Winterknutsels | 40+ Leuke ideeën om te knutselen in de winter

8 januari 2023
Winterknutsels | 35+ Leuke ideeën om in de winter te knutselen met kinderen.

De winter is natuurlijk de knutselperiode bij uitstek! Het is buiten koud en nat en dus brengen we veel meer tijd binnen door. En wij hebben wel wat leuke ideeën om die tijd te vullen. Meer dan veertig super leuke winterknutsels, zoals een sneeuwpop, schaatsers, een sneeuwballen schieter, sneeuwvlok, sneeuwklokjes, een sneeuwbol, schaatsen en pinguïns. Wat vind jij leuk om te knutselen deze winter? 

Meer dan 40 leuke winterknutsels voor kinderen

Een iglo maken

Winterknutsels | Meer dan 40 leuke ideeën om te knutselen in de winter met kinderen!

Kun jij net zoals een eskimo een iglo bouwen? Dat is super leuk om met de kinderen te proberen in de winter. En je hebt er niet perse sneeuw voor nodig. Met een lege wc rol, papieren wegwerp bakje en wattenbolletjes kun je namelijk ook een iglo knutselen. Hier op onze website kun je stap voor stap zien hoe dat moet.

‘Lees ook: De leukste winter kleurplaten voor kinderen (gratis downloaden!

Een winter thaumatroop knutselen

Thaumatroop is een ingewikkeld woord voor ‘wonderdraaiing’. Een proefje waarbij je twee plaatjes zo snel draait, dat je hersenen het niet meer bij kunnen benen en er één plaatje van maakt. Zo kun je twee tekeningen expres laten samensmelten en zo een nieuw plaatje maken. Magisch! In de video hierboven laten we je zien hoe je het op deze manier kunt laten sneeuwen in een lege sneeuwbol. Een experiment dat heel makkelijk te doen is met onze (gratis) printable die je hier kunt downloaden!

Schaatsen knutselen van papier en een lege wc rol

Winterknutsels | Meer dan 40 leuke ideeën om te knutselen in de winter met kinderen!

Als in de winter de schaatskoorts toegeslagen is, zijn deze schaatsen ook heel erg leuk om te knutselen. Je maakt ze van papier en een lege wc rol. Hier laten we je stap voor stap zien hoe het moet.

Een winter slinger knutselen

Met deze slinger aan de muur of in het raamkozijn haal je gelijk de winterse sfeer in huis. Je maakt hem door deze mutsjes twee keer uit te printen. En dan kan je kind ze versieren met potlood, wasco, stift of verf en watjes. Touwtje eraan en klaar is je winter knutsel!

Een sneeuwballen schieter maken

Wil je ondanks een gebrek aan sneeuw toch heel graag een sneeuwballen gevecht houden? Maak dan deze sneeuwballen schieters. Daarmee kun je het hele jaar door sneeuwballen gevechten doen. Of er nu sneeuw ligt of niet. Super simpel én lol is gegarandeerd! Check de video om te zien hoe je deze winterknutsels maakt. De wattenbolletjes om mee te schieten koop je o.a. bij de HEMA

‘Lees ook: 22 Leuke manieren om een sneeuwpop te knutselen.’

Winter skiërs knutselen

Winterknutsels | 35+ Leuke ideeën om in de winter te knutselen met kinderen.

Wie er dol is op wintersport, vindt het vast heel leuk om deze super skiërs te knutselen. De basis van de poppetjes is een knijper waar je het ijzer uithaalt. Dan plak je de knijper open aan elkaar vast en lijm je er een houten kraal op met een gezichtje. Je kleed de skiërs aan met chenilledraad (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) en van vilt of een stukje stof maak je sjaals en mutsen. De skistokken zijn cocktailprikkers waaraan je kleine rondjes prikt. Plak je poppetjes tot slot op twee gekleurde ijsstokjes (o.a. te koop bij Baker Ross) en je skiër is af.

Sneeuwpop maken van papier

Winterknutsels | 35+ Leuke ideeën om in de winter te knutselen met kinderen.

Deze sneeuwpop van papier maak je door stroken wit papier aan elkaar vast te rijgen. Als je de sneeuwpop lang genoeg vindt, plak je er een cirkel van zwart papier bovenop en plak je een zwarte strook in een rondje en die lijm op de zwarte cirkel. Daarna teken je een gezichtje en een paar knopen op de sneeuwpop, rijg je een touwtje door het bovenste rondje en hang je de sneeuwpop op.

Winter kleurplaten

Winter kleurplaten | Print hier gratis de leukste winter kleurplaten uit!

Kinderen die gek zijn op kleuren, vinden het vast heel leuk om één van onze winter kleurplaten te maken. Van sneeuwpop kleurplaat tot vogels in de sneeuw, schaatsende flamingo en kleurplaten met als thema wintersport. Je kunt ze allemaal hier downloaden. (gratis!)

Speel sneeuw maken

Helaas worden we niet heel vaak getrakteerd op een lekker dik pak verse sneeuw. Maar gelukkig kun je sneeuw ook zelf maken. Dit recept heeft bovendien een heleboel voordelen ten opzichte van echte sneeuw. Je kunt er namelijk ook gewoon binnen mee spelen, het smelt niet en als je je creaties wilt bewaren, dan kun je ze hard laten worden door ze te bakken in de oven. Nepsneeuw die zorgt voor eindeloos veel speelplezier dus! In de video laat ik je zien hoe je deze speel sneeuw maakt. Net even wat anders dan de andere winterknutsels hier.

‘Lees ook: 11 Geweldige recepten met marshmallows voor kids.’

Smeltende sneeuwpop knutselen van papier

Sneeuw of geen sneeuw, met deze drie cirkels van papier kun je ook altijd een sneeuwpop knutselen in de winter. Wel een gesmolten sneeuwpop, maar zo is hij ook wel heel leuk. Je maakt hem door drie cirkels op wit papier te tekenen en uit te knippen. En die plak je bovenop elkaar met tussen de cirkels in een klein muizen trappetje, waardoor de cirkels net een beetje boven elkaar zweven. Om het contrast tussen de cirkels wat groter te maken, kun je de randen met potlood of waskrijt nog een beetje blauw maken. Verder versier je de sneeuwpop met een sjaal, knoopjes, twee armen, een wortelneus, ogen en een mond en je winterknutsel is klaar!

Winter sneeuwklokjes knutselen

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Januari en februari zijn de bloeimaanden van de sneeuwklokjes. Overal komen de kleine witte bloemetjes boven de grond. Ook bij jou op papier als je wilt! Je maakt deze winterknutsels door uit wattenschijfjes bloemetjes te knippen. En de stelen van de bloemen maak je van rietjes of van papier.

Schaatsers die écht kunnen schaatsen

Dit is ook een super leuke winterknutsel. In deze video laat ik je namelijk zien hoe je schaatsertjes kunt knutselen die écht kunnen schaatsen. Pirouettes, achtjes, alles! Check de video om te zien hoe je de schaatsers zelf kunt maken.

Gesmolten sneeuwpop knutselen van zoutdeeg

Winterknutsels | 35+ Leuke ideeën om in de winter te knutselen met kinderen.

Deze gesmolten sneeuwpop is van zoutdeeg. Je drukt een stukje zoutdeeg plat en daar bovenop plak je een bolletje zoutdeeg. Steek er een paar stokjes in als armen en maak ook een wortelneus van zoutdeeg. Als je creatie hard is, kun je de sneeuwpop met permanente markers of verf een gezichtje geven. Hier vind je het zoutdeeg recept en hoe je zoutdeeg moet bakken.

‘Lees ook: 35+ Leuke ideeën om te knutselen met wc rollen.’

Skiër van dennenappel

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Dit dennenappel poppetje is een leuke variatie op de skiërs hierboven. Je maakt hem door een dennenappel op 2 ijsstokjes te plakken. Daar bovenop lijm je een eikel (ik gebruikte hiervoor een lijmpistool) met een gezichtje en een versierd eikendopje. Dan geef je de skiër armen door een stuk chenilledraad om de dennenappel te draaien. (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) En aan het uiteinde buig je die om met ertussen een cocktail prikker. Die tover je om in een skistok door er een rondje van papier of vilt aan te rijgen. Bind tot slot nog een sjaal om de nek van je eikel mannetje van vilt of ook weer chenilledraad en je skiër is klaar.

Knutselen: winter muts van wol

Deze heerlijke warm wintermutsjes van wol zijn ook cute. Super leuke winterknutsels om je huis mee te versieren. En als je er een paar maakt, kun je er zelfs een mooie winterslinger van maken. Of boetseer er zo’n grappige sneeuwpop bij van zoutdeeg en zet hem de muts op.

Sneeuwpop van zoutdeeg

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Deze sneeuwpop zag je hierboven bij de wintermutsen ook al even voorbij komen. Hij is leuk hé?! Je maakt hem van wit zoutdeeg (check hier het recept en hoe je zoutdeeg af moet bakken). En als je sneeuwpop hard en afgekoeld is, kun je hem versieren. De ogen en mond tekende ik erop met permanente marker en de neus schilderde ik oranje.

IJspegels knutselen

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

IJspegels zijn altijd fascinerend om naar te kijken – net unicorns! – maar ook heel leuk om na te maken. Dat doe je door een touwtje op aluminiumfolie te leggen. En daarmee vorm je dan een ijspegel. Deze winterknutsel is ook heel geschikt voor peuters, want die vinden aluminiumfolie te gek. De ijspegels kun je eventueel nog versieren door ze te verven of door er lijm overheen te doen waarin je glitters strooit.

‘Lees ook: 10x leuke dingen om te doen als het regent.’

Vetbollen maken voor de vogels

Vogels komen in de winter graag in tuinen waar vogelvoer te vinden is om extra energie op te doen. In de winkels kun je van alles kopen, zoals pindaslingers en vetbollen. Maar het is nog leuker om ze zelf te maken en helemaal niet zo moeilijk. In de video hierboven laat ik zien hoe het moet.

Winter figuren knutselen met strijkkralen

Winterknutsels | 35+ Toffe ideeën om te knutselen in de winter.

Strijkkralen zijn ook een populaire knutselactiviteit voor veel kids. Heb jij ze ook thuis? Maak dan deze leuke winter figuren. Je kunt ze allemaal op een vierkant bordje leggen. Hier vind je de strijkkralen patronen.

Pinguins van zoutdeeg

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Met hetzelfde zoutdeeg recept waarmee ik de sneeuwpop hierboven maakte, kun je ook dit waggelende pinguïn gezin maken. Als ze eenmaal droog zijn, kun je ze verven!

Sneeuwklokjes knutselen van een wc rol en een eierdoos

Winterknutsels | 40 Leuke ideeën om te knutselen in de winter.

Deze sneeuwklokjes zijn ook prachtig en een leuke winterknutsel voor kids. De witte bloemen maak je van de punten uit een eierdoos; knip ze in vorm en verf ze wit. Als de verf droog is, plak je ze aan groen rietje door er een strookje papier om heen te draaien. Aan het rietje plak je een groen blad vast. En tot slot beplak je een wc rol met groen papier en de sneeuwklokjes plak je daar rondom tegenaan. Leuk om thuis neer te zetten!

Sneeuwpopsicle

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Van wattenschijfjes kun je nog veel meer leuke winterknutsels maken! Je plakt twee watten op een ijsstokje. En daar knutsel je met papier een sneeuwpop van.

‘Lees ook: Dieren knutselen | Meer dan 50 leuke dieren knutsels.’

Sneeuw slijm maken

Kids love this, ouders misschien wat minder… Ook al sneeuwt het niet, met dit slijm recept kun je toch met sneeuw spelen. Bouw een sneeuwpop, die net als echte sneeuw ook weer in elkaar zakt, maak sneeuwballen of speel er gewoon lekker mee, want dit slijm voelt zo lekker in je handen!

Pinguin knutselen

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze schattige pinguïns van voetafdrukken.

Deze twee waggelaars zijn super leuk, maar het maken ervan is eigenlijk nog leuker. Want wanneer mag je nu met blote voeten in de verf?!

Sneeuwbol maken

Van alle winterknutsels is dit één van mijn favorieten. Hij is zo gemaakt, maar het resultaat is geweldig. Je knipt een rondje uit vrij stevig papier en die versier je. Ik heb de sneeuwpop geverfd, maar je zou hem de kids ook kunnen laten stempelen met wattenstaafjes. De onderkant is een derde deel van een wc-rol. Die knip je aan de bovenkant in en daar schuif je je papiertje in als het droog is. Klaar!

Sneeuwpop van bakpapier

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwpop zonnevanger voor op het raam.

Deze sneeuwpop smelt niet in de zon, maar vangt juist graag zonnestralen. Je maakt hem van een groot en een klein papieren bordje. Daar knip je het binnenstuk uit en daarachter plak je bakpapier. Daarna kun je je sneeuwpop nog versieren met een gezichtje, sjaal en hoed. En dan plak je dit winter knutselwerkje op het raam, zodat de zon er doorheen kan schijnen. Simpel én leuk!

‘Lees ook: 10x Winter traktatie ideeën – voor kids die in de winter jarig zijn.’

IJsbeer knutselen

Dit ijsbeertje is zo schattig, hij geeft zelfs kopjes, want zijn hoofdje beweegt! In de video zie je hoe je de ijsbeer maakt. En vind je het moeilijk om alle onderdelen zelf te tekenen en uit te knippen, dan vind je hier een gratis printable, die je alleen maar even hoeft af te drukken.

Sneeuwpop van eikeltjes

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Als je nog een paar eikeltjes hebt of buiten kunt vinden, dan kun je deze leukerds knutselen in de winter. Je prikt twee eikels aan elkaar met een cocktailprikker. Dan verf je ze wit; grote kans dat je twee lagen nodig hebt om de verf dekkend te krijgen. Als de verf droog is, teken je met marker een gezichtje op de sneeuwpop. En tot slot knoop je een sjaal van vilt of chenilledraad om zijn nek.

IJskristallen maken

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwvlok van zoutkristallen.

Je ziet het; het hoeft niet te vriezen voor ijskristallen. Je kunt ze ook met zout maken. Een heel leuk en leerzaam experiment. Hoe je dat exact doet, leg ik je allemaal uit in dit blog over zoutkristallen.

Gesmolten sneeuwpop

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze gesmolten sneeuwpop.

Voor dit soort winterknutsels smelt je toch?! De sneeuwpopjes zijn gemaakt van vilt en een witte kraal als hoofd. Maar je kunt eventueel ook papier of stof gebruiken.

Lees ook: Leuke knutselideeën met papieren bordjes.’

Pinguin van papier

Nog meer leuke pinguïns tussen deze winterknutsels. Maar dit keer van papier. Kijk naar de video om te zien hoe je ze in elkaar zet. En hier vind je de gratis printable voor het lijfje.

Eskimo’s knutselen

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze eskimo's.

Waar cupcake vormpjes allemaal wel niet goed voor zijn! Wil jij ook zo’n eskimo knutselen? Knip dan wanten, schoenen en een lijfje uit gekleurd papier en een gezichtje net zo groot als het cupcake vormpje. Plak ze op een vel papier. Het ‘bont’ maak je van watjes.

Sneeuwpop met sneeuwbol buik

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze sneeuwpop met zijn sneeuwbollen buik.

Ik heb een tijd lang sneeuwbollen verzameld. Ik vind dat ze echt iets magisch hebben. Daarom heb ik deze sneeuwpop ook een transparante buik gegeven met sneeuw, zodat je hem kunt schudden. Je maakt hem van 2 grote papieren bordjes en 1 kleine. In één van de grote borden heb ik een gat geknipt en daarachter doorzichtig inpak folie geplakt. De borden plakte ik op elkaar met nep sneeuw (mini foam balletjes à €1,75 bij Pipoos) ertussen. En ook het kleine bordje ertussen als hoofd. Daarna heb ik de sneeuwpop verder versierd. Leuk toch?!

Sneeuwvlokken vouwen

Als er buiten geen sneeuw valt, laat je het binnen toch sneeuwen? Deze sneeuwvlokken staan super leuk in je raamkozijn. Hoe je ze vouwt en versiert, zie je in de video. En hier vind je de printable voor de basis.

‘Lees ook: Binnen activiteiten & spelletjes – 26 Leuke ideeën voor kids.’

Sneeuwverf maken

Winterknutsels voor kids - 16 Toffe dingen die je in de winter knutselen kunt. Zoals dit sneeuwverf schilderij!

Of je maakt zelf sneeuw met scheerschuim en lijm om mooie sneeuw schilderijen mee te maken. Ook een leuk winter knutselwerkje. Het recept vind je hier.

Pinguïns knutselen van eierdoos

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze pinguïns van eierdoos.

Met een lege eierdoos kun je samen met de kids ook deze leuke pinguïns knutselen. Eerst verf je ze zwart en als de verf droog is, geef je de pinguïn zijn witte buik, een snavel en twee wiebel ogen. Wat een schatjes!

Sneeuwbol maken met jezelf erin

Winterknutsels - 16 Toffe dingen om in de winter te knutselen. Zoals deze snowglobe.

Je kunt ook je eigen winter wonderland creëren door jezelf in een snowglobe te stoppen. Je maakt hem zo: Trek een plastic bakje (HEMA €2,- voor 10 stuks) om en knipt de cirkel uit. Plak je foto erop en versier de cirkel verder. Plak op de achterkant van de cirkel een strook van stevig papier die iets breder is dan een wc rol en een stukje uitsteekt. Doe wat nepsneeuw (te koop bij Pipoos) in één van de plastic bakjes en plak de cirkel erop. Plak ook nog een plastic bakje aan de achterkant van de cirkel. En steek de strook in een ingeknipte wc rol. Je snowglobe is klaar!

Sneeuwklokjes vouwen van papier

Nog een leuke manier om sneeuwklokjes te maken, is door ze te vouwen van papier. In de video hierboven zie je stap voor stap hoe dat moet.

Winter schaats knutselen

Ook deze schaatsen zijn heel leuk om te knutselen van papier. En daarna kun je er ook nog mee leren veters strikken! Voor de basis van de schaats knip je onze printable uit gekleurd papier. Daarna versier je de schaats en lijm je aan de onderkant een rietje als schaatsijzer. Maak er tot slot gaatjes in, rijg daar een veter door en je schaats is klaar.

Sneeuwpop bouwen van piepschuim

Winterknutsels | 35+ Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Van piepschuim kun je ook heel goed een sneeuwpop bouwen. De piepschuim ballen kun je shoppen bij Speelgoedpostorder.nl en daarvan plak je er 3 op elkaar. Van pijpenrager maak je de armen en een neus, de mond teken je met stift en geef de sneeuwpop een paar wiebel ogen. Om je sneeuwpop verder te versieren kun je er nog een paar knopen opplakken of tekenen, hem een sjaal geven van vilt of papier en een mooie muts van wol.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Sneeuwvlokken knippen uit papier

Knip deze sneeuwvlokken uit papier en je kunt het laten sneeuwen wanneer je maar wilt. Leuk om op het raam te plakken of in het raamkozijn op te hangen. In de video hierboven zie je hoe je de vlokken maakt.

Sneeuwpop tegeltje

Winterknutsels | 35+ Leuke ideeën om in de winter te knutselen met kinderen.

Kinderen die graag stenen verzamelen kunnen er dit leuke sneeuwpop tegeltje van maken. Je duwt de stenen in zoutdeeg (hier vind je het zoutdeeg recept). En van takjes maak je de hoed en armen. Je kunt eventueel ook nog wat glitters op het zoutdeeg strooien. Dan bak je het tegeltje hard in de oven en als hij afgekoeld is, teken je met marker een gezichtje op de sneeuwpop.

Winter mobiel knutselen van papier

Winterknutsels - 26 Toffe ideeën om te knutselen in de winter

Deze is ook leuk om in huis te hangen, vind je niet? Je knipt uit papier twee wolken die je op elkaar plakt met wat lintjes ertussen. En daaraan hang je winterse accessoires zoals een sneeuwpop, muts, wanten en een slee. En die wissel je af met sneeuwvlokken van watjes.

Vogelvoer dennenappel

Winterknutsels voor kids - 16 Toffe dingen die je in de winter knutselen kunt. Zoals deze vogelvoer dennenappel.

En de laatste in dit rijtje winterknutsels is een idee voor buiten in plaats van binnen. Want de vogels zijn namelijk ook erg blij als je met dit weer aan ze denkt. De vogelvoer bol maakten mijn kinderen en ik met een dennenappel. Hoe dat moet, lees je in dit blog.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met chenilledraad.’

En, heb je al iets leuks tussen deze winterknutsels gezien? Mocht je er iets van gaan maken, dan vinden wij het altijd super leuk om te horen of het gelukt is. Je kunt daarom altijd een reactie achter laten onder dit blog. Of – nog leuker! – laat je creatie zien door een foto te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt! 

Nog meer knutselinspiratie

Voor meer leuke winterknutsels en activiteiten kun je ook heel goed op onze website terecht. Hier vind je bijvoorbeeld 22 toffe ideeën om sneeuwpop te knutselen. En check ook eens ons blog met winter spelletjes waarin je allerlei leuke activiteiten voor de kinderen vindt.

Voor andere knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal! Daar komt iedere week een nieuwe creatieve video online.

Winterknutsels | 35+ Leuke ideeën om in de winter te knutselen met kinderen.
Sneeuwpop vouwen - Maak stap voor stap een origami sneeuwpop
Thaumatroop maken | Een leuk proefje voor kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Eveline 25 januari 2021 at 12:49 pm

  Heel creatieve knutsels heb je bedacht Annemieke! ?

 • Reply Mandy 20 december 2022 at 10:46 pm

  Hoe groot is die kraal voor het hoofd van de skiër?

 • Reply oz 23 januari 2023 at 5:34 pm

  echt heel leuk.. bedankt voor het delen!

 • Reply Naomi 11 maart 2023 at 11:41 am

  Hele leuke ideeën maar wil je ook ideeën verzinnen in doorzichtige vierkant plastic doosjes?

 • Laat een reactie achter