Wanneer beginnen met zwemles?

25 oktober 2017
Wanneer beginnen met zwemles?

Inmiddels bevind ik me alweer een jaar in de wondere wereld van zwemles. Donderdag na school is het vaste prik en sjezen we naar het zwembad waar Reva een uurtje flink mag ploeteren in het diepe water. Er komt voor iedereen een moment dat je kindje gaat starten met zwemles, maar wanneer? Na afgelopen jaar ben ik weer een stukje wijzer geworden en kijk ik er ook wel weer een beetje anders tegen aan.

Adviesleeftijd

Sommige kids zijn echte waterratten, die staan te springen om op zwemles te gaan. De keus is dan misschien makkelijker gemaakt om snel te gaan beginnen. Het Nationaal Platform Zwembaden geeft als adviesleeftijd 4 tot 5 jaar om te starten met zwemles voor het A-diploma. Hierbij wordt wel gezegd dat een kind van 4 jaar vaak moeite heeft om te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan het A-diploma, dus even wachten is wellicht beter.

‘Lees ook: Vraag maar! Een spel dat leidt tot heerlijke gesprekken met je kind.’

 

Mijn ervaring…..

Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms nogal gevoelig kan zijn voor wat iedereen om mij heen roept. Dus als ik hoor dat Reva haar leeftijdsgenootjes massaal op zwemles gaan volg ik netjes. Niet dat ik er zelf niet over nadenk, maar ik vond het heel lastig om te bepalen of je misschien toch beter nog kan wachten. Het idee dat je kind zo snel mogelijk goed kan zwemmen geeft toch een veiliger gevoel. Reva was inmiddels 4,5 jaar en het leek mij een prima leeftijd om te beginnen.

Spijt heb ik er zeker niet van. Ik zie inmiddels wel om mij heen dat als je toch iets langer wacht kinderen het zwemmen sneller onder de knie krijgen. Misschien denk je juist wel hoe sneller ik start, hoe sneller mijn zoon of dochter een zwemdiploma in de pocket heeft. Helaas werkt dat niet altijd zo! Sommige motorische vaardigheden zijn bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld waardoor het leren zwemmen toch meer tijd in beslag neemt. Begint je kind met 5 of juist pas met 6 of 7 jaar met zwemles dan is de motoriek weer verbeterd en gaat het leren zwemmen een stuk sneller. Uiteraard maak je je dan wel langer zorgen als je kind in de buurt van water speelt.

Sinds een paar maanden is Lucy vier jaar en toen bedacht ik me laatst wanneer ik haar voor zwemles zou willen opgeven. Ik ben er nog niet helemaal over uit. Bij Reva zie ik dat het best een intensieve ‘verplichting’ is. Zij vindt zwemmen echt heel leuk, maar het liefst op een moment wanneer zij er zelf zin in heeft. Nu ‘moet’ ze iedere week en soms is ze na school gewoon heel moe of heeft ze geen zin. Lucy is net gestart met school en dit heeft op haar zo veel impact dat ze eerst maar eens lekker aan dit nieuwe leventje moet wennen. En als dit betekent dat ze pas over een jaar of later met zwemmen start dan is dat maar zo.

Ik denk dat je uiteindelijk toch heel goed naar je gevoel moet luisteren, ieder kind is anders. De één kan niet wachten om het zwembad in te duiken, de ander heeft er misschien nog weinig interesse in. Kijk dus vooral niet teveel wat anderen doen en zeggen. De periode dat je kind moet leren zwemmen duurt wel even – als je tenminste niet een spoedcursus volgt – en één ding wat je dan echt niet wil is dat het iedere week een hysterisch moment wordt.

‘Lees ook: Voorbereiding tips voor de basisschool.

 

EasySwim zwemles methode

Mocht je op zoek zijn naar een geschikte zwemschool, laat je dan ook eens informeren over de EasySwim methode. Niet iedere zwemschool hanteert deze lesmethode. Reva leert op deze wijze zwemmen en ik vind het een hele fijne aanpak. Alle kinderen zwemmen met een drijfpak van EasySwim en beginnen meteen in het diepe water. Doordat het drijfvermogen geleidelijk wordt afgebouwd leren kinderen snel en op een natuurlijke manier in het water te bewegen. Zo verloopt de overgang van zwemmen met, naar zwemmen zonder drijfmiddelen heel soepel. Kijk voor meer informatie op de site van EasySwim.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Veilig leren lezen in groep 3: Zon, raket, maan of ster?
Vraag maar! Een spel dat leidt tot heerlijke gesprekken met je kind

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Hazel 31 oktober 2017 at 12:07 am

    Zwemles is inderdaad wel een ding. Wij hebben een mannetje die al op zijn 4e stond te popelen om te leren zwemmen. Maar het naar school gaan op zich is zo’n eerste jaar ook al vrij intensief. Daarom zijn we niet direct begonnen met zwemles. Uiteindelijk kunnen beginnen vlak voor zijn 5e verjaardag en heeft nu net in 7 maanden zijn A-diploma gehaald met een turbocursus van Zed & Sop. Die worden volgens mij door heel Nederland gegeven via Optisport.

  • Reply Cynthia 31 oktober 2017 at 12:44 pm

    Wat goed en wat snel ook! Thanks voor de tip, ga ook eens een kijkje nemen.

  • Laat een reactie achter