Wanneer moet de babykamer klaar zijn? | Handige planning & tips

24 februari 2023
Wanneer moet de babykamer klaar zijn? | Check dit handige stappenplan & deze fijne tips!

Het inrichten van de babykamer is één van de leukste klusjes tijdens je zwangerschap. Waarschijnlijk heb je al een tijdje gefantaseerd over hoe de kamer van je baby eruit moet komen te zien. En nu mag je er echt mee aan de slag! Maar wanneer kun je het beste met de babykamer beginnen? En wanneer moet de babykamer klaar zijn? Wij helpen je met een handige planning en tips, zodat jij precies weet wat je wanneer moet doen!

Wanneer kun je het beste met de babykamer beginnen?

De meeste ouders beginnen met de babykamer in het tweede trimester van de zwangerschap. Dit is de beste periode, omdat de onzekerheid die bij het eerste trimester komt kijken voorbij is. En ook voel je je een stuk minder moe en is de misselijkheid meestal weg. Daarnaast ontdek je in het tweede trimester (als je het wil weten natuurlijk!) wat het geslacht van je kindje is. Iets wat handig kan zijn bij de inrichting, als je van de babykamer een echte jongens- of meisjeskamer wil maken. Begin je in het tweede trimester met de babykamer dan heb je in ieder geval voldoende tijd om de meubels te bestellen, de kamer te verven, spullen in elkaar te zetten en de kamer verder in te richten. En om het kostenplaatje van de babykamer te bepalen met behulp van websites zoals Babyspullenvergelijken.nl.

Wanneer moet de babykamer klaar zijn? | Check dit handige stappenplan & deze fijne tips!

Wanneer moet de babykamer klaar zijn?

Vanaf week 37 van de zwangerschap kan de baby geboren worden en moet de babykamer klaar zijn. Maar idealiter heb je hem al eerder af, zo rond week 32. Daarna begint je buik wel erg bol te worden en worden lichamelijke klussen zwaarder. En bovendien bestaat er natuurlijk ook een kans dat je baby onverwacht eerder komt. In dat geval heb je al genoeg andere zaken aan je hoofd en wil je niet ook nog bezig hoeven zijn met klussen. Maar maak je ook niet druk als het anders loopt. Een baby heeft in het begin niet veel meer nodig dan een plekje om te slapen en maakt het niks uit als er nog geen vloerkleed op de grond ligt of kinderstoel klaar staat.

‘Lees ook: Baby uitzetlijst – Vink de checklist af en je bent klaar voor de komst van je kleintje!
Wanneer moet de babykamer klaar zijn? | Check dit handige stappenplan & deze fijne tips!

De planning voor het inrichten van de babykamer

Met het inrichten van de babykamer ben je een paar weken bezig. Afhankelijk van of de kamer in de basis klaar is of dat er nog een vloer gelegd moet worden, of de muren nog glad gestuct moeten worden en of je van plan bent om te gaan verven en behangen. Om je een idee te geven van wat je wanneer moet doen, hebben wij een handige babykamer planning voor je gemaakt. Met daarin onder andere de levertijden van de babykamer meubels en hoe lang het duurt voordat de verflucht uit de babykamer is verdwenen. Wanneer je hiermee in je tweede trimester begint en de stappen doorloopt ben je zeker op tijd klaar met de babykamer.

1. Bedenk welke stijl de babykamer moet krijgen

Eén van de leukste dingen van het inrichten van de babykamer is het bedenken van de stijl. Misschien heb je daar al een heel concreet beeld bij of misschien moet je dat nog onderzoeken. Het internet en Pinterest en natuurlijk onze eigen website zijn een hele leuke bron van inspiratie. Bedenk welke kleuren je mooi vindt, of je graag een bepaald thema wil doorvoeren en wat voor sfeer de kamer moet krijgen. Om te kijken of alle ideeën die je hebt bij elkaar passen, kun je eventueel ook een moodboard maken. Verzamel je afbeeldingen op een Pinterest bord of gebruik Canva (gratis) om een digitaal moodboard te maken.

2. Bepaal je budget

Voordat je babyspullen gaat kopen, is het ook fijn om te weten wat je budget is. Want alles bij elkaar opgeteld kan flink in de knaken oplopen. Los van de inrichting van de babykamer heb je natuurlijk nog veel meer spullen nodig, zoals een kinderwagen en/of buggy (kijk voor de beste buggy’s hier), kleding en luiers. Gelukkig kun je je budget met wat creativiteit optimaal benutten door bijvoorbeeld de prijzen van je gewenste meubels in verschillende winkels met elkaar te vergelijken. En ook door spullen tweedehands te kopen op bijvoorbeeld Marktplaats of van vriendinnen over te nemen. Dat scheelt niet alleen voor je portemonnee, maar is bovendien ook goed voor het milieu.

3. Maak een plattegrond

De volgende stap naar het inrichten van de babykamer is het maken van een plattegrond. Kijk hoe groot de ruimte is en teken daar de meubels in. Want het is zonde als je een complete babykamer koopt en er daarna achter komt dat er alleen ruimte is voor een ledikant en commode. Let bij het indelen van de ruimte ook op veiligheid. Zet het ledikant bijvoorbeeld niet tegen een stopcontact of bij een elektriciteitskabel en ook niet onder de gordijnen, want daar kan je kindje aan gaan trekken als het wat ouder is. Ook is het verstandig om het bedje niet onder een raam te zetten vanwege tocht of vlakbij de verwarming.

Wanneer moet de babykamer klaar zijn? | Check dit handige stappenplan & deze fijne tips!

4. De babykamer meubels kopen

Stap 4 is het kopen van de babykamer meubels, nu gaat het echte inrichten van de babykamer beginnen. Denk aan een ledikant en/of een wiegje, een commode, een kledingkast, maar ook aan raambekleding. En misschien vind je het ook wel fijn om een stoel op de babykamer te hebben, waarin je kunt zitten als je borstvoeding geeft en later om een boekje in te lezen voor het slapen gaan. Als je alles nieuw koopt, is er een grote kans dat je met levertijden te maken krijgt. Die kunnen oplopen tot 12 weken, zeker als de babykamer uit het buitenland moet komen. Dus wacht niet te lang met bestellen. Bij sommige winkels mag je de order cancellen en krijg je het geld terug als er onverhoopt iets mis gaat tijdens de zwangerschap. Dus laat je niet tegenhouden door onzekerheid.

‘Lees ook: Babykamer ideeën – 14 x inspiratie en fijne shop tips.’

5. Maak de basis van de babykamer klaar

Als de meubels eenmaal besteld zijn, kun je de basis van de babykamer klaar gaan maken. Vul eventuele gaten in de muur, maak stopcontacten veilig en fix de dingen die kapot zijn. Daarna kun je de muren mooi maken door ze bijvoorbeeld te behangen of ze in een kleur te schilderen. En kies bij het schilderen bij voorkeur voor een verf op waterbasis. De dampen van chemische oplosmiddelen in verf zijn namelijk niet goed voor je ongeboren baby en ook niet voor jou. Sowieso doe je er goed aan om de babykamer voor de geboorte goed door te luchten, zodat alle schadelijke stoffen van verf en behanglijm kunnen uitwasemen. Doe deze klus dan ook uiterlijk in maand 7 van je zwangerschap.

6. Zet de meubels in elkaar

Wanneer je de basis van de babykamer klaar hebt en de meubels zijn binnen, kun je die in elkaar gaan zetten. En ga vooral niet alleen aan de slag met je zwangere buik. Maar doe dit samen met je partner of vraag hulp aan vrienden.

7. Voeg accessoires toe

Hoewel het verleidelijk is om de babykamer accessoires als eerste te kopen, kun je hier het beste mee wachten totdat alle grote dingen op hun plek staan en de muren klaar zijn. Want dan zie je het beste welke decoratie nog mist en welke materialen of kleuren voor nog meer sfeer gaan zorgen. Leuke accessoires zijn bijvoorbeeld een vloerkleed, plankjes of lijsten voor aan de muur, kussentjes, een nachtlampje, muziekmobiel, hemeltje voor boven het bed en een mooie opbergmand of kist voor speelgoed. Dit zijn trouwens ook leuke dingen om als kraamcadeautje te vragen, want je hebt ze niet perse gelijk nodig.

8. Ruim de kastjes in en maak het bedje op

Tot slot kun je de kast en commode gaan inrichten met de babykleding, hydrofiel doeken en andere babyspullen die je al verzameld hebt. En ook kun je het bedje opmaken en commode kussen bekleden met de hoes. Vergeet kleding en beddengoed e.d. van te voren niet te wassen. Want de huid van een pasgeboren baby’tje is kwetsbaar en kan dus nog niet zo goed tegen alle stoffen die in nieuwe kledingstukken zitten. Daarna is de kamer klaar voor de komst van je kindje en kun je er van gaan genieten!

We hopen dat je wat aan deze planning hebt en nu een duidelijk beeld hebt van wanneer je het beste met de babykamer kunt beginnen en wanneer je daarmee klaar moet zijn. Heel veel plezier met het inrichten van het leukste kamertje in huis! En mocht je nog vragen hebben, dan kun je die hieronder altijd aan ons kwijt. We vinden het leuk om met jullie mee te denken!

Heeft je kind hooikoorts? Deze tips helpen!
Tips om te besparen op de kosten voor vervoer

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter