Lang leve de zomervakantie! Of niet… ?

4 juni 2019
Lang leve de zomervakantie! Of niet...? Helaas is de zomervakantie niet voor ieder kind leuk.

Ik kijk naar onze boekingsbevestiging in de mail. Alles is rond, de laatste aanbetaling gedaan. Sardinië, we gaan dit jaar naar Sardinië! In gedachten sta ik al met één been in de Italiaanse zon.

Vakantie voorpret

Finn en Charlie kunnen ook niet wachten. “Zullen we hier naartoe’, vroegen we ze een paar maanden geleden terwijl we ze een website met witte zandstranden en blauw water onder de neus schoven. Maar vooral de reuze glijbaan en het waanzinnige zwembad zijn op hun netvlies blijven hangen. En nu vragen ze bijna iedere dag: “Hoeveel nachtjes slapen nog?”. Volgens een onderzoek van The New York Times maakt die voorpret zelfs nog gelukkiger dan de zomervakantie zelf.

In gedachten hebben we de reis dan ook al tien keer gemaakt. We hebben onszelf al op dat witte zandstrand gedroomd, chillend in de zon terwijl de jongens onafgebroken in het verkoelende blauwe water spelen en zandkastelen bouwen. “Mogen we nóg een ijsje mama?!” “Natuurlijk jongen, het is vakantie!”. En daarna komen we weer helemaal opgeladen en uitgerust terug. De boys weer een mooie ervaring rijker die ze na de zomervakantie in de kring delen met hun vriendjes op school. “Ik ben van een méééga glijbaan geweest en iedere dag aten we wel twee ijsjes!”, vertelt Finn dan trots. En dan is de beurt aan het meisje naast hem.

“Hoe haar zomervakantie eruit zag? Die 6 weken kropen voorbij.”

Lang leve de zomervakantie! Of niet...? Helaas is de zomervakantie niet voor ieder kind leuk.

Zenuwachtig wiebelt ze met haar billen op haar stoeltje. “Jij bent!”, roept haar andere buurman. Maar wat moet ze vertellen? Zij heeft helemaal niks speciaals gedaan. Hoe haar zomervakantie eruit zag? Ze vond het lang duren die zes weken. Dag in dag uit hetzelfde… Ze kropen voorbij. Al haar vriendinnen waren op vakantie of gingen naar een pretpark, de bioscoop of het zwembad. En zij bleef thuis, zonder afleiding van school. Toen het zo warm was, reed er een ijsco door de straat. Ze had haar moeder gevraagd om een ijsje. Maar helaas was er nu even geen geld voor. “Ik geef de beurt door”, fluistert ze zacht.

Voor 300.000 kinderen is de zomervakantie niet leuk

Het meisje is één van de 300.000(!) kinderen in Nederland die opgroeien in armoede. Voor wie op vakantie gaan niet zo vanzelfsprekend is als voor mij en mijn kinderen en voor veel van jullie. Ook een dagje zwembad of pretpark is helaas onbetaalbaar. En dat terwijl vriendjes en vriendinnetjes wél leuke avonturen beleven.

Gelukkig zet het Nationaal Fonds Kinderhulp zich in voor deze kinderen en is twee jaar geleden begonnen met het uitgeven van Zomerpretpakketten. In deze pakketten zit bijvoorbeeld een gave bal, zwempret-artikelen, een doe-boek met stiften en schrijfwaar, spelletjes, spannende leesboeken, een kinderkookboek, een bon om zwem- of sportkleding mee te kopen, kaartjes voor een dagje uit met het hele gezin, inclusief het versturen van een échte eigen ansichtkaart en 2 bioscoopbonnen. Maar daar is wel hulp voor nodig. Kun jij een beetje vakantiegeld missen om een ander kind ook een fijne vakantie te geven? Dan kun je op deze website van het Nationaal Fonds Kinderhulp een donatie doen. Ik hoop van harte dat jullie mee willen doen. Ik heb natuurlijk zelf ook een bijdrage gedaan.

Om je een indruk te geven van wat er met jouw donatie gebeurt en hoe erg het gewaardeerd wordt, kun je naar de video hieronder kijken. Over Desiree en haar dochter, die vorig jaar een Zomerpretpakket kreeg.

Park Allgäu - het nieuwste Center Parcs park aan de voet van de Alpen!
Tip! HEMA heeft super toffe nieuwe zomer stuff voor kids (Nu mét dikke korting!)

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter