Zoutdeeg verven | Dit is de beste manier om zoutdeeg figuren te schilderen

5 maart 2022
Zoutdeeg verven | Dit is de beste manier om zoutdeeg figuren te schilderen.

Knutselen met zoutdeeg is een ontzettend leuke activiteit met kinderen. Met de zelfgemaakte speelklei kun je oneindig veel dingen maken. Daarna bak je de zoutdeeg kunstwerken af in de oven en kun je ze ook nog schilderen. Maar welke verf kun je het beste gebruiken op zout brooddeeg? Hoe kun je de zoutdeeg figuren het beste verven? En hoe zorg je ervoor dat de creaties mooi blijven en je ze voor altijd kunt bewaren? Wij helpen je op weg!

Zoutdeeg verven

Zoutdeeg is heerlijk zacht en soepel wanneer je het maakt. Maar zodra je de zoutdeeg figuren droogt aan de lucht of ze in de oven hard bakt, dan worden ze toch altijd wat ruwer en matter van kleur. Dat komt door al het zout dat in het recept zit. Een goede reden om je zoutdeeg kunstwerken te verven. Alleen pakt niet alle verf even goed op de zoute ondergrond.

Tip! Zo maak je ruwe zoutdeeg figuren weer glad
Zijn je zoutdeeg figuren wel heel erg ruw uit de oven gekomen? Schuur ze dan licht op met fijn schuurpapier om het oppervlakte weer glad te maken. Zo zien je zoutdeeg creaties er nog mooier uit als je ze eenmaal gaat verven.

‘Lees ook: Het beste recept voor het maken van zoutdeeg.’
Het beste recept voor het maken van zoutdeeg.

Met deze verf kun je zoutdeeg het beste verven

Omdat zout een absorberende werking heeft, kun je zoutdeeg met beste met waterverf verven. (de HEMA heeft een prachtig én heel betaalbaar kleurenpalet) Het is lekker nat, waardoor het zich makkelijk over je zoutdeeg figuren verspreidt. Terwijl andere verfsoorten als het ware opgedronken worden door het zoutdeeg, waardoor je er heel veel van nodig hebt om je oppervlakte een andere kleur te geven. En waterverf heeft nog meer voordelen. Het trekt snel in het deeg en droogt snel, waardoor je er gelijk een tweede laag, een patroon of iets anders overheen kunt schilderen. Of foutjes kunt corrigeren. Ook kun je waterverf mooi laten blenden op je creaties door twee verschillende kleuren in elkaar over te laten lopen. En bovendien is waterverf uitwasbaar en dat is met knoeiende kinderen óók belangrijk. Ideaal dus als je met jonge kinderen zoals peuters en kleuters met zoutdeeg gaat knutselen.

Zoutdeeg verven | Dit is de beste manier om zoutdeeg figuren te schilderen.

Zijn de kinderen al wat ouder of wil je zelf zoutdeeg verven? Kies dan voor acrylverf! (het merk Amsterdam is geweldig, o.a. te koop bij Bol.com) Het verspreidt zich wat minder makkelijk over het zoutdeeg dan waterverf. Maar als je de kwast steeds goed nat maakt, dan glijdt de verf alsnog mooi over het oppervlak. Ook zijn de kleuren van acrylverf niet te overtreffen en blijven ze eindeloos lang mooi. En wil je iets heel fijns schilderen op het zoutdeeg, zoals een oogje of kleine letters? Dan zijn acrylstiften een uitkomst. (Bol.com heeft een mooie set te koop waar je lang wat aan hebt) Uit de stiften – die ook veel gebruikt worden voor het maken van happy stones – komt een kleine hoeveelheid acrylverf en dankzij de vilten tip kun je er heel fijn mee tekenen of schrijven. Zo hebben wij bijvoorbeeld de tekeningen op de zoutdeeg kralen hieronder gemaakt. Zorg er bij het verven of tekenen met acrylverf wel voor dat de tafel beschermd is en je niet op je kleding knoeit. Acrylverf krijg je niet tot nauwelijks uit je kleding.

‘Lees ook: Meer dan 40 leuke ideeën om te knutselen met wc rollen.’
Zoutdeeg verven | Dit is de beste manier om zoutdeeg figuren te schilderen.

Zoutdeeg lakken

Is je zoutdeeg figuur helemaal klaar, dan kun je er ook nog voor kiezen om er een laagje lak overheen te verven. Zo blijven de kleuren mooi en kun je de kunstwerken voor altijd bewaren. Zo heb ik nog een zelfgemaakt Kerst ornament van 30 jaar oud dat nog ieder jaar in de kerstboom schittert alsof het gisteren was dat ik het maakte. Je kunt daarvoor gewone lak gebruiken als je toevallig nog een potje hebt staan. Of je schaft een potje of spuitbus transparante knutsellak aan, met een matte of glans afwerking. Bij Bol.com kun je uit veel verschillende soorten kiezen. Let er wel op dat je een zachte kwast voor het lakken gebruikt en ga niet te vaak met de kwast over het zoutdeeg heen en weer, want dan kun je de verf er weer af borstelen.

Zoutdeeg verven | Dit is de beste manier om zoutdeeg figuren te schilderen.

Knutselideeën met zoutdeeg

Zo, nu je weet hoe je zoutdeeg het beste kunt verven, kun je lekker aan de slag! Op ons blog vind je meer dan 40 leuke ideeën om te knutselen met zoutdeeg die je daarbij kunnen inspireren. En ik zou ook nog even ons blog ‘30 leuke voorbeelden die je kunt maken van klei‘ checken. Want die zijn natuurlijk ook heel geschikt voor zoutdeeg. En als je kunstwerken klaar zijn, vinden wij het natuurlijk ook heel erg leuk om ze te zien. Dus deel ze vooral met ons, door bijvoorbeeld een foto te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!  

En vergeet je vooral ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je dan helemaal niks meer van ons!

Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg
Lente kleurplaat | Print hier gratis de leukste lente kleurplaten uit!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter