Kerstrecepten met vlees | Super lekker én zo klaar!

20 november 2023
Kerstrecepten met vlees | Super lekker én zo klaar!

Host jij dit jaar het kerstdiner en wil je je gasten trakteren op een echte feestmaaltijd? Dan vind je hier drie verrukkelijke kerstrecepten met vlees waarmee je gegarandeerd indruk maakt! En behalve lekker zijn deze gerechten ook makkelijk te bereiden, zodat je niet de hele Kerst in de keuken doorbrengt. Want Kerst draait natuurlijk niet alleen maar om lekker eten, maar vooral ook om het samen zijn.

3 Verrukkelijke kerstrecepten met vlees

Bavette rollade uit de oven

Bavette is een perfect stuk vlees om te vullen en zo opgerold is het echt een feestelijk kerstrecept. De smaken van de vulling passen geweldig bij het vlees! Maar natuurlijk kun je de vulling ook zelf bepalen of een beetje aanpast wanneer je een ingrediënt niet lekker vindt. 

Kerstrecepten met vlees | Super lekker én zo klaar!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 bavette. Het bavette vlees van Inamood van tussen de 700 à 800 gram is voldoende voor 4 personen.
  • truffel mayonaise
  • pijnboompitten
  • kappertjes
  • zongedroogde tomaten
  • geraspte oude kaas
  • zout en versgemalen peper
  • roomboter

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden.
  2. Bedek de bavette met bakpapier en sla hem plat met bijvoorbeeld een deegroller of een pan.
  3. Breng het vlees op smaak met zout en peper en smeer het in met de truffel mayonaise.
  4. Strooi dan de geraspte kaas, grof gesneden zongedroogde tomaten, pijnboompitten en kappertjes op de bavette.
  5. Rol de bavette op en bind hem bij elkaar met slagerstouw.
  6. Daarna braad je de bavette aan in een bakpan met roomboter tot de buitenkant een bruin laagje heeft.
  7. Leg de bavette vervolgens in een ovenschaal en schuif hem in de oven.
  8. Als de bavette een kerntemperatuur heeft van 50 graden (dit kun je meten met een kernthermometer) dan haal je hem uit de oven.
  9. Dek de rollade losjes af met aluminiumfolie en laat hem nog 10 minuten staan. Daarna kun je het vlees aansnijden en je kerstrecept opdienen met wat lekkere bijgerechten.

De lekkerste bijgerechten bij deze kerstrecepten
Deze lekkere kerstrecepten met vlees hebben niet zoveel extra’s nodig. Dus ook de bijgerechten houd je simpel. Ter inspiratie:

Pastinaak puree – Schil 800 gram kruimige aardappels en 400 gram pastinaak. Kook ze in een ruime pan met water en een flinke lepel zout tot ze gaar zijn. Daarna stamp je de groente fijn en meng je er 250 gram crème fraiche doorheen.
Geroosterde groente – Leg wat gesneden groente zoals paprika, courgette, aubergine, wortel, zoete aardappel en rode ui in een ovenschaal met een paar tenen knoflook ertussen. Sprenkel de groente met olie en wat peper en zout en grill ze in 20 tot 40 minuten (afhankelijk van de groente) in de oven. (200 graden)
Gekaramelliseerde worteltjes – Jamie Oliver heeft daarvoor een heerlijk en makkelijk recept. Dat vind je hier.
Haricoverts in spek gerold – Een klassieker onder de bijgerechten voor het kerstdiner, maar het blijft een heerlijke combinatie. Je kunt de haricoverts al van te voren gaar koken. Daarna omwikkel je ze met een lekkere spek, zoals pancetta of katenspek. En als het kerstdiner bijna op tafel mag, warm je ze even op in de oven. Ook lekker: vervang de haricoverts door groene asperge!
Zoete aardappel friet – Snijd 1 kilo zoete aardappels in dikke friet en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 1 theelepel bloem, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel knoflookpoeder en een halve theelepel zout in een kommetje en strooi het over de frietjes. Besprenkel ze daarna met wat olie en bak de friet in 25 minuten krokant in een op 220 graden voorverwarmde oven.

Malse tournedos met peperroomsaus en gebakken champignons

Tournedos is een ontzettend mals stukje vlees uit de ossenhaas. In dit deel van de koe zitten geen werkende spieren, wat het vlees boterzacht maakt. Super lekker vlees met een peperroomsaus en gebakken champignons en ook een heerlijk kerstrecept!

Kerstrecepten met vlees | Super lekker én zo klaar!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 tournedos
  • olie
  • roomboter
  • zout en versgemalen peper
  • eventueel: verse tijm, rozemarijn en 2 tenen knoflook

Voor de saus:

  • 250 gram kastanje champignons
  • 300 ml runderbouillon
  • 200 ml kookroom
  • 4 eetlepels zwarte peperkorrels
  • zout

Bereiding:

  1. Haal de tournedos een half uur van te voren uit de koelkast en bestrooi ze met zout.
  2. Doe een klontje roomboter met wat olie in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin.
  3. Voeg dan eventueel de verse kruiden, zoals bijvoorbeeld takjes verse tijm, rozemarijn en tenen knoflook toe aan de pan.
  4. Bak de tournedos verder op laag vuur. Keer ze ongeveer om de 30 seconden om en schep het vet over het vlees tot deze gebakken is naar de gewenste garing. Ongeveer 2 à 3 minuten per kant voor medium.
  5. Haal het vlees uit de pan en dek losjes af met aluminiumfolie voor ongeveer 5 minuten. Hierdoor komt het vlees tot rust en kunnen de sappen zich weer verdelen in het vlees. 
  6. Serveer de tournedos met een lekkere saus zoals bijvoorbeeld een pepersaus met gebakken champignons.
  7. De in plakken gesneden champignons kun je bakken in het overgebleven bakvet van de tournedos.
  8. En de saus maak je door 300 ml runderbouillon te koken met de peperkorrels. Daarna voeg je 200 ml kookroom toe, draai je het vuur lager en laat je de saus koken tot de juiste dikte. Je kunt dit proces versnellen door een sausbinder (bijvoorbeeld maizena) te gebruiken. Breng de saus eventueel op smaak met wat extra zout als dat nodig is.

Picanha met chimichurri

Picanha vlees is misschien wel het lekkerste vlees wat er is en dat is niet voor niets. Het vlees – dat in het Nederlands staartstuk genoemd wordt – heeft een vetlaag en een enorm rijke smaak. Door picanha low and slow te bereiden druipt het smeltende vet op het vlees en dat maakt het super mals. Wij serveren het met een zelfgemaakte chimichurri.

Kerstrecepten met vlees | Super lekker én zo klaar!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 picanha (van 1 kg of meer)
  • zout en versgemalen peper

Voor de chimichurri:

  • 4 tomaten
  • 1 kleine rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 75 gram verse peterselie
  • 75 gram verse koriander
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels rode wijnazijn

Bereiding:

  1. Haal de picanha een uur van te voren uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 90 graden.
  2. Snijd een ruitpatroon in de vetkap van het vlees en bestrooi het daarna met peper en zout.
  3. Verhit een braadpan zo’n 2 minuten op hoog vuur. Zet het vuur dan wat lager en leg de picanha op de vetkant in de pan. Bak het 2 minuten, draai het vlees dan om en bak het ook nog 4 minuten op de andere kant.
  4. Leg het vlees daarna met de vetkap naar boven in een ovenschaal en braad het in de oven totdat de kerntemperatuur 50 graden is.
  5. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het nog 5 minuten rusten. Hierdoor verdelen de vleessappen die veel smaakstoffen bevatten zich door het vlees. Daarna snijd je de picanha in dunne plakken en serveer je hem met de chimichurri.
  6. De chimichurri voor bij het vlees kun je al van te voren maken. Je snijdt de tomaten zonder het vruchtvlees in blokjes. Snijd ook de ui, knoflook, peterselie en koriander fijn en meng ze samen met de tomaat in een kom.
  7. Roer dan de olijfolie en rode wijnazijn er doorheen. En breng de chimichurri op smaak met de rest van de kruiden.
  8. Bewaar de chimichurri in de koelkast totdat je je kerstrecepten met het vlees gaat opdienen.

Hopelijk kunnen we je met deze lekkere kerstrecepten met vlees inspireren voor de feestdagen. En we zijn ook heel erg benieuwd naar wat jullie het liefst eten met Kerst. Maken jullie extra werk van het diner of houd je het juist simpel? En bereid je een recept dat je al kent of ga je juist op zoek naar iets nieuws? Als je nog andere lekkere kerstrecepten met vlees weet die absoluut gedeeld moeten worden, laat die dan vooral hieronder in een reactie achter!

Lekkere feestdagen!

Black Friday - Dit zijn de beste speelgoed deals van dit jaar
Duurzame kerst cadeau ideeën voor stijlvolle vrouwen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter