Hoera! Nijntje is 60 jaar!

11 februari 2015

Wie is er niet mee opgegroeid? Nijntje! Het is dit jaar alweer 60 jaar geleden dat de witte pluizebol uit het potlood van Dick Bruna rolde en met haar lange oren en guitige snuitje de wereld veroverde. Boekje voor boekje gevuld met eenvoudige tekeningen in heldere kleuren en herkenbare verhalen over bijvoorbeeld school, fietsen of het ziekenhuis, die aansluiten op de belevingswereld van kinderen. Ook mijn peuterhart was snel gewonnen. Ik noemde mijn konijn zelfs naar… Snuffie! Het hondje van Nijntje, wie anders?! En inmiddels lees ik samen met mijn eigen kinderen uit de prentenboeken van Bruna. Laatst zei ik tegen Finn: ‘Stel je toch eens voor… Een enorme verjaardagstaart met zestig kaarsjes en Nijn mag ze allemaal uitblazen! Magisch toch?’ Maar Finn vroeg zich vooral af of Nijntje ook mag trakteren. Nou, dat doet ze! Want wie jarig is trakteert natuurlijk! Lees maar snel verder om te zien wat voor leuks de jarige Pluis in haar jubileumjaar voor ons in petto heeft.

Nieuwe boeken

Nijntje, zestig, 60, jaar, verjaardag, zestigste, jubileum, jubileumjaar, dick, bruna, feest, kinderboeken, peuters, kleuters, kinderen, mama's, vaders, moeders, cadeautjes, tips, ideeën, uitje, dagje, weg, op stap, vakantie, museum, dick bruna huis, the Om haar jubileumjaar te vieren, verschijnen er dit jaar een aantal bijzondere boeken en andere jubileumproducten. Zoals ‘nijntje op de fiets, in ut Utregs’ en een speciale XL-editie van ‘het feest van nijntje‘. Deze klassieker is nu bijna twee keer zo groot en dat betekent dubbel zoveel voorleesplezier. Zeker als je meerdere kinderen tegelijk voorleest. Leuk om cadeau te doen aan een jarige juf of meester! Ook verschijnen er bij PostNL twaalf velletjes postzegels – iedere maand een nieuwe – met daarop de afbeeldingen van de jubilaris.

Tentoonstelling

En kom je ook op Nijntje haar partijtje? Met mooie kleren, cadeautjes, slingers en taart… Die is van 20 juni tot en met 20 september in het Centraal Museum in Utrecht. De grootste tentoonstellingsruimte wordt daar ingericht met maar liefst 1000m2 educatief speelplezier voor jonge kinderen en hun ouders. Vanaf begin september zal ook de complete studio op een zolder in de Utrechtse binnenstad – waar Dick Bruna jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen maakte – stukje voor stukje afgebroken worden en verhuizen naar een permanente plek in het Centraal Museum.

Nijntje, zestig, 60, jaar, verjaardag, zestigste, jubileum, jubileumjaar, dick, bruna, feest, kinderboeken, peuters, kleuters, kinderen, mama's, vaders, moeders, cadeautjes, tips, ideeën, uitje, dagje, weg, op stap, vakantie, museum, dick bruna huis, the

Theaterconcert

Natuurlijk wordt er ook voor Nijntje gezongen! Tijdens een heus theaterconcert voor jonge kinderen. In ‘Nijntje viert feest’ komt de hele konijnenfamilie naar het theater: vader Pluis, moeder Pluis, opa en oma Pluis en natuurlijk nijn en haar beste vriendin Nina. Met nieuwe feestliedjes van Ivo de Wijs en Henny Vrienten. Het theaterconcert tourt door Nederland en Vlaanderen.

Nijntje Art Parade

Ook komt er een Nijntje Art Parade. Nijntje uitgeverij Mercis heeft 60 kunstenaars gevraagd hun beeld van Nijntje te maken. Die 60 beelden worden van 1 mei tot 30 september tentoongesteld in binnen- en buitenruimtes in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. En op 8 oktober worden de beelden geveild. De opbrengst ervan gaat naar Unicef.

Nijntje, zestig, 60, jaar, verjaardag, zestigste, jubileum, jubileumjaar, dick, bruna, feest, kinderboeken, peuters, kleuters, kinderen, mama's, vaders, moeders, cadeautjes, tips, ideeën, uitje, dagje, weg, op stap, vakantie, museum, dick bruna huis, the

Dick Bruna huis wordt Nijntje museum

Tot slot wordt aan het einde van dit jubileumjaar, in december 2015 het Nijntje museum geopend. Het Dick Bruna huis zal vanaf 6 juli worden omgebouwd tot een kindermuseum waar peuters, kleuters en andere fans van Nijntje en haar vriendjes terecht kunnen.

Is dat allemaal geen feest?!

Cadeautips voor de eerste verjaardag
City-eet-trip Rotterdam

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter