Mag jij de worstenbroodjes dit jaar voor jouw rekening nemen op het kerstdiner van school? Of wil je worstenbroodjes maken voor je eigen kerstdiner of lunch? Dan zijn deze 4 recepten een absolute aanrader. Worstjes in bladerdeeg zijn namelijk altijd een grote hit bij kinderen én helemaal als ze in zo’n leuke vorm komen.
4x Worstenbroodjes maken
1. De kerstster
Wat heb je nodig?
- 42 Cocktail worstjes; mini knakworstjes
- 14 Vellen bladerdeeg
- 1 Ei
- Mes
Kerstster van worstenbroodjes maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden. (een gasoven kun je beter iets lager instellen op zo’n 185 graden) En laat je bladerdeeg vellen ontdooien.
- Snijd je bladerdeeg vellen in 3 stroken en rol in iedere strook een mini knakworstje. In totaal maak je zo 42 rolletjes.
- Maak eerst de punten van de ster door een rijtje van 3 rolletjes met daar bovenop een rijtje van 2 rolletjes en daar bovenop 1 rolletje te maken. Dat doe je vijf keer.
- Plak de driehoeken met de punten tegen elkaar aan, zodat er een stervorm ontstaat.
- Vul het gat in het midden op met de 12 overgebleven worstenbroodjes.
- Splits je ei en smeer je kerstster in met eigeel, zodat hij mooi bruin wordt tijdens het afbakken.
- Bak je kerstster gaar in zo’n 20 minuten. Je kunt er eventueel nog een paar kerstprikkers in steken als versiering.
‘Lees ook: Kerstversiering knutselen – De 15 leukste zelfgemaakte hangers voor in de boom.’
2. Vuurpijlen
Wat heb je nodig?
- Knakworst
- Bladerdeeg
- Kaas
- Ei
- Mes
- Lange satéprikkers
De vuurpijlen van worstenbroodjes maken
- Ontdooi je vellen bladerdeeg en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd je bladerdeeg vellen in dunnen stroken en wikkel ze om de knakworsten heen.
- Splits je ei en smeer het bladerdeeg in met eigeel, zodat het mooi bruin wordt tijdens het afbakken.
- Bak je worstjes in ongeveer 15 minuten gaar in de oven.
- Snijd ondertussen punten uit de kaas. Ik heb bij de kaasboer een plak van zo’n 3 cm dik gehaald, dat scheelde een heleboel snijwerk.
- Prik de worsten op een prikker en daar bovenop de punt. Je vuurpijlen zijn klaar.
De worstenbrood spiesjes zijn ook leuk als traktatie als je kind in december jarig is!
‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes voor kinderen.’
Tip!
Als je bijvoorbeeld een halve kool of uitgeholde watermeloen inpakt met aluminiumfolie kun je de pijlen daar leuk inprikken met nog wat andere decoratieve prikkers voor een extra leuke presentatie.
3. Kerstboom worstenbroodjes
Wat heb je nodig?
- Cocktail knakworstjes
- Bladerdeeg
- Ei
- Kerstboom uitsteker
De kerstbomen van worstenbroodjes maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden. En laat je bladerdeeg vellen ontdooien.
- Steek met de uitsteker kerstbomen uit bladerdeeg. Twee per worstenbroodje.
- Leg een cocktail knakworstje op een bladerdeeg kerstboom en leg er nog een kerstboom bovenop. Druk de randen goed aan.
- Smeer de bovenste bladerdeeg kerstboom in met een losgeklopt ei.
- Bak de kerstboompjes af in – afhankelijk van de hoe groot je boompjes zijn – ongeveer 15 minuten.
4. Kerstkrans van worstenbroodjes
Wat heb je nodig?
- Bladerdeeg
- Mini knakworstjes
- Ei
- Mes
De kerstkrans van worstenbroodjes maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden. En laat je bladerdeeg vellen ontdooien.
- Snijd je bladerdeeg vellen in 3 stroken en rol in iedere strook een mini knakworstje. Hoe meer je er maakt, hoe groter je kerstkrans.
- Plak de worstenbroodjes goed aan elkaar vast, zodat er een rondje ontstaat.
- Splits je ei en smeer het bladerdeeg in met eigeel, zodat het mooi bruin wordt tijdens het afbakken.
- Bak je kerstkrans in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Daarna kun je er nog een mooie rode strik omheen doen, ter versiering.
‘Lees ook: 10 Originele kerstboomhangers maken van LEGO.’
Nog meer leuke kersthapjes
Ben je op zoek naar nog meer leuke kersthapjes voor het kerstdiner op school of voor thuis? Check dan zeker ook deze kersthapjes en deze vrolijke kerstrecepten voor kids even. En ga jij de worstenbroodjes maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door Lady Lemonade te taggen of de hashtag #LadyLemonade te gebruiken. Ik zie ook graag jullie lekkers!
Abonneer je voor meer inspiratie ook nog even gratis op ons YouTube kanaal. Daar verschijnt namelijk wekelijks een nieuwe video online met leuke, maar simpele knutselprojecten voor kinderen, easy peasy DIY’s en lekkere recepten. En als abonnee ben jij als eerste op de hoogte!
3 Reacties
Wat een enorm slecht recept de kerstster. Alles gedaan wat jij ook deed maar van binnen word de bladerdeeg natuurlijk nooit gaar! Ik zou het recept maar even herzien…
Hoi Jaap, wat jammer dat het niet gelukt is. Door het verschil in ovens – elektrisch of gas bijvoorbeeld – kan de afbaktijd en temperatuur anders zijn. Wellicht werkt het voor jouw oven beter om de temperatuur wat lager in te stellen en de baktijd wat te verlengen. Bij mij wordt het bladerdeeg van de kerstster namelijk wel gaar. Hopelijk laat je je hierdoor niet ontmoedigen en probeer je het nog eens! Groetjes, Annemieke
Wat jammer dat het recept van de kerstster niet klopt! De ster heeft bij mij een half uur in de oven gezeten maar nog steeds is de binnenkant niet gaar.
Mijn zoon wilde dit inbrengen voor het kerstdiner op school maar kwam dus net met lege handen aan. Jammer