Zo houd je lange autoritten relaxt en leuk voor kinderen!

16 april 2024
Hoe maak je lange autoritten zo relaxt mogelijk voor kinderen? 5 Tips!

Of het nu gaat om een mooie zomervakantie of een heerlijke wintersport vakantie, Nederlanders houden ervan om de auto te pakken als ze op reis gaan. Je bent lekker mobiel en kan alle kanten op. Toch kunnen lange autoritten best een uitdaging zijn voor ouders en voor kinderen. Door van tevoren goed te plannen en de juiste benodigdheden mee te nemen, kan je de rit voor iedereen een stuk relaxter en gezelliger maken. Wij geven je een aantal handige tips!

5 Tips voor ontspannen lange autoritten met de kids

1# Comfortabele auto en voorbereiding

Als je een lange autorit voor de boeg hebt, zorg er in ieder geval voor dat je met een veilige en comfortabele auto gaat. Denk bijvoorbeeld aan een betrouwbare auto, zoals een tweedehands BMW X3. Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk om je auto grondig te controleren om problemen onderweg te voorkomen, zoals bandenspanning, olie en vloeistof en autolampen. Vergeet ook niet de airconditioning nog even te testen voordat je weggaat, het is belangrijk dat deze goed werkt vooral als je naar een warm land op vakantie gaat.

Installeer ook zonneschermen om direct zonlicht te verminderen in de auto. Dit helpt niet alleen om de auto koel te houden, maar ook om vermoeidheid van de ogen bij kinderen te voorkomen die boekjes lezen of video’s kijken. Zorg in de auto ook voor voldoende entertainment, zoals opgeladen tablets met vooraf gedownloade films en spelletjes en koptelefoons. Het is ook handig om fysieke boekjes en speelgoed mee te nemen voor het geval de elektronica niet beschikbaar is.

2# Paklijst voor comfort tijdens lange autoritten

Wat zeker niet mag ontbreken in de auto zijn essentiële comfort items, zoals reiskussens en zachte dekens. Dit kan helpen om een gezellige sfeer te creëren in de auto, maar het is ook heel fijn voor als kinderen tijdens de rit lekker even willen slapen. Vergeet niet een goed uitgeruste EHBO kit bij de hand te hebben, denk aan pleisters, belangrijke medicijnen die je kind misschien nodig heeft, zoals allergie pillen of inhalers voor astma.

Wat te doen als je kind last heeft van reisziekte?
Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto en nuttig geen zware maaltijden voor de reis. Drink genoeg water, maar vermijd te veel drinken in één keer. Kleine slokjes kunnen beter worden verdragen. Laat je kindje zitten op een plek waar je minder beweging voelt, zoals de voorstoel of in het midden van de achterbank. Het kan ook helpen om je blik op de horizon of op verre objecten te richten. Dit helpt de hersenen om de beweging die het lichaam voelt beter te synchroniseren met wat de ogen zien. Lezen of op een scherm kijken is daarom niet aan te raden. Gebruik eventueel een speciaal polsbandje tegen misselijkheid, deze kun je bij de drogist kopen. Of neem na overleg met een huisarts lichte medicatie – reisziekte pillen – mee.

3# Regelmatig stoppen

Plan tijdens je route regelmatig pauzes in bij kidsproof rustplaatsen of interessante locaties zoals parken of leuke bezienswaardigheden. Dit geeft kinderen de kans om even al hun energie kwijt te raken en goed te bewegen. Het is natuurlijk ook het perfecte moment voor toiletpauzes en eventueel je BMW X1 occasion bij te tanken. Rijd je elektrisch, check voor je op reis gaat waar je tijdens je route langs oplaadpunten komt. Zo ben je goed voorbereid!

>> Lees ook: Glamping paradijzen in Nederland | 10 Campings waar kids koning zijn

4# Voldoende eten en drinken

Wat we zeker niet willen tijdens de reis is dat iemand chagrijnig wordt van de honger. Voldoende eten en drinken voor onderweg is een MUST! Neem gezonde snacks mee, zoals gesneden fruit, komkommertjes, noten, volkoren crackers en lekkere belegde broodjes. Neem niet te veel suikerhoudende producten mee voor onderweg. Kinderen worden hier alleen maar drukker van en dat is juist net niet wat we willen tijdens een lange autorit. Genoeg drinken is ook heel belangrijk, dus neem genoeg water en sapjes mee. Tijdens de reis is het leuk om de kids als beloning te verrassen met bijvoorbeeld hun lievelingssnoepje of met een klein speeltje. Dit houdt ze weer een beetje bezig tijdens de reis.

5# Spelletjes en interactie

Neem een flinke collectie spelletjes mee voor in de auto, zoals Uno of kwartet. Je kunt ook samen interactieve spelletjes doen, denk aan ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Of doe samen een autobingo, de bingokaarten moet je van te voren alleen even voorbereiden. Audioboeken luisteren in de auto zorgt er ook voor dat de kids even zoet zijn. Kies voor spannende of grappige verhalen of educatieve content die past bij de leeftijd van je kind.

Bedenk vooral dat als je met de auto de straat uitrijdt dat de vakantie al begint! Maak er een feestje van en geniet ook van de reis zelf.

12 x De leukste kids SOS polsbandjes
Glamping paradijzen in Nederland | 10 Campings waar kids koning zijn

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter