Zo creëer je een hygiënische speelomgeving voor je kinderen

27 februari 2024
Zo creëer je een hygiënische speelomgeving voor je kinderen

Kinderen leren door te spelen. Het is dan ook niet gek dat speelgoed een belangrijke rol in het dagelijkse leven van kinderen speelt. Wil je de gezondheid van je kleintje niet in gevaar brengen? Dan is het belangrijk dat je je woning en het speelgoed schoon en hygiënisch houdt. Hieronder vind je een paar handige tips voor een schone en gezonde speelomgeving.

Zo krijg je een hygiënisch en fris interieur

Het belang van schoon speelgoed

Allereerst is het misschien nog even goed om uit te leggen waarom het zo belangrijk is om speelgoed en de speelomgeving goed schoon te maken en te houden. In iedere woning komen stof, vuil en bacteriën voor, die dus ook op speelgoed komen. In de vroege jaren zijn kinderen bijzonder vatbaar voor ziektekiemen en bacteriën, dit is vergelijkbaar met ouderen. Daarom is het goed schoonhouden van de speelomgeving van kinderen, net zoals de grondige schoonmaak van een zorginstelling, essentieel. Hiermee voorkom je verspreiding en is er minder kans op ziektes.

Ventileren

Vroeger was er in woningen vaak sprake van natuurlijk ventilatie, door kieren en naden bij ramen, gevels en het dak. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat er weinig tot geen natuurlijke ventilatie meer is. Zeker hier is het dus hard nodig om ventilatieroosters van ramen altijd open te hebben en dagelijks de ramen minimaal een kwartier open te zetten. Dit zuivert de lucht in huis waardoor je minder last krijgt van een muffe lucht, vocht en schimmel.  

>> Lees ook: 20 x Praktische en toffe ideetjes om speelgoed op te bergen

Stofzuigen en dweilen

Mensen en eventuele huisdieren zorgen voor aardig wat stof in huis. Daarbij kunnen er mensen met schoenen vuiligheid van buiten naar binnen lopen, kan er eens iets kapot vallen, kan je kleintje een ongelukje met een vieze luier hebben en is de kans groot dat je kindje kwijlt of snottert. De speelomgeving regelmatig stofzuigen en dweilen is dus geen overbodige luxe.

Speelgoed schoonmaken en schoonhouden

Hoe je speelgoed het beste schoon kunt maken hangt af van het materiaal. Plastic speelgoed kun je reinigen door dit met een microvezeldoek, warm water en eventueel een mild reinigingsmiddel af te nemen. Speelgoed zonder licht en geluid kun je mogelijk in een waszak in de vaatwasser of wasmachine doen. Houten speelgoed maak je het beste schoon met een zachte schoonmaakdoek en een schoonmaakmiddel als groene zeep. Maak het goed droog om te voorkomen dat het vocht in het hout trekt. Eventueel kun je het hout nog behandelen met bijenwas of natuurlijke houtolie ter bescherming.

Stoffen speelgoed, denk bijvoorbeeld aan knuffels, kun je vaak in de wasmachine doen of op de hand wassen. Check hiervoor het waslabel. Houd speelgoed schoon door kinderen aan te leren eten en drinken uit de buurt van het speelgoed te houden. Moedig kinderen daarnaast ook aan om regelmatig hun handen te wassen, vooral voor en na het eten, na gebruik van het toilet en na het buiten spelen.

Het eerste jaar afweerstoffen opbouwen

Zeker als jonge ouder kan schoonmaken er nog wel eens bij inschieten. Goed nieuws,  je hoeft je niet gelijk schuldig hierover te voelen. Sterker nog, wist je dat baby’s die gedurende hun eerste levensjaar bloot worden gesteld aan onder meer huisstofmijt, huisdierharen en diverse normale bacteriën in huis minder kans lopen op allergieën of astma later?

Time management tips voor moeders | Zo houd je het ontspannen!
26 x Inspiratie voor een tof kinderbureau op de kinderkamer

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter