We zitten op een zo goed als leeg strand in het witte zand en kijken uit over de smaragdgroene Atlantische Oceaan die fonkelt in de zon. De zee ruist en de jongens springen over de golven. Ze zoeken naar schelpen en vangen krabbetjes met hun visnetje. We kunnen niet geloven dat we dit paradijs ondanks het hoogseizoen bijna helemaal voor onszelf hebben. De rust is kenmerkend voor onze hele rondreis door Zuid-Bretagne. Van het groene binnenland met sprookjesachtige oerbossen en charmante middeleeuwse dorpjes tot aan de rauwe kust met uitgestrekte stranden in de Golf van Morbihan en bij La Baule; overal beleven we onvergetelijke momenten. In dit blog neem ik je mee langs alle leuke en mooie plekken waar wij afgelopen zomervakantie met ons gezin in Zuid-Bretagne zijn geweest
Op vakantie naar Zuid-Bretagne
Het is zwarte zaterdag als we in de auto naar Frankrijk stappen. Vanwege alle waarschuwingen voor drukte op de weg, zijn we extra vroeg vertrokken. Finn en Charlie pakken op de achterbank hun kussen en slapen nog even lekker verder. Ondertussen zetten Niels en ik zachtjes de radio aan. We hebben op Spotify een heerlijke vakantie playlist samengesteld. Met Yann Muller’s remix van ‘Elisa’ komen we alvast in Franse sferen. ‘Elisa, Elisa, Elisa saute-moi au cou’ klinkt het uit de speaker, terwijl de kilometers asfalt onder ons doorschieten. Via Amsterdam en Utrecht rijden we naar Antwerpen en Lille, door Normandië via Le Havre en Caen zo naar La Gacilly, onze eerste bestemming in Zuid-Bretagne. En dat in nog geen 9 uur, want we komen onderweg geen enkele file tegen. We checken in bij de kleine camping Rives Nature die pal aan de rivier de Aff ligt, op nog geen 5 minuten lopen van het centrum van la Gacilly. En terwijl wij de bagage uitpakken, staan onze jongens al op de steiger met hun visnetje. De vakantie is nu écht begonnen!
‘Lees ook: Dit zijn dé leukste bezienswaardigheden in de Ardèche & Drôme in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.’
Het magische bos van Brocéliande
Als we ’s morgens onze eerste verse Franse croissant van deze vakantie hebben gegeten, rijden we naar Fôret de Brocéliande. Dit mythische bos bij Pampoint, niet ver van Rennes de hoofdstad van Bretagne, is de bakermat van de legende van koning Arthur. Hier zou namelijk het hoofdkwartier van de Ridders van de Ronde Tafel geweest zijn. Door het 7000 ha grote bosgebied met eeuwenoude bomen lopen bijna 200 prachtige wandelroutes die heel toegankelijk zijn. Je kunt je wandeling zowel in het plaatsje Pampoint als Tréhorenteuc beginnen. Pampoint heeft wat ons betreft het gezelligste centrum, met veel restaurants en winkeltjes waar je souvenirs als sprookjesboeken, speelgoedridders en feeënstokjes kunt kopen. En in Tréhorenteuc is er in het hoogseizoen iedere zondag een markt met handgemaakte producten zoals feeën van vilt, houten zwaarden, leren armbanden en bijzondere stenen.
Wij gaan op pad met de Frans en Nederlands sprekende Linda, één van de 12 vertellers die hier werken. Met haar verhalen over feeën, ridders, tovenaars, draken en stenen die ’s nachts veranderen in kaboutertjes laat ze de magie van het bos voor ons tot leven komen. We komen langs een gouden boom, een diep meer dat bewoond werd door feeën en twee grote stenen die samen een hart vormen waarin het hart van een ridder en zijn geliefde nog klopt. Onze jongens verwonderen zich; wat is verbeelding en wat is nu werkelijkheid? Feeën en kabouters; ze geloven er toch niet helemaal in. Maar als ze een wens mogen doen op de stenen zetel van tovenaar Merlijn, wagen ze het er toch op. Je weet maar nooit!
Hier kun je lekker eten in Pampoint
In het centrum van Pampoint barst het van de gezellige restaurants. Eet een lekkere pizza in de gezellige binnentuin van Pizzeria de Roi. Haal een worst van de bbq met frites bij Le Dean. Of smul van de lekkerste tartelette die ik ooit gegeten heb bij L’ Atelier.
De Menhirs van Monteneuf
Na de lunch rijden we door naar de al even geheimzinnige archeologische vindplaats van de Menhirs van Monteneuf. (Menhirs is een Bretons woord voor rechtop staande steen). Er liggen hier zo’n 420 enorme stenen, waarvan er veertig weer overeind gezet zijn. De rest willen ze laten liggen, zolang ze niet zeker weten hoe deze menhirs vroeger precies stonden. Want de rechtop staande stenen zijn nog steeds omhult door mysterie. Niemand weet waarom men tussen 4500 en 3000 voor Christus de moeite deed om deze reuzen hier in Zuid-Bretagne rechtop te zetten en hoe ze dat precies deden. Het verhaal van Asterix en Obelix en een toverdrankje is leuk voor in een strip, maar niet voor in de geschiedenisboeken. Dus de menhirs blijven een onderwerp van onderzoek. Wij lopen tussen de rechtop staande stenen en de varens door. De jongens willen hun krachten ook wel even uittesten. Maar helaas is geen van beiden zo sterk als Obelix.
‘Lees ook: Op vakantie naar Normandië; dit zijn de leukste dingen om te doen.’
Het fotofestival van La Gacilly
De volgende dag duiken we La Gacilly in. Het kleine stadje met zijn prachtige, vaak autoluwe straten vol bloemen is een enorme verrassing. Achter de gevels van de eeuwenoude huizen in het centrum zitten leuke, kleine boetiekjes en werkplaatsen van pottenbakkers, sieraden ontwerpers, glasblazers, illustrators en andere getalenteerde kunstenaars. Hier kun je prachtige, unieke souvenirs kopen. Maar wat vooral opvalt als we over de brug over de Aff het stadje inlopen, zijn de honderden enorme foto\’s die op borden en gevels van huizen door heel La Gacilly geëxposeerd zijn. Ze maken onderdeel uit van Festival Photo La Gacilly, dat de stad ieder jaar tussen juni en september aandoet. Dit is het grootste openlucht fotofestival van Frankrijk, met ieder jaar weer een ander mooi, maatschappelijk thema. Via een genummerde route maken we een wandeling langs al deze kunstwerken door de hele stad; van de botanische tuinen tot in het centrum. Zo leren we gelijk La Gacilly goed kennen en leggen we alvast een tafeltje op het terras van de crèperie la Mauvaise Graine voor vanavond vast.
Lunchen bij Yves Rocher
La Gacilly in Zuid-Bretagne is ook de geboorteplaats van Yves Rocher, de grondlegger van het bekende plantaardige cosmeticamerk. Je kunt het hoofdkwartier Maison Yves Rocher bezoeken. Er zit een winkel, schoonheidssalon en je kunt er een expositie over de geschiedenis van het merk bekijken. Een aanrader is het restaurant met serre en terras aan het water waar je heerlijk kunt lunchen of dineren.
Kanoën bij Île aux Pies
De omgeving van La Gacilly is ook een echt walhalla voor te gekke outdoor activiteiten. Vooral bij Île aux Pies is het prachtig. Hier loopt de rivier de Oust dwars door een kloof van soms wel 50 meter hoge graniet rotsen met in het water een rij eilandjes. Een heerlijke plek om te wandelen, zwemmen of om op een andere manier actief te zijn. Voor dat laatste moet je naar Escapades Verticales, een recreatiecentrum dat op de rotsige hellingen gevestigd is. Je kunt er klimmen op de rotsen, een boomparcours doen met spannende ziplines, een interactieve speurtocht lopen of een kano, kayak of waterfiets huren. Als wij er aan komen, zitten er al wat gezinnen aan de oever te picknicken en springen er kinderen vanaf de steiger het water in. Het is warm, dus de rivier lonkt ook naar ons. We huren twee tweepersoonskano’s en het duurt niet lang voordat onze boys overboord gaan. We passeren mooie onbewoonde eilandjes en hoge kliffen waar de jongens vanaf springen. Een heerlijke dag!
Fietsen langs de oever van het kanaal van Nantes naar Brest
De volgende dag ruilen we onze camping in het Bretonse binnenland om voor een Franse gîte bij Vannes. Maar voordat we naar de stad aan de kust rijden, maken we eerst nog een fietstocht langs het kanaal van Nantes naar Brest. Het 360 km lange kanaal slingert door de dalen in Zuid-Bretagne langs pittoreske oude stadjes en indrukwekkende kastelen. En vanwege het hoogteverschil telt de waterweg maar liefst 236 sluizen. We stoppen bij één van de sluiswachtershuisjes als we zien dat er een boot aankomt. De sluiswachter bedient de sluis nog ouderwets met de hand en als ze Finn en Charlie geïnteresseerd ziet kijken, mogen ze haar helpen. Hoe leuk! Rond het middaguur zoeken we een mooi plekje op in het gras bij een steigertje aan het water voor een picknick. En omdat er behalve fietsen geen ander verkeer langs het kanaal rijdt, is het er heerlijk rustig. We horen niet veel meer dan kwetterende vogels, een loeiende koe en ritselend riet. En af en toe een ‘bonjour’ van een voorbijganger. Want de sfeer is hier dorps en vriendelijk. De fietsroute door het groene landschap is verder schitterend. Net als de middeleeuwse erfgoedstadjes zoals Josselin en Malestroit met hun gezellige smalle straten en gekleurde huizen van leem en hout waar we ook nog even doorheen slenteren.
Logeren in een gîte in Zuid-Bretagne
Met zware benen komen we aan het einde van de middag aan bij Clos du Gusquel, ons volgende logeeradres in Zuid-Bretagne tussen Auray en Vannes. De gerestaureerde boerderij is nog mooier dan we naar aanleiding van de plaatjes hadden verwacht. En als onze koffers eenmaal in de prachtig ingerichte kamers staan, ploffen we neer op de bedjes op het terras aan het zwembad, waar Finn en Charlie gelijk induiken. We kijken uit over een uitgestrekt weiland met schapen. Een heerlijke plek om te ontspannen.
Must visit: het historische en pittoreske Vannes
‘s Morgens worden we wakker met de geur van verse croissants en koffie. Christelle, de eigenaresse van de gîte, staat al in de keuken als we beneden komen en heeft een tafel voor ons gedekt. Terwijl wij smullen van verse broodjes, Franse citroentaart en fruit, heeft Christelle leuke tips. Ze vertelt ons dat er vandaag (woensdag) markt is in Vannes en dat deze markt onlangs is uitgeroepen tot de één-na-beste markt van héél Frankrijk. Die mogen we dus niet missen! Binnen de vestingmuren van de oude middeleeuwse havenstad staan overal kraampjes met food en non-food voor de vrolijk gekleurde vakwerkhuizen met gevels van hout en leem waarin winkels gevestigd zijn. We lopen door de ouderwetse klinkerstraatjes langs marktlui met vers fruit, vis, kleding, handgemaakte sieraden, hoeden en andere snuisterijen. Het vakantiezakgeld wordt hier in gedachten wel 100 keer uitgegeven. Maar uiteindelijk koopt Finn een mooi zakmesje en Charlie een grappige knuffel. We houden daarna even pauze op één van de gezellige terrassen in de haven die uitkijken over het water. En dan lopen we via de Jardin des Remparts, de aangelegde tuinen naast de stadsmuur langs de kathedraal Saint Pierre – moet je ook even gezien hebben! – terug naar de auto.
Pannenkoeken eten in Auray
De allerlekkerste galettes en crêpes in Zuid-Bretagne eet je bij La Goustanaise in Auray. Een super leuk middeleeuws dorpje. De crêperie zit in één van de steile geplaveide straatjes die uitkomt op het plein bij de oude haven. Begin met een hartige galette met zalm, spek of geitenkaas en neem als toetje een heerlijke zoete pannenkoeken met chocola of ijs. Smullen!
Suppen in de Golfe du Morbihan
De zee roept! We zijn echte strandliefhebbers en dus rijden we door naar de kust van de Golfe du Morbihan. Deze baai in de Atlantische Oceaan waarin meer dan 40 eilandjes liggen, is uitgeroepen tot één van de mooiste baaien ter wereld. Dus dit is echt een heerlijke vakantiebestemming. Bij een surfschool in het plaatsje Baden, tussen Vannes en Auray in, huren we twee sup’s en dan gaan we lekker het water in. Charlie bij Niels en Finn bij mij voorop. Het gaat maar even goed, omdat de jongens al snel het water induiken. De sup schommelt heen en weer wanneer Finn te water gaat en ik sla steil achterover. Als ik boven kom, proesten de kinderen het uit. Heel wat lol en snoekduiken later, leveren we onze surfplank in en ploffen we lekker in het zand. Charlie vindt alweer een paar mooie schelpen die mee naar huis moeten. En Finn speelt lekker in het water. Na een ijsje gaan we terug naar de gîte.
‘Lees ook: Dit zijn de leukste (& compacte) reisspelletjes voor op vakantie.’
Château de Suscinio en naar het strand
Na alle verhalen over koning Arthur & co mag een bezoek aan een écht ridderkasteel niet uitblijven. En daarvoor gaan we naar Château de Suscinio op het schiereiland Rhuys. Het kasteel is gerestaureerd en één van de meest indrukwekkende bouwwerken in Zuid-Bretagne. De jongens vinden gelijk een verkleedkamer waar ze hun kloffie omruilen voor een harnas en koningsgewaad. Het kasteel is sowieso één grote belevenis voor kinderen met spannende ridderverhalen die geprojecteerd worden op donkere kasteelmuren en interactieve spelletjes. We stappen in een bootje om zelf een rondje door de slotgracht te roeien. En in de tuin mogen de Finn en Charlie met een echte kruisboog schieten. Daarna lopen we over houten paden door het moeras naar het strand om de rest van de middag van de zee te genieten. Lekker zwemmen en spelen in het zand. Want ook de omgeving van Suscinio is prachtig.
Fietsen langs de ruige kust van La Baule
Van de ene mooie baai, reizen we de volgende dag door naar de andere in Zuid-Bretagne; La Baule! Met zijn 9 km is dit het langste strand van Europa. We huren fietsen in Le Pouliguen. De perfecte manier om het gebied te ontdekken, omdat je zo overal kunt stoppen. Via het kustpad rijden we van strandje naar strandje richtig Le Croisic langs statige hotels, oude vissershaventjes en historische villa’s. De ruige kust is een walhalla voor schelpenliefhebbers zoals Charlie, want bij eb blijven er prachtige schelpen en zeeslakkenhuizen achter tussen de rotsen. Terwijl hij naar de mooiste zoekt, springt onze freerunner Finn van rots naar rots. En ook het water is hier heerlijk en het fijne zandstrand loopt langzaam af, dus is het ook een fijne plek voor de kids om te zwemmen. De kust van het smalle schiereiland Le Croisic telt bovendien zoveel prachtige baaitjes en stranden, dat je zelfs in het hoogseizoen een privéstrandje helemaal alleen voor jezelf kunt vinden.
Lunch tip!
Lunch bij Café Ploom in de haven van Pouliguen. Een leuke hippe tent met een terras dat uitkijkt over het water en super lekker eten. Aanrader: de camembert met honing uit de oven om lekker in te dopen.
Zuid-Bretagne’s mooiste middeleeuwse dorp; Guèrande
’s Middags gaan we naar Guèrande, één van de best bewaarde middeleeuwse dorpjes van Zuid-Bretagne met massieve stadsmuren die je alleen binnenkomt door één van de vier toegangspoorten. In het oude ommuurde centrum wemelt het van de leuke, kleine winkeltjes en boetiekjes en gezellige restaurants met terrassen op de geplaveide straatjes onder vrolijk gekleurde vlaggetjes. En op woensdag en zaterdag is er een markt in het oude stadscentrum die echt een aanrader is. Het stadsplein en de omliggende smalle straatjes staan dan vol met kraampjes met verse producten zoals kaas, vis, groente en fruit, maar ook leuke souvenirs. We laten ons oog vallen op een paar geknoopte armbandjes, waarvan we er ook een paar meenemen voor onze neefjes en nichtjes. En tot slot eten we het allerlekkerste aardbeien ijsje ooit bij Le Fraiseraie. Dat was een tip van iemand die we in La Gacilly ontmoet hebben. We moeten er even voor in de rij staan en ze zijn niet goedkoop, maar de ijsjes zijn het absoluut waard! Een dag met een gouden randje.
‘Lees ook: De leukste vakantieboeken en doeboeken voor kinderen.’
Het moeras van Brière
Meer landinwaarts aan de andere kant van Guérande ligt een totaal anders, maar minstens zo bijzonder natuurgebied: Parc Naturel Régional de Brière. Dit is na Camargue het grootste moeras van Frankrijk. En daar gaan we de volgende dag heen. Het prachtige natuurgebied is een doolhof van kanalen, waterpartijen en eilanden. En de leukste manier om het te verkennen is met een traditionele platbodemboot. De boot glijdt door het water tussen waterlelies door en behalve de golfjes die tegen de onderkant van de boot aan kabbelen, horen we verder niets. Een stel lepelaars pikt met hun snavel in de modder en Finn spot een otter die het riet in schiet.
Kerhinet
Op de terugweg rijden we door Kerhinet, een gerestaureerd dorpje met 18 pittoreske huisjes met rieten daken waar de streek zo om bekend staat. Er woont niemand meer, maar een aantal ambachtslieden hebben van de huizen hun werkplaats gemaakt en verkopen er hun spullen zoals messen met handgesneden lemmet, glas in lood, rieten manden en handgeweven sjaals. We zien hoe een houtbewerker een stuk hout verandert in een prachtige deurknop.
De zoutpannen van Guèrande
Onze vakantie in Zuid-Bretagne zit er alweer bijna op. We hebben nog één dag om leuke dingen te doen. Niels en ik willen graag nog naar de zoutpannen van Guèrande die in het achterland van de kust liggen. Door de combinatie van zon, wind, zout water en klei wordt hier zout van hoge kwaliteit gewonnen; fleur de sel. Als de zon op de zoutpannen schijnt, is het net een mozaïek van spiegels. Prachtig! Een gids legt ons uit hoe het proces van zoutwinning gaat. En Finn en Charlie krijgen een druppeltje heel zout water op hun hand dat onder invloed van de wind en de zon al snel opdroogt en een dun wit zout korstje achterlaat, zodat ze zelf kunnen ervaren hoe dit werkt.
Het Océarium in Le Croisic
Daarna rijden we door naar Le Croisic voor het Océarium. Een onwijs leuk zeeaquarium voor kinderen, met behalve een heleboel vissen, krabben, zeepaardjes, octopus, haaien, schildpadden en roggen ook een grote kolonie Afrikaanse pinguïns. Het is leuk om te zien wat er allemaal in de Atlantische Oceaan zwemt en hoe de dieren groeien. Maar toch maakt de tank met enorme Australische haaien en roggen en het voedermoment van de pinguïns de meeste indruk op de jongens. Een mooie afsluiting van een geweldige vakantie. We zijn weer heel wat kostbare herinneringen rijker.
We hopen dat je het leuk vond om ons reisverslag te lezen. Wij hebben in ieder geval erg genoten van de prachtige kust, natuur, alle mooie en leuke plekken die we bezocht hebben, het lekkere eten en natuurlijk van elkaar. Ben jij ook al eens in Zuid-Bretagne op vakantie geweest? En heb je nog tips voor dit prachtige stukje Frankrijk? Deel die dan vooral met ons door een reactie achter te laten onder dit blog! En voor nog meer tips kun je ook nog even verder kijken op de website van het toerismebureau van Bretagne.
Geen reacties