Alleen buiten spelen? Zo weet je of je kind er klaar voor is!

30 juni 2023
Alleen buiten spelen? Zo weet je of je kind er klaar voor is!

Vanaf welke leeftijd laat je je kind alleen buiten spelen op straat? Een veelgestelde vraag van ouders met jonge kinderen die graag de wereld willen ontdekken. Alleen laat die vraag zich niet zo makkelijk beantwoorden, want voor ieder kind is het anders. Wel kunnen we je een leeftijd richtlijn geven en je helpen om te ontdekken of jouw kind er klaar voor is. Verder hebben we ook nog een aantal fijne tips over hoe je het alleen buiten spelen aanpakt en welke afspraken je erover kunt maken met je zoon of dochter.

Vanaf welke leeftijd kan een kind alleen buiten spelen op straat?

Zoals je hierboven al kon lezen, is er geen specifieke leeftijd waarop kinderen er aan toe zijn om alleen buiten te spelen. Sommige kinderen zijn nu eenmaal eerder zelfstandig dan anderen. Daarnaast speelt ook de woonomgeving een belangrijke rol. Is er bijvoorbeeld druk verkeer? Sociale controle? En hoe is de sfeer op de speelplaats? Je kunt je voorstellen dat een huis middenin de stad weer andere uitdagingen met zich meebrengt dan een huis op een woonerf. Het belangrijkste is dus dat je goed naar je eigen kind kijkt. Als leidraad heeft de jeugdgezondheidszorg globale richtlijnen opgesteld:

  • Kinderen van 0 tot 4 jaar: Kinderen van deze leeftijd kun je nog niet alleen buiten laten spelen. Ze kunnen gevaren nog niet (goed) inschatten of overzien. Dus altijd toezicht houden!
  • Kinderen van 4 tot 6 jaar: Wanneer je merkt dat je kind in deze leeftijdsfase al wat verantwoordelijkheid kan dragen voor zijn of haar eigen veiligheid, kun je het alleen buiten spelen opbouwen. Eventueel met tools, zoals een GPS horloge voor kinderen.
  • Kinderen vanaf 6 jaar: Vanaf 6 jaar kunnen de meeste kinderen alleen buiten spelen in de buurt. Je kunt je kind zelfs alleen op pad sturen. Bijvoorbeeld naar een vriendje of school, als dit niet ver weg is. Loop de eerste paar keer nog wel even mee – eerst samen, daarna op een afstandje – om te kijken hoe je kind het doet, of hij of zij de route echt kent en om tips te geven.

Zo weet je of je kind er klaar voor is

Uiteindelijk beslis je zelf op welke leeftijd je kind alleen op straat mag spelen. Om te ontdekken of je kind er klaar voor is, kun je op een aantal factoren letten. Kan je kind zich bijvoorbeeld aan gemaakte afspraken houden? Zoals op tijd thuiskomen en het vertellen wanneer er iets aan de hand is. En begrijpt je kind de basisregels van verkeersveiligheid waarmee hij of zij te maken krijgt. Ook hoe je kind speelt, is een belangrijke graadmeter. Kan hij of zij goed met andere kinderen overweg, zonder dat er snel ruzie ontstaat? Is je kind gevoelig voor groepsdruk? Of kan het juist heel goed zijn of haar eigen grenzen aangeven? En behalve sociaal weerbaar is het ook fijn als je kind motorisch handig is, wanneer het alleen buiten gaat spelen.

Alleen buiten spelen? Zo weet je of je kind er klaar voor is!

Tot slot is de omgeving natuurlijk ook een belangrijke factor. Wanneer je in een rustige woonwijk woont, heb je waarschijnlijk eerder het gevoel dat je kind alleen naar buiten kan dan wanneer je aan een drukke weg woont. Ook maakt het verschil of de speelplaats bij jullie voor de deur is of wat verderop, uit het zicht. En wat voor sfeer hangt er op de speelplaats? Zijn er vooral ouders met jonge kinderen? Of is het een populaire hangplek van vapende jeugd? Op basis van al deze factoren kun je een weloverwogen beslissing maken.

Spannend?
Ben je een bezorgd type en vind je het idee van jouw kind alleen op straat spannend? Dan kun je een aantal dingen doen voor wat meer geruststelling. Spreek bijvoorbeeld met ouders in de buurt af dat er altijd iemand is die oplet. En laat je kind alleen op straat spelen wanneer er ook andere kinderen buiten zijn. Ook kun je gebruik maken van handige tools, zoals een GPS horloge speciaal voor kinderen. Daarmee kun je altijd zien waar je kind is en vaak ook met je kind bellen. Op One2track vind je de leukste GPS horloges.

Het opbouwen van alleen buiten spelen

Wanneer je eenmaal besloten hebt dat je kind er klaar voor is om alleen buiten te spelen, kun je het gaan opbouwen. Dat doe je zo:

  1. Start met begeleid buiten spelen. Dat doe je waarschijnlijk al. Maar gebruik deze momenten vanaf nu om je kind te leren waar hij of zij op moet letten met betrekking tot het verkeer en veiligheid, vreemde mensen, hoe hij of zij om moet gaan met bepaalde situaties en andere dingen die je kind volgens jou moet weten.
  2. Verken samen de buurt. Ga op verkenningstocht; leer je kind de omgeving kennen en help om belangrijke punten te herkennen, zoals veilige oversteekplaatsen en jullie eigen straat. Ook kun je de grenzen van het gebied waar je kind mag komen aangeven. Dit helpt je kind vertrouwd te raken met de buurt en vergroot het gevoel van veiligheid.
  3. Maak duidelijke afspraken. Maak samen met je kind afspraken en regels over waar en wanneer hij of zij alleen buiten mag spelen. En dat het GPS horloge bijvoorbeeld altijd om moet. Bespreek ook wat te doen in noodsituaties en moedig je kind aan om altijd bij jou of een vertrouwde volwassene hulp te zoeken als dat nodig is. En blijf de gemaakte afspraken regelmatig herhalen.
  4. Moedig sociale interactie aan. Stimuleer je kind om met andere kinderen in de buurt buiten te spelen. Samen spelen vergroot niet alleen de veiligheid, maar ook de sociale vaardigheden en het plezier van je kind.
  5. Geef geleidelijk steeds meer vrijheid. En tot slot bouw je het alleen buiten spelen op. Begin met korte periodes waarin je je kind alleen laat spelen in de tuin of op de stoep voor je huis. Zorg ervoor dat je in de buurt bent om toezicht te houden of ga iedere 5 minuten even kijken. En als je merkt dat je kind het allemaal aan kan, kun je de tijd dat je weg blijft verlengen en eventueel ook andere buitenspeelplaatsen aanwijzen.

Onthoud tot slot dat elk kind anders is en dat je het tempo moet aanpassen aan de ontwikkeling en het (zelf)vertrouwen van je eigen kind. Blijf altijd alert en observeer hoe je kind zich aanpast aan de toenemende vrijheid. Het opbouwen van het alleen buiten spelen van je kind is een proces dat tijd kost, maar het biedt waardevolle kansen voor groei, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel het antwoord gevonden op de vraag of je kind er klaar voor is om alleen buiten te spelen. En speelt je kind al alleen op straat? Dan zijn we benieuwd op welke leeftijd hij of zij er klaar voor was en hoe je het aangepakt hebt. Praat je met ons mee, door hieronder een reactie achter te laten!

Allergie en huidverzorging: Wat kan jou helpen?
Alle manieren om een brief te versturen op een rij

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter