Een zakmes voor je kind; ja of nee? En vanaf welke leeftijd?

28 juni 2019
Een zakmes voor je kind; ja of nee? En vanaf welke leeftijd?

Het was niet de vraag ‘of’, maar vooral ‘wanneer’ ie er zou komen; een zakmes. Finn vroeg ons er al weken om. Een ouder vriendje uit de straat heeft er ook één en die zaagt takken door en maakt speren van stokken uit het bos. Dat wilde hij ook! En dus stond een zakmes bovenaan zijn wensenlijstje.

Zeven jaar en zijn eerste zakmes

Eerst twijfelde ik nog even over zijn leeftijd, maar uiteindelijk hebben we toch besloten om voor Finn zijn zevende verjaardag een zakmes te kopen. Ik vond hem er verantwoordelijk genoeg voor. En het zakmes stelde bovendien nog niet zo heel veel voor. Het maakte onderdeel uit van een onderzoekerssetje met een vergrootglas en zaklampje in een riem-tasje en het blad was behoorlijk bot. Maar voor Finn was het zijn beste cadeautje ooit. Je had zijn gezicht moeten zien toen hij het openmaakte: “Yes, een echt zakmes!”

‘Lees ook: #1 op zijn verlanglijstje: een mobiel – Wanneer krijgt jouw kind een telefoon?

Afspraken

Wel hebben we meteen afspraken gemaakt: Het zakmes mag niet mee naar school. En hij mag het alleen in ons bijzijn gebruiken. Zo konden we zien hoe en of hij er verstandig mee om gaat. En hem leren dat je altijd van jezelf af moet snijden, moet oppassen met het inklappen van een zakmes en waar je wel en niet in mag kerven. Finn is echter super trots op zijn zakmes en gaat er voorzichtig mee om. Wel vloeide er al vrij snel bloed, omdat hij zijn mes een keer verkeerd vastpakte. En dat vond ik natuurlijk niet leuk. Maar gelukkig was het een oppervlakkig sneetje. En hij leerde ervan dat een mes écht ‘serious business‘ is. Want zo’n ervaring maakt meer indruk dan een waarschuwing van je vader of moeder.

Zakmes regels
∙ Gebruik een zakmes nooit als wapen. Ook niet om te dreigen en ook niet voor de grap.
∙ Snijd altijd van je af en naar beneden of naar je duim toe.
∙ Beschadig niets; snijd niet in meubels etc. of levende dingen zoals bomen en dieren.
∙ Wanneer je je zakmes gebruikt, sta of zit je stil en ben je niet met andere dingen bezig.
∙ Loop of ren niet met een open geklapt zakmes.
∙ Pas op je vingers bij het inklappen van je zakmes.
∙ Ruim je zakmes altijd dichtgeklapt en op een veilige plek op; dus buiten bereik van eventuele jongere broertjes of zusjes.

Een echt Zwitsers zakmes

Inmiddels is Finn behoorlijk bedreven geraakt in het maken van pijlpunten, gras snijden en takken doorhakken. Zijn huidige zakmes heeft er wel onder geleden en is toe aan vervanging. Dus als hij volgende week acht jaar wordt, krijgt hij een nieuw, beter zakmes; een echte Zwitserse met allemaal verschillende tools zoals een zaag, mes, schroevendraaier en pincet. Ik heb er vroeger zelf ook zo één gehad. Als Finn laat zien dat hij ook daar goed mee om kan gaan, mag hij er straks zelf het bos mee in om hutten te bouwen; slaapmatje erin en lekker spelen. Net zoals ik vroeger zelf deed in de weilanden achter ons huis.

‘Lees ook: De baas over je eigen zakgeld, of niet?

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd naar hoe jullie erover denken. Heeft jouw kind ook interesse in een zakmes? Of al een zakmes gekregen? En hoe oud was hij of zij toen? Ik hoor het graag van je in een reactie onder dit blog!

Uitgelichte afbeelding stok slijpen – Johan Helgason voor Shutterstock.

Krijt raket maken - Een geweldig experiment voor kinderen
LL Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Inkel 9 november 2021 at 11:12 am

    Een absolute ‘no go’. Ben een moeder die het heerlijk vind als haar kinderen in bomen klimmen, hutten bouwen, ravotten etcetera, maar een zakmes op 7 jarige leeftijd vind ik niet ok. Een zakmes is simpelweg geen speelgoed en zo moet het dus ook niet gebruikt worden . ‘Onder begeleiding’ is misschien een idee, maar liever niet. Gisteren is mijn zoontje van 5 een middagje opgetrokken met een jongetje van 7. Dat jochie ging zijn zakmes halen… Drie keer raden wat er gebeurde. Mijn zoontje kwam onder het bloed thuis. Echt het bloed stroomde uit zijn handen… Zelf was hij ook dusdanig geschrokken en in tranen dat hij aangaf niet meer met het jongetje te willen spelen als hij zijn zakmes bij zich heeft.

  • Laat een reactie achter