Babykleertjes kopen is een feestje om te doen, die kleine pakjes en jurkjes zijn te schattig. Vooral in het begin groeit een baby snel en voor je het weet is dat leuke rompertje of pakje alweer te klein. Van te voren is het handig om goed te bedenken welke maat je ongeveer nodig hebt bij welke leeftijd. Dit voorkomt dat je straks een stapel spiksplinternieuwe outfits hebt liggen die je kleintje nu al niet meer past. Daarom zetten wij de babymaten en kindermaten voor je op een rijtje, zodat je precies weet wat je moet shoppen.
Baby maten verschillen per merk
Om het je nog iets lastiger te maken kunnen de maten per merk ook nog flink verschillen. Zo vallen HEMA, H&M en Koko Noko op maat tot ruim, Name-it, Prenatal en Carlijn Q vallen op maat. Noppies en Zeeman vallen smal en klein. Zara babykleding valt weer heel divers. Het is dus eigenlijk ook een kwestie van uitproberen, ieder kindje heeft ook weer een andere bouw en lichaamsvorm.
‘Lees ook: De 10 leukste baby kledingmerken.‘
Hoe groot is de baby bij de geboorte?
Als je zwanger bent vraag de verloskundige alvast hoe groot en zwaar ongeveer de baby bij de geboorte zal zijn. Dan heb je in ieder geval een beetje een idee als je babykleding wil gaan shoppen. Een baby weegt gemiddeld 3500 gram bij de geboorte. De babymaten komen overeen met de lengte van de baby. De maat begint officieel bij 50 – ook wel de newborn maat genoemd – en eindigt bij 80, dan zit je inmiddels rond de 1 jaar. Bij prematuur baby’s begint de kledingmaat bij 44. Houdt er ook rekening mee dat katoenen kleding altijd een beetje krimpt, vooral met de eindeloze wasjes die er gedraaid worden.
Maattabel babymaten en kindermaten
Als je zwanger bent check dan eerst een goede babyuitzetlijst, voordat je de garderobe voor je kleintje gaat aanschaffen. Hier kun je precies zien hoeveel rompertjes, broekjes, shirts, je in de eerste periode nodig hebt. Vooral in het begin zijn boxpakjes, wikkeltruitjes, zachte en soepele broekjes ideaal om je kleintje aan te trekken. Shop vooral niet te veel, want je baby is binnen no-time weer toe aan een nieuwe maat.
In deze maattabel kun je zowel de babymaten als de kindermaten zien. Ook kun je in de tabel de schoenmaat aflezen die bij de specifieke leeftijd hoort. Zo ben je in ieder geval zo goed mogelijk voorbereidt.
Als je schoentjes wil kopen voor je baby, meet de voetjes op en houdt ook rekening met één centimeter speling. Je baby heeft deze ruimte nodig voor de groei en ook om de tenen goed te kunnen bewegen. Controleer regelmatig de afmetingen van de voetjes, want deze groeien super snel. Te strakke en te kleine schoentjes zijn heel slecht voor de voetontwikkeling.
Welke babymaat geef je als kraamcadeau?
Babykleding is natuurlijk altijd een populair kraamcadeau om te geven. Wil je heel graag een leuke outfit geven? Als de baby al geboren is, check dan de lengte en het geboortegewicht op het geboortekaartje. Zo heb je al een goed idee welke maat de baby kan dragen. Waarschijnlijk heeft de kleine al een ruime collectie aan maatje 50, dus het is vaak handiger om een grotere maat te kopen. Hou hierbij wel goed rekening met de seizoenen, het zou jammer zijn als dat te leuke winterjasje pas in de zomer past.
Lang plezier van kinderkleding
Wil je extra lang plezier hebben van de kinderkleding, koop dan broeken die verstelbaar zijn met een elastiekje en knoopjes in de rand. Op deze manier kun je zelf een broekje wijder of strakker maken. Ook een rokje met elastiek is het perfecte kledingitem die lang mee kan gaan. Schuif kleertjes door die te klein zijn naar vriendinnen of mensen om je heen die er ook nog plezier van kunnen hebben. Vooral babykleding is hier heel geschikt voor, omdat sommige kleertjes amper zijn gedragen. Zo kun je kleding heel lang gebruiken.
Geen reacties