Opbergtips voor een opgeruimde kinderkamer

10 januari 2024
Handige opruimtips voor de kinderkamer

Ben je een dag na het opruimen alweer kleding en speelgoed aan het oprapen? Het schoonhouden van een kinderkamer kan soms best een uitdaging zijn. Om te zorgen dat dit geen full time job wordt, vind je in dit artikel een aantal handige opberg- en opruimtips voor de kinderkamer.

Opruimtips kinderkamer!

1# Geef alles een duidelijk plekje

Door duidelijk aan te geven wat waar hoort, is het voor je kindje makkelijker om mee te helpen met opruimen. Ook voor jezelf is het natuurlijk fijner om op een overzichtelijke manier alle spullen te organiseren. Aparte bakjes (of vakjes) voor speelgoed en kleding zorgen ervoor dat alles snel terug te vinden is. Zo ontstaat er geen verwarring en raak je minder snel spullen kwijt!

2# Creëer een opruimritueel

In plaats van elke dag zelf alles op te ruimen (of wekelijks een langdurige schoonmaaksessie te starten) is het handig om met je kindje zelf een moment in te plannen waarop ze alle belangrijke spullen opruimen. Dit kan je bijvoorbeeld doen als onderdeel van het avondritueel, net als tanden poetsen en een boekje voorlezen. De kamer hoeft dan niet helemaal spic en span te zijn, zolang het grootste deel van de rommel maar opgeruimd is. 

>> Lees ook: 15 x Kinderkamer muur inspiratie

3# Minder prikkels

Een kinderkamer vol met speelgoed en knutselspullen wordt al snel een zooitje. En dat terwijl je kindje met de helft waarschijnlijk nauwelijks speelt. Door af te wisselen met welke spullen beschikbaar zijn verminder je niet alleen rommel, maar is het voor je kind ook makkelijker kiezen waar ze mee willen spelen. Als bonus zijn de ‘nieuwe’ speeltjes die ze al een tijdje niet gezien hebben opeens weer een stuk interessanter!

4# Multifunctionele meubels

Bedden met extra bergruimte of een commode met handige vakjes: er zijn een hoop meubels waarin je spullen kwijt kunt. Ook zijn er plankjes waar je kind zijn favoriete boekjes en een nachtlampje kan zetten, of maak er een knuffelplank van. Meubels zoals hoogslapers creëren extra speelruimte op de vloer, zodat je het kameroppervlak optimaal benut. Ook springt een onopgemaakt bed dan niet meer in het oog: een verfrommeld dekbedovertrek maakt een kamer al gauw erg rommelig. 

5# Verwacht geen perfectie

Als je iemand bent die van orde en een opgeruimd huis houdt, kunnen kinderen en al hun spulletjes soms best een uitdaging zijn. Het is daarom ook belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Ligt de kamer vol stiften, kralen of speelgoed en zie je het niet zitten om je vrije avond te besteden aan het opruimen hiervan? Laat het dan lekker liggen voor de volgende dag. Het huis hoeft niet altijd tiptop schoon te zijn, en door hoge verwachtingen te laten gaan ben je niet alleen meer ontspannen voor je kindje, maar ook voor jezelf. 

6# Samen schoonmaken

Door het goede voorbeeld te geven en gezellig samen met je kindje hun slaapkamer op te ruimen, maak je het een leuke activiteit. Geef alles een duidelijk plekje en maak de kamer ruimer met handige multifunctionele meubels. Zo maak je het schoonhouden van je huis  zo makkelijk mogelijk. 

Hopelijk kun je wat met deze opruimtips voor de kinderkamer, succes alvast!

Nachtkastje kinderkamer - 15 stijlvolle kastjes voor naast het bed
20 Hele leuke kerstcadeaus tot € 12,- voor de jongens en de meisjes

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter