Hoe werkt collageen poeder? Lees hier alles wat je wilt weten!

12 maart 2024
Hoe werkt collageen poeder? Lees hier alles wat je erover wilt weten!

Collageen is het nieuwe toverwoord in de wereld van anti-aging. Het wordt ook wel hét jeugdelixer genoemd, vanwege zijn huid verbeterende kwaliteiten. Maar wat is collageen precies? Hoe werkt een collageen poeder? Welke verschillende soorten collageen supplementen zijn er en voor welke moet je kiezen? En wat is het resultaat van het gebruik van collageen? Wij vertellen je alles wat je erover wil weten!

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat we zelf aanmaken. Maar liefst een derde van onze eiwitmassa bestaat uit deze stof die je door het hele lichaam vindt: in je botten, spieren, pezen, kraakbeen, tanden, de bindweefsels, je huid, haar en nagels. Je kunt collageen zien als de lijm van je lichaam die alles bij elkaar houdt, waardoor we kunnen staan en bewegen. Het eiwit zorgt voor een sterk, gezond en elastisch lichaam. Maar helaas neemt de aanmaak van collageen rond ons 25ste levensjaar af. En rond je vijftigste maakt je lichaam bijna tot geen collageen meer aan. Een proces dat eventueel nog versneld wordt door een ongezonde lifestyle, bijvoorbeeld door roken, stress, het drinken van te weinig water, te veel zon of onvoldoende beweging. Aan je huid is dit goed zichtbaar; die verliest zijn stevigheid en gaat verslappen. Zo ontstaan de eerste fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels. 

Om je huid soepel te houden en de vorming van rimpels te vertragen, kun je je collageen extra aanvullen. Bijvoorbeeld met collageen rijke voeding, zoals rundvlees, vis, ouderwets getrokken bouillon uit kippenbotten en peulvruchten. En door in beweging te blijven, om de collageen productie beter op gang te houden. Daarnaast kun je supplementen overwegen, zoals een collageen poeder. Want de tekorten laten zich niet zo makkelijk aanvullen, omdat er een heleboel verloren gaat tijdens de reis door het verteringsstelsel. Wetenschappelijke studies naar collageen hebben aangetoond dat collageen supplementen kunnen bijdragen aan de verbetering van huidelasticiteit en vermindering van rimpels. Maar er is nog wel meer onafhankelijk onderzoek nodig.

Hoe werkt een collageen supplement of poeder?

Een collageen supplement, zoals een poeder, werkt door het lichaam te voorzien van aminozuren die verantwoordelijk zijn voor de productie van collageen. Je neemt de supplementen oraal in, waarna ze door je spijsverteringsstelsel afgebroken worden tot kleinere bouwstenen – aminozuren – die vervolgens door je lichaam worden gebruikt om nieuw collageen aan te maken waar er tekorten zijn. Er gaat collageen naar je botten, pezen en gewrichten en uiteindelijk ook naar je huid. Vermoedelijk blijft het daar helaas niet voor altijd zitten, maar wordt het door het ouder worden en andere factoren zoals de zon, suikers en luchtvervuiling toch weer afgebroken. Dus in combinatie met een gezonde lifestyle werkt collageen poeder het beste.

>> Lees ook: Verzorgingstips voor een gezonde en stralende huid.

Er zijn geen officiële richtlijnen voor het innemen van collageen. Het hangt er ook vanaf welke soort collageen supplementen je gebruikt en waarvoor je ze wilt gebruiken. Bij ieder soort supplement krijg je verschillende hoeveelheden collageen binnen. Over het algemeen lijkt het innemen van 5 tot 15 gram collageen per dag een effectieve en veilige hoeveelheid. Maar houdt vooral de aanbevolen dosering aan die op de verpakking van het product staat.

Wat zit er in collageen supplementen?

Het collageen dat in collageen supplementen zit, komt meestal van de huid en beenderen van runderen, varkens of kippen, of uit de huid en graat van vis (kabeljauw). Dit stofje is dan vaak een restproduct dat anders verloren zou zijn gegaan in de vleesindustrie. Voor vegetariërs en vegans zijn er ook plantaardige collageen supplementen zonder dierlijke ingrediënten. Alleen bevatten deze geen collageen, maar stoffen die je lichaam kan gebruiken om zelf collageen aan te maken. Of deze vegan collageen poeders werken, weten we nog niet, want er is nog geen onderzoek naar gedaan. Daarnaast zit er in collageen supplementen – zowel de dierlijke als de plantaardige – ook vaak vitamine C, omdat je lichaam dit nodig heeft om collageen aan te maken.

Hoe werkt collageen poeder? Lees hier alles wat je erover wilt weten!

Welke soorten collageen supplementen zijn er?

Collageen supplementen zijn er in veel verschillende vormen.

 1. Collageen poeder – Dit is de meest populaire variant. De poeder kan makkelijk worden opgelost in vloeistoffen zoals water, sap, koffie, yoghurt of smoothies. Daardoor is het handig in gebruik en wordt het vaak snel door het lichaam opgenomen.
 2. Collageen pillen of capsules – Voor mensen die liever geen poeder gebruiken, zijn collageen pillen en capsules een eenvoudig alternatief. Ze zijn gemakkelijk in te nemen met water en handig voor onderweg.
 3. Vloeibaar collageen – Vloeibaar collageen is een kant-en-klaar drankje dat je zo kunt drinken. Meestal is er een lekker smaakje aan toegevoegd of je kunt het ook toevoegen aan andere vloeistoffen. Een makkelijke en snelle optie die soms wel duurder kan zijn dan poeders of pillen.
 4. Collageen gummies – Voor wie niet houdt van de smaak van collageen poeder of moeite heeft met het slikken van pillen, kunnen collageen gummies een handig alternatief zijn. Ze zijn vergelijkbaar met snoepjes, dus misschien ook wel de lekkerste manier om je dagelijkse dosis collageen binnen te krijgen.
>> Lees ook: Droog haar? Zo maak je het weer gezond!

Welk collageen supplement of poeder werkt het beste?

Maar voor welk collageen supplement moet je kiezen? Er zijn inmiddels zoveel producten en merken op de markt, dat het lastig kan zijn om door de bomen het bos nog te zien. Maar bij het maken van een keuze kun je op een aantal factoren letten. Die hebben wij voor je op een rij gezet:

 • Soort supplement – Kies voor een soort supplement dat bij je past en dat voor jou makkelijk en consequent in te nemen is. In drankjes en poeders zit meestal wel meer collageen dan in capsules, pillen of gummies, waardoor je sneller resultaat oogst. Dus check dat op de verpakking.
 • Bron van collageen – Kies een supplement op basis van de bron. Collageen van vis lijkt het meest op dat van mensen, waardoor het sneller opgenomen wordt door het lichaam. Maar de werking van vis collageen en runder collageen ontlopen elkaar niet zo heel veel. De keuze hangt dus vooral af van je dieetwensen of mogelijke allergieën.
 • Vorm van collageen – De vorm van collageen speelt ook een erg belangrijke rol bij de effectiviteit van het supplement. Er zijn supplementen die collageen bevatten en supplementen met gehydrolyseerd collageen. Dat laatste betekent dat het collageen is afgebroken in kleinere, makkelijker opneembare deeltjes. Supplementen of poeders met deze vorm van collageen werken dus beter.
 • Kwaliteit en zuiverheid – Ook is de kwaliteit en zuiverheid van het supplement belangrijk. Zoek naar supplementen met minimale toevoegingen en die vrij zijn van vulstoffen of kunstmatige kleur-, smaak- of zoetstoffen. Kijk of ze een biologische certificering hebben; dus collageen afkomstig van gras gevoerde runderen of wilde vis die niet behandeld is met antibiotica. En check of de supplementen getest zijn op zware metalen en andere verontreinigingen.
 • Toegevoegde ingrediënten – Sommige supplementen bevatten extra ingrediënten die juist wél een toegevoegde waarde hebben. Zoals vitamine C, hyaluronzuur, of antioxidanten die kunnen helpen om het collageen nog beter door je lichaam te laten opnemen. Producten met deze toevoegingen kunnen dus wel weer een goede keuze zijn.
 • Merk en betrouwbaarheid – Kies voor een betrouwbaar merk met goede recensies en transparantie over hun productieproces en ingrediënten bronnen. Merken als Herbolist, Vital Proteins, Mattison, Lucovitaal en Fittergy zijn bijvoorbeeld een aantal bekenden, die populair zijn in Nederland en België en voldoen aan alle eisen.
 • Prijs en waarde – En tot slot is de prijs natuurlijk ook een belangrijke factor bij het maken van een keuze voor een collageen supplement. En let op; een hoge prijs betekent niet perse dat de kwaliteit fantastisch is. Vergelijk producten op basis van de prijs per dosis in combinatie met de hoeveelheid collageen die het bevat en daarna ook met de hierboven genoemde andere factoren.

Hoe snel werkt een collageen supplement of poeder?

Natuurlijk hoop je dat je snel resultaat zult zien van het gebruik van collageen supplementen. Maar hoeveel tijd daarvoor nodig is, kan variëren. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, levensstijl en de kwaliteit van het supplement. De meeste mensen merken binnen een 4 tot 6 weken verbeteringen, terwijl het voor anderen maanden kan duren. Voor blijvende voordelen wordt in ieder geval aangeraden om collageen supplementen langdurig aan je dagelijkse routine toe te voegen. Want zodra je stopt met het gebruik zal ook de hoeveelheid collageen in je lichaam weer gaan dalen en de resultaten afnemen.

Een veilig huis | Proactieve maatregelen tegen onvoorziene situaties
Regel nu meer financiële zekerheid voor later

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter