De tompouce is een typisch Hollands gebakje. Een onmogelijk ding om netjes op te eten, maar zó lekker dat we er graag een paar vieze vingers voor over hebben. Het zoete bladerdeeg taartje met de roze glazuurlaag is dan ook nog altijd een hit op verjaardagen. En natuurlijk met Koningsdag wanneer de tompouce voor één keer in het jaar oranje kleurt. Dan vliegen ze écht over de toonbank. Maar je hoeft niet perse naar de banketbakker of HEMA voor je lievelingsgebak. Want een tompouce kun je ook heel simpel zelf maken! Ik geef je het succes recept voor de lekkerste tompoezen.
Ingrediënten – voor 5 tompoezen
- 5 plakjes bladerdeeg
- 250 ml volle melk
- 30 gram custardpoeder
- 50 gram suiker
- 2 eierdooiers
- Het merg van 1 vanillestokje (of 3 à 4 theelepels vanille aroma)
- 125 ml slagroom
Voor het tompouce glazuur
- 150 gram poedersuiker
- 1,5 à 2 eetlepels water
- 2 druppels oranje of roze voedingskleurstof
En eventueel ter versiering een paar leuke cocktailprikkers. Ik kocht mijn rood, wit, blauw vlaggetjes en de gouden kroontjes bij Speelgoedpostorder.nl.
‘Lees ook: Zo maak je een surprise cake! – Een verrassingscake met een figuur erin.’
Tompouce maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden, een hete luchtoven op 160 graden .
- Leg de bladerdeegvellen los van elkaar op je aanrecht, zodat ze even kunnen ontdooien. En snijd ze dan doormidden, zodat je twee rechthoeken hebt.
- Leg alle plakjes daarna op een met bakpapier beklede bakplaat, prik er met een vork gaatjes in en leg er weer een bakpapier bovenop. Dan schuif je de plaat in het midden van de oven en daar vlak boven schuif je nog een bakplaat, zodat het bladerdeeg niet teveel rijst. Bak ze in zo’n 10 -15 minuten (check de verpakking voor exacte baktijden) goudbruin en laat het bladerdeeg daarna afkoelen.
- Tijdens het bakken en afkoelen van het bladerdeeg kun je mooi de vulling – de banketbakkersroom – voor de tompouce maken. Doe 200 ml melk samen met de suiker en de vanille in een steelpan en breng het aan de kook. Roer goed door om alle suiker op te lossen.
- Klop ondertussen de 2 eierdooiers in een paar minuten dik. En voeg daarna de custardpoeder en de laatste 50 ml melk toe en klop dit nog even rustig door.
- Daarna voeg je het ei & custard mengsel al kloppend toe aan de melk in de pan en laat het samen al roerend nog een paar minuten inkoken, totdat je een dikke vla hebt.
- Giet de banketbakkersroom daarna in een brede ovenschaal of op een koude bakplaat en leg direct op de room vershoudfolie om vel-vorming te voorkomen. Zo laat je de banketbakkersroom goed afkoelen. Eerst een half uur op het aanrecht en daarna nog een half uurtje in de koelkast.
- Ondertussen maak jij het glazuur. Hiervoor meng je de poedersuiker met zo’n 1,5 à 2 eetlepel water en een paar druppels voedingskleurstof totdat je een gladde, dikke glazuur hebt. Hiermee smeer je 5 van je bladerdeegvellen in.
- Klop – als de banketbakkersroom afgekoeld is – de slagroom lekker stijf. En spatel die door de room. Doe het mengsel in een spuitzak en leg die nogmaals een half uur in de koelkast om op te stijven.
- Daarna spuit je de banketbakkersroom op je tompoezen en leg je de bladerdeeg dakjes met glazuur er bovenop. Smullen maar!
‘Lees ook: Knutselen Koningsdag – 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!‘
Nog meer leuke recepten
Ik hoop dat je enthousiast bent over mijn tompoezen. Mocht jij nu zelf ook tompouce gaan maken, laat je me dan weten hoe ze zijn gelukt? Dat kan door onder dit blog een reactie achter te laten of door het eindresultaat met mij te delen via Facebook en/of Instagram door Lady Lemonade te taggen.
Behalve de tompoezen vind je op ons blog nog meer leuke & lekkere recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van donuts met een vrolijk glazuurlaagje? Of een surprise cake; hij ziet eruit als een gewone cake, maar als je een plakje afsnijdt, komt er een figuur tevoorschijn. Super tof en niet eens zo moeilijk, kijk hier maar hoe ik een surprise cake maakte met een dino erin. En voor andere leuke kidsproof recepten moet je hier op ons blog zijn. En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan ook nog even op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online met leuke DIY’s en lekkere recepten.
Geen reacties