Veel vrouwen gaan als zzp’er werken wanneer ze moeder worden. Want het is niet alleen ontzettend leuk om eigen ondernemer te zijn, het geeft je ook een heleboel vrijheid. Je bepaalt zelf wanneer je werkt en welke klussen je aanneemt en dat kun je vrij goed om de kinderen heen plannen. Maar natuurlijk is het niet alleen maar een romantisch plaatje. Zzp’ers werken hard en het is lastig om de balans tussen werk en privé goed te houden. Ook krijg je te maken met een aantal regeldingen waar je als werknemer geen weet van hebt. Wat je allemaal moet regelen als je gaat werken als zzp’er, hebben wij daarom voor je op een rij gezet.
5 Dingen die je moet regelen als je gaat werken als zzp’er
1. Zelf boekhouden of uitbesteden?
Als het goed is, ga je veel facturen maken en versturen. Je moet je afvragen of je dit zelf wilt doen of gaat uitbesteden. Voor een boekhouder of accountant is dit dagelijkse kost, maar daar moet je natuurlijk wel voor betalen. Het is aan jou of je deze investering ervoor over hebt. Het voordeel van een expert is dat ze vaak beter dan jou op de hoogte zijn van de fiscale regeltjes. Op termijn kan het daarom voordeliger zijn om je boekhouding door een specialist te laten doen. Daarnaast is het goed om alvast te kijken naar een incassobureau. Hopelijk krijg je er niet mee te maken dat klanten niet betalen, maar je kunt dit probleem maar beter voor zijn. Een goed incassobureau neemt een hoop stress uit handen.
2. Arbeidsongeschiktheid
Mensen die in loondienst werken, hoeven niet te denken aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit gaat namelijk via de werkgever. Maar mensen die als zzp’er werken moeten dit zelf regelen. Deze verzekeringen zijn helaas verre van goedkoop. Je moet je daarom goed afvragen of het de moeite is. Dit is veelal afhankelijk van het soort werk dat je doet. Een bouwvakker loopt meer risico op lichamelijke schade dan iemand die hele dagen thuis achter een laptop zit. Een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een broodfonds. In dit fonds zitten meerdere ondernemers die elkaar uit de brand helpen bij langdurige ziekte.
‘Lees ook: De perfecte bedrijfsnaam bedenken doe je zo!‘
3. Denk aan je pensioen
Ook dit verandert als je niet meer in loondienst werkt. Een zelfstandige is zelf verantwoordelijk voor de pensioenopbouw. Er zijn talloze manieren om dit te doen. Je kunt het geld op een aparte rekening zetten. Ook kun je bij een pensioenfonds aankloppen. In principe maakt het weinig uit wat je precies doet, als je maar wel pensioen gaat opbouwen. Anders heb je op je 67e alleen je AOW, en dan wordt het wel erg mager. Of je moet tot je 80ste als zzp’er blijven werken, maar dat klinkt niet echt ideaal.
4. Zet geld apart
Niet alleen voor je pensioen is het goed om geld apart te zetten. Je inkomstenbelasting wordt pas in het volgende jaar afgedragen. En de BTW (omzetbelasting) gaat per kwartaal. Dit geld mag dan op je rekening staan, het is niet van jou. Daarom kun je het maar beter apart zetten. Anders kan de afrekening erg pijnlijk worden.
5. Genieten
Ondanks dat het spannend is om geen zekerheid te hebben, is het ondernemerschap verder hartstikke leuk en uitdagend. Vergeet daarom niet te genieten. Je gaat veel vrijheid en kansen tegemoet. Zeker als je ook nog eens doet wat je écht leuk vindt. En dat kan niet ieder werkend persoon zeggen!
Geen reacties