Indeling babykamer – 6 Must know tips om de babykamer in te richten

19 april 2019
Indeling babykamer: 6 Tips die je wil weten vóórdat je de babykamer inricht.

De babykamer inrichten is absoluut het leukste klusje wat er is tijdens je zwangerschap. Lekker inspiratie opdoen op Pinterest, Instagram en in de woonbladen zodat je je kleintje straks de allermooiste kamer kunt geven. Maar behalve mooi is het misschien nog wel belangrijker dat de babykamer praktisch én veilig is. Gelukkig gaan die drie dingen goed samen! Lees onze tips voor de beste indeling van de babykamer maar en ontdek waar de inrichting allemaal aan moet voldoen. En daarna kun jij lekker aan de slag met die perfecte babykamer!

Indeling babykamer

De indeling van de babykamer is gebaseerd op waarvoor de kamer allemaal gebruikt wordt. Over het algemeen heeft een babykamer 5 functies:

  • Er wordt in geslapen
  • Het is een plek waar je je baby voedt
  • Je verschoont er luiers
  • Er wordt in gespeeld
  • En je gebruikt het om de spulletjes van je baby in op te ruimen

En al deze functies moeten veilig kunnen gebeuren. En ook praktisch zijn.

‘Lees ook: Babykamer trends 2019 – Van natuurlijk tot avontuurlijk en boho romantic.’

#1 De wieg of het ledikant

Vooral over de plek van het bedje moet je goed nadenken. Je baby gaat er veel tijd in doorbrengen en dus moet het er fijn en veilig zijn. Zet de wieg of het ledikant dus nooit in de buurt van losse (gordijn) koorden of snoeren van elektrische apparaten zoals een lamp of babyfoon. Wanneer je baby deze te pakken krijgt, kan hij er in stikken. Verder mag het bedje ook niet direct naast een stopcontact, de verwarming of verwarmingsbuizen gezet worden. Je kindje zou het hierdoor veel te warm kunnen krijgen of zich er aan kunnen verbranden. En ook kun je het bed beter niet tegen de muur van het raam zetten. Daar is het vaak tochtig en als je baby ouder wordt en gaat klimmen, kan hij uit het raam vallen.

#2 De commode

Luiers, doekjes, rompertjes, de thermometer, hydrofiele doeken, babyzalf, speentjes en de prullenbak zijn allemaal dingen die je bij de hand wil hebben als je baby op de commode ligt voor een luierwissel. Zorg er dus voor dat je spulletjes die je vaak gebruikt – zoals verzorgingsproducten, rompertjes en luiers – op een logische plek opbergt. Want met weglopen van de commode riskeer je dat je baby eraf valt en dat wil je écht niet.

Puzzelen met de indeling van de babykamer
Om de ideale indeling te bepalen, kun je een plattegrond van de babykamer maken. Een handige (gratis) tool hiervoor is Floorplanner. Daarin kun je de babykamer ‘tekenen’ en er objecten op schaal in zetten waarmee je kunt schuiven totdat je tevreden bent.

#3 Kledingkast

De kledingkast staat – vanwege tip 2 – idealiter dus naast de commode. Een kledingkast is overigens geen must. Want commodes bieden vaak al voldoende ruimte voor de kleding en andere spulletjes van je kindje en dat is nog praktischer ook.

Indeling babykamer: 6 Tips die je wil weten vóórdat je de babykamer inricht.
Afbeelding kinderkamer accessoires – Followtheflow voor Shutterstock.

#4 Een stoel

In een perfecte indeling van de babykamer mag ook een lekkere stoel niet ontbreken. Die is handig voor het voeden en in slaap wiegen van je baby. Zorg dat hij lekker zit en een paar goeie leuningen heeft waarop je je arm kunt laten rusten. En zet hem in de buurt van het bedje, zodat je niet de halve kamer door moet met een kindje dat al bijna in dromenland is. Ook is de stoel nog handig als je baby wat ouder wordt; voor een boekje voor het slapen gaan.

‘Lees ook: 6 Tips voor het inrichten van een kleine babykamer.’

#5 Voldoende loopruimte

Over deze kan ik kort en bondig zijn… Zorg er ook voor dat je nog makkelijk door de kamer kunt lopen door voldoende afstand tussen de meubeltjes te houden.

#6 Denk vooruit

En de laatste tip voor de indeling van de babykamer tot slot is; denk vooruit! Je baby blijft niet voor altijd zo klein. Op den duur groeit je kind uit het ledikant en is hij toe aan een groot bed. Zorg er vast voor dat daar ruimte voor is, zodat je tegen die tijd niet ook nog de complete indeling van de babykamer op de schop moet gooien.

Babykamer inspiratie

Zo, nu je helemaal op de hoogte bent van de ideale indeling voor de babykamer is het tijd om inspiratie op te doen voor de inrichting. Op ons blog vind je hier super veel ideeën en binnenkijkers zodat je voorbeeld kamertjes kunt zien van hoe anderen het aangepakt hebben. Laat je lekker inspireren!

Uitgelichte afbeelding nursery – Photographee.eu voor Shutterstock.

LL Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand
Binnenkijken bij Younes

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter