Kinderdagverblijf of oppas?

18 juli 2016

Als je zwanger bent heb je een to-do lijst waar je u tegen zegt. Eén van de onderwerpen waar je waarschijnlijk flink je hersenen over moet laten kraken is kinderopvang voor de kleine in je buik. En dat kan soms nog best een klusje zijn, want jouw allerliefste baby verdient natuurlijk alleen maar het beste van het beste. Daarnaast is de keus afhankelijk van wat je nodig hebt en wat bij je past. Daarom zetten wij toch nog eens de voor- en nadelen van een oppas of een kinderdagverblijf voor je op een rijtje.

De voordelen van een oppas

Flexibel

Een oppas is de meest flexibele oplossing voor de zorg van een baby’tje. Je kan per week bepalen wanneer je iemand nodig hebt en afhankelijk van je behoeftes de dagen soepel indelen.

Persoonlijke aandacht

Je kindje heeft 9 maanden in je buik gezeten en daarna ook de meeste tijd met jou doorgebracht. Het zal daarom wennen zijn als je niet meer altijd in de buurt bent. Een oppas kan deze overgang verzachten, omdat ze persoonlijke aandacht en warmte kan bieden. Je kleintje blijft ook in de vertrouwde omgeving, wat de overgang zal versoepelen.

Doordat een oppas zich alleen hoeft te richten op jouw kind(jes), kan ze zich ook beter focussen op de persoonlijke ontwikkeling van je kroost. Zo zal een oppas veel vaker met je kindje praten, waardoor ze bijvoorbeeld sneller woordjes zullen oppikken.

De frisse buitenlucht

De oppas past alleen op jouw kindje en dat maakt het voor haar makkelijker om er op uit te trekken en een lekkere wandeling te maken in de frisse buitenlucht. Dit is lastiger voor de verzorgers bij een kinderdagverblijf. Zij moeten zich vaak over grotere groepen kinderen ontfermen.

Kleine huishoudelijke klusjes

Mocht je baby’tje overdag slapen dan zou je met de oppas kunnen afspreken dat ze lichte huishoudelijke werkzaamheden doet. Ze kan bijvoorbeeld lekker vers eten maken voor later op de dag of een wasje draaien en opvouwen. Natuurlijk moet dit niet ten koste gaan van de aandacht die ze nodig heeft voor je kleine spruit. 

Het delen van een oppas

Er zijn vast ook andere ouders in de buurt die tegen hetzelfde vraagstuk aanlopen. Wellicht dubben ze over de kosten van een oppas. Je zou daarom kunnen overwegen om de kosten van een oppas te delen. Je kunt door gebruik te maken van een platform zoals Oudermatch.nl ouders uit de buurt vinden die hier ook geïnteresseerd in zijn.

De nadelen van een oppas 

Het vinden van de juiste oppas

Het zoeken van de juiste oppas in de buurt kan een hele opgave zijn. Daarnaast moet de oppas ook kunnen komen op de momenten dat het jou schikt.

Minder contact met andere kinderen

Contact met andere kinderen zal minder voorkomen, terwijl je baby’tje bij een kinderdagverblijf omringd is door kinderen. Contact met leeftijdsgenoten is zeker vanaf de dreumes fase belangrijk voor de sociale ontwikkeling.

Vervanging bij ziekte

Als de oppasser zich ziek meldt, ben jij degene die het moet oplossen. Bij een kinderdagverblijf wordt dit geregeld door het bedrijf en heb jij hier geen omkijken naar.

Voordelen van een kinderdagverblijf  

Sociale interactie

Je kindje zal voortdurend omringd zijn door andere kinderen en zo gestimuleerd worden om sociaal gedrag te vertonen. Door correcties van leeftijdsgenoten zal hij leren wat wel en niet geaccepteerd wordt. 

Bouwen aan een sterk immuunsysteem

Sommige kinderartsen geloven dat het goed is om kinderen vanaf 18/24 maanden naar een kinderdagverblijf te laten gaan. Zo komen ze in contact met velen bacteriën. Als ze daar op vroege leeftijd aan gewend raken, dan zal het kind op latere leeftijd minder vatbaar zijn.

Continue stimulatie

Je kleintje zal continu gestimuleerd worden door spelletjes en activiteiten die ontwikkeld zijn door professionals en geschikt zijn voor de juiste leeftijdsgroep.

Nadelen van een kinderdagverblijf

Strikte uren

Vaak moet je je bij een kinderdagverblijf houden aan strikte tijden die niet altijd goed matchen met de werkagenda. Dit vraagt om meer flexibiliteit van jouw kant. 

Veel bacteriën

Ondanks dat kinderartsen er van overtuigd zijn dat het op latere leeftijd goed is voor het immuunsysteem, raden andere het juist af om op jonge leeftijd bij een kinderdagverblijf te starten. Door de warme en drukke omgeving liggen ziektes op de loer, waar je kindje nog erg gevoelig voor kan zijn. Dit zou kunnen betekenen dat ze alsnog vaker thuis zal zijn dan verwacht.

Een aangepast dieet

Ook is het belangrijk om te weten wat het kinderdagverblijf aan eten aanbied. Het soort voeding dat wordt gegeven is van essentieel belang in de eerste 1000 levensdagen.

Hopelijk hebben we je weer een beetje op weg kunnen helpen. En hou zelf in gedachte dat welke keus je ook maakt het is altijd goed. Aangezien Annemieke en ik vanuit huis werken en niet standaard kinderopvang nodig hebben werkt bij ons een oppas aan huis het beste. Vanaf het moment dat Reva is geboren maak ik gebruik van oppasmeisjes, die ik heb gevonden via Oudermatch. Inmiddels heb ik een paar hele leuke meisjes, die mij regelmatig uit de brand helpen. Niet alleen als ik er op uit moet voor Lady Lemonade, maar ook als ik gewoon een gezellig avondje op pad wil met Jeroen.

Dit artikel is in samenwerking met Oudermatch.

De moeder van de maand: Michaëla
Kraamcadeau tip: Geboorteposter met unieke sterrenhemel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter