Time management tips voor moeders | Zo houd je het ontspannen!

28 februari 2024
Time management tips voor moeders | Zo houd je het ontspannen!

Er moet iedere dag zo ontzettend veel gebeuren, dat ik me steeds weer afvraag waar de tijd toch blijft?! Meer dan regelmatig ga ik naar bed met een onafgewerkt to do lijstje in mijn hoofd. En dag na dag herhaalt hetzelfde riedeltje zich weer. Met als resultaat dat ik me nooit écht lekker ontspannen voel en de stress om alle onafgeronde zaken (lees: kledingkasten die schreeuwen om uitgemest te worden, was die zich opstapelt, keukenkastjes die een sop-beurt nodig hebben en ga zo maar door) me wel eens naar de keel vliegt. Maar het kan ook anders! Wij vroegen time management expert Björn Deusings om tips. Hij vertelt ons precies hoe wij moeders ons dagelijkse leven meer gestructureerd en minder stressvol maken!

10 Time management tips die voor ontspanning zorgen!

1. Plan je dag vooruit

Eén van de meest effectieve time management tips is simpelweg het plannen van je dag. Je hoofd zit vol met allerlei taken, verzoekjes en andere ad-hoc zaken. Om orde te scheppen in deze chaos, is het verstandig om alles eerst bij elkaar te brengen. Door aan het begin van je dag of de avond ervoor even de tijd te nemen om je taken te prioriteren, krijg je een helder overzicht van wat er moet gebeuren. Gebruik een planner of een app op je smartphone om je afspraken, taken en verplichtingen bij te houden. Door je dag te plannen, vermijd je dat je belangrijke taken vergeet en kun je je tijd efficiënter indelen.

Wat is time management?
Volgens Björn Deusings gaat timemanagement niet over het managen van de tijd, maar over het managen van je aandacht. Focus-management dus; weten waar jij je kostbare aandacht wel en niet aan moet besteden. Hij gelooft namelijk dat time management meer is dan alleen slim omgaan met je tijd. Om effectief te kunnen plannen en organiseren, moet jij je bewust zijn van je prioriteiten: wat verdient jouw tijd en energie? Alleen dan kun je je beschikbare tijd optimaal benutten.

2. Stel prioriteiten

Niet alles wat op je to do lijst staat, is even belangrijk. Leer om onderscheid te maken tussen wat echt nu moet gebeuren en wat eventueel kan wachten. Een goede manier om dit te doen, is door je taken te categoriseren met labels zoals ‘urgent’, ‘belangrijk’ en ‘kan wachten’. Dit helpt je om je te concentreren op wat echt belangrijk is en voorkomt dat je overweldigd raakt door minder essentiële zaken.

3. Leer ‘Nee’ te zeggen

Een cruciale, maar vaak over het hoofd gezien aspect van time management, is het vermogen om ‘Nee’ te zeggen. Het is onmogelijk om aan alle verwachtingen te voldoen zonder jezelf uit te putten. Wees selectief in de verzoeken die je accepteert en wees niet bang om grenzen te stellen. Dit zal niet alleen je eigen stressniveau verlagen, maar het zorgt er ook voor dat je meer quality time hebt met je gezin. ‘Nee’ zeggen is een toverwoord dat ervoor zorgt dat jij de baas blijft over jouw eigen tijd.

4. Delegeer taken

Je hoeft niet alles zelf te doen. Delegeer taken waar mogelijk, zowel thuis als eventueel op je werk. Bespreek met je partner of hij nog wat extra taken op zich kan nemen, vraag oma & opa een dagje om hulp of een bevriende moeder om je kind voor een uurtje op te vangen. En kinderen kunnen ook best een beetje helpen met eenvoudige huishoudelijke klusjes. Zoals het zelf opmaken van hun bed of uitpakken van hun rugtas als ze uit school komen. Dit leert ze niet alleen verantwoordelijkheid, maar het helpt jou ook tijd te besparen. En als het budget het toelaat, kun je overwegen om huishoudelijke hulp in te schakelen voor taken als schoonmaken of het onderhouden van de tuin.

5. Houd je hoofd leeg

De volgende time management tip is: houd je hoofd leeg. Bijna iedere dag word je wel geconfronteerd met onverwachte extra’s op je to do lijstje of dingen waar je nu of later iets mee moet. Bijvoorbeeld: een moeder van een vriendje die vraagt of jij haar kind ‘s middags mee kan nemen uit school, de voetbaltraining van je zoon die naar een ander veld verplaatst wordt of een appje van je baas of je nog even naar een mailtje wil kijken. Kleine dingen, maar alles bij elkaar zorgt toch voor een vol hoofd, waardoor ze je een gestresst gevoel kunnen geven. Gelukkig kun je dat heel makkelijk voorkomen door ze gelijk ergens te noteren of op te slaan. Bijvoorbeeld in de notities op je telefoon. Of ook handig is de app ‘Braintoss’, waarin je makkelijk en snel memo’s kunt invoeren of inspreken. Dat houd je hoofd leeg en geeft heel veel ontspanning.

6. Combineer activiteiten

Multitasking is niet altijd de meest efficiënte manier van werken en moet je ook zeker niet met alles doen. Maar sommige activiteiten lenen zich er uitstekend voor om gecombineerd te worden. Beantwoord bijvoorbeeld even wat mails terwijl je langs de lijn staat bij de sporttraining van je kind, maak een boodschappenlijstje tijdens de zwemles en overhoor je tiener tijdens het koken. Of ga buiten wandelen tijdens een call, zodat je gelijk weer wat lichaamsbeweging hebt gehad. Zo kun je twee vliegen in één klap slaan zonder dat de kwaliteit van je werk of gezinsleven eronder lijdt.

7. Gun jezelf cheat momenten

Deze time management tip is jouw excuus om wat minder kritisch te zijn en jezelf wat meer ontspanning te gunnen. Cheat! Op dagen dat je aan alle kanten tijd tekort komt, kook je gewoon een keer niet en laat je wat bezorgen. Of je scoort een gezonde kant-en-klaar maaltijd bij de supermarkt. Haal een snoetenpoetser over de bril van de wc en schrob hem als je wat meer tijd hebt weer even uitgebreid schoon. Of geef je kids een uur extra schermtijd zodat jij nog even wat werk kunt doen. Het hoeft niet iedere dag perfect.

8. Houd een vaste routine aan

Routines kunnen wonderen doen voor je time management. Vooral als je (jonge) kinderen hebt, is een vaste routine eigenlijk een must. Door een vaste structuur te hebben voor terugkerende taken en activiteiten, zoals ochtend- en avondroutines, weet iedereen in het gezin wat er van hen verwacht wordt. En dat alleen al helpt om de dag soepel te laten verlopen en vermindert stress en chaos. Daarnaast levert zo’n vaste routine tijdswinst op, omdat je over de standaard taken niet meer hoeft na te denken en ze al snel op de automatische piloot kunt doen.

9. Zeg ‘Ja’ tegen minder

In een wereld waarin we constant worden overspoeld met mogelijkheden, is het soms beter om selectief te zijn in waar je je tijd aan besteedt. Dit betekent niet alleen ‘nee’ zeggen tegen anderen, maar ook tegen jezelf. Beperk de hoeveelheid activiteiten en verplichtingen en focus je op wat echt waardevol is voor jou en je gezin. Zeg dus alleen ‘Ja’ tegen de dingen waar jij energie van krijgt en die belangrijk voor je zijn.

10. Zorg voor me time

Tot slot, vergeet niet om ook tijd voor jezelf in te plannen. Hoewel ontspanning voor jezelf waarschijnlijk het eerste is dat sneuvelt wanneer je weer eens tijd tekort komt, heb je me time nodig om je batterijen op te laden en stress te verminderen. Daar word je een leukere moeder van. Dus maak hier vanaf nu ook een belangrijke prioriteit van. Of het nu gaat om een hobby, sporten of simpelweg een boek lezen; me time is essentieel om een goede balans te houden tussen je persoonlijke leven en je verantwoordelijkheden als moeder.

En onthoud; het doel van time management is niet om meer taken in minder tijd te proppen, maar om meer quality time over te houden voor wat écht belangrijk is. We hopen dat deze time management tips je helpen aan een minder stressvol en meer georganiseerd leven. En kijk vooral welke voor jou werken en welke niet. Op naar meer ontspanning en een leeg en opgeruimd hoofd!

10 Originele cadeau's om een mama te verrassen
Zo creëer je een hygiënische speelomgeving voor je kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter