Met het wassen van babykleding begin je al vóórdat je kindje geboren is. En ook daarna ben je er lekker zoet mee. Baby’s jagen er namelijk nogal wat wasgoed doorheen. Ze zijn een kei in vlekken maken. Maar daarbij hebben ze ook een zeer gevoelige huid die snel geïrriteerd kan raken van ruwe kleding of een verkeerd wasmiddel. Dus hoe kun je alle babykleertjes nu het beste wassen? En waarom moet je de babykleren eerst wassen voordat ze gedragen worden en wanneer doe je dat het beste? Je leest het allemaal hier!
Waarom moet je alle babykleertjes voor gebruik wassen?
Babykleding moet je eerst wassen voordat je het bij je kleintje aantrekt. Waarom? Omdat je nooit precies weet wat er allemaal mee gebeurd is. Of het nu tweedehands of nieuwe babykleding is. Kleding wordt bijvoorbeeld vaak opgeslagen in stoffige magazijnen en ook kan de stof bepaalde chemicaliën bevatten die voor irritatie kunnen zorgen op je baby’s gevoelige huid. Dat geldt trouwens niet alleen voor babykleertjes, maar ook beddengoed, hydrofiel doeken en andere stoffen die in aanraking met de huid van je kindje komen, moet je voor gebruik eerst wassen.
‘Lees ook: Baby uitzetlijst – Vink deze checklist af en je bent helemaal klaar voor de komst van je kleintje.’
Wanneer je alle babykleding voor het eerst gaat wassen, kun je helemaal zelf bepalen. Maar het is wel lekker als het allemaal gedaan is wanneer de baby komt. Want dan heb je al genoeg andere dingen aan je hoofd. Het is bijvoorbeeld een leuk klusje voor tijdens je zwangerschapsverlof. Lekker tutten met al die kleine kleertjes en de kledingkast mooi inrichten totdat je ze bij je baby kunt aantrekken.
Hoe moet je babykleding wassen?
Babykleding kun je gewoon met de rest van de was meedraaien in de wasmachine volgens de was etiketten in het label. Omdat de huid van je baby gevoelig is, zijn er alleen wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zoals welk wasmiddel je gebruikt om de babykleertjes te wassen. Veel wasmiddelen bevatten stoffen of parfum waarop de huid van je baby gevoelig kan reageren. Kies daarom voor een mild en hypoallergeen wasmiddel dat dermatologisch getest is of een wasmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor het wassen van babykleding. Daarmee wordt de rest van de was ook gewoon goed schoon. En gebruik geen wasverzachter, want daarin zitten geur- en kleurstoffen die ook voor huidirritatie kunnen zorgen bij je baby.
Tip: reinig de wasmachine
Een wasmachine moet zo nu en dan ook zelf schoongemaakt worden, vanwege alle zeepresten en het vuil dat achterblijft. En het is een mooi moment om dat weer even te doen voordat je alle babykleertjes gaat wassen. Dat is heel simpel; laat een lege wasmachine op 90 graden draaien met een flinke scheut natuurazijn in de trommel.
Als je baby eenmaal geboren is, krijg je ook te maken met hardnekkige vlekken. Poep en spuug zijn daarvan de grootste veroorzakers. Misschien vind je een verkleurd randje in een romper niet zo erg, maar het is zonde als je je lievelingspakje erdoor kunt weggooien. Echter moet je ook oppassen met vlekverwijderaars, want die bevatten juist vaak chemicaliën. Een natuurlijk (wonder!)middel dat al jaren als tip van moeder op moeder gaat en hier echt dé oplossing voor is, is ossengalzeep. Je maakt de vlek en de zeep nat, dan wrijf je de zeep in de vlek en daarna was je de babykleding gelijk zoals je normaal zou doen. Weg is de vlek!
Tip: gebruik een waszak
Misschien heeft jouw wasmachine al eens een sok opgegeten? Dan kun je je vast voorstellen dat al die ieniemini babykleertjes ook door de kier tussen het rubber en de trommel kunnen verdwijnen. Was de babysokjes en andere kleine kleding daarom in een waszak.
‘Lees ook: Het eerste pakje voor je baby | Wat trek je je baby aan na de geboorte?‘
Babykleding drogen en strijken
Als de babykleding eenmaal gewassen is, kun je het gewoon drogen zoals je ook met de rest van de was doet. Dus op een droogrek of in de wasdroger. Check wel weer even goed het label met de wasvoorschriften, want veel babykleertjes mogen niet in de droger omdat ze anders krimpen. Maar rompers en hydrofiel doeken en dergelijke kun je gewoon lekker op die manier drogen.
Strijken doen we allemaal eigenlijk steeds minder. En babykleding strijken lijkt helemaal onzinnig. Want waarom zou je je kleintje in een kreukvrij kruippakje hijsen als ze er door het vele slapen zo weer in zitten? Maar het strijken speelt ook een rol in het reinigen van de kleding. We wassen op steeds lagere temperaturen, waardoor sommige bacteriën de wasmachine overleven. Dus door de babykleren zo heet mogelijk te strijken, kun je ook de achtergebleven bacteriën doden. In ieder geval als je de babykleding voor het eerst gewassen hebt.
Tot slot nog een paar laatste wastips:
- Doe de wasmachine niet te vol als je babykleding gaat wassen, zodat alles goed schoon kan worden.
- Haal de was meteen uit de machine als het programma afgelopen is.
- Laat de deur van de wasmachine open staan na de wasbeurt, zodat hij kan luchten.
Geen reacties