Hoe maak je van een donkere zolder een fijne kinderkamer

17 maart 2023

Als je beschikt over een zolderkamer, dan is dit bij uitstek een heerlijke ruimte om een fijne kinderkamer van te maken. Mocht op dit moment jouw zolder nu nog een donkere, muffe ruimte zijn met weinig daglicht? Dan is er nog wat werk aan de winkel! Wij leggen je graag uit hoe je de zolder omtovert tot een gezellige kinderkamer.

Indeling van de zolderruimte

Een zolderkamer is vaak niet het meest logisch ingedeeld. Je hebt er te maken met schuine wanden, waardoor het plaatsen van een bed, bureau of kast al niet zo vanzelfsprekend is. Maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind! Bij een zolderkamer met schuine wanden kun je het beste kasten op maat maken. Door schuifdeurtjes voor de schuine wanden te plaatsen, kun je stiekem meer kwijt dan je zou verwachten. Of maak er een inbouwkast van met plankjes of een knusse bedstee. Plaats grotere meubels niet in de loopruimte, want die is op zolder vaak al beperkt.

Kleurgebruik

Bij een donkere zolder kun je het beste alle kansen aanpakken om licht te creëren. Dit doe je bijvoorbeeld door de wanden en het plafond in een lichte kleur te schilderen. Kies voor een lichte vloer kleur en denk na over de mogelijkheden om meer lichtinval te krijgen. Heeft jouw zolder op dit moment geen ramen? Dan is een dakraam of dakkapel de manier om meer daglicht binnen te krijgen. Een dakkapel heeft daarbij als voordeel dat deze het dak als het ware optilt, waardoor je ook meer loop- en leefruimte krijgt. Ga je voor een kunststof dakkapel, dan ben je verzekerd van vele jaren wooncomfort, goede isolatie en weinig onderhoud.

‘Lees ook: 20 x Praktische en toffe ideetjes om speelgoed op te bergen.’

De zolder isoleren

Is de zolder al geïsoleerd? Dan is er op dat gebied geen winst meer te behalen. Is dat nog niet zo? Bedenk je dan dat een zolderkamer in de zomer ontzettend warm kan worden als de zon pal op het dak staat. Goede dakisolatie zorgt dan voor een betere nachtrust. Wanneer je toch gaat verbouwen, verdiep je dan zeker even in de mogelijkheden voor subsidie. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen als dakisolatie en kunststof kozijnen. Handig om te weten toch?!

Als de basis van de kinderkamer is gelegd, kun je aan de slag met de inrichting van de slaapkamer. Kun je wel wat inspiratie gebruiken, bekijk hier alvast een aantal leuke zolderkamer ideeën! Is je kindje nog klein, vergeet dan zeker niet om ook nog een traphekje te plaatsen.

Dit is onmisbaar in een babykamer!
Wanneer moet de babykamer klaar zijn? | Handige planning & tips

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter