Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting

5 november 2020
Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting

De woonkamer is dé centrale plek en dus één van de belangrijkste ruimtes in je huis. De plek waar je thuis komt na het werk, waar je tijd doorbrengt met familie en vrienden, waar de kinderen spelen, waar wordt gegeten, waar je tot rust komt en waar misschien ook nog gewerkt wordt. Een heleboel functies dus die samen komen in één ruimte. En daarom kan het best een puzzel zijn om hem praktisch én sfeervol in te richten. Vind jij die puzzel lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Check dan ons handige 5 stappenplan, waarmee je tot de perfecte woonkamer indeling komt. Van meubels, verlichting tot decoratie.

5 Stappenplan naar de perfecte woonkamer indeling

#1 Bepaal functies & wensen

Hoewel je misschien geneigd bent om gelijk te gaan slepen met banken, stoelen, tafels en buffetkasten, wordt de indeling van de woonkamer pas echt perfect als je de tijd neemt om er goed over na te denken. En de eerste stap is om in kaart te brengen welke functies de woonkamer allemaal moet vervullen. Pak pen en papier en schrijf op wat jullie er als bewoners allemaal willen doen. Vind je het fijn om televisie te kijken? Of zit je graag bij de open haard? Moet je er ook kunnen eten? En werken of huiswerk maken? Wil je een plek voor de kinderen om te kunnen spelen & knutselen? En heb je er opbergruimte nodig voor bijvoorbeeld speelgoed, spelletjes, schoonmaakspullen of boeken? Of creëer je daarvoor ruimte op een andere plek in huis? Beantwoord al deze vragen om te ontdekken wat voor jullie belangrijk is in de woonkamer.

‘Lees ook: Tips en ideeën voor een kinderhoek in de woonkamer.’

Als je de functies eenmaal helder hebt, ga je er daarna woonwensen aan koppelen. Wat zou de ideale omgeving zijn voor de activiteit en wat heb je er nodig? Denk aan daglicht, stopcontacten, internetverbinding, uitzicht, bergruimte, verlichting, benodigde ruimte, privacy, flexibiliteit etcetera. Bijvoorbeeld:

Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting

#2 Maak een grondplan

De volgende stap om tot een goede woonkamer indeling te komen, is het maken van een grondplan. Teken je huiskamer in schaal, inclusief deuren, ramen en elektriciteitspunten. Maar ook elementen die vast staan, zoals een keukenblok, open haard, pilaar, inbouwkasten en de trap. Dat kan met potlood op ruitjes papier, maar er bestaan ook gratis online tekenprogramma’s, waarin je de woonkamer indeling in 3D kunt bepalen. Op basis van het grondplan krijg je al een goed idee van wat de sterke en zwakke punten van je huiskamer zijn. Meet vervolgens ook de andere meubels op die in de huiskamer komen, teken ze ook op schaal en – als je werkt met potlood en papier – knip ze uit, zodat je er straks mee kunt gaan puzzelen.

Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting

#3 Bepaal het centrale punt

Bepaal nu wat het centrale punt in de woonkamer moet worden. Is dat de televisie? De open haard? Een mooie raampartij? Of zitten jullie het liefst aan de eettafel en is dat jullie centrale punt? Bepaal naar aanleiding van de woonwensen die je aan deze functie hebt gekoppeld en de sterke en zwakke punten van de woonkamer waar dit centrale punt zou moeten komen. En zet daar het zitgedeelte; dus banken of stoelen omheen.

#4 Woonkamer verder indelen

Nu gaat het puzzelen echt beginnen. Hoewel je zal merken dat wanneer je het centrale punt eenmaal bepaald hebt, de rest van de meubels er bijna als vanzelf omheen op hun plaats vallen. Je begint met de indeling van de overige zitplekken in de woonkamer. En pas daarna voeg je de overige, vaak kleinere meubels toe, zoals sidetables, buffetkasten, tafeltjes, kastjes enzovoort. Houdt daarbij rekening met de looproutes in de woonkamer en dat er nog voldoende ruimte is tussen de meubels en om deurtjes te kunnen openen. Blijf schuiven tot het plaatje helemaal klopt, je hebt het grondplan niet voor niets gemaakt.

Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting

#5 Voeg de sfeerbepalers toe

Nu de basis staat, is het tijd voor de leukste stap; het toevoegen van sfeer. Allereerst de verlichting; de basisverlichting, zoals de plafondlampen boven de zithoek, keuken & het eetgedeelte – dus de lampen die voor praktisch licht zorgen – heb je waarschijnlijk al. Daarna is de accentverlichting en de sfeerverlichting aan de beurt. Je plaatst ze op basis van het woonwensen lijstje dat je aan de functies gekoppeld hebt in de woonkamer. Accentverlichting zorgt net als de basisverlichting voor functioneel licht, bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, werken aan tafel of het aanlichten van een schilderij en maakt het bovendien huiselijk. Denk bijvoorbeeld aan een spot, leeslamp, wandlamp of schemerlamp. En sfeerverlichting heeft als enige taak het maken van sfeer, verlichten doet het dus nauwelijks. Denk hierbij aan kaarsen of een heel erg gedimde tafellamp.

‘Lees ook: Erker inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie.’

De accessoires zijn de finishing touch in je interieur. Een mooi vloerkleed, planten, kaarsen, schilderijen, posters of foto’s, spiegels, kussentjes, vazen en beelden kunnen allemaal helpen bij het creëren van sfeer in jouw woonkamer. Je kunt accessoires zien als een aanvulling op de basis van je woonkamer zoals de kleuren van de wanden, de vloer en het meubilair. En voeg naast decoratie die je in de winkel aanschaft ook persoonlijke items toe, zoals mooie foto’s van de familie, erfstukken en vakantie souvenirs. Zo druk je je persoonlijke, eigen unieke stempel op het interieur en wordt je woonkamer net even anders dan die van anderen.

Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting

Tot slot nog wat tips:

  • Zorg voor een ruimtelijk gevoel. En dat creëer je door in de indeling van de woonkamer open ruimtes te laten en niet alles vol te proppen. Dat brengt het interieur in balans. De balans tussen gezelligheid en overdaad is één van de moeilijkste opgaven bij het inrichten van de woonkamer.
  • Integreer het eetgedeelte in de inrichting; de beste plek is tussen de keuken en de zithoek in. Dat voorkomt onnodig veel lopen, maar hierdoor zal vooral de overgang van de keuken naar de woonkamer aangenamer zijn.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij de woonkamer indeling. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie. We denken graag met je mee!

Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting

Afbeeldingen interieur – Followtheflow voor Shutterstock.

Coronaproof Sint Maarten | Sint Maarten spelletjes & ideeën die wél kunnen
Modetrends winter 2020 & 2021 | Dit zijn dé musthaves van dit seizoen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter