Winterknutsels – 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen

6 januari 2019
Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze gesmolten sneeuwpop.

De winter is natuurlijk de knutselperiode bij uitstek! Het is buiten koud en nat en dus brengen we veel meer tijd binnen door. En ik heb wel wat leuke ideeën om die tijd te vullen. Maar liefst 16 toffe winterknutsels, zoals een sneeuwpop, schaats, sneeuwvlok, sneeuwbol en pinguïn. Wat ga jij deze winter knutselen? 

16 Winterknutsels

Pinguin knutselen

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze schattige pinguïns van voetafdrukken.

Deze twee waggelaars zijn super leuk, maar het maken ervan is eigenlijk nog leuker. Want wanneer mag je nu met blote voeten in de verf?!

‘Lees ook: 10 Leuke dingen om te doen als het regent.’

Sneeuwbol maken

Van alle winterknutsels is dit één van mijn favorieten. Hij is zo gemaakt, maar het resultaat is geweldig. Je knipt een rondje uit vrij stevig papier en die versier je. Ik heb de sneeuwpop geverfd, maar je zou hem de kids ook kunnen laten stempelen met wattenstaafjes. De onderkant is een derde deel van een wc-rol. Die knip je aan de bovenkant in en daar schuif je je papiertje in als het droog is. Klaar!

Sneeuwpop van bakpapier

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwpop zonnevanger voor op het raam.

Het sneeuwt hier in Nederland helaas niet zo vaak, maar gelukkig kun je ook zonder sneeuw een sneeuwpop maken. Je hebt er een groot en een klein papieren bordje voor nodig. Daaruit knip je het binnenstuk en daarachter plak je bakpapier. Daarna kun je je sneeuwpop nog versieren met een gezichtje, shawl en hoed. En dan plak je dit winter knutselwerkje op het raam, zodat de zon er doorheen kan schijnen. Simpel én leuk!

IJsbeer knutselen

Dit ijsbeertje is zo schattig, hij geeft zelfs kopjes, want zijn hoofdje beweegt! In de video zie je hoe je de ijsbeer maakt. En vind je het moeilijk om alle onderdelen zelf te tekenen en uit te knippen, dan vind je hier een gratis printable, die je alleen maar even hoeft af te drukken.

IJskristallen maken

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwvlok van zoutkristallen.

Je ziet het; het hoeft niet te vriezen voor ijskristallen. Je kunt ze ook met zout maken. Een heel leuk en leerzaam experiment. Hoe je dat exact doet, leg ik je allemaal uit in dit blog over zoutkristallen.

Lees ook: 12x Knutselen met papieren bordjes.’

Gesmolten sneeuwpop

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze gesmolten sneeuwpop.

Een sneeuwpop bouwen is leuk, alleen is het zo jammer dat ze niet voor eeuwig blijven staan. Maar ook zo smelt je voor ze, toch?!

Pinguin van papier

Nog meer leuke pinguïns tussen deze winterknutsels. Maar dit keer van papier. Kijk naar de video om te zien hoe je ze in elkaar zet. En hier vind je de gratis printable voor het lijfje.

Eskimo knutselen

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze eskimo's.

Waar cupcake vormpjes allemaal wel niet goed voor zijn! Wil jij ook zo’n eskimo knutselen? Knip dan wanten, schoenen en een lijfje uit gekleurd papier en een gezichtje net zo groot als het cupcake vormpje. Plak ze op een vel papier. Het ‘bont’ maak je van watjes.

‘Lees ook: Sneeuwpop knutselen – 20 Leuke knutselideeën voor kids.’

Verven met ijs

Winterknutsels voor kids - 16 Toffe dingen die je in de winter knutselen kunt. Zoals dit kunstwerk gemaakt met ijsverf!

Dit is super cool – letterlijk én figuurlijk – en je krijgt er enorm gave kunstwerken van. Is dit ook iets voor jou mini Van Gogh? Check dan dit blog waarin ik uitleg hoe je dit doet.

Sneeuwpop met sneeuwbol buik

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwpop met zijn sneeuwbollen buik.

Ik heb een tijd lang sneeuwbollen verzameld. Ik vind dat ze echt iets magisch hebben. Daarom heb ik deze sneeuwpop ook een transparante buik gegeven met sneeuw, zodat je hem kunt schudden. Je maakt hem van 2 grote papieren bordjes en 1 kleine. In één van de grote borden heb ik een gat geknipt en daarachter doorzichtig inpak folie geplakt. De borden plakte ik op elkaar met nepsneeuw (mini foam balletjes – €1,75 Pipoos) ertussen. En ook het kleine bordje ertussen als hoofd. Daarna heb ik de sneeuwpop verder versierd. Leuk toch?!

Sneeuwvlok vouwen

Als er buiten geen sneeuw valt, laat je het binnen toch sneeuwen? Deze sneeuwvlokken staan super leuk in je raamkozijn. Hoe je ze vouwt en versiert, zie je in de video. En hier vind je de printable voor de basis.

Sneeuwverf maken

Winterknutsels voor kids - 16 Toffe dingen die je in de winter knutselen kunt. Zoals dit sneeuwverf schilderij!

Of je maakt zelf sneeuw met scheerschuim en lijm om mooie sneeuw schilderijen mee te maken. Ook een leuk winter knutselwerkje. Het recept vind je hier.

‘Lees ook: Recept: Zoutdeeg maken, versieren en bakken.’

Pinguin knutselen met eierdoos

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze pinguïns van eierdoos.

Met een lege eierdoos kun je samen met de kids ook deze leuke pinguïns knutselen. Eerst verf je ze zwart en als de verf droog is, geef je de pinguïn zijn witte buik, een snavel en twee wiebel ogen. Wat een schatjes!

Sneeuwbol maken met jezelf erin

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze snowglobe.

Je kunt ook je eigen winter wonderland creëren door jezelf in een snowglobe te stoppen. Je maakt hem zo: Trek een plastic bakje (HEMA €2,- voor 10 stuks) om en knipt de cirkel uit. Plak je foto erop en versier de cirkel verder. Plak op de achterkant van de cirkel een strook van stevig papier die iets breder is dan een wc rol en een stukje uitsteekt. Doe wat nepsneeuw (Pipoos €1,75 voor een zak) in één van de plastic bakjes en plak de cirkel erop. Plak ook nog een plastic bakje aan de achterkant van de cirkel. En steek de strook in een ingeknipte wc rol. Je snowglobe is klaar!

Schaats knutselen

Ook iets leuks wat je in de winter knutselen kunt, is een schaats. En daarna kun je er ook nog mee leren veters strikken! De basis heb ik voor je op deze printable gezet. En via die link zie je ook hoe je de schaats verder kunt maken.

‘Lees ook: De leukste winter spelletjes voor kinderen.’

Vogelvoer dennenappel

Winterknutsels voor kids - 16 Toffe dingen die je in de winter knutselen kunt. Zoals deze vogelvoer dennenappel.

En de laatste in dit rijtje winterknutsels is een idee voor buiten in plaats van binnen. Want de vogels zijn namelijk ook erg blij als je met dit weer aan ze denkt. De vogelvoer bol maakten mijn kinderen en ik met een dennenappel. Hoe dat moet, lees je in dit blog.

Nog meer knutselinspiratie

En, heb je al iets leuks tussen deze winterknutsels gezien? Mocht je hier iets van gaan maken, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door Lady Lemonade te taggen of de hashtag #LadyLemonade te gebruiken.

Voor nog meer knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dan mis je geen enkele video meer!

Een smeltende sneeuwpop maken
Schaats knutselen van papier en rietjes

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter