Je staat in de keuken waar het avondeten pruttelt op het fornuis. Zonder er verder bij na te denken doe je er nog een snufje kurkuma bij voor de smaak! Maar wist je dat dit soort smaakmakers veel meer te bieden hebben dan alleen hun lekkere smaak en geur? Kruiden en specerijen beschikken namelijk ook over een heleboel extra gezondheidsvoordelen die de gezondheid van jou en je gezin een flinke boost kunnen geven! Hoe ze dat doen en welke kruiden het meest gezond voor je zijn, lees je hier. En het leuke is; je hebt ze waarschijnlijk al gewoon in je keukenkastje staan.
Waarom zijn kruiden zo gezond?
Zoals gezegd zijn kruiden behalve smaakmakers ook heel gezond. Dat komt omdat ze vol antioxidanten, vitamines en andere gezonde stoffen zitten die je lichaam helpen om fit en sterk te blijven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen om vervelende ontstekingen te verminderen, wat goed nieuws is voor je algehele gezondheid en kan bijdragen aan de preventie van chronische aandoeningen zoals artritis en hart- en vaatziekten. En ook vrije radicalen in je lichaam kunnen ze bestrijden; dat zijn de deeltjes die je cellen kunnen beschadigen en bijdragen aan ziektes zoals kanker en hartziekten. Daarnaast geven ze je immuunsysteem een boost en kunnen zelfs je hersenen scherp houden. Het zijn dus echte gezondheidsbommetjes die je eenvoudig aan je dagelijkse maaltijden kunt toevoegen.
Gezonde kruiden die je moet kennen (en gebruiken!)
Hoewel de meeste kruiden en specerijen beschikken over gezonde eigenschappen, zijn er een aantal die in ieder geval een plekje in je keukenkastje én dus je eten verdienen. Als je van plan bent om kruiden te kopen, kies dan voor deze smaakmakers die niet alleen lekker zijn, maar ook veel gezondheidsvoordelen hebben.
Kurkuma: Dit felgele poeder doet meer dan alleen je curry een mooi kleurtje geven. Het bevat curcumine, een stof (antioxidant) die ontstekingen kan verminderen en je hersenen scherp houdt. Daarnaast helpt kurkuma bij de vertering van vetten en heeft het een bloedsuiker verlagend effect. En de kruiden worden in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller bij gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis.
Gember: Gember is zo’n kruid dat je meteen een warme, geruststellende sensatie geeft. Daarnaast wordt het al 5000 jaar gebruikt om zijn gezonde en geneeskrachtige werking. Zoals bij spijsverteringsklachten, chronische ontstekingsziektes zoals reuma, (zwangerschaps)misselijkheid, een hoge bloeddruk en diabetes type 2. En uit recente preklinische onderzoeken kwam naar voren dat gember ook kan helpen om overgewicht tegen te gaan, cognitieve achteruitgang en dementie remt en kanker tegengaat. Daarnaast helpt het je spieren sneller herstellen na een work out. Alsof je een lekker dekentje om je heen slaat, maar dan van binnenuit.
Knoflook: Knoflook staat bekend om zijn sterke geur, maar wist je dat het ook een sterke beschermer van je hart is? Dit komt doordat knoflook de stof allicine bevat. Die helpt je bloeddruk te verlagen en je cholesterol in toom te houden. Daarnaast staat dit stofje ook bekend om het bestrijden van ontstekingen en versterken van het immuunsysteem. Een beetje knoflook(poeder) over je eten en je hebt al snel een hartvriendelijke maaltijd op tafel.
Kaneel: Dit zoete specerij is niet alleen heerlijk in je havermout, maar ook goed voor je bloedsuikerspiegel. Het houdt je energieniveau stabiel, zodat je de hele dag door kunt gaan zonder die vervelende suikerdipjes. Ook zit kaneel boordevol polyfenolen: antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en beschadigde cellen herstellen. En kaneel is daarnaast al eeuwenlang bekend om zijn ontstekingsremmende werking.
Rozemarijn: Rozemarijn is naast zijn heerlijke geur en smaak ook goed voor een aantal functies in je lichaam. Zo zijn er een groot aantal studies gedaan waarin de geneeskrachtige eigenschappen worden bevestigd. Rozemarijn helpt bijvoorbeeld om infecties te bestrijden, heeft een positief effect op het maagdarmkanaal en helpt de lever te beschermen. Daarnaast houdt het je bloedvaten gezond en is het bovendien een boost voor je hersenen.
Ben je benieuwd naar de gezonde eigenschappen van andere kruiden en specerijen in je keukenkastje? Kijk dan nog even verder op het internet.
>> Lees ook: Lekkere soepen | 8 Heerlijke én kidsproof soeprecepten vol groente
Lekkere manieren om gezonde kruiden in je voeding te verwerken
Al die gezonde kruiden en specerijen kun je op oneindig veel manieren in je voeding verwerken. Om je wat inspiratie te geven, hebben wij een aantal lekkere ideeën op een rij gezet.
- Smoothies en sappen:
– Voeg een snufje kurkuma of gember toe aan je smoothie voor een extra gezondheidsboost.
– Muntblaadjes geven een frisse smaak aan groene smoothies of versgeperste sappen. - Soepen en stoofschotels:
– Gebruik rozemarijn en tijm in stoofschotels voor een diepe, aromatische smaak.
– Voeg knoflook en kurkuma toe aan linzensoep voor extra smaak en ontstekingsremmende voordelen. - Thee en dranken:
– Maak verse gemberthee door plakjes gember te laten trekken in heet water. Voeg wat honing en citroen of sinaasappel toe voor extra smaak.
– Munt- of basilicumblaadjes geven een verfrissende twist aan ijsthee of water. - Roosteren en grillen:
– Strooi knoflookpoeder, oregano en rozemarijn over groenten voordat je ze roostert in de oven.
– Gebruik komijn en paprikapoeder als droge rub voor gegrild vlees. - Salades en dressings:
– Hak verse basilicum of peterselie fijn en strooi het over je salade voor een frisse smaak.
– Maak een zelfgemaakte dressing met olijfolie, citroensap, knoflook, en dijonmosterd, en voeg er verse kruiden zoals dille of koriander aan toe. - Ontbijt:
– Strooi kaneel over havermout of meng het door je yoghurt voor een zoete, gezonde start van de dag en een verzadigd gevoel.
– Voeg een snufje kurkuma toe aan je smoothie bowl of chia pudding voor extra kleur en voedingswaarde. - Pasta en graangerechten:
– Voeg verse basilicum en oregano toe aan tomatensaus voor pasta.
– Meng gekookte quinoa of rijst met peterselie, munt, en citroen voor een frisse, smaakvolle salade. - Bakken
– Gebruik kaneel en nootmuskaat in bakrecepten zoals bananenbrood of muffins voor een warme, kruidige smaak.
– Voeg gember toe aan koekjesdeeg of cakebeslag voor een pittige twist. - Snacks
– Bestrooi popcorn met paprikapoeder en knoflookpoeder voor een hartige snack.
– Dip vers fruit in yoghurt en rol het door gehakte munt of basilicum voor een verrassende, frisse smaak. - Marinades:
– Maak een marinade voor kip, vis of tofu met olijfolie, citroensap, knoflook, en tijm of rozemarijn.
– Probeer een oosterse marinade met sojasaus, gember, knoflook en koriander voor een Aziatische twist.
Verse of gedroogde kruiden? Welke zijn gezonder?
Verse en gedroogde kruiden zijn allebei gezond, maar op verschillende manieren. Verse kruiden, zoals basilicum, peterselie en munt bevatten vaak meer vitamine C en hebben een hogere concentratie aan etherische oliën, wat zorgt voor die heerlijke geur en smaak. Ze zijn geweldig om aan het einde van het koken toe te voegen of als topping voor een frisse, smaakvolle touch.
Gedroogde kruiden, zoals oregano, tijm, en rozemarijn, hebben door het droogproces weliswaar wat van hun vitamines verloren, maar ze zijn vaak geconcentreerder in antioxidanten en andere bio-actieve stoffen. Dit betekent dat je van gedroogde kruiden vaak maar een klein beetje nodig hebt om van hun gezondheidsvoordelen te profiteren. Daarnaast hebben gedroogde kruiden een langere houdbaarheid, waardoor je ze meestal altijd wel binnen handbereik hebt.
Let op kwaliteitsverschil!
Wel zit er kwaliteitsverschil in de kruiden van verschillende merken. De kwaliteit is afhankelijk van de herkomst van de kruiden en of ze duurzaam geteeld worden, dus zonder gebruik van pesticiden en kunstmest. Van hoe snel ze na de oogst gedroogd en verpakt worden. En of de kruiden voorzichtig gedroogd worden bij lage temperaturen of dat dit proces versneld wordt met hoge temperaturen waardoor ze kwaliteit verliezen. Ook moet je erop letten of merken geen conserveermiddelen en vulstoffen aan de kruiden toevoegen wat ten koste gaat van de zuiverheid van het product. En tot slot is een hoogwaardige verpakking ook een goede graadmeter voor de kwaliteit. Kijk dus even goed welke merken bekend staan om hun goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld Van Beekum Specerijen.
We zijn benieuwd of jij je al bewust was van de gezondheidsvoordelen van gezonde kruiden en specerijen? En of je om die reden ook extra scheutig bent met de smaakmakers in de gerechten die je op tafel zet? Laat het vooral aan ons weten door hieronder je reactie achter te laten!
Geen reacties