Recept: Wit zoutdeeg maken

17 januari 2020
Wit zoutdeeg maken - Het fijnste recept voor spierwit brooddeeg. Plus leuke knutselideeën met zoutdeeg.

Zoutdeeg is één van mijn favoriete materialen om mee te knutselen. Het is super veelzijdig, kids vinden het heerlijk om ermee te spelen en je hebt het echt zo gemaakt. Nu zijn er verschillende recepten om zoutdeeg te maken, waarvan dit ouderwetse zoutdeeg recept met bloem waarschijnlijk het bekendste is. Maar dat droogt een beetje gelig op, terwijl je soms juist iets wil maken dat echt spierwit is én blijft. Door het recept iets aan te passen, lukt dat. Ik laat je in dit blog zien hoe je wit zoutdeeg maken kunt, hoe je het deeg kunt bakken en eventueel bewaren. En ter inspiratie heb ik ook nog wat leuke zoutdeeg ideeën voor je op een rij gezet die je van wit zoutdeeg kunt maken.

Ingrediënten om wit zoutdeeg te maken

 • 1 kopje maizena
 • 1 kopje zout
 • 1 kopje water
‘Lees ook: Zelf klei maken – Het beste klei recept voor kids.’

Wit zoutdeeg maken

 1. Doe alle ingrediënten in een pannetjes roer ze door elkaar totdat de maizena en zout door het water zijn opgenomen. Je kunt ook meer of minder wit zoutdeeg maken door de hoeveelheid aan te passen, maar zorg wel dat de verhouding hetzelfde blijft; 1:1:1.
 2. Zet de pan op middelhoog vuur en warm je mengsel al roerend op.
 3. Door het opwarmen krijgt je mengsel een steeds stevigere structuur, dat begint op de bodem van de pan. Blijf dus goed roeren om te voorkomen dat je zoutdeeg aankoekt of aanbrandt.
 4. Wanneer het deeg de structuur van aardappelpuree heeft, haal je de pan van het vuur.
 5. Schep het witte zoutdeeg in een kom en laat het even afkoelen. Daarna kneed je het nog even door met je handen, zodat het niet meer zo plakkerig is en dan kun je ermee aan de slag.

Tip!
Wit zoutdeeg droogt sneller dan gewoon zoutdeeg. Soms al terwijl je er nog mee aan het knutselen bent. Als de buitenkant al een beetje droog aanvoelt, kun je het weer soepel maken door het even te kneden. En is het echt heel droog, dan maak je je handen nat en kneed je het zoutdeeg met natte handen.

Wit zoutdeeg bakken

Als je zoutdeeg kunstwerken af zijn, dan kun je ze hard laten worden door ze te laten drogen. Dat kun je op twee verschillende manieren doen. Je kunt de zoutdeeg figuren in de oven bakken. Verwarm de oven dan op 75 graden, leg het zoutdeeg op een met bakpapier bekleden bakplaat en bak je creaties in zo’n 1 tot 3 uur – afhankelijk van de dikte – hard. Of laat je zoutdeeg figuren drogen aan de lucht door ze op een warme plek in huis, zoals boven de verwarming, te zetten. Het drogen duurt dan wel langer; een paar dagen tot een week.

‘Lees ook: Het recept om gekleurd zoutdeeg te maken.’

Zoutdeeg bewaren
Heb je na het knutselen nog wit zoutdeeg over? Of wil je het van te voren al maken? Dan kun je het eventjes bewaren. Door het zoutdeeg luchtdicht af te sluiten in een trommeltje of keukenfolie blijft het in de koelkast wel een week goed. Laat het zoutdeeg wel op kamertemperatuur komen en kneed het nog even door voordat je ermee gaat knutselen.

Leuke zoutdeeg ideeën

Zoutdeeg is super veelzijdig en je kunt er oneindig veel leuke dingen mee maken. Gebruik bijvoorbeeld koekvormpjes om zoutdeeg figuren mee uit te steken. Boetseer zelf iets, zoals een waxinelichthouder. Of prik een gaatje in je creatie voordat je hem hard bakt, zodat je er een hanger, sieraad of slinger van kunt maken. Je kunt zoutdeeg ook versieren met bijvoorbeeld pailletten, strijkkralen of wiebelogen. Die kunnen gewoon mee in de oven, omdat de baktemperatuur niet zo hoog is. Zet dus lekker veel knutselspullen op tafel als je met zoutdeeg aan de slag gaat.

Ter inspiratie heb ik in een apart blog ook nog een heleboel leuke zoutdeeg knutselideeën op een rij gezet. Klik hier om te zien wat je allemaal met zoutdeeg kunt knutselen.

‘Lees ook: Klei voorbeelden – 30 leuke ideeën om te maken van klei.’

Ik hoop dat je blij bent met mijn recept om wit zoutdeeg te maken. Mocht je ermee aan de slag gaan, dan vind ik het super leuk als je de kunstwerken die eruit voort komen met mij deelt. Dat kan bijvoorbeeld via Facebook of Instagram door een foto te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt! 

Voor meer leuke knutselideeën kun je hier op ons blog terecht. En vergeet je vooral niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je dan helemaal niks meer!

Wit zoutdeeg maken - Het fijnste recept voor spierwit brooddeeg. Plus leuke knutselideeën met zoutdeeg.
Zoutdeeg maken | Hét recept voor zout brooddeeg & tips om 't te bakken en ermee te knutselen
Gekleurd zoutdeeg maken - Een fijn recept voor brooddeeg in alle kleuren van de regenboog

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Tineke 17 januari 2020 at 9:22 am

  Goed dat ik dit weer tegenkom, ik wil dit altijd nog eens doen met mijn kinderen.

 • Reply Annick 21 januari 2020 at 3:59 pm

  Dank je wel. Ik heb het gebruikt om er een afdruk van te maken van het handje en het voetje van mijn zoontje van 6 maanden. Hij groeit zo snel en dit is een leuke herinnering voor later. Uit het deeg met een kookring een mooie cirkel gestoken en daarna even zijn handje er in en een voetje. Laten uitharden op de verwarming, datum op de achterkant er op gezet en nu in een mooi blikje in de kast.

 • Reply Tamara Van Oosterhout 13 december 2020 at 7:36 pm

  Hoi

  Ik wilde vandaag kerstboomhangers maken met wit zoutdeeg, maar het bleef plakken in de hoekjes van de vormpjes. Heeft iemand een tip voor mij?

  Groetjes van Tamara

 • Reply Roos 31 maart 2022 at 9:35 pm

  Wat een geweldig makkelijk recept. Aangezien ik altijd van de “hoe kan het nog sneller en makkelijker” ben, kwam ik er bij de 3e keer achter dat als je gekookt water erbij gooit het nog makkelijker is. Je moet dan wel echt direct roeren en je kan hem daarna laten staan (ook al denk je hij is mislukt). Als het wat afgekoeld is dan kun je gelijk goed kneden en komt het goed. Ik wil het de volgende keer andersom proberen door eerst heet water in de kom te doen en daarna beetje bij beetje de maizena en het zout erbij!

 • Laat een reactie achter