Alles wat moet je weten over zwemdiploma A

8 maart 2018
Alles wat moet je weten over zwemdiploma A

Een paar weken geleden heeft Reva haar zwemdiploma A gehaald. Wat een mijlpaal! Om je eerlijk te zeggen stapte ik 15 maanden geleden vrij naïef het project ‘zwemles’ in. Huppakee beginnen, dacht ik vooral! Alle kinderen moeten tenslotte toch een keertje leren zwemmen. Als enige referentie had ik vooral mijn eigen zwemcarrière als kind in mijn achterhoofd. Niet wetende dat de eisen voor het behalen van een zwemdiploma inmiddels een stuk uitgebreider zijn ten op zichte van vroeger. Op zich geen drama, maar petje af hoor voor alle kinderen die het uiteindelijk toch voor elkaar krijgen om af te zwemmen. Ik vind het best een pittige opgave voor schoolgaande kinderen.

Adviesleeftijd starten met zwemles

Tegenwoordig is de adviesleeftijd om te starten met zwemles vierenhalf tot vijf jaar. Ook al is je kindje een enorme waterrat, eerder beginnen heeft niet heel veel zin. Vaak ontbreekt het kinderen nog aan motorische vaardigheden en kracht in hun lichaam om aan alle eisen van het zwemdiploma te voldoen. Daarnaast zijn kinderen ook vaak net gestart met school, dat ook al een grote impact heeft op een kind. Met Lucy start ik daarom pas met zwemles als ze vijf is. Haar eerste schooljaar heeft ze dan net achter de rug en zo kunnen we weer rustig beginnen met dit nieuwe project.

‘Lees ook: Wanneer beginnen met zwemles?

ABC-diploma

Er zijn drie zwemdiploma’s te behalen, ik zet ze voor het gemak even op een rijtje:

  • Zwemdiploma A: kinderen krijgen vaardigheden aangeleerd die nodig zijn om te kunnen zwemmen in een zwembad zonder attracties.
  • Zwemdiploma B: na het behalen van dit zwemdiploma kunnen kinderen zwemmen in een zwembad met attracties. Denk aan een tropisch zwemparadijs met een golfslagbad of een wildwater glijbaan.
  • Zwemdiploma C: met dit diploma zijn kinderen in staat om op een veilige manier plezier te hebben in open water. De zee hoort niet in dit rijtje thuis vanwege het onvoorspelbare karakter.

Je kunt zelf bepalen of je kind doorgaat met het B en/of C diploma. Natuurlijk wordt dit wel sterk aangeraden. Belangrijk is dat na het behalen van de zwemdiploma’s kinderen regelmatig blijven zwemmen, zodat ze het niet verleren.

 

Proefzwemmen

Voor het afzwemmen gaan kinderen eerst een paar weken daarvoor een keer proefzwemmen. Tijdens het proefzwemmen wordt er gekeken of kinderen alle onderdelen die voor het diploma nodig zijn beheersen. Pas daarna krijg je officieel te horen of je zoontje of dochtertje mag afzwemmen voor het diploma. De kans is dan heel groot dat je kind tijdens het afzwemmen zijn of haar diploma haalt.

Zelf heb ik Reva niet enorm voorbereid op het proefzwemmen. Zij krijgt zwemles in een klein bad, voor Reva betekende dit wel dat ze in heel ander zwembad moest gaan proefzwemmen. Ik heb het vooral heel luchtig gehouden en het er niet echt over gehad dat dit moment bepalend is van wel of niet afzwemmen. Voor haar wil ik er vooral geen extra druk op leggen, het is allemaal al spannend genoeg. Het is natuurlijk heel persoonlijk hoe je dit aanpakt, voor ieder kind is dit weer anders!

 

Zwemdiploma A op zak!

Wat moet je nu als kind allemaal kunnen tijdens het afzwemmen?

Kinderen met zwemdiploma A in de pocket hebben laten zie dat…….

  • zij kunnen watertrappen met armen en benen en ze zich kunnen draaien en oriënteren in het water.
  • dat ze de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kunnen uitvoeren over een basisafstand.
  • ze beschikken over een basisconditie om met één of meer van de vier zwemslagen een basisafstand te overbruggen.
  • ze met kleren aan, na een onverwachte val in het water, zich boven water kunnen oriënteren met watertrappen, een basisafstand kunnen zwemmen met één van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl of rugcrawl) en zelfstandig uit het water kunnen klimmen.
  • ook kunnen ze op verschillende manieren het water ingaan en weten ze zich onder water te oriënteren en zijn ze in staat om ergens doorheen te zwemmen.
  • ze zich kunnen laten drijven op de buik en op de rug en ze zich vertrouwd voelen in het water.

Een behoorlijk lijstje als je het mij vraagt. Niet zo gek dus dat je voorlopig wel even zoet bent als je kind eenmaal met zwemles begint.

‘Lees ook: Zwemparadijs: Dit zijn de leukste in Nederland.’

 

En nu……..?

Reva kan nu met haar diploma A zwemmen in een normaal zwembad zonder toeters en bellen. Hartstikke fijn natuurlijk, maar wij gaan nu dus nog even door voor het B diploma en hopelijk haalt ze haar C diploma ook nog voor de zomervakantie. Dan kunnen we na de vakantie dit zelfde zwemavontuur aangaan met onze lieve Lucy.

 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Baby uitzetlijst - Vink de checklist af en je bent klaar voor de komst van je kleintje
10x een toffe afscheidstraktatie voor de peuterspeelzaal of 't kinderdagverblijf

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter