Dit is de beste temperatuur voor de babykamer & praktische tips!

8 maart 2024
Dit is de beste temperatuur voor de babykamer - Plús praktische tips om de temperatuur constant te houden!

Baby’s en jonge kinderen brengen een groot deel van de tijd slapend door. Daarom is het extra belangrijk dat hun slaapkamer een veilige en comfortabele plek is. Met een fijn bedje, veilig beddengoed, maar ook de juiste temperatuur is erg belangrijk. Want zelf kunnen baby’s hun temperatuur nog niet zo goed regelen. Maar wat is dan de beste temperatuur voor in de babykamer of kinderkamer? En wat doe je als de slaapkamer te warm of te koud is? Wij geven tips!

Veiligheid baby

De ideale temperatuur in de slaapkamer is voor iedereen verschillend. De één slaapt heel comfortabel in een warme ruimte, terwijl de ander juist van kou houdt en slaapt met het raam open of een airco of plafondventilator aan. Maar voor jonge kinderen is de temperatuur niet alleen van belang voor een goede nachtrust, maar ook cruciaal voor de veiligheid. Baby’s zijn namelijk nog niet zo goed in staat om hun lichaamstemperatuur zelf te reguleren. Wanneer de temperatuur in de babykamer te hoog is, kan je baby het dus te warm krijgen. En als je kindje deze warmte niet goed kwijt kan, bestaat de kans dat hij of zij zó oververhit raakt dat het hieraan overlijdt. Het is dus erg belangrijk om de babykamer op de juiste temperatuur te houden.

Dit is de beste temperatuur voor de babykamer - Plús praktische tips om de temperatuur constant te houden!

De beste temperatuur voor de babykamer of kinderkamer

De ideale temperatuur voor de babykamer en kinderkamer ligt tussen de 16 en 20 graden. In de eerste 8 prille weken, wanneer je baby net geboren is, is een temperatuur van rond de 20 graden fijn. En als je kindje een maand of twee is, kun je de temperatuur naar beneden bijstellen, naar 16 tot 18 graden. En die temperatuur kun je ook aanhouden voor een dreumes, peuter of kleuter. Vind je het lastig om te bepalen wat de temperatuur in de babykamer is? Kijk dan eens op je babyfoon, want de meesten geven aan hoeveel graden het in de ruimte is. Zo niet, dan kun je eventueel ook een thermometer in de slaapkamer leggen.

>> Lees ook: Babyverzorging| Onze favoriete merken om de huid van je kleintje te verzorgen.

Is de babykamer te warm?

Wanneer je baby warm en klammig aanvoelt en een rode huid heeft, dan kan het te warm in de babykamer zijn. Zet dan de verwarming lager. Staat deze al uit, omdat het bijvoorbeeld een warme zomerdag is? Dan kun je de slaapkamer ook verkoelen door een raam open te zetten of gebruik te maken van een airco of een plafondventilator. Die zijn er tegenwoordig in prachtige modellen. Zoals bijvoorbeeld de Create zomer- en wintermodus plafondventilator. Een stille design ventilator die in de zomer voor een aangenaam briesje zorgt en in de winter de warme lucht door de kamer verspreid, waardoor de temperatuur in de babykamer altijd aangenaam is. Ook kun je kiezen voor zonnewering om de warmte buiten te houden of de gordijnen dichttrekken. En verder kun je de kleding van je baby op de temperatuur aanpassen of voor een dunnere zomerslaapzak kiezen.

Hoe weet ik of mijn baby het te warm of koud heeft?
Wanneer je twijfelt over de temperatuur van je baby, dan kun je in het nekje voelen. Voelt het aangenaam, dan is de lichaamstemperatuur van je baby waarschijnlijk goed. Maar voelt de huid warm en klammig of juist erg koud, dan kan dat erop wijzen dat je kindje het te warm of koud heeft. Bij twijfel kun je altijd even de thermometer gebruiken.

Dit is de beste temperatuur voor de babykamer - Plús praktische tips om de temperatuur constant te houden!
De stille design plafondventilator van Create heeft een zomer- en winterstand. Je bedient de ventilator met een app.

Is de temperatuur in de babykamer te koud?

Het kan natuurlijk ook wel eens te koud worden in de babykamer of kinderkamer. Zeker in de gure wintermaanden. Zet dan de verwarming weer wat hoger. Hierdoor wordt de lucht wel droger, waardoor je baby’s huid sneller uitdroogt. Maar dat kun je voorkomen met een luchtbevochtiger, die er bovendien voor zorgt dat de temperatuur stabieler blijft. Verder kun je voor het slapen een kruik in de wieg leggen om het bedje voor te verwarmen. Of de kleding of slaapzak van je kindje op de temperatuur aanpassen. Maar ga niet te veel stapelen met extra dekens of het bedje dicht bij een warmtebron zetten, want zoals hierboven genoemd, is een overhitte baby gevaarlijk.

Tot slot willen we nog wel toevoegen dat ieder kindje uniek is. Wat voor de ene baby een aangename temperatuur in de babykamer is, is voor de ander misschien te koud of de warm. Dus blijf vooral letten op de signalen die je kindje geeft.

Hoe werkt collageen poeder? Lees hier alles wat je wilt weten!
Time management tips voor moeders | Zo houd je het ontspannen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter