Zandkasteel maken | Leuk! Bouw een zandkasteel van zelfgemaakte zandklei

17 juni 2021
Zandkasteel maken | Leuk! Bouw een zandkasteel van zelfgemaakte zandklei.

Baal je ervan dat je zandkasteel zo snel instort als je hem gemaakt hebt? Of zou je hem het liefste willen bewaren? Dan moet je eens proberen om een zandkasteel te maken van zandklei of zanddeeg. Dat is een zomerse variatie op het zoutdeeg recept met als eindresultaat een superleuke klei waarmee je prachtige zandsculpturen kunt maken. En als je de creaties laat drogen in de oven, worden ze nog hard ook en kun je ze bewaren. Of je breekt het zandkasteel weer af om iets anders te bouwen. Want net als magisch speelzand is deze klei super leuk om mee te spelen. En het recept is simpel, kijk maar!

Wat heb je nodig voor het maken van zandklei?

 • 1 kop bloem
 • 1 kop zout
 • 1 kop zand
 • 1 kop water
 • 1 eetlepel zonnebloemolie, een andere olie zoals babyolie of olijfolie kun je ook gebruiken
‘Lees ook: Klei voorbeelden – 30 leuke ideeën om te maken van klei.’

Zandkasteel maken van zandklei

 1. Doe de bloem, het zout, zand en de olie in een bak of beslagkom.
 2. Voeg dan 3/4 kop water toe en roer alle ingrediënten door elkaar.
 3. Als het water door de droge ingrediënten opgenomen is, kun je de zandklei verder kneden met je handen tot een mooi deeg.
 4. Wanneer je zandklei nog wat korrelig is, voeg je nog een klein beetje water toe. En als het te plakkerig voelt, doe je er nog wat bloem bij. De klei mag best stevig en dus niet te nat zijn als je er zandsculpturen van wilt maken, want anders zakken ze in elkaar.
 5. Nu je zandklei klaar is, kun je er een zandkasteel van maken of misschien wel een zeester of iets anders leuks. Je kunt de klei met van alles combineren, zoals zandvormpjes, plastic dieren, schelpen etc.
 6. Wil je je zandkasteel of andere creatie bewaren? Zet ze dan in een oven op 75 à 100 graden en laat ze daarin drogen tot ze hard zijn. Ik bouwde mijn zandkasteel op een papieren bordje en op deze lage temperatuur kan die mee de oven in zonder te verbranden.
‘Lees ook: Zelf sieraden maken | De leukste kettingen & armbandjes om te knutselen met kids.’
Zandkasteel maken | Leuk! Bouw een zandkasteel van zelfgemaakte zandklei.
Dit zandkasteel is gebakken in de oven en hard geworden.

En, lijkt het je ook leuk om dit zomerse zandklei recept eens uit te proberen? Als je het gaat maken, dan vind ik het super leuk om jouw zandkasteel en andere zandklei sculpturen ook te zien. Dus deel die vooral met ons door bijvoorbeeld een foto te posten op  Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!

Nog meer zomerknutsel inspiratie

Behalve dit zandklei recept vind je op ons blog nog veel meer leuke knutselideeën voor in de zomer. Die kun je vinden in ons blog ‘50+ zomerknutsels‘. En check zeker ook nog even ons blog ‘50+ leuke spelletjes en activiteiten voor in de zomervakantie‘. Voor al onze andere knutselideeën ga je naar onze rubriek knutselen. En wil je echt helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video.

Eenhoorn knutselen | 20 Geweldige unicorn knutsels voor kinderen
Leeuw knutselen | 17 Toffe Leeuwen knutsels voor Koningsdag, voetbal of zomaar

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter