Zweden met kinderen | Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna

8 januari 2020
Zweden met kinderen - Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna

Ieder jaar wanneer wij zomervakantieplannen maken, dwalen onze gedachten als een vastgeroest patroon automatisch af naar het zonnige zuiden. Maar afgelopen zomer verbreedden we ons blikveld en ontdekten dat we het noorden – en dus eigenlijk onszelf – daarmee enorm tekort hebben gedaan. Want we maakten een onvergetelijke rondreis door de provincie Dalarna in het prachtige Zweden met onze kinderen. Daar waar de natuur adembenemend is, de mensen vriendelijk en gastvrij zijn en de toffe kindvriendelijke uitstapjes ontelbaar.

Met de boot naar Zweden met kinderen

De reis naar Zweden met de kinderen is ronduit relaxt. We kiezen ervoor om de overtocht met de boot – de Stena Line ferry – te maken, omdat dit je veel tijd in de auto bespaart. Die vertrekt aan het begin van de avond – om 18:45 uur – vanuit Kiel in Duitsland en komt de volgende ochtend aan in Göteborg in Zweden. Hierdoor hoeven we vanuit Haarlem niet extreem vroeg te vertrekken, kunnen we onderweg nog even stoppen voor een broodje om daarna via het laatste stukje Duitse snelweg de boot op te rijden.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Dág Duitsland. Op naar Zweden met de Stena Line ferry.
Dág Duitsland! Op naar een memorabele rondreis door Zweden met de kinderen.

Met een rugzak spullen voor één overnachting trekken we in onze familiehut die ik best ruim vind voor veerboot begrippen. We hebben een eigen badkamer met wastafel, douche, toilet en handdoeken. En de bedden zijn al opgemaakt, alleen de stapelbedden moeten we nog uitklappen. We kijken nog even naar de afvaart op het bovendek, want dat vinden mijn kinderen altijd erg indrukwekkend. En terwijl de boot daarna koers zet naar Zweden, schuiven wij aan tafel in het buffetrestaurant waar we een tafel gereserveerd hebben. Een ontspannen begin van de vakantie.

‘Lees ook: Cynthia’s zomervakantie in de regio Småland in Zweden.’
Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Onze familiehut in de Stena Line ferry.
Onze familie-hut in de Stena Line ferry is ruim en heeft goede bedden.

Falun – De hoofdstad van Dalarna

Terwijl wij slapen, vaart de boot lekker door. De volgende ochtend worden we wakker als we al bijna in Göteborg in Zweden zijn. Vanaf daar stappen we uitgerust in de auto en rijden we naar onze eerste bestemming: Falun, de hoofdstad van Dalarna in het midden van Zweden. De rit er naartoe is al prachtig. De snelweg is erg rustig en we rijden door bossen en langs die typische idyllische Zweedse rode huizen. Onderweg stoppen we ook nog even bij een leuke patisserie voor een fika; een koffiepauze met zoetigheid die onderdeel is van de Zweedse cultuur.

Fika – een Zweeds fenomeen
De Zweden houden twee keer per dag een fika, wat pauze betekent en een sociale aangelegenheid is. Rond 10 uur en 15 uur stoppen ze met werken of waar ze mee bezig zijn om iets te eten en drinken met collega’s, familie of vrienden. Koffie, thee of sap met zoetigheid zoals kaneelbroodjes – de bekende kanelbullar – of semla; een bolletje met spijs en room. De Zweden zijn sterren in het maken van koekjes, taartjes en gebak. Je begrijpt vast dat de fika al snel de favoriete activiteit in Zweden is van mijn kinderen.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Langs de oever van de Faluån in Falun.
Even lekker dollen langs de Faluån in Falun.

Eenmaal aangekomen in Falun checken we in in ons hotel; Hotel Bergmästaren. Een kleinschalig recent gerenoveerd hotel met charmante kamers waar vandaan we zo het centrum van de stad in kunnen lopen. We struinen nog even langs wat winkels, trappen een balletje aan de oever van de Faluån; de rivier die Falun in tweeën deelt. En dan eten we een typische Zweedse maaltijd in Banken Bar & Brasserie. Een mooi restaurant met een indrukwekkende marmeren entree in een oud bankgebouw.

De kopermijn van Falun

De volgende dag staat er een bezoek aan Falu Gruva – de kopermijn van Falun – op het programma. Een indrukwekkende plek met veel geschiedenis. De mijn werd van 800 tot 1992 gebruikt om koper te delven en was de belangrijkste bron van inkomsten voor Dalarna. Maar liefst 2/3 van de koperproductie voor heel Europa kwam uit deze mijn. Inmiddels is Falu Gruva uitgeput, maar staat de mijn op de Unesco Werelderfgoedlijst en is te bezoeken. We dalen met een helm op en regencapes aan af in het ondergrondse, donkere, vochtige tunnelstelsel waar we een rondleiding krijgen. De gids kent veel spannende verhalen; zoals over hoe de mijnwerkers met tientallen tegelijk met slechts één been in een emmer via een schacht 280 meter onder de grond afdaalden. En hoe een gigantische explosie in 1687 een enorme krater in de mijn sloeg waarbij wonder boven wonder niemand gewond raakte, omdat de meer dan 1000 mensen die er dagelijks werkten vrij waren vanwege het Midsommar festival.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Falu Gruva, de kopermijn in Falun.
Falu Gruva, de kopermijn van Falun staat op de Werelderfgoedlijst en is een super leuk en indrukwekkend uitje wanneer je in Dalarna bent.

Eenmaal boven de grond doen we nog een rondje terrein met een treintje dat rondrijdt. Falu Gruva blijkt ook de bakermat van de Zweedse karakteristieke rode huizen. Het bijproduct van de koperproductie was namelijk een rode kleurstof waarvan verf gemaakt werd en waarmee iedereen al snel zijn huis begon te schilderen. Daarom zie je in de regio bijna geen huizen in een andere kleur. De verffabriek staat er nog en is nog steeds in bedrijf. Ook bezoeken we het museum waar de jongens nog allerlei interactieve spellen spelen. Een spannend en indrukwekkend uitje.

‘Lees ook: Op vakantie naar Seeland, Lolland, Falster & Møn – dé kindvriendelijke eilanden van Denemarken.’
Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Onder de grond in de tunnels van de kopermijn Falu Gruva in Falun.
Spannend hoor, zo diep onder de grond in de donkere tunnels van Falu Gruva.

Dalarna paarden fabriek

Sinds we in Dalarna zijn, komen we overal de Dalahäst – het beroemde houten Dalarna paard – tegen. Op onze hotelkamer, in restaurants, bij de mijn… Ze zijn ruim 350 jaar geleden ontstaan toen de mannen ze tijdens de jacht uit hout sneden om met iets leuks thuis te komen voor de kids. Maar het werd pas echt het symbool van Zweden toen er voor de wereldtentoonstelling in 1939 in New York een reuze Dalarna paard als blikvanger voor de ingang van het Zweeds paviljoen stond en de krant haalde. Ze worden nu nog steeds met de hand gemaakt in Nusnäs bij de familie Olsson. En hun werkplaats en winkel kun je bezoeken; een lekker toeristisch uitstapje dat natuurlijk niet aan onze rondreis door Zweden mag ontbreken.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Een bezoek aan de Dalarna paard fabriek van Nils Olsson in Nüsnäs.
Het wereldberoemde houten Dalarna paard, het symbool van Zweden.

In de werkplaats van de familie Olsson kunnen we het volledige productieproces van het Zweedse paardje volgen. Het kost 2 weken om van een blok hout een Dalahäst te maken en in totaal werken er 8 tot 10 mensen aan, wordt ons uitgelegd. Het is handwerk en dus is geen enkel paard hetzelfde. De kinderen zijn onder de indruk van een medewerkster die vertelt dat ze al meer dan een miljoen paarden geschilderd heeft. Maar ze vinden het nog leuker dat ze ook hun eigen paardje mogen beschilderen. Uiteraard vullen we die daarna nog aan met een echt exemplaar uit de souvenirwinkel die stuk voor stuk uniek en gesigneerd zijn.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Een bezoek aan de Dalarna paard fabriek van Nils Olsson in Nüsnäs.
In de enige echte Dala horse fabriek zien we hoe de paardjes stap voor stap gemaakt worden. Deze mevrouw heeft al meer dan een miljoen(!) paarden geschilderd.

Orsa Grönklitt

De volgende bestemming van onze reis door Zweden met de kinderen is Orsa Grönklitt. Een groot vakantiepark dat in de winter een heerlijk sneeuwparadijs en populaire plek voor wintersporters is en in de zomer een prachtige bestemming voor actieve vakantiegangers, zoals wij. We hebben hier een leuk huisje voor drie nachten.

Lees hier mijn uitgebreide blog over Orsa Grönklitt.

Orsa Roofdierenpark

Pal naast het vakantiepark zit het Orsa Rovdjurspark, een wildlife park dat hoog op ons verlanglijstje staat. Want hier kunnen we beren spotten! De verblijven van alle wilde dieren zijn enorm om zoveel mogelijk de natuurlijke leefomgeving van de dieren na te bootsen. Heel goed, alleen betekent dat natuurlijk wel dat het voor ons soms even zoeken is. Maar gelukkig zien we de roofdieren bijna allemaal; de Siberische tijgers, Perzische luipaarden en sneeuwluipaarden, veelvraten, bruine beren, ijsberen, de reusachtige Kodiak beer en zelfs de schuchtere lynxen mét hun jongen komen tevoorschijn. Alleen de wolven laten zich niet zien. Maar wel hebben we een close encounter met de tijgers die vlak voor ons neus een potje komen stoeien. Wauw! De kinderen spelen ook nog even in de speeltuin en besluiten hun vakantiegeld uit te geven aan een knuffel in de souvenirshop; een Siberische tijger voor Finn en Charlie kiest voor een sneeuwluipaard.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Tijgers in Orsa Rovdjurspark een tof wildlife park bij Orsa Grönklitt.
Zo dicht bij een tijger zijn we nog nooit geweest!
Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Hoe groot is een bruine beer? We ontdekken het in Orsa Rovdjurspark. Het grootste berenpark van Europa.
Hoe groot is een bruine beer? Groot en sterk genoeg om hem liever niet in het wild tegen te komen in ieder geval!

Mountainbiken & kano varen op het Rädsjön meer

De dag erna staat voor ons in het teken van outdoor activiteiten. Vanaf Orsa Grönklitt kun je van alles ondernemen. ‘s Morgens na het ontbijt stoppen we een rugzak vol met eten & drinken en huren we mountainbikes. We krijgen een kaart mee met alle routes, maar na een stukje fietsen ontdekken we dat een lange afstand voor Charlie nog iets teveel van het goede is. We splitsen dus op; Niels gaat met Finn verder en ik blijf lekker met Charlie in de buurt van het vakantiepark. We fietsen steeds korte stukjes bij het Rädsjön meer, keilen steentjes in het water en roosteren marshmallows bij een vuurplaats aan de oever. Eigenlijk best leuk zo, even wat quality time met één kind. Niels en Finn hebben het ook naar hun zin, zie ik op een foto die ze me sturen. Ze hebben zelfs een langere route gefietst dan gepland. Finn is dan ook best moe, maar mag trots op zichzelf zijn.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Een fietstocht door de prachtige natuur van Orsa Grönklitt.
Een vakantie in Zweden met kinderen betekent veel buiten zijn. Een mooie fietstocht maken door de prachtige natuur bijvoorbeeld.
Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Tijd voor een fika! Marshmallows rooster bij het meer in Orsa Grönklitt.
Tijd voor een fika! Marshmallows roosteren is hier onze favoriete activiteit.

Van alle fysieke inspanningen hebben we trek gekregen. We zoeken een stuga op met barbecue plek – die in Zweden in ieder wandelgebied staan en vrij zijn om te gebruiken – aan het Rädsjön meer en maken hamburgers en worstenbroodjes boven een knapperend vuur. Daar ervaar ik een ultiem geluksmoment; alleen wij in de prachtige Zweedse natuur met een waanzinnig uitzicht. Wat een vakantie en we zijn pas op de helft! Na de lunch stappen we in twee kano’s om alle natuurpracht ook nog vanaf het water te bewonderen. Ik kan er niet over uit; het is hier niet normaal mooi.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Kanoën op het Rädsjön meer in Orsa Grönklitt.
Kanoën over het Rädsjön meer.

Op elanden safari

De dag is nog niet voorbij. Na het avondeten gaan we ook nog op Elanden safari. Voor de receptie van het vakantiepark worden we opgehaald door een jager in een minibusje. Want daarin is het makkelijker om een groot gebied te verkennen en bovendien ruiken de elanden ons zo niet waardoor ze minder snel wegrennen. De jager vertelt naar welke sporen hij kijkt; bladeren die van takken af zijn gegeten en verse sporen op de weg. Met zijn allen turen we mee het bos in. Rond acht uur hebben we nog niets gezien en houden we een fika met koffie en kaneelbroodjes bij een oude zagerij met watermolen. Maar daarna is het raak; een prachtig vrouwtje komt uit het bos en blijft een hele tijd staan zodat we haar goed kunnen bekijken in de schemering.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Een vrouwtjes eland laat zich zien in de schemering als we op elanden safari zijn.
Een vrouwtjes eland komt uit het bos. Leuk om het symbool van Zweden in het wild te zien!

Erg leuk dat mijn kinderen het symbool van Zweden nu in het wild hebben gezien. Als het donker wordt komen we ‘thuis’ en is Charlie inmiddels in slaap gevallen op mijn schoot. Gelukkig kan hij de volgende dag een beetje chillen in de auto, want dan rijden we door naar onze volgende locatie in Dalarna; Idre Fjäll.

‘Lees ook: Op vakantie naar Billund – de LEGO hoofdstad van Denemarken.’

Fulufjället National Park

De rit naar Idre duurt zo’n 2,5 uur die we doorbreken met een bezoek aan Fulufjället National Park dat op de route ligt. Een prachtig natuurgebied met meren en watervallen op de grens met Noorwegen. Er zijn een heleboel verschillende wandelroutes, waarvan die naar Njupeskär, met 93 meter de hoogste waterval in Zweden, de populairste is. Een route van 3 kilometer, dus ook prima te doen voor kinderen. Wij nemen hem ook. Over grote delen van de route zijn houten vlonders aangelegd, waarover wij makkelijker kunnen lopen en waardoor de natuur niet aangetast wordt. Het natuurgebied is rotsig, met veel heide en mos en overal bosbessen waarvan we onderweg lekker snoepen. Fulufjället ligt op een 9 miljoen jaar oud zandsteenplateau en er staan dan ook veel oude bomen. Ook ‘Old Tjikko’, die met zijn 9000 jaar de oudste spar ter wereld is.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - De Njupeskär waterval in het Fulufjället National Park klettert 93 meter naar beneden en is de hoogste waterval van Zweden.
De Njupeskär waterval klettert zo’n 93 meter naar beneden en is de hoogste waterval in Zweden.

Na iets meer dan een kilometer bereiken we de waterval. De lucht is blauw en de zon laat het water schitteren. Alweer zo’n prachtige plek en net zoals in de rest van Zweden is het hier – op het eindeloze geklets van onze kinderen na – zo stil en rustig. We gaan even lekker op een bankje onderaan de waterval zitten om van de natuurpracht te genieten, terwijl de jongens steentjes in het water keilen. En dan vervolgen we de route totdat we een picknick plek vinden met een geweldig uitzicht waar we een fika doen. Daarna lopen we terug naar de auto en rijden door naar Idre Fjäll.

Tip!
Neem altijd wat te eten & drinken mee als je de natuur van Zweden in gaat. En eventueel een aansteker of lucifers. Op de mooiste plekken vind je stuga’s met vuurplaatsen en picknicktafels waar iedereen gebruik van mag maken. De leukste locatie voor een lunch of fika.

Idre Fjäll

Idre Fjäll is net als Orsa Grönklit ook een vakantiepark dat in de winter een populaire wintersportbestemming is en zich in de zomer op de actieve vakantieganger richt. Op het park staan allemaal leuke rode en zwarte huisjes. En het is erg geliefd bij gezinnen, wat ongetwijfeld komt door de grote hoeveelheid voorzieningen en leuke activiteiten die er te doen zijn. Aan het centrale plein vind je winkels, de fietsenverhuur, restaurants, een activiteitenhal met o.a. een bowlingbaan en springkussens, het zwembad en de midgetgolf. Verder is er een grote speeltuin, een manege waar paardgereden kan worden, een BMX terrein en een klimpark. En overal waar je komt, heb je een grote kans om rendieren tegen het lijf te lopen, want die vinden het er overduidelijk ook heel fijn. Soms staan ze zelfs pal voor onze deur. Ook in Idre logeren we drie nachten.

Lees hier mijn uitgebreide blog over Idre Fjäll.
Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - In Idre Fjäll grazen de rendieren gewoon in de tuin van je stuga.
In Idre Fjäll grazen de rendieren gewoon in de tuin van je stuga.

Bomen klimmen & BMX rijden

We starten onze eerste dag in Idre met bomen klimmen. Sinds we in Denemarken voor het eerst met de jongens naar een klimpark zijn geweest, hebben ze de smaak te pakken. Nadat we onze klimuitrusting en uitleg hebben gekregen, mogen we omhoog. We beginnen met het makkelijke parcours dat zo’n 1,5 meter hoog is en daarna wil Finn ook nog het hogere parcours doen – wat in hoogte varieert van 6 tot 10 meter – want daar zit zijn favoriete tokkelbaan bij. Eenmaal beneden wil hij dan ook nog een keer. En dus gaan we nog maar een keer samen omhoog. Dat wordt morgen spierpijn!

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Bomen klimmen in het klimpark van Idre Fjäll.
Het klimpark van Idre Fjäll.

Na het klimmen shoppen we wat te eten bij de supermarkt en lunchen we relaxt voor ons huisje in de zon. Daarna lopen we terug naar het centrum voor mountainbikes, want we krijgen vanmiddag les op de skill area van Idre Fjäll. We weten nog niet zo goed wat we daarvan moeten verwachten, maar Charlie haakt al af. Hij heeft de vorige mountainbike rit in Orsa nog vers in het achterhoofd en er geen zin in. Achteraf beter, want er liggen indrukwekkende parcoursen op ons te wachten; een pad dat steil naar beneden gaat met haarspeldbochten, een pumptrack en een parcours met allemaal obstakels. Als we bovenaan het steile pad met bochten staan, moet ik even slikken. Maar als ik mijn oudste zoon voor mij zonder aarzelen zie afdalen, weet ik dat ik er ook aan moet geloven. De adrenaline schiet door mijn lijf. Wat is dit gaaf! Terwijl wij de banen onveilig maken, is Charlie ondertussen een hutje aan het bouwen van takjes voor de mieren. Heerlijk dat buitenleven hier in Zweden, kinderen hebben eigenlijk helemaal niet zoveel nodig om zichzelf te vermaken.

‘Lees ook: Kopenhagen tips: De tofste bezienswaardigheden voor een citytrip met kids.’
Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Mountainbiken op het BMX parcours van Idre Fjäll.
Finn kent geen angst en zoeft over de BMX baan van Idre Fjäll.

Paardrijden

De volgende morgen mag iedereen een beetje uitslapen, behalve ik. Voor mij staat er een vroege buitenrit op het programma en ik heb nog nooit paard gereden. Een beetje spannend dus, maar ik heb er ook heel veel zin in. Terwijl ik door het ochtenddauw over het vakantiepark naar de manege loop, passeer ik een groep grazende rendieren. Eenmaal op de manege krijg ik een paard toegewezen en dan gaan we met een groepje van 6 rijders en 2 begeleiders de natuur in. Als er nog een beetje spanning in mijn lijf zat, is die er nu uit. Ik voel me helemaal vrij op de rug van mijn viervoeter en het is wederom zo’n mooie omgeving. Genieten! Na een uur stoppen we bij een stuga aan de rand van een meer en worden er boven een vuurtje pannenkoeken met spek en bosbessen voor ons gebakken. Een prachtige plek voor een ontbijt. Daarna vervolgen we onze rit terug naar de manege.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Paardrijden door de prachtige natuur rondom Idre Fjäll.
Paardrijden door de prachtige natuur van Dalarna.

Sami cultuur in Dalarna

Idre is ook de meest zuidelijke plek waar de Sami, de oorspronkelijke bevolking van Noord-Zweden, woont. Ze leven van de rendieren en de beesten die ik vanmorgen ben tegen gekomen op het vakantiepark, zijn ook van hen. Daar willen we wel meer van weten en dus brengen we ‘s middags een bezoek aan Renbiten, een klein familiebedrijf – 40 kilometer van Idre Fjäll – waar je de Samicultuur van dichtbij kunt beleven. Sami Thomas is onze gids en komt aan met een aangelijnd rendier; Louise. Haar moeder werd 8 jaar geleden gedood door wolven toen ze nog maar een kalf was. En dus is ze met de hand gevoed, waardoor ze niet meer bij de kudde kan.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Op pad met rendier Louise bij de Sami in Renbiten.
“Mam, mogen we ook een rendier?”

Met Thomas en Louise – we mogen haar om de beurt vasthouden – wandelen we door de omgeving terwijl Thomas ons ondertussen alles over zijn cultuur, de rendieren en de natuur vertelt. Halverwege stoppen we bij een tipi tent waar we lasso-les krijgen en rendieren vlees proeven. En daarna mogen we helpen de rendieren te voeren. Dat vinden onze jongens geweldig.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Sami Thomas legt uit hoe je lasso moet werpen.
Sami Thomas legt uit hoe je moet lasso werpen en daarna mogen wij het zelf proberen.
Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Rendier kalfjes voeren bij de Sami in Renbiten.
Rendier kalfjes voeren bij de Sami in Renbiten.

De magische weg bij Nipfjället

En dan breekt helaas alweer onze laatste dag in Zweden aan. Maar voordat we morgen weer richting huis gaan, genieten we nog een laatste keer van de Zweedse natuur. We rijden naar een berg in de buurt; de Nipfjället waar je omhoog kunt wandelen en een mooi uitzicht over de omgeving hebt. Om er te komen, moet je over de Trollvagen, ook wel bekend als de Magic Road. Een sterk staaltje gezichtsbedrog. Als je op een bepaald stuk van de weg stopt en de auto in zijn vrij zet, dan rol je vanzelf naar achteren. Maar voor je gevoel de berg op. Heel maf.

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Gezichtsbedrog bij Trollvagen; de Magic road.
Gezichtsbedrog op Trollvagen; het lijkt alsof de auto achteruit de berg oprolt. Maar eigenlijk loopt de weg af naar beneden.

Daarna parkeren we de auto en beklimmen de berg. Op de flank van de berg staan allemaal bosbessen planten. Yum! En de top van de berg bestaat helemaal uit stenen. We blijven er een tijdje zitten en halen herinneringen op van de afgelopen dagen, terwijl de kinderen stenen torentjes bouwen. Wat een geweldige rondreis door Dalarna hebben we gemaakt!

Onze onvergetelijke rondreis door Dalarna, Zweden - Stenen torens bouwen op de top van de Nipfjället.
Stenen torens bouwen op de top van de Nipfjället. Een mooie afsluiter van onze rondreis door Zweden met de kinderen.

Ook nog leuk in Dalarna

  • Het siljanmeer – Het Siljan meer is het grootste meer in de provincie Dalarna. Behalve Orsa en Nusnäs zijn er nog een paar plaatsen aan het meer die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zoals het traditionele Leksand waar – Sommarland – een tof outdoor- en waterpark is, het authentieke Tällberg, de bruisende stad Mora en Rättvik. Hier vind je de langbryggan, een lange pier van 628 meter waar vandaan je een adembenemend uitzicht hebt op het meer. En met mooi weer is het er goed toeven op het zandstrand langs de oever en kun je lekker zwemmen, het water loopt heel langzaam af. Ben je op zoek naar iets meer avontuur? Dan moet de rodelbaan van Rättvik absoluut op je uitjes lijst.
  • Vissen – In Dalarna kun je bijna overal vissen. Er zijn zoveel meren en rivieren waar het wemelt van de vissen dat er voor iedereen een geschikte stek is. Van gezinnen die een dagje willen hengelen tot de echte sportvisser. Kinderen mogen meestal gratis vissen als er een volwassene met een viskaart bij is.
  • Elandenpark – Op verschillende plekken in Dalarna kun je op elanden safari, maar wil je het symbool van Zweden met de kinderen van dichtbij zien, dan kun je een bezoek brengen aan één van de twee elandenparken in de regio. In Långshyttan vind je het kleinschalige Långshyttans Älgpark, waar je de elanden kunt aaien en voeren. En in Öjvallberget in het noorden van Dalarna vind je Älgpark Bosse & Friends, waar ze elanden, rendieren, geiten, een heleboel husky’s, kippen, konijnen en wolven hebben.
  • Tomteland – Fans van de kerstman moeten zeker een bezoekje brengen aan Tomteland. In dit themapark ten zuiden van Mora woont de kerstman en kun je persoonlijk je verlanglijstje afleveren. Maar er is meer; namelijk een trollenland, elfenland, een theater, een soort dierentuin met rendieren en elanden en speeltuinen. En gedurende de dag zijn er allerlei shows en activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.
  • Bezoek een Fäbod – Een fäbod is een traditionele zomerboerderij en typerend voor Dalarna. Er wordt onder andere boter en kaas gemaakt en in de zomer worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Net buiten Rättvik vind je de fäbod Karl-Tövåsen.
  • Bear’s den – Dit is er zeker één voor op de bucketlist als je in Zweden bent met wat oudere kinderen. Je brengt de nacht door in een speciaal ontworpen huisje in de bossen van Lofsdalen waarnaast een voederhuis is geplaatst en beren ‘s avonds komen eten. Er is een kijk-kamer met ramen en verrekijkers en gaten waardoor je foto’s kunt nemen. Geweldig om de wilde beren in hun natuurlijke omgeving te zien.

Nog meer Zweden tips met kinderen

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn reisverslag van onze rondreis door Dalarna te lezen. Het is een nogal uitgebreid verhaal geworden, maar ondanks dat hebben we er nog steeds niet alles gezien. Dus voor meer info kun je nog even verder lezen op de website van VisitDalarna. En ben jij ook wel eens in Dalarna in Zweden geweest met de kinderen en heb je zelf nog aanvullende tips? Dan zou ik het super leuk vinden als je die met ons deelt, door onder dit blog een reactie achter te laten. Zo hebben de andere lezers er ook weer wat aan!

Afgelopen zomer maakten we een te gekke rondreis door Dalarna, Zweden met onze kinderen. Onze route, uitjes & tips deel ik in dit blog.
Toscane tips - voor een geweldige zomervakantie met het gezin
Idre Fjäll has it all! Dé bestemming voor een actieve zomervakantie in Zweden

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Marieke 10 januari 2020 at 10:17 pm

    Superleuk! Dit staat op onze lijst voor deze vakantie. Heb je tips voor campings op die route? Tack! Marieke

  • Laat een reactie achter