Zelf een klok maken van polymeer klei

10 mei 2023
Zelf een klok maken van polymeer klei. Zo doe je dat!

Zelf een klok maken die helemaal bij je interieur past? Dat kan heel makkelijk met polymeer klei. Deze klei is namelijk heel easy te vormen, waardoor je echt geen pro hoeft te zijn om er iets moois van te maken. En het resultaat is echt te gek. Want de klei is er in alle kleuren die je kunt mengen om prachtige marmer effecten te krijgen. Wij laten je stap voor stap zien hoe je zelf zo’n klok kunt maken.

Wat heb je nodig voor het maken van de klok?

 • Polymeer klei, o.a. te koop bij de Action,  Amazon.nl of Bol.com.
 • Uurwerk, o.a. te koop bij Hornbach of op Amazon.nl.
 • (Deeg)roller of lege glazen fles
 • Soepkom of schaaltje
 • Scherp mesje
 • Papier en potlood
 • Rietje
 • Sterke lijm of lijmpistool
 • Bakplaat met bakpapier
 • Eventueel een touwtje of een plakhaakje om de klok mee op te kunnen hangen
‘Lees ook: Zo maak je zelf een mooie macramé regenboog hanger.’

Zelf een klok maken

 1. Kies een aantal kleuren voor de klok uit die jij mooi vindt. Wij hebben 4 verschillende gebruikt, maar meer of minder kan ook.
 2. Om het mooie marmer effect te krijgen, ga je de klei nu eerst mengen. Dat doe je door de verschillende kleuren allemaal in een ongeveer even lange sliert te rollen. Omdat je voor de klok best veel klei gebruikt, kun je dit ook in twee delen doen. De slierten klei plak je aan elkaar vast en dan twist je ze in elkaar door het ene uiteinde de ene kant en het andere uiteinde de andere kant op te draaien. Dan vouw je de sliert dubbel en draai je hem op dezelfde manier nogmaals in elkaar. NB: sommige kleuren klei zijn in eerste instantie hard en brokkelen misschien zelfs. Kneed de klei dan eerst zacht en warm, zodat je hem wel kunt vormen en er een sliert van kunt rollen.
 3. Wanneer je de klei sliert twee keer getwist hebt, kneed je er een bal van. En de bal klei rol je op een bakplaat met bakpapier uit tot een dunne lap. Let op: het uurwerk (het gedeelte waar de wijzers aan vast zitten) moet nog door de klok heen passen, dus maak hem niet te dik. Ongeveer een halve centimeter.
 4. Dan zet je voorzichtig je kom of schaaltje omgekeerd op de klei en snijd je er rondom omheen. Haal de overgebleven klei resten weg. Die kun je gebruiken om nog iets anders van te maken.
 5. Maak de randen van de ronde klei schijf mooi glad door er zachtjes met je vinger langs te strijken. Zorg er wel voor dat je de klei plat op de bakplaat laat liggen. Want klei heeft een geheugen. En als de klei vervormt, heb je een grote kans dat hij bij het bakken in de oven opnieuw krom trekt. En dan kun je weer opnieuw beginnen met het zelf maken van een klok, zonde dus!
 6. Daarna maak je in het midden van de klei een rond gaatje. Om precies te bepalen wat het midden is, kun je de kom die je gebruikt hebt, omtrekken op een vel papier. Dan knip je het rondje uit en vouw je het twee keer dubbel. De punthoek is het midden, knip er een heel klein hoekje af en vouw je vel weer open. Leg dan het ronde papiertje met in het midden het gaatje voorzichtig op je klei en prik een gaatje in het midden. Haal het papiertje dan weer weg en duw op de plek van het gaatje een rietje in de klei en draai hem even rond, zodat het gat in het midden groot genoeg is om het uurwerk doorheen te stoppen.
 7. Dan is de wijzerplaat van de klok af en kun je hem bakken in de oven. Doe dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de klei, want het kan per merk een beetje verschillen. Voor onze klok gold een baktijd van 15 minuten, maar omdat het om een groot object gaat, hebben we de baktijd verdubbeld.
 8. Als de klok afgekoeld is, kun je hem afmaken. Steek het uurwerk door de klok en plak het kastje achterop de klok vast met sterke alleslijm of een lijmpistool. Heb je je toch vergist in de dikte? Dan kun je met een scherp mesje altijd nog wat klei wegsnijden aan de achterkant.
 9. Plak eventueel ook nog een haakje of touwtje aan de achterkant van de klok vast, zodat je hem kunt ophangen.
 10. En doe tot slot de wijzers erop en doe een batterij in het uurwerk. Tiktak, tiktak… als het goed is doet je klok het nu. Leuk hé! Zo simpel is het om zelf een klok te maken!
‘Lees ook: Pennen pimpen met polymeer klei.’
Zelf een klok maken van polymeer klei. Zo doe je dat!

Onze polymeer klei klok heeft natuurlijk een mooie plek gekregen aan de muur. Vind je hem leuk geworden? Als jij nu ook zelf een klok gaat maken, dan zijn wij natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe jouw uurwerk eruit komt te zien. Deel je het eindresultaat met ons? Dat vinden we erg leuk en kan bijvoorbeeld door er een foto van te maken en deze te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Maar je mag ons ook altijd een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke klei voorbeelden!

Behalve deze vrolijke schaaltjes hebben we op onze website nog veel meer leuke ideeën die je kunt maken met polymeer klei. Die kun je hier vinden. En deze klei voorbeelden van speelklei zijn ook leuk om te maken met polymeer klei. Dan kun je ze voor altijd bewaren!

Al onze andere knutselideeën vind je in ons archief. En wil je niks meer van ons missen, abonneer je dan nog even (gratis!) op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online. En als abonnee ben je daarvan dan als eerste op de hoogte!

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Een Pikachu vingerpopje vouwen
Pennen pimpen met polymeer klei

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter