Winterknutsels – 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

12 januari 2020
Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze gesmolten sneeuwpop.

De winter is natuurlijk de knutselperiode bij uitstek! Het is buiten koud en nat en dus brengen we veel meer tijd binnen door. En ik heb wel wat leuke ideeën om die tijd te vullen. Maar liefst 26 toffe winterknutsels, zoals een sneeuwpop, schaats, sneeuwvlok, sneeuwbol en pinguïn. Wat ga jij knutselen deze winter? 

26 Leuke winterknutsels

Een winter slinger knutselen

Met deze slinger aan de muur of in het raamkozijn haal je gelijk de winterse sfeer in huis. Je maakt hem door deze mutsjes twee keer uit te printen. En dan kan je kind ze versieren met potlood, wasco, stift of verf en watjes. Touwtje eraan en klaar is je winter knutsel!

‘Lees ook: Sneeuwpop knutselen – 22 Leuke knutselideeën voor kids.’

Speel sneeuw maken

Helaas worden we niet heel vaak getrakteerd op een lekker dik pak verse sneeuw. Maar gelukkig kun je sneeuw ook zelf maken. Dit recept heeft bovendien een heleboel voordelen ten opzichte van echte sneeuw. Je kunt er namelijk ook gewoon mee binnen mee spelen, het smelt niet en als je je creaties wilt bewaren, dan kun je ze hard laten worden door ze te bakken in de oven. Nepsneeuw die zorgt voor eindeloos veel speelplezier dus! In de video laat ik je zien hoe je deze speel sneeuw maakt. Net even wat anders dan de andere winterknutsels hier.

Smeltende sneeuwpop van papier maken

Sneeuw of geen sneeuw, met deze drie cirkels van papier kun je ook altijd een sneeuwpop knutselen in de winter. Wel een gesmolten sneeuwpop, maar zo is hij ook wel heel leuk. Je maakt hem door drie cirkels op wit papier te tekenen en uit te knippen (je kunt ook mijn cirkels gebruiken, klik hier om ze te printen). En die plak je bovenop elkaar met tussen de cirkels in een klein muizen trappetje, waardoor de cirkels net een beetje boven elkaar zweven. Om het contrast tussen de cirkels wat groter te maken, kun je de randen met potlood nog een beetje blauw maken. Verder versier je de sneeuwpop met een sjaal, knoopjes, twee armen, een wortelneus, ogen en een mond en je winterknutsel is klaar!

Winter sneeuwklokjes knutselen

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Januari en februari zijn de bloeimaanden van de sneeuwklokjes. Overal komen de kleine witte bloemetjes boven de grond. Ook bij jou op papier als je wilt! Je maakt deze winterknutsels door uit wattenschijfjes bloemetjes te knippen. En de stelen van de bloemen maak je van rietjes of van papier.

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – 25 Leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Knutselen: winter muts van wol

Is het buiten koud en heb je zin om iets leuks met de kinderen te doen? Maak dan samen zo’n heerlijk warm wintermutsje van wol. Een leuke winterknutsel om je huis mee te versieren. En als je er een paar maakt, kun je er zelfs een mooie winterslinger van maken. Of boetseer er zo’n grappige sneeuwpop bij van zoutdeeg en zet hem de muts op.

Sneeuwpop van zoutdeeg

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Deze sneeuwpop zag je hierboven bij de wintermutsen ook al even voorbij komen. Hij is cute hé?! Je maakt hem van wit zoutdeeg (check hier het recept en hoe je zoutdeeg af moet bakken). En als je sneeuwpop hard en afgekoeld is, kun je hem versieren. De ogen en mond tekende ik erop met permanent marker en de neus schilderde ik oranje.

IJspegels knutselen

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

IJspegels zijn altijd fascinerend om naar te kijken – net unicorns! – maar ook heel leuk om na te maken. Dat doe je door een touwtje op aluminiumfolie te leggen. En daarmee vorm je dan een ijspegel. Deze winterknutsel is ook heel geschikt voor peuters, want die vinden aluminiumfolie te gek. De ijspegels kun je eventueel nog versieren door ze te verven of door er lijm overheen te doen waarin je glitters strooit.

‘Lees ook: 14x toffe eyecatchers maken voor kids met plastic dieren.’

Pinguins van zoutdeeg

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Met hetzelfde zoutdeeg recept waarmee ik de sneeuwpop hierboven maakte, kun je ook dit waggelende pinguïn gezin na knutselen. Als ze eenmaal droog zijn, kun je ze verven!

Sneeuwpopsicle

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Van wattenschijfjes kun je nog veel meer leuke winterknutsels maken! Je plakt twee watten op een ijsstokje. En daar knutsel je met papier een sneeuwpop van.

Sneeuw slijm maken

Hoe vet is dit?! Ook al sneeuwt het niet, ook met dit slijm recept kun je toch met sneeuw spelen. Bouw een sneeuwpop, die net als echte sneeuw ook weer in elkaar zakt, maak sneeuwballen of speel er gewoon lekker mee, want dit slijm voelt zo lekker in je handen!

‘Lees ook: 10 Leuke dingen om te doen als het regent.’

Pinguin knutselen

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze schattige pinguïns van voetafdrukken.

Deze twee waggelaars zijn super leuk, maar het maken ervan is eigenlijk nog leuker. Want wanneer mag je nu met blote voeten in de verf?!

Sneeuwbol maken

Van alle winterknutsels is dit één van mijn favorieten. Hij is zo gemaakt, maar het resultaat is geweldig. Je knipt een rondje uit vrij stevig papier en die versier je. Ik heb de sneeuwpop geverfd, maar je zou hem de kids ook kunnen laten stempelen met wattenstaafjes. De onderkant is een derde deel van een wc-rol. Die knip je aan de bovenkant in en daar schuif je je papiertje in als het droog is. Klaar!

Sneeuwpop van bakpapier

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwpop zonnevanger voor op het raam.

Het sneeuwt hier in Nederland helaas niet zo vaak, maar gelukkig kun je ook zonder sneeuw een sneeuwpop maken. Je hebt er een groot en een klein papieren bordje voor nodig. Daaruit knip je het binnenstuk en daarachter plak je bakpapier. Daarna kun je je sneeuwpop nog versieren met een gezichtje, shawl en hoed. En dan plak je dit winter knutselwerkje op het raam, zodat de zon er doorheen kan schijnen. Simpel én leuk!

‘Lees ook: 10x Winter traktatie ideeën – voor kids die in de winter jarig zijn.’

IJsbeer knutselen

Dit ijsbeertje is zo schattig, hij geeft zelfs kopjes, want zijn hoofdje beweegt! In de video zie je hoe je de ijsbeer maakt. En vind je het moeilijk om alle onderdelen zelf te tekenen en uit te knippen, dan vind je hier een gratis printable, die je alleen maar even hoeft af te drukken.

IJskristallen maken

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwvlok van zoutkristallen.

Je ziet het; het hoeft niet te vriezen voor ijskristallen. Je kunt ze ook met zout maken. Een heel leuk en leerzaam experiment. Hoe je dat exact doet, leg ik je allemaal uit in dit blog over zoutkristallen.

Gesmolten sneeuwpop

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze gesmolten sneeuwpop.

Een sneeuwpop bouwen is leuk, alleen is het zo jammer dat ze niet voor eeuwig blijven staan. Maar ook zo smelt je voor ze, toch?!

Pinguin van papier

Nog meer leuke pinguïns tussen deze winterknutsels. Maar dit keer van papier. Kijk naar de video om te zien hoe je ze in elkaar zet. En hier vind je de gratis printable voor het lijfje.

Lees ook: 12x Knutselen met papieren bordjes.’

Eskimo knutselen

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze eskimo's.

Waar cupcake vormpjes allemaal wel niet goed voor zijn! Wil jij ook zo’n eskimo knutselen? Knip dan wanten, schoenen en een lijfje uit gekleurd papier en een gezichtje net zo groot als het cupcake vormpje. Plak ze op een vel papier. Het ‘bont’ maak je van watjes.

Sneeuwpop met sneeuwbol buik

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwpop met zijn sneeuwbollen buik.

Ik heb een tijd lang sneeuwbollen verzameld. Ik vind dat ze echt iets magisch hebben. Daarom heb ik deze sneeuwpop ook een transparante buik gegeven met sneeuw, zodat je hem kunt schudden. Je maakt hem van 2 grote papieren bordjes en 1 kleine. In één van de grote borden heb ik een gat geknipt en daarachter doorzichtig inpak folie geplakt. De borden plakte ik op elkaar met nepsneeuw (mini foam balletjes – €1,75 Pipoos) ertussen. En ook het kleine bordje ertussen als hoofd. Daarna heb ik de sneeuwpop verder versierd. Leuk toch?!

Sneeuwvlok vouwen

Als er buiten geen sneeuw valt, laat je het binnen toch sneeuwen? Deze sneeuwvlokken staan super leuk in je raamkozijn. Hoe je ze vouwt en versiert, zie je in de video. En hier vind je de printable voor de basis.

Sneeuwverf maken

Winterknutsels voor kids - 16 Toffe dingen die je in de winter knutselen kunt. Zoals dit sneeuwverf schilderij!

Of je maakt zelf sneeuw met scheerschuim en lijm om mooie sneeuw schilderijen mee te maken. Ook een leuk winter knutselwerkje. Het recept vind je hier.

‘Lees ook: Recept: Zoutdeeg maken, versieren en bakken.’

Pinguin knutselen met eierdoos

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze pinguïns van eierdoos.

Met een lege eierdoos kun je samen met de kids ook deze leuke pinguïns knutselen. Eerst verf je ze zwart en als de verf droog is, geef je de pinguïn zijn witte buik, een snavel en twee wiebel ogen. Wat een schatjes!

Sneeuwbol maken met jezelf erin

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze snowglobe.

Je kunt ook je eigen winter wonderland creëren door jezelf in een snowglobe te stoppen. Je maakt hem zo: Trek een plastic bakje (HEMA €2,- voor 10 stuks) om en knipt de cirkel uit. Plak je foto erop en versier de cirkel verder. Plak op de achterkant van de cirkel een strook van stevig papier die iets breder is dan een wc rol en een stukje uitsteekt. Doe wat nepsneeuw (Pipoos €1,75 voor een zak) in één van de plastic bakjes en plak de cirkel erop. Plak ook nog een plastic bakje aan de achterkant van de cirkel. En steek de strook in een ingeknipte wc rol. Je snowglobe is klaar!

Schaats knutselen

Ook iets leuks wat je in de winter knutselen kunt, is een schaats. En daarna kun je er ook nog mee leren veters strikken! De basis heb ik voor je op deze printable gezet. En via die link zie je ook hoe je de schaats verder kunt maken.

Winter mobiel knutselen van papier

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Deze is ook leuk om in huis te hangen, vind je niet? Je knipt uit papier twee wolken die je op elkaar plakt met wat lintjes ertussen. En daaraan hang je winterse accessoires zoals een sneeuwpop, muts, wanten en een slee. En die wissel je af met sneeuwvlokken van watjes.

‘Lees ook: De leukste winter spelletjes voor kinderen.’

Vogelvoer dennenappel

Winterknutsels voor kids - 16 Toffe dingen die je in de winter knutselen kunt. Zoals deze vogelvoer dennenappel.

En de laatste in dit rijtje winterknutsels is een idee voor buiten in plaats van binnen. Want de vogels zijn namelijk ook erg blij als je met dit weer aan ze denkt. De vogelvoer bol maakten mijn kinderen en ik met een dennenappel. Hoe dat moet, lees je in dit blog.

Nog meer knutselinspiratie

En, heb je al iets leuks tussen deze winterknutsels gezien? Mocht je er iets van gaan maken, dan hoor ik graag of het gelukt is hieronder in de comments. Of laat je creatie zien via Facebook of Instagram door een foto te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt! 

Voor meer leuke winterknutsels en activiteiten kun je ook heel goed op ons blog terecht. Hier vind je bijvoorbeeld 22 toffe ideeën om sneeuwpop te knutselen. En check ook eens ons blog met winter spelletjes waarin je allerlei leuke activiteiten voor de kinderen vindt.

Voor nog meer knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal!

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter.
Gekleurd zoutdeeg maken - Een fijn recept voor brooddeeg in alle kleuren van de regenboog
Muts knutselen - Een leuke wintermuts van wol

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter