Ernstige bekkenpijn tijdens je zwangerschap? Deze tips helpen!  

28 oktober 2023
Ernstige bekkenpijn tijdens je zwangerschap? Deze tips helpen!  

Zwanger zijn komt helaas met ongemakken. Soms zo erg dat je roze wolk behoorlijk grijs kan kleuren. Ernstige bekkenpijn of bekkeninstabiliteit is zo’n vervelende zwangerschapskwaal. Je hebt veel pijn in je bekken en rug, waardoor iets vanzelfsprekends als lopen al een uitdaging kan zijn. Een pijnlijke ervaring voor aanstaande moeders. Maar wat is nou precies bekkenpijn of bekkeninstabiliteit, hoe ontstaat het, wat zijn de klachten en wat kun je tegen ernstige bekkenpijn tijdens de zwangerschap doen? Wij geven tips!

Wat is bekkenpijn of bekkeninstabiliteit?

Ernstige bekkenpijn of bekkeninstabiliteit is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Maar liefst 20% van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken. Bekkenpijn ontstaat doordat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je gewrichten soepeler en flexibeler worden ter voorbereiding op de bevalling. Zo heeft je baby tijdens de bevalling genoeg ruimte om geboren te worden. Maar als deze versoepeling te ver gaat en je spieren dit niet goed meer kunnen opvangen, kun je last krijgen van klachten; bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Hoe instabieler het bekken, des te ernstiger de pijnklachten en functiebeperking. Variërend van pijn bij het traplopen tot in ernstige gevallen zelfs het kwijtraken van je mobiliteit, waardoor je het gevoel kunt hebben dat je straks alleen nog maar vooruit komt in een scootmobiel. Erg frustrerend en vermoeiend dus.

Wat is de oorzaak van ernstige bekkenpijn tijdens de zwangerschap?

Bekkenklachten ontstaan dus door de versoepeling van je bekken onder invloed van zwangerschapshormonen. Dit proces begint meestal rond de twintigste week van je zwangerschap. Maar wanneer je al een keer zwanger bent geweest, kunnen de klachten eerder ontstaan. Daarnaast spelen ook andere veranderingen in je lijf een rol bij bekkenpijn:

  • Je baarmoeder groeit, wat voor een extra belasting en druk op het bekken zorgt.
  • Door het groeien van je buik verandert je lichaamshouding. Je buik komt meer naar voren, waarmee ook de stand van je rug en bekken verandert. Een verkeerde houding kan dit bovendien versterken.

Waarom de ene vrouw tijdens de zwangerschap ernstige bekkenpijn of bekkeninstabiliteit heeft en de ander niet, is niet duidelijk. Mogelijk hebben vrouwen met van nature soepelere banden meer kans op pijnklachten, maar ondersteunend onderzoek daarover is er niet.

>> Lees ook: Baby uitzetlijst – Vink de checklist af en je bent klaar voor de komst van je kleintje.

Symptomen & klachten van bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

De klachten van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap worden vaak omschreven als een diepe, zeurende pijn die soms scherp en stekend kan zijn. Ze kunnen je belemmeren in je dagelijkse routine en voor een negatieve zwangerschapservaring zorgen. Veel voorkomende symptomen bij ernstige bekkenpijn of bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap zijn:

  • Pijnklachten – Je hebt pijn in het bekken; op of rond het schaambeen, die kan uitstralen naar de binnenkant van je bovenbeen. Ook kun je pijn links en/of rechts in de onderrug hebben, die kan uitstralen naar je bil, lies, de achterkant van je bovenbeen en soms ook je onderbeen. En ook pijn rond je stuitje komt bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit voor.
  • Pijn & stijfheid na inactiviteit – Bijvoorbeeld nadat je een tijdje stil hebt gezeten en weer op wil staan.
  • Pijn bij bepaalde bewegingen – Zoals traplopen, bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.
  • Sneller moe worden – Pijn vreet energie en dus ben je sneller moe. De vermoeidheid treed vaak sneller op bij slenteren of stilstaan, dan bij lekker doorlopen.
  • Langzamer herstellen – Tot slot heb je langer de tijd nodig om van drukke dagen en activiteiten te herstellen. Een uurtje boodschappen doen, is al voldoende om de volgende dag meer pijn en moeheid te ervaren.

Tips: Wat kun je tegen bekkenpijn of bekkeninstabiliteit doen?

Er bestaat helaas geen medicijn of behandeling tegen ernstige bekkenpijn of bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Wel kun je van alles doen om de pijnklachten te verminderen. Wat voor jou het beste is, moet je bespreken met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Maar hier zijn alvast wat tips:

  • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut of bekkenbodemspecialist kan specifieke oefeningen geven om de spieren in het bekkengebied te versterken en de pijn te verminderen.
  • Activiteiten die spierversterkend werken: Het is goed om in beweging te blijven, mits je voor spierversterkende activiteiten kiest. Staan, traplopen en gebukt werken kosten veel energie en leveren weinig op. Maar activiteiten als fietsen en zwemmen versterken juist de spieren. Wordt fietsen te zwaar, dan kun je ook aan een elektrische fiets of fatbike denken, waardoor je bij de beweging ondersteunt wordt. Op deze website hebben ze een mooie collectie met voertuigen die ervoor zorgen dat je je bewegingsvrijheid behoudt.
  • Rust: Luister naar je lichaam; neem pauzes, voorkom stress en rust wanneer je vermoeid bent. Dit helpt om de symptomen van bekkeninstabiliteit te verlichten en de bekkenpijn te verminderen.
  • Bepaal waar je wel en geen energie aan besteedt: Balans is het toverwoord. Maak steeds een afweging tussen hoeveel energie iets kost, welke prijs je ervoor betaalt (pijn, vermoeidheid, hersteltijd) en wat het je oplevert. Dit betekent dat je vaker ‘nee’ moet zeggen en voor dingen als huishoudelijke klusjes hulp moet vragen.
  • Bekkenband: Het dragen van een buikband of bekkenband kan helpen om de druk op het bekken te verminderen en de stabiliteit te verbeteren.
  • Warmte tegen de pijn: Een warm kompres op de pijnlijke plek of een warm bad of warme douche kunnen de pijn verlichten.
  • Houding: Let op je houding, vooral asymmetrische houdingen kunnen de pijnklachten verergeren. En vermijd langdurig staan of zitten.
  • Pijnstillers: Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, maar maak daar geen gewoonte van en bespreek het altijd met je behandelend verloskundige. Het beste luister je naar je lichaam! Want wanneer je de pijn negeert of er doorheen gaat, worden de klachten alleen maar erger. 

Wanneer na de bevalling ben je van de bekkenpijn af?

Na de bevalling ben je meestal niet direct van je bekkenklachten af. Het volledige herstel van je bekken kan een half jaar tot een jaar duren. In zeldzame gevallen blijf je klachten houden. Ook kan bekkeninstabiliteit juist na de zwangerschap ontstaan door een heftige bevalling. Dit komt gelukkig wel minder vaak voor. Een bekkenbodemspecialist kan je goed helpen tijdens de weg naar je herstel en bij het verminderen van je klachten. Blijf dus vooral niet te lang aanmodderen met pijn, maar bespreek het met een specialist en schakel hulp in. Ernstige bekkenpijn of bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap is niet iets wat je moet onderschatten.

Creëer een knusse en gezellige sfeer in huis!
Kleur voor de slaapkamer: hoe maak je de keuze?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter