Yum! Donuts maken

23 april 2020
Donuts maken | Hét perfecte recept & tips voor versiering en lekker glazuur!

Ben jij of zijn je kinderen gek op donuts? Dan is het super leuk om ze een keer zelf te maken! Eerst samen bakken en daarna natuurlijk ook nog versieren. Want met een laagje suiker, chocola of glazuur zijn donuts op hun lekkerst. Ik deel mijn ‘lukt altijd’ recept waarmee je de lekkerste donuts kunt maken. En ik geef je tips voor lekkere toppings!

De ingrediënten – voor het maken van ± 15 donuts

  • 240 ml volle melk
  • Zakje gist (7 gram)
  • 2 Eetlepels kristalsuiker
  • 400 gram bloem
  • 40 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eidooiers
  • Snufje zout
  • 1 liter zonnebloemolie
  • Eventueel ronde uitstekers van 8 en 3 cm.

En voor de topping:

  • Poedersuiker
  • Eventueel voedingskleurstof
  • Strooisels zoals sprinkles, smarties, hagelslag of vlokken
‘Lees ook: Drollenkoekjes – Hét succes recept voor deze lekkere ‘vieze’ kindertraktatie.’

Donuts maken – hét recept!

  1. Verwarm de melk samen met één eetlepel suiker in een steelpannetje tot lauwwarm. Zet het vuur uit en voeg dan de gist toe. Dit mengsel laat je staan tot de gist actief wordt. De gist is actief als de melk gaat schuimen. Dat duurt 5 à 10 minuten.
  2. Doe ondertussen de bloem, eetlepel suiker, boter, de eidooiers en het snufje zout in een beslagkom. En voeg als de gist actief is het gistmengsel toe. Kneed dan alle ingrediënten tot een zacht en soepel deeg. Is het nog erg plakkerig, voeg dan nog een beetje bloem toe.
  3. Het deeg moet nu rijzen; leg het hiervoor in een ingevette beslagkom met daar bovenop een vochtige theedoek. Zet het deeg op een warme plek en laat het 1 uur staan.
  4. Haal na een uur het deeg uit de beslagkom en kneed het nog even.
  5. Nu ga je de donuts maken. Dat kan op verschillende manieren; of je rolt het deeg uit op een met bloem bestrooid aanrecht of op een bakblik met bakpapier tot 1,5 cm dikte en daar steek je de rondjes uit met je uitstekers of een glas o.i.d. Of je maakt kleine bolletjes van het deeg die je plat drukt met je hand en waar je daarna een gat in maakt met je duim.
  6. Leg je deeg donuts vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze weer af met vochtige theedoeken en laat ze nog 30 minuten rijzen.
  7. Dan verhit je de zonnebloemolie in een pan tot 180 graden. Om te checken of je olie al heet genoeg is, kun je er een rijstkorrel in gooien. Als de korrel naar de oppervlakte komt en er ontstaan belletjes rondom de korrel, dan ben je good to go!
  8. Bak de donuts per drie in ca. 1 minuut per kant goudbruin. Let vooral op de kleur en niet zozeer op de tijd, die kan vanwege temperatuurverschil een beetje verschillen.
  9. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier. Strooi wat poedersuiker aan beide kanten als ze nog warm zijn. Of dip ze in een mix van kristalsuiker en kaneel! En wil je ze liever versieren met een laagje glazuur, wacht dan tot de donuts afgekoeld zijn.
  10. Voor het maken van donuts met glazuur meng je poedersuiker met wat water en druppels voedingskleurstof en dan giet je het glazuur met een lepel over de donuts. Daar bovenop kun je ook nog wat lekkere en vrolijke strooisels strooien, zoals hagelslag, sprinkles of smarties. En dan lekker opeten, want ze zijn echt heerlijk. Yummie!
Donuts maken | Hét perfecte recept & tips voor versiering en lekker glazuur!

Donuts voor choco liefhebbers
Ben jij een choco addict? Probeer dan ook eens donuts met chocolade topping. Die maak je door de afgekoelde, ongesuikerde donuts in gesmolten chocola te dippen en eventueel nog te bestrooien met hagelslag of vlokken voor een dubbele dip!

‘Lees ook: Zelf tompouce maken – Hét recept voor roze of oranje tompoezen.’

Nog meer leuke recepten

Ik hoop dat je enthousiast bent over mijn recept. Mocht jij de donuts nu ook gaan maken, laat je me dan weten hoe ze zijn gelukt? Dat kan door onder dit blog een reactie achter te laten of door het eindresultaat met mij te delen via Facebook en/of Instagram door Lady Lemonade te taggen.

Behalve de donuts vind je op ons blog nog meer leuke & lekkere recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een surprise cake; hij ziet eruit als een gewone cake, maar als je een plakje afsnijdt, komt er een figuur tevoorschijn. Super tof en niet eens zo moeilijk, kijk hier maar hoe ik een surprise cake maakte met een dino erin. En voor andere leuke kidsproof recepten moet je hier op ons blog zijn. En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan ook nog even op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online met leuke DIY’s en lekkere recepten.

Donuts maken | Hét perfecte recept & tips voor versiering en lekker glazuur!
Zelf tompouce maken voor Koningsdag
Chocolade nestjes maken voor Pasen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter