Op vakantie naar Lapland: deze magische reis vergeten we nooit meer!

30 oktober 2023
Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Eindeloze en uitgestrekte witte landschappen, een strak blauwe hemel met roze gloed, bomen die onherkenbare sneeuwsculpturen vormen onder een dik pak witte poeder, bevroren ijsvlaktes; haast onwerelds alsof we een sprookje ingestapt zijn. Maar – knijp me even – het is echt, we zijn in Fins Lapland! Een droomreis die al heel lang op onze bucketlist staat. En we gaan echt álles beleven; van rendiertocht tot sneeuwscooter safari, sneeuwschoen wandeling, ijsvissen, in de hondenslee met husky’s, op bezoek bij de Kerstman én meer. Ik neem je mee op de meest bijzondere & magische vakantie die we ooit met de kinderen gemaakt hebben; Lapland!

Met Transavia naar Lapland

Het is nog vroeg – even na zes uur ‘s morgens – als ons Transavia vliegtuig op Tweede Kerstdag vanaf Schiphol opstijgt richting Fins Lapland. Amper 3 ½ uur later zakken we door het wolkendek en wordt een witte wereld zichtbaar. Lapland; de regio die zich uitstrekt over het noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. We landen tussen de besneeuwde boomtoppen op de luchthaven van Kuusamo, een stad die midden in de ongerepte natuur van Fins Lapland ligt. Een favoriete wintersportbestemming van de Finnen en buitenlandse toeristen. Laura, een jonge, enthousiaste Nederlandse vrouw die hier iedere winter werkt en onze gids is de komende week, vangt ons op. Ze wijst ons de bus en die brengt ons in twee uur naar Salla, onze eindbestemming. Onderweg kijken we onze ogen uit. “Zoveel sneeuw hebben we nog nooit gezien hè mam,” fluistert mijn jongste zoon. En ondertussen valt de schemering; want de dagen in Lapland zijn in de winter kort.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Vakantie naar Lapland inclusief excursies
Voor het maken van onze vakantie naar Lapland hebben wij bewust voor Transavia gekozen. De luchtvaartmaatschappij werkt namelijk samen met Lapland reisexpert Voigt-travel, waardoor ze rechtstreekse vluchten kunnen aanbieden. Boek je zelf een ticket naar Kuusamo, dan moet je minimaal één keer overstappen. En een ander voordeel is dat de vlucht van te voren ingekocht is, waardoor je gegarandeerd vertrekt op de afgesproken dag. Bij Voigt-travel kun je bovendien uit verschillende – ook kidsproof – Lapland programma’s kiezen, inclusief excursies. En het programma is flexibel. Dus als de weersomstandigheden veranderen, dan worden excursies verschoven waardoor je de mooiste Lapland beleving krijgt.

Gratis je ski uitrusting mee op reis
Behalve qua programma word je ook qua bagage helemaal ontzorgd. Want naast de standaard hand- en ruimbagage mag je, als je via Voigt-travel met Transavia vliegt, gratis je skispullen, zoals ski’s, snowboard of slee meenemen. En wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Dan kun je de bagage tegen relatief lage kosten thuis laten ophalen door Transavia’s bagageservice aan huis. Ze checken het zelfs voor je in, zodat jij je geen breuk sjouwt en je alleen op de kinderen hoeft te focussen op de dag van vertrek. Ideaal vinden wij.

>> Lees ook: Roadtrip Sicilië: De mooiste route voor een magische vakantie!

De blokhut

Als we rond half twee ‘s middags aankomen, is het al helemaal donker. De jongens roetsjen met sleetjes van de verlichte berg en bekogelen elkaar met sneeuwballen, terwijl wij de sleutels van onze ‘stuga‘ – een Scandinavische blokhut – bij Salla Wilderness Park ophalen. Daarna krijgen we allemaal een warm winter tenue aangemeten. Dikke handschoenen, gevoerde boots en een thermo overall om over onze kleding aan te trekken tijdens de excursies die vanaf morgen op het programma staan. De temperatuur in Lapland in december is gemiddeld -5 ºC tot -15ºC, maar kan ook -20ºC of zelfs -30°C aantikken, dus een warm pak is geen overbodige luxe. Nu we bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, vertrekken we richting onze blokhut die vlakbij de skipiste ligt. Het huisje is knus en Scandinavisch gezellig, helemaal als er een knisperend vuurtje in de open haard brandt. ‘s Avonds gaan we uit eten in restaurant ‘Kiela’ van het park, om toch nog een beetje het kerstgevoel te hebben. En dan kruipen we lekker onder de wol.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Met de Sami op rendier safari

Ons Lapland programma begint iedere dag rond een uur of 9 ‘s morgens, vanwege het beperkte aantal lichturen. Vandaag gaan we op rendier safari. We trekken onze thermokleding aan, met eroverheen een joggingbroek en trui en tot slot onze winter overall. Aan het einde van deze Lapland vakantie zal blijken dat we niets anders meer dragen. Het is wel makkelijk, want over je kledingkeuze hoef je niet na te denken en het is lekker warm en comfortabel. Met een busje rijden we naar de rendierboerderij, waar de dieren al voor de sledes gespannen staan. Finn gaat met Niels op de slee en Charlie met mij. Na de kennismaking met rendier Ürpu en wat korte stuurinstructies vertrekken we. Met alleen het geluid van neerploffende hoeven en krakende sneeuw onder de ijzers van de slee ontvouwt zich een witte wereld voor ons. Magisch! Charlie neemt het halstertouw over en stuurt onze slee als een ervaren Lap door de sneeuw. Hij vindt het geweldig dat hij zelf de touwtjes in handen heeft.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Na een poosje stoppen we bij een weide waar de rest van de kudde rendieren staat met hun kalfjes. We mogen de dieren voederen met bladeren. En als de kalfjes eenmaal aan ons gewend zijn, komen zij ook dichterbij. Natuurlijk krijgen Ürpu en de andere rendieren voor de slee ook te eten en drinken. En als hun rustmoment erop zit, trekken we verder. We komen uit bij een grote tipi waar onze gidsen ons meer leren over de Sami cultuur, de inheemse bewoners van Lapland. Ze leggen ons uit hoe je rendieren vangt met een lasso en daarna is er een lasso competitie. Tegen de tijd dat die afgelopen is, hebben de gidsen onze lunch klaar. Een soort stoofpotje bereid in een grote pot op het vuur in de tipi. Geen idee of het de kou is, maar het smaakt enorm goed voor een eenpansgerecht. Zelfs onze doorgaans kieskeurige eters smikkelen hun kom tot op de bodem leeg. We warmen onze handschoenen en voeten aan het vuur en daarna gaan we op de slee terug naar de boerderij. Na één dag is deze vakantie al super geslaagd.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!
Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Sneeuwscooter tocht door een kunstig landschap van witte sculpturen

De volgende dag gaan we op sneeuwscooter tocht. Finn en Charlie mogen vanwege de veiligheid nog niet zelf sturen of bij ons achterop. Maar voor hen is er een overdekte aanhanger achter de sneeuwscooter van de gids. Het lijkt een beetje op een ei met ramen en daarin comfortabele bankjes met rendiervellen. Er brandt zelfs een vuurtje voor de warmte. Zelf spring ik achterop bij Niels. Eerst maar eens even kijken en voelen hoe het er op zo’n sneeuwscooter aan toegaat. Dicht tegen mijn lief aan vergaap ik me aan het wonderlijke landschap dat we doorkruisen.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Het is weer heel anders dan gisteren, bijna buitenaards. Door het enorme pak sneeuw op de takken hebben de bomen kunst-achtige vormen aangenomen. Met een beetje fantasie zie je in ieder wit sculptuur weer iets anders. Er wordt dan ook een fotostop ingelast. Daarna stoppen we bij een houten blokhut voor de lunch. De kinderen kruipen uit hun ei en gaan lekker buiten spelen, terwijl wij opwarmen bij het vuur. Op de terugweg kruip ik achter het stuur. Als we weer bij het beginpunt zijn, mogen de jongens ook nog even sneeuwscooter rijden. Met een kindvriendelijk exemplaar scheuren ze over een speciaal daarvoor aangelegd circuitje. Dat vinden ze natuurlijk machtig.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!
>> Lees ook: Dit zijn de leukste & mooiste vakantie plekken in Italië.

Op zoek naar het noorderlicht

Tijdens onze vakantie in Lapland hopen we natuurlijk ook het noorderlicht te spotten. De kans om dit mysterieuze natuurspektakel te zien, waarbij de lucht groen en soms ook roze en paars kleurt, is in december en januari het grootst. Als we ‘s avonds op rendiersleeën door het donker crossen, weg van de bewoonde wereld, hebben we dan ook goede hoop om getrakteerd te worden op een mooie avondshow. Die vervliegt echter als de eerste sneeuwvlokken uit de lucht dwarrelen. Het betekent dat het bewolkt is en dan laat het noorderlicht zich niet zien. Ondanks een kleine teleurstelling hebben we toch een gezellige avond. Onze gidsen maken een groot kampvuur waaraan ze ons geweldige verhalen vertellen over Lapse legendes. En ook leren we een Sami dans om warm te blijven, een dans die de kinderen nog de hele week bij blijft. Onze kans om het noorderlicht te zien, is bovendien nog niet verkeken. De Lapland vakantie duurt nog wel even en op loopafstand van onze stuga is een groot meer, een goede spotplek is ons verteld. We kunnen ‘s avonds dus ook zelf op pad.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Met Transavia naar het noorderlicht
Tromsø is dankzij zijn ligging dé perfecte plek om het noorderlicht te zien. Deze stad in Noord-Noorwegen wordt daarom ook wel de noorderlichthoofdstad van de wereld genoemd. En Transavia vliegt deze winter twee keer per week – op maandag en vrijdag – rechtstreeks op deze bestemming. In 3 uur en 15 minuten ben je er al. En behalve het spotten van het noorderlicht is Tromsø om nog veel meer redenen een te gek vakantieadres. Want van november tot en met februari is Noord-Noorwegen ook nog eens de beste plek ter wereld om orka’s te spotten. Verder kun je tijdens je vakantie in Tromsø dezelfde excursies doen zoals wij die in Fins Lapland hebben gedaan; een rendier safari, sneeuwscooter tocht, husky safari etc. Transavia helpt je bij het plannen van je vakantie en heeft de beste excursies op een rij gezet. Die kun je heel simpel van te voren online boeken via hun partner GetYourGuide.

Een dag kinderpret

Door de Noorderlicht excursie is het laat geworden. Maar gelukkig kunnen we de volgende dag een beetje uitslapen. De familiedag staat op het programma, een ontspannen dag vol met kinderpret. Op typische Scandinavische ‘kicksledges‘, die eruit zien als stoelen op ijzers en die je voort beweegt door te steppen, gaan we het bos in. Het vergt nog best wat inspanning om de slee vooruit te krijgen en recht te houden. En dat levert komische momenten op; hier en daar wordt sneeuw gehapt en belanden mensen in de berm. Maar we komen gelukkig allemaal ongeschonden aan bij de blokhut. Daar kan gelanglauft worden. Er staan ook gewone sleetjes waarmee de kinderen een steile berg af gaan en het ijsmeer op sleeën. En we spelen een ijshockey wedstrijd tegen een andere familie. ‘s Middags mogen we onze eigen pannenkoeken bakken boven het kampvuur. En daarna worden de kinderen per gezin naar een geheimzinnig houten huisje gebracht, waar de Kerstman zijn opwachting maakt. Hohoho… dat is een leuke verrassing!

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

We sluiten de dag af met een borrel bij het kampvuur. Dat is wat we zo heerlijk vinden aan Lapland of eigenlijk heel Scandinavië; het buitenleven. We staan de hele dag met onze toet in de frisse lucht. Aan de voet van de skipiste bij onze stuga staan een aantal houten huisjes waarin je rondom een vuurplaats kunt zitten. Op een slee hebben we hout, snacks en drinken meegenomen. En terwijl we het vuur opstoken, gaan Finn en Charlie met hun slee de piste op om daarna weer heel hard naar beneden te glijden. We nemen ons voor om thuis ook meer buitenmomenten te creëren. Misschien wel met een kleine vuurplaats in onze eigen tuin?

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Sneeuwwandeling langs bevroren watervallen & ijsvissen

Zo lang we in Lapland op vakantie zijn, hebben we aan outdoor avonturen in ieder geval geen gebrek. Want een dag later gaan we weer met gids Laura op pad. We krijgen een soort tennisrackets onder onze schoenen gebonden, eigenlijk een soort schoenvergroters, waardoor we niet meer in de sneeuw wegzakken. Zo kunnen we offroad wandelen en op plekken komen die normaal niet toegankelijk zijn. Eerst stranden we bij een meer waar we gaan ijsvissen. Met handboren maken we gaten in het dikke ijs en gooien onze hengel erin. Om de vijf minuten boren we een nieuw gat, omdat vissen nauwelijks bewegen met deze extreme kou. Maar ondanks alle moeite, vangen we helaas niets. Wel hebben we het van het boren lekker warm gekregen voor de rest van de wandeling. Die gaat door een prachtig landschap van besneeuwde bomen en sprookjesachtige ijswanden van bevroren watervallen. En de tocht is nog leerzaam ook, want Laura vertelt onderweg van alles over de dieren die hier leven en sporen die we onderweg zien.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!
Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Een vrije dag & Oud en Nieuw vieren in Lapland

Niet de hele vakantie in Lapland is gevuld met excursies. Vandaag hebben we een vrije dag om dingen voor onszelf te doen, zoals skiën. Niels wil heel graag nog een langere sneeuwscooter tocht maken en gaat met onze vriend Wybo naar de grens van Rusland. En ik ga met vriendin Mea en de jongens plezier maken in de sneeuw. We huren voor een paar euro twee grote ronde tubes om mee van de berg af te glijden en gaan sleeën. Voor de kinderen is het wel lekker om even niets te moeten. ‘s Middags als we pannenkoeken willen bakken, valt de stroom uit. Ook dat gebeurt soms in Lapland! Maar gelukkig hebben we inmiddels geleerd hoe we pannenkoeken op vuur maken en verplaatsen we met pannen en beslag naar de haard. De pannenkoeken lukken allemaal. En met de kaarsen aan is het extra gezellig.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Als de mannen aan het einde van de dag terugkomen van hun sneeuwscooter avontuur, maken we allemaal lekkere hapjes klaar. Vanavond is het Oud en Nieuw! Zonder fancy outfit, maar om onze thermo look toch een beetje op te leuken, hebben we wel wat party props meegenomen, zoals een glitter diadeem. In de winkels in Salla hebben we nog wat sterretjes en klein vuurwerk op de kop weten te tikken. En als het half twaalf is, laden we de slee vol met hout, een fles bubbels en nog wat hapjes en vertrekken we richting de skipiste in de hoop nog wat meer mensen te treffen. Het is er gezellig druk en met zijn allen tellen we de laatste tien seconde naar het nieuwe jaar af. Tegen een donkere achtergrond met witte sneeuwtoppen spatten hier en daar vuurpijlen uit elkaar in een waterval van kleuren. Wat een bijzondere plek om Oud en Nieuw te vieren!

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!
>> Lees ook: Hierom is Zuid-Afrika een droom vakantie bestemming met kinderen!

Husky safari

Naar de excursie op onze laatste dag in Lapland keken Finn en Charlie het meeste uit. We gaan op husky safari. Voor de sleeën staan 6 prachtige honden gespannen. Ze laten zich enthousiast knuffelen en dan gaan we op pad. Eén persoon mag op de slee zitten en de ander staat erachter om de honden aan te moedigen, te sturen en hier en daar mee te steppen. Het zijn intelligente beesten; als je niet af en toe mee beweegt, willen ze ook niet voor jou lopen. Maar het is geen straf om in beweging te blijven, want de temperatuur is wat graden gezakt. Dus het steppen houd je lekker warm. Als we een tijd onderweg zijn, wordt er door de gidsen een rustplaats uitgezocht waar we een kampvuur maken. Vooral voor degenen die op de slee hebben gezeten, is het fijn om even op te warmen. Ook is er weer een stoofpotje voor de lunch. Daarna draaien we de rollen om en sleeën we terug naar het basiskamp. Het wordt al schemerig, wat de met sneeuw bedekte boomtoppen een extra sprookjesachtige uitstraling geeft. We zijn er nog helemaal niet aan toe om dit moois achter ons te laten en naar huis te gaan.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

‘s Avonds maken we nog een wandeling naar het meer bij onze stuga. In het houten hutje aan de oever stoken we het kampvuur op en turen we naar de horizon, hopend op een glimp van het Noorderlicht. Onze laatste kans! We kijken de lucht bijna groen; “Zou dat streepje daar het Noorderlicht zijn?” Maar helaas, de nacht blijft pikzwart. Het was de kers op de taart geweest. Maar echt teleurgesteld zijn we ook weer niet. Want wat hebben we een waanzinnige vakantie in Lapland gehad en een mooie avonturen beleefd. Het was echt een once in a lifetime experience die we never nooit meer zullen vergeten. En met al die mooie herinneringen stappen we de volgende dag in ons Transavia vliegtuig naar huis.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!
Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!

Ik hoop dat je het leuk vond om alles over onze Lapland vakantie te lezen. Het was voor ons echt een hele grote wens om hier met onze kinderen naartoe te gaan. Ik ben benieuwd of jullie ook zo’n droomreis op je bucketlist hebben staan. Misschien ook wel naar Lapland of een ander land? Met Transavia komt je droombestemming misschien wel snel dichtbij. Want wist je dat deze betaalbare vliegtuigmaatschappij behalve rechtstreekse vluchten op Lapland ook op veel andere bucketlist bestemmingen vliegt? Zo kun je met Transavia bijvoorbeeld op woestijn safari in Dubai, walvissen spotten in IJsland, eiland hoppen in Griekenland of leren surfen aan de adembenemende kust van Portugal. Hier op de Transavia website kun je inspiratie opdoen voor je volgende reis. Laat je ons in een reactie hieronder weten wat er nog op jouw reis bucketlist staat?

Dit artikel in tot stand gekomen in samenwerking met Transavia.

Op vakantie naar Lapland; deze reis vergeten we nooit meer!
Barcelona in de winter, magisch en onvergetelijk!
Vakantie Kroatië | Van Istrië naar Krk tot aan de Plitvice meren

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply D. LUTEIJN 1 november 2023 at 9:49 am

  Was dit een pakketreis of heb je hem helemaal zelf samengesteld?
  In welke tijd heb je deze reis gemaakt?
  Hoe oud waren je zoons op dat moment ?

  • Reply Annemieke 27 november 2023 at 1:06 pm

   Het was een pakketreis; via Voight-Travel boekten wij de Winterwonderland kids week in Salla. We waren er in de kerstvakantie. En onze kinderen waren toen 7 1/2 en 10 jaar. Groetjes Annemieke

  Laat een reactie achter