Zodra de temperatuur stijgt, verklaren de meeste mensen het barbecue seizoen voor geopend. Maar waarom zou je daarop wachten als je eigenlijk gewoon het hele jaar door kunt barbecueën? Juist in de winter is BBQ-en extra speciaal! Lekker buiten in de frisse winterlucht, de geur van gegrild vlees en andere dampende gerechten op de barbecue en vrienden en familie die samenkomen rond een warm, knisperend vuur. Een uniek sfeertje! Wil je ook een geslaagde winter BBQ organiseren? Dan geven wij je alle ins & outs over waar je aan moet denken, wat er anders is ten opzichte van barbecueën in de zomer en de lekkerste recepten voor op de winter BBQ!
Hoe buiten barbecueën steeds populairder is geworden
Weer of geen weer, de echte diehard BBQ-er steekt de barbecue het hele jaar door aan. In typische barbecue-landen zoals Amerika, Australië, Brazilië en Zuid-Afrika is barbecueën al eeuwenlang een traditie die het hele jaar doorgaat. Maar ook in koudere landen zoals Zweden en Canada, waar de winters streng zijn, is barbecueën diepgeworteld in de culinaire cultuur. Een trend die sinds een aantal jaar ook Nederland heeft bereikt. Want uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen het hele jaar door hun barbecue aansteken. De opkomst van buitenkeukens en hoogwaardige, gesloten BBQ’s, zoals de kamado grill, hebben barbecueën in de winter daarnaast nóg toegankelijker en aantrekkelijker gemaakt. En daarbij draait het niet alleen maar om lekker eten, want de beleving is minstens net zo belangrijk. Een goede winter BBQ is gezellig, ontspannen, intiem – samen dichtbij het vuur – en je bent lekker buiten, dus super gezond.
Wat moet je bij een winter BBQ anders doen dan in de zomer?
Hoewel de basisprincipes hetzelfde blijven, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen barbecuen in de zomer en in de winter. Hier zijn een paar dingen om rekening mee te houden:
- Warmtebron en stooktechniek: In de winter duurt het vaak langer voordat je barbecue op temperatuur is. Zet hem dan ook vooral uit de wind en gebruik kwalitatieve houtskool of briketten voor BBQ‘s die geschikt zijn voor lage temperaturen. Cocos briketten bijvoorbeeld zorgen voor een constante, langdurige hitte en behalen een hogere temperatuur dan gewone briketten. Bovendien is het ook een duurzamere keuze, omdat ze van geperste kokosnoot schillen zijn gemaakt en er dus geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Een gasbarbecue kan ook een praktische keuze zijn, omdat deze nog sneller en constanter warm wordt.
- Materialen en uitrusting: Een barbecue met deksel is een must, zodat je gerechten sneller gaar zijn en niet afkoelen. Daarnaast kunnen winterse omstandigheden zoals wind en kou invloed hebben op de bereidingstijd. Zorg dus voor een plek uit de wind en controleer regelmatig de temperatuur van de BBQ. Verder zijn hittebestendige handschoenen en een tang ook heel fijn barbecue gereedschap.
- Recept keuze: Gerechten die snel afkoelen, zoals lichte salades of vis recepten, zijn minder geschikt voor een winter BBQ. Kies liever voor stoofpotjes, gegrild vlees en groenten, of andere warme en stevige gerechten die goed tegen de kou kunnen.
- Tijd en geduld: Alles duurt net wat langer in de winter, van het opwarmen van de barbecue tot het bereiden van de gerechten. Plan daarom iets meer tijd in en wees voorbereid op een langzamere bereiding.
>> Lees ook: De tuin winterklaar maken | Gebruik onze handige wintertuin checklist!
De lekkerste winter BBQ recepten
Hoewel gezelligheid belangrijk is, blijft eten natuurlijk het hoogtepunt van elke barbecue. En we hebben het al even aangestipt; je favoriete barbecue recepten in de zomer zijn in de winter soms lastiger te bereiden op de grill en je hebt bovendien trek in hele andere dingen wanneer het kouder is. Met deze winter BBQ recepten scoor je gegarandeerd punten bij je gasten:
Hapjes
- Barbecue nachos – Leg de helft van een zak nacho’s op de bodem van een barbecue schaal of gietijzeren skillet. Snijd een rode uit in ringen en een tomaat in blokjes en strooi de helft daarvan over de chips. Strooi er ook een halve zak geraspte (cheddar) kaas over. En leg daar bovenop de andere helft van de zak chips. Strooi de rest van ui, tomaat en kaas erover en zet de schaal ongeveer 15 minuten in een gesloten BBQ tot de kaas gesmolten is. Verdeel tot slot wat koriander over de nacho’s en serveer je snack met guacamole. Yum!
- Sticky teriyaki kippenvleugels – Kruid de kippenvleugels met peper en zout en leg ze 25 à 30 minuten op de barbecue met de deksel dicht. Meng 3 eetlepels teriyaki saus met 1 eetlepel honing en smeer de kippenvleugels ermee in. Leg ze daarna weer terug op het rooster en laat ze nog 10 minuten liggen met de klep dicht. Strooi er tot slot wat sesamzaadjes over en je BBQ hapje is klaar!
Hoofdgerechten
- Winterse stoofpotjes – Je moet er wat geduld voor hebben, maar stoofpotjes van de BBQ zijn natuurlijk ultiem winter food. Denk bijvoorbeeld aan rundvlees met rode wijn of rendang, Indonesisch stoofvlees. Dit maak je door een kilo runderlappen in blokjes te snijden. Zet een gietijzeren pan op de BBQ met wat boter en braad het vlees daar even in aan. Voeg dan een zakje of bakje rendang boemboe toe en een gesneden ui en laat die een paar minuten mee bakken. Giet er een groot blik kokosmelk (400 ml) bij, voeg een flinke scheut ketjap toe en verkruimel een kippenbouillon tablet boven de stoof en roer alles door elkaar. Kneus twee stengels sereh (citroengras) door ze een paar keer te breken en leg ze ook in de pan. Voeg eventueel nog wat plakjes gember toe en laat de pan dan 2,5 – 3 uur zachtjes op de BBQ pruttelen, tot het vlees uit elkaar valt. Lekker met rijst of friet!
- Hamburgers van de BBQ met winterse toppings – zoals rode kool of cranberries. Bak de hamburgers op de BBQ en leg er tijdens het doorgaren kaas op, zodat deze lekker kan smelten. Snijd ondertussen de hamburger broodjes doormidden, besmeer de binnenkant met boter en grill de binnenkanten op de barbecue tot ze bruin en knapperig zijn. Doe er dan wat saus op (mayo en/of ketchup), gevolgd door wat fijn gesneden rode kool. Leg daar de hamburger met kaas bovenop en top hem af met uien chutney en krokant gebakken bacon. Bon appetit!
- Bavette rollade met pesto en parmezaanse kaas – Sla de bavette iets platter met een vleeshamer of vlinder het stuk vlees als het erg dik is, zodat het een gelijkmatige dikte heeft. Strooi er wat peper en zout op en beleg hem dan met parmaham. Smeer er een lekkere laag pesto op en strooi daar baby spinazie, pijnboompitten en parmezaanse kaas op. Rol de bavette daarna op tot een rollade en bind hem bij elkaar met slagerstouw. Steek een kernthermometer in de rollade en leg hem op de barbecue met de deksel gesloten. Laat hem daar garen tot de rollade een kerntemperatuur van 50 graden heeft. Daarna kun je hem op hoge temperatuur met de deksel open nog even aan beiden kanten af grillen. Laat de rollade van het vuur nog 5 minuten rusten en snijd hem dan in mooie, dunne plakken.
Kidsproof winter BBQ recepten
- Mini pizza’s van de BBQ: Laat kinderen hun eigen mini pizza’s bakken. Maak zelf pizzadeeg of steek rondjes met een schaaltje uit kant-en-klare bodems. Zet bakjes met verschillende toppings zoals tomatensaus, kaas, paprika, champignons en stukjes worst op tafel waarmee de kids hun pizza’s kunnen beleggen. Leg ze op met olie ingesmeerd aluminiumfolie en bak ze vervolgens gaar op de barbecue met een gesloten deksel. Dit is niet alleen lekker, maar ook een leuke activiteit voor de kleintjes!
- Hotdogs – Laat kinderen hun eigen verse worstje of knakworst grillen op een stokje boven de barbecue. Snijd een aantal zachte puntjes open, doe de worst erop en top het af met je favoriete saus. Super makkelijk, snel klaar én lekker!
Desserts
- BBQ s’mores – Een perfecte winter BBQ eindig je natuur met het roosteren van marshmallows boven het vuur. Daarna plet je de gesmolten marshmallow tussen een gewoon biscuitje en een biscuitje met chocolade en je hebt een s’ more. Zo waanzinnig lekker dat je moet oppassen dat je jezelf er niet misselijk aan eet!
- Warme apple crumble met vanille ijs – Snijd vier appels in kleine stukjes en meng ze met 4 eetlepels rozijnen, 1 theelepel kaneel en 1 afgestreken eetlepel suiker door elkaar. Schep ze in een gietijzeren pan of vuurvaste schaal. Meng dan 100 gram bloem met 100 gram suiker en 75 gram boter in een beslagkom tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over de appel en zet de pan op de BBQ en laat alles met de barbecue gesloten in 45 minuten gaar worden. Serveer de apple crumble met een bolletje ijs en eventueel wat slagroom. Zo lekker!
>> Lees ook: 7 x Simpele en heerlijke BBQ hapjes voor de kids.
Zo maak je jouw winter BBQ extra feestelijk
Je hebt de BBQ en de recepten, nu nog die magische winter sfeer. Hang twinkelende lichtjes in de bomen, zet wat lantaarns met kaarsen of fakkels neer en zorg voor een heater of vuurkorf om lekker warm te blijven en een feestelijke vibe te creëren. Warme plaids, dierenvachtjes en zachte kussens kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. En om het jezelf extra comfy te maken, vul je wat thermosbekers met warme chocolademelk of glühwein. Die warmen iedereen extra op.
Nog wat praktische tips
Tot slot nog wat praktische winter BBQ tips zodat er niets mis kan gaan:
- Houd het weer in de gaten: Check de weersvoorspelling en zorg voor een plan B, zoals een partytent of overkapping. Tegen kou kun je je kleden, maar regen kan een behoorlijke barbecue spoiler zijn.
- Kies de juiste gerechten: BBQ recepten die warm blijven en makkelijk te bereiden zijn, passen het beste bij een winter barbecue.
- Zorg voor voldoende brandstof: In de winter is het kouder, dus heb je meer brandstof nodig om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen. Doe daarom meer houtskool of briketten in je barbecue dan dat je normaal zou doen. En ook de barbecue zelf is koud; dus steek hem ook eerder van te voren aan. En houd de klep tijdens het bereiden van je maaltijden zoveel mogelijk dicht.
- Laat je gasten warme kleding aantrekken: Op een koude, gure dag koel je snel af. Dus vraag je gasten om zich lekker warm aan te kleden en warme schoenen aan te trekken. Een muts en sjaal zijn ook geen overbodige luxe.
Met een beetje voorbereiding wordt jouw winter BBQ een gezellig feestje. Nodig je vrienden of familie uit, trek warme kleding aan en geniet van al het lekkers en het gezellige samenzijn in de buitenlucht.
Wij zijn benieuwd of jij al eens in de winter gebarbecued hebt? Zo ja, laat je ons dan weten hoe je dat ervaren hebt? En als je één van onze favoriete winter BBQ recepten gaat uitproberen, willen we natuurlijk ook graag van je weten of het gesmaakt heeft. Dus laat vooral hieronder een reactie achter!
Cheers op een feestelijke en warme winter BBQ!
Geen reacties