niels en ik dat wij er nog even mee willen wachten. Ook blijkt ‘de hele klas heeft er al één’ na wat subtiel rondvragen een tikkie overdreven. Slechts twee jongens uit groep 3 hebben nog maar een mobieltje. Waarschijnlijk zelfs een afdankertje van hun vader of moeder, zonder simkaart erin. Dus buiten de groep vallen, doet Finn ook niet.

‘Lees ook: Veilig internetten? Zo maak je je tablet en telefoon helemaal kidsproof.’

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen

Ik ben me in dit onderwerp gaan verdiepen en vond in onderzoek terug dat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen nu hun eerste telefoon krijgen 11,7 jaar is. In 2014 was dat nog 13,2 jaar. De norm verandert, omdat technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven. Met twaalf jaar gaan jongeren naar de middelbare school en daar is de mobiel min of meer onderdeel van het schoolpakket geworden. De bel piramides zoals ik die nog ken van vroeger – om bijvoorbeeld door te geven dat er een lesuur uitvalt – hebben plaats gemaakt voor handige what’s app-groepjes waarmee met één druk op de knop iedereen op de hoogte is. En het rooster en de cijferlijsten zijn vaak terug te vinden in een app. Ook kan ik me voorstellen dat het heel fijn is als je kind vanaf die leeftijd bereikbaar is, omdat hij of zij vaker zelfstandig en veel verder op pad gaat. En ook even kan bellen als hij of zij na schooltijd met iemand af wil spreken.

Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon? Met welke leeftijd krijgen kinderen gemiddeld hun eerste mobieltje?

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen, ligt net iets onder de 12 jaar.

Een handig gezinsabonnement

We hebben nu zelf in gedachten om Finn een mobiele telefoon te geven als hij 10 jaar is. Het lijkt me fijn als hij – voordat hij naar de middelbare gaat – nog even kan ‘oefenen’ en we hem rustig wegwijs kunnen maken in de mobiele wereld en veilig internetten. Er is nu ook een handig gezinsabonnement waarmee je het bel- en internet gedrag van je kinderen een beetje in de gaten kunt houden. Mijn eigen provider Vodafone heeft sinds kort Red Together; een abonnement voor het hele gezin waarin je samen gebruikt maakt van één pot data. De beheerder van de groep verdeelt de data en kan notificaties instellen wanneer het aantal verbruikte GB’s van iemand wel erg de pan uit rijst en op de pauzeknop drukken. Ook kan iedereen uit het gezin hiermee onbeperkt met elkaar bellen & sms’en in Nederland en in Europa. Dus je kind zit nooit helemaal zonder beltegoed waardoor hij of zij onbereikbaar is. Zo heeft je kind veel vrijheid, maar ben je zelf toch nog een beetje de baas over het telefoon abonnement. Ik hoef Finn dus straks alleen nog maar toe te voegen aan mijn eigen abonnement. Dat lijkt me ideaal.

‘Lees ook: De beste educatieve apps voor kinderen.’

Maar deze verjaardag pakt Finn dus nog even iets anders uit dan een smartphone. We hebben leuke andere cadeautjes, dus ik weet zeker dat hij niet teleurgesteld zal zijn. Maar volgend jaar prijkt een mobiel vast wéér bovenaan zijn verlanglijstje. En dan overwegen we onze beslissing opnieuw.

Ik ben benieuwd naar hoe jij erover denkt. Heeft jouw kind al een mobiele telefoon? En wanneer kreeg hij of zij het eerste mobieltje? Wat vind je er handig aan? Of wat zorgt er juist voor dat je er nog even mee wacht? Praat met me mee in de reacties onder dit blog!

Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon? Met welke leeftijd krijgen kinderen gemiddeld hun eerste mobieltje?

 

 

 

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.

16 kinder apps voor onderweg en op vakantie (zonder internet!)
ZIEN! Lidl x Heidi Klum mama en kids zomercollectie

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Kelly schelle 21 juni 2018 at 10:48 pm

    Mijn dochter van 7, vraagt nog helemaal niet naar een mobiel. Als we bij opa en oma zijn, is oma de hele tijd haar mobiel kwijt aan haar. Maar thuis hoor ik haar er nooit over. In haar klas zijn er ook 2 kinderen met een telefoon. Ikzelf vind het nog niet nodig. Ze heeft er een zonder simkaart, maar daar doet ze ook niks mee. Als ze 11 wordt, heeft ze nog genoeg tijd om ermee om te leren gaan voor ze naar de middelbare school gaat.

  • Reply Herma 22 juni 2018 at 9:25 am

    Mijn zoon van 9 heeft er nu een, omdat hij steeds vaker zelfstandig gaat fietsen naar school. (6 km). Mijn dochter was 10 toen ze hem kreeg ook omdat ze moest fietsen naar haar scouting. En natuurlijk afdankertjes ?
    Voor de tijd vond ik de oude iPad genoeg, daar kunnen ze alles mee.

  • Laat een reactie achter