Met het gezin relaxed met de auto op vakantie? Tips & tricks!

19 juni 2023
Met het gezin relaxed met de auto op vakantie gaan? Tips & tricks!

Hoe heerlijk is het om met het gezin op vakantie te gaan met de auto, één groot avontuur die al begint op het moment dat je de straat uit rijdt. Met een paar stappen kun je ervoor zorgen dat de reis zo soepel mogelijk verloopt en iedereen kan ontspannen en genieten. Natuurlijk kunnen er altijd nog onverwachte dingen gebeuren, die misschien het stress niveau kunnen bereiken. Toch is een goede voorbereiding al het halve werk! Wij geven je een paar tips & tricks!

Zo ga je ontspannen met de auto op vakantie

# Kies een geschikte bestemming

Het begint natuurlijk met de bestemming waar de reis naar toe gaat. Zijn je kinderen nog heel klein en kunnen ze nog niet meebeslissen, bedenk dan heel goed wat wel en niet haalbaar is. Soms kun je in je hoofd allerlei grootste plannen hebben, maar is dit voor de kleintjes niet altijd de meest fijne keuze. Met kleine kinderen moet je het vooral voor jezelf simpel en overzichtelijk houden. Zijn de kids wat groter dan kun je hun mening meenemen in het besluit. Denk dus goed na over factoren, zoals reisafstand, accommodatie, activiteiten en bezienswaardigheden die geschikt zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

# Plan de auto route

Lange autoritten kunnen vermoeiend zijn, vooral voor kinderen. Kijk van tevoren goed op welke plekken je wil stoppen om een pauze te nemen, waar iedereen even lekker kan stretchen, naar de toilet kan gaan en wat frisse lucht kan krijgen. Ga je op vakantie met een elektrische auto houdt dan rekening met langere reistijden, omdat het opladen van een elektrische auto meer tijd kost. Check van tevoren dus ook goed waar er onderweg laadpalen staan, dan kun je dit meenemen in je reisplanning.

‘Lees ook: Auto spelletjes: 10x het allerleukste achterbank vermaak voor onderweg.’

# Controleer de auto

Voordat je vertrekt is het belangrijk om de auto te controleren op eventuele problemen. Controleer de bandenspanning, remmen, vloeistoffen en verlichting, zodat je veilig met de auto op reis kunt gaan. Het kan ook altijd handig zijn om een reserveband en gereedschap mee te nemen voor het geval je onderweg pech krijgt. Check de kinderstoelen nog even, zodat je zeker weet dat deze comfortabel en veilig zijn voor de kinderen.

# Maak een inpaklijst

Het is voor jezelf fijn om een lijst met essentiële items te maken die je nodig hebt voor je reis, denk aan kleding, toiletartikelen, reisdocumenten, medicijnen, snacks en entertainment voor onderweg. Vergeet niet om speciale benodigdheden voor de kinderen in te pakken, zoals luiers, flessen, speelgoed, wagenziek pilletjes. Zorg dat je de dingen die je onderweg echt nodig hebt in een tasje doet die je bij de hand kunt houden. Zo kun je altijd snel iets pakken indien nodig. Neem ook genoeg snacks en eten mee voor in de auto, hongerige kinderen kunnen heel vervelend worden.

# Onderweg vermaak

Als je met de auto op vakantie gaat, heb je natuurlijk voor de kids wel wat entertainment voor onderweg nodig. We geven je een paar ideetjes om de kinderen te vermaken.

  1. Verhalen vertellen: Stimuleer de kinderen om hun fantasie te gebruiken om zelf een mooi verhaal te vertellen. Je kunt alvast een beginnetje met een verhaal maken, die zij verder afmaken. Dit kan tot de meest grappige en creatieve verhalen leiden.
  2. Verrassingstasje: een verrassingstasje voor onderweg kan een geweldige manier zijn om kinderen bezig te houden tijdens een lange autorit. Het wordt extra leuk als je de items inpakt en afspreekt met de kinderen wanneer ze een klein cadeautje mogen openmaken, bijvoorbeeld om het uur. Je kunt in de tas kleine speeltjes doen, denk aan een puzzeltje, een speelgoedauto of een poppetje. Een klein stickerboekje of een reisspelletje doet het ook altijd goed of een lekkere snack. Genoeg leuke opties!
  3. Leesboek/ E-reader: Laat van tevoren je kind een paar leuke leesboeken voor onderweg uitkiezen bij de bibliotheek. Of neem een e-reader mee, dan heeft je kind eindeloos toegang tot leuke kinderboeken. Zo kunnen ze onderweg lekker ontspannen lezen.
  4. Speurtocht: Maak een lijst met items die je onderweg kunt tegenkomen, zoals een windmolen, een brug, een rood verkeerslicht, een gele bloem, etc. Geef ieder kind een lijst en laat ze de items afvinken wanneer ze deze onderweg zien. Wie de meeste items heeft gevonden wint.
  5. Kleur- & tekenboeken: Zorg voor kleur- en activiteitenboeken, potloden en stiften, zodat kinderen kunnen tekenen, kleuren of puzzels kunnen maken tijdens de reis. Dit kan hen bezig houden en hun creativiteit stimuleren.
  6. Luisterboeken of podcasts: Kies leuke en interessante luisterboeken of podcasts die geschikt zijn voor de leeftijd van je kinderen. Dit kan een geweldige manier zijn om de tijd door te komen! Ook kun je van tevoren een playlist op Spotify maken met de favoriete muziek van je kind. Vergeet de afspeellijst niet te downloaden, zo kan je kind het ook offline beluisteren.
  7. Tablet: Als laatste redmiddel kun je natuurlijk altijd nog de tablet inzetten als vermaak. Let alleen wel op het schermgebruik.
  8. Work-out: zijn de kinderen niet meer te houden, stop voor een work-out onderweg. Parkeer de auto bij een tankstation en ga buiten op een veilige plek even flink bewegen met de kids, zo kan de overtollige energie er een beetje uit.
Op vakantie met de kids? Dan is een goede reisverzekering een must!
Hierom wil je absoluut naar Scandinavië deze zomer

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter