Wat heb jij voor de kinderen geregeld als je dood gaat?

11 juli 2017
Het aanwijzen van een voogd, een overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering; wat heb jij allemaal geregeld voor de kinderen mocht je dood gaan?

Dood gaan? Ja, ooit… Maar verder was dat altijd vooral de ‘ver-van-mijn-bed-show’. Hele oude mensen gaan dood, mensen die ernstig ziek zijn gaan dood, maar niet ik, niet wij. Dat dacht ik, totdat de realiteit mijn grote, roze naïeve bubbel stuk kwam prikken. In onze omgeving werd iemand ziek, zo ziek dat het hem zijn leven zou kosten. Een jonge gast, mijn leeftijd, net getrouwd, eerste kindje onderweg… Ze hebben de bevalling eerder opgewekt zodat hij nog even kennis met haar kon maken. Zijn dochter die hij nooit zou zien opgroeien, haar vader die zij zich later alleen zal herinneren van de verhalen van haar moeder en de vele foto’s die van hen samen zijn gemaakt in die eerste paar weken van haar leven en de laatste van die van hem. 

Belangrijke beslissingen

De dood. Het uit elkaar gevallen gezin dwong me na te denken over hetgeen waar ik liever niet bij stil sta. Want het is een emotioneel onderwerp; bepalen aan wie jij je kinderen toevertrouwd als je er zelf niet meer bent. Nadenken over je eigen afscheid – terwijl je hoopt dat er nog een lange weg voor je ligt – en uitzoeken wat voor financiële gevolgen mijn overlijden of dat van Niels of van ons beiden zou hebben op ons gezin. Maar wel erg belangrijk. Omdat we net een ander huis kochten, besloten we het dan maar in één keer goed te regelen.

Voogd

Een verhuizing is een ideaal moment om de administratieve rompslomp eens onder de loep te nemen. Want bij het kopen van een nieuw huis, moet je sowieso allerlei verzekeringen afsluiten en oversluiten. Over de voogdij van onze kinderen hoefden we niet meer na te denken. Die hebben we bij de geboorte van Finn en Charlie al geregeld. Als ons iets overkomt, dan gaan mijn zusje en zwager voor de jongens zorgen. Een fijne gedachte. Wij hebben deze afspraak mondeling met ze gemaakt en vanwege de kosten nooit in een testament laten vastleggen. Maar sinds 2014 kun je ook zonder testament iemand als voogd aanwijzen; kosteloos via een online formulier in het gezagsregister.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering was ook iets waar Niels en ik goed over nagedacht hebben. Hij is de grote kostwinnaar van ons twee en we wilden niet dat als hij komt te overlijden, ik met een hypotheek achterblijf die ik niet kan betalen. En ook krijgt Niels een bedrag uitgekeerd om de hypotheek deels mee te betalen, zodat hij minder kan gaan werken om meer thuis te zijn voor onze kinderen als ik er niet meer ben. Het verliezen van een ouder is al erg genoeg. Een overlijdensrisicoverzekering is trouwens niet verplicht, maar soms wordt het door een hypotheekverstrekker als voorwaarde gesteld. Bij ons niet, maar het werd wel dringend geadviseerd.

Uitvaartverzekering

Tot slot hebben we ook nog een uitvaartverzekering afgesloten. Deze dekt de kosten van een begrafenis of crematie die gemiddeld als snel tussen de €6500,- en €11.000,- kost! Iets waar wij elkaar of onze nabestaanden niet mee willen opzadelen. We konden kiezen tussen een natura verzekering, waarbij de uitvaart – rekening houdend met jouw wensen – volledig uitbesteed wordt. Of een geld verzekering, waarbij de verzekeraar een vast bedrag aan de familie uitkeert waarmee zij de uitvaart helemaal zelf kunnen regelen. Wij hebben gekozen voor de eerste –  die ook het meest populair is – vanwege het gemak. We kwamen er ook achter dat de premie voor jonge mensen – ik vind mezelf nog jong 😉 – helemaal nog niet zo hoog is en dat het dus zonde is om dit risico niet in te dekken. Onze kinderen zijn bovendien tot en met 18 jaar gratis mee verzekerd. Ben je benieuwd naar wat jouw premie eventueel zou zijn, dan kun je die hier uitrekenen.

Ik hoop natuurlijk vooral dat we het allemaal voor niks hebben gedaan en dat de dood nog heel erg lang de ‘ver-van-mijn-bed-show’ blijft. Maar ik vind het een grote geruststelling dat wij alles nu goed geregeld hebben. En jij? Heb jij een voogd voor je kind(eren)aangewezen? En heb je nog andere dingen geregeld voor het geval jij en/of je partner komen te overlijden?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

 

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.

Mijn 6 favoriete Instagram accounts
Op de mindfulness tour!

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reply Tineke 11 juli 2017 at 7:51 am

    De uivaartverzekering hebben wij hier voor iedereen geregeld. De rest heb ik mij weinig in verdiept, dit zou eigenlijk wel moeten.

  • Reply erika 11 juli 2017 at 8:00 am

    Wij hebben nog steeds geen voogd voor de kinderen. Dit komt ook omdat we gewoon voor ons gevoel geen goede kandidaten in de omgeving hebben. Zusje is nog te jong , schoonouders te oud , verschil in denken qua opvoeden etc.
    Maar het is idd wel iets wat regelmatig terug komt op het to do lijstje

  • Reply MessyMommy 11 juli 2017 at 8:42 pm

    Nooit geweten dat je dat buiten een notaris om kunt regelen! Goed om te weten…

  • Laat een reactie achter