Heleen Helpt – Mijn kind is te dik. Hoe help ik haar aan een gezond gewicht zonder te kwetsen?

22 juni 2017
overgewicht; kind; obesitas; kind is te dik; bmi; overgewicht kind; oplossing; overgewicht bij kinderen; dieet; praten; hoe; helpen; oplossing; heleen; how2talktokids; boeken; opvoeding; opvoeden; dochter; meisje; dik

Kinderen! Ze laten je lachen, ze geven je hun grenzeloze liefde, ze leren je van kleine dingen te genieten en ze laten je regelmatig met een mond vol tanden staan. Soms sta je wat betreft de opvoeding van je kindje voor een uitdagende situatie waar je zelf het antwoord ook niet op weet. Iedere maand zal opvoeddeskundige Heleen de Hartog – bekend van de succesvolle How2Talk2Kids opvoedingsboeken – antwoord geven op een opvoedvraag van één van onze lezeressen. Deze maand heeft een mama een vraag over haar dochtertje die te dik is. Ze wil haar aan een gezond gewicht helpen zonder haar te kwetsen. 

“Ze vindt zichzelf ook te dik. Vooral haar benen. Ik haar buik.”

Hallo Heleen,

“Mijn dochter (nu 11 jaar) was altijd slank. Tot op haar 8e haar keelamandelen eruit gingen en ze met 9 jaar haar arm brak. Het was midden in de zomer en in plaats van zwemmen, gaven we haar ijs. Ze bewoog veel minder en kwam best aan. Ik dacht; ‘Als het gips eraf is, komt het we weer goed.’ Maar toen brak ze vlak erna ook haar andere arm. Weer in het gips. Haar conditie verslechterde en ze was niet meer zo lenig. Buiten spelen en sporten maakt plaats voor bankhangen voor de televisie, Musikelli en Instagram. En ze heeft grote behoefte aan zoet. We hebben soms ruzie over snoep en chips. Ze pakt ook wel eens stiekem iets lekkers.”

“Ze vindt zichzelf ook te dik. Vooral haar benen. Ik haar buik. Als we broeken passen of – zoals vandaag – een bikini, dan kan ze echt schrikken en moet ze huilen. Dan neemt ze zichzelf voor om alleen water te drinken en geen pasta en hagelslag meer op brood te doen. Maar dat zijn slechts periodes. Avondeten doet ze ook slecht. Ze lust niet alles en wij verplichten haar niet. Ze wil heel graag slanker zijn. Ze is al druk met crème en make-up. Uiterlijk is belangrijk voor haar. Maar als ik dingen zeg als ‘Gezond eten is belangrijk’ en ‘Niet te veel’ dan werkt dat niet. Ook vind ik het moeilijk om consequent te blijven. Graag zou ik willen weten hoe ik mijn dochter kan helpen aan een gezonder gewicht zonder haar te kwetsen.”

Groetjes van mama

Beste Mama,

“Bedankt voor je vraag. Klinkt als een lastige situatie, maar wel één waar je mee aan de slag moet en wellicht ook met een professional erbij. Denk hierbij aan een diëtiste. Zie dit als een bron buitenshuis: wanneer een diëtiste tegen je dochter vertelt over gezond eten en bewegen, kan de boodschap ineens wél binnenkomen. Daarnaast kan de diëtiste een maatplan voor jullie situatie opstellen. Wij hanteren voor eetprobleem een algemeen stappenplan, wat je zeker ook in deze situatie kunt gebruiken.”

1. Sta model voor het gewenste gedrag

“We kunnen het niet mooier zeggen: get rid of all junk food in the house. Feit is dat als jij op je snickersreep zit te knagen, je moeilijk van je kind kunt vragen zijn wortel op te eten. Zorg er dus voor dat je alleen voedsel in huis haalt, waarvan je er achterstaat dat je kinderen het eten. Kun je je echt niet beheersen, zorg er dan voor dat de ‘foute’ dingen ergens hoog in een kastje verstopt liggen. (En niet voor kinderbedtijd tevoorschijn halen!)”

2. Verwoord het verlangen

“‘Ik zie dat je geen zin hebt in boontjes, je zou veel liever patatjes willen eten. Dat zou lekker zijn, elke dag patatjes! Ik zou het liefst elke dag een broodje shoarma willen eten, met lekker veel saus.’ Ondertussen schep je de boontjes op: ‘Wil je 1 schep of 2 scheppen?'”

3. Niet (ver)oordelen

“Geef geen commentaar op hoe veel of hoe weinig je kind heeft gegeten. Wat hij in zijn maag stopt, is zijn zaak. Jouw taak als ouder is dat je gezond en gevarieerd voedsel aanbiedt.”

We wensen je heel veel succes!

Hartelijke groet,

Heleen de Hertog

Heb je ook een vraag voor Heleen?

Zit jij ook met een lastige opvoed kwestie met jouw kind(eren)? En zou je het fijn vinden als Heleen jou daarmee helpt? Stuur dan je vraag naar info[at]ladylemonade.nl en wie weet krijg jij binnenkort antwoord. Anoniem blijven kan ook, geef dit even aan in je mailtje naar ons.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Op de mindfulness tour!
11 x Originele geboortekaartjes inspiratie

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter