De pot op

29 juli 2013

Als moeder kun je niet wachten tot er een einde komt aan het luiertijdperk. Het is zoveel makkelijker als je kind zindelijk is. En het scheelt bovendien een hele hoop centen als je geen pakken luiers meer in hoeft te slaan. De zomer is de periode bij uitstek om het potje te introduceren bij je uk. Dus zeg ik vanaf vandaag de luiers gedag en begin met Finns zindelijkheidstraining!

Wanneer begin je?

Je kunt niet zomaar stoppen met het pamperen van je kleine. Jij kunt de luiers wel zat zijn, maar zindelijk worden doen kinderen pas echt als ze er zelf aan toe zijn. Pas als ze ergens tussen de 1,5 en 3 jaar oud zijn, hebben ze controle over hun sluitspieren en snappen ze dat ze hun plas of poep kunnen ophouden totdat ze op het potje zitten. Je merkt het vanzelf wanneer je peuter interesse krijgt in het hele poep-en-plas-gebeuren.

kind, peuter, kleuter, dreumes, zindelijk, luiers, potje, po, zindelijkheidstraining, training, stappenplan, hoe, leren, wc, toilet, dot.pot, oogappel, plassen, poepen, pissen, drukken, drol, poep, plas, urine, pampers, zo doe je dat, signalen, er aan toe De signalen:

  • Je kind vindt een vieze luier verschrikkelijk en blijft steeds langer droog.
  • Je kind merkt wanneer hij plast of poept en zondert zich af voor de boodschap.
  • Je kind vindt het reuze interessant wat er allemaal uit zijn lijfje komt.
  • Je kind wil nu wel eens weten wat jij allemaal op de wc doet.
  • Je kind trekt zijn luier steeds uit.
  • Je kind geeft het aan als hij geplast of gepoept heeft.

Wat heb je nodig?

kind, peuter, kleuter, dreumes, zindelijk, luiers, potje, po, zindelijkheidstraining, training, stappenplan, hoe, leren, wc, toilet, dot.pot, oogappel, plassen, poepen, pissen, drukken, drol, poep, plas, urine, pampers, zo doe je dat, signalen, er aan toe

Als je een leuke pot aanschaft, sta je al 1-0 voor. Want als je uk niks van dat ding moet hebben, komt er überhaupt niks van zindelijkheidstraining terecht. Je hebt gewone po’s, potjes die gaan zingen als er op geplast wordt, maar ik zweer bij de dot.pot van DotBaby. Een 3-in-1 plaspot die je eerst gebruikt als po en daarna – als je kind toe is aan de grote-mensen-toilet – als wc-bril verkleiner en opstapje. Hij is er in de kleuren rood, blauw, groen, oranje en grijs. Het hengsel is ook meteen een leuning, waardoor je peuter tijdens de boodschap lekker achterover kan leunen. En het lekker diepe opvangbakje kun je eruit halen, waardoor je kind zelf heel makkelijk zijn poep en plas in de wc kan gooien om door te trekken. Finn is fan! Naast de dot.pot kun je verder niet zonder bergen kinderondergoed, een dweil en een wasmachine die overuren kan draaien.

Het stappenplan

Stap 1: Kies het ideale moment

Je moet natuurlijk vooral beginnen als je kind eraan toe is, maar het helpt niet als er ook andere grote gebeurtenissen op stapel staan. Wacht dus liever nog even als er een verhuizing aankomt, je uk net een groot bed gekregen heeft, er een broertje of zusje aankomt of als je kind voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat.

Stap 2: Introduceer het potje

Laat je peuter rustig wennen aan het potje. Laat hem ermee spelen en probeer uit te leggen waar het potje voor is. Dat kun je bijvoorbeeld doen door het potje naast de wc te zetten en je kind mee te nemen als jij gaat plassen. Peuters doen niets liever dan imiteren.

Stap 3: De luier uit

Wissel de luier van je kind om voor een grote jongens- of meisjesonderbroek (of blote billen in de zomer). Laat de luier nu ook uit, ook als je naar de supermarkt moet. Desnoods neem je het potje en een flinke hoeveelheid schone kleren mee op pad. Hoe consequenter jij bent, des te sneller is je kind zindelijk.

Stap 4: De pot op

Vraag je kind regelmatig of hij moet plassen en zet hem op het potje als je ziet dat hij nodig moet. Bijvoorbeeld na het drinken of rondom de momenten dat je kind een natte luier had. Handig is ook om ieder half uur een wekker te zetten en je kind dan even naar de wc te laten gaan. Zet je kind nooit te lang op het potje. Is er na een paar minuten nog niets gebeurd? Probeer het dan een half uur later weer. Anders krijgt je peuter een hekel aan zijn potje. Uiteindelijk zal hij zelf moeten gaan herkennen wanneer hij moet.

Stap 5: Geef complimenten

Beloon iedere plas of poep op het potje met complimenten of een sticker op een ‘droge-broeken-kaart’. Ligt er niets in en ben je best teleurgesteld? Laat dat dan niet merken en word vooral niet boos. Dat haalt niks uit en daardoor duurt de zindelijkheidstraining nog langer.

Tip: Heb geduld! Finn heeft inmiddels de bank, het kleed, de deurmat, zijn Duplo-bak etc onder geplast. Ik doe de hele dag dus niks anders dan met de dweil achter hem aanlopen en vieze onderbroeken wassen. Maar er komt een moment dat je harde werken beloond wordt. Gisteravond heeft Finn namelijk zijn eerste drolletje op het potje gedaan!! “Mama, poep!” riep hij trots. En ik was nog trotser. We hebben het keuteltje samen door de wc gespoeld en een dansje gedaan. Hopelijk blijft de boel vandaag droger!

Mama must-have: De hydrofiel doek
Romantisch Rome

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Mara 29 juli 2013 at 9:44 pm

    Met mijn dochter heb ik gewacht totdat ze het zelf aangaf maar bij mn tweede begin ik al eerder. ik zie vanzelf hoe ze er op reageert! ik ben benieuwd!

  • Laat een reactie achter