De was doen – Met deze tips & tricks is de bodem van de wasmand snel in zicht

28 augustus 2018
De was doen - Met deze tips & tricks is wassen zo gepiept!

Oh, als die was toch maar eens af was! Echt, er komt bij ons thuis geen einde aan. Mijn vent vindt het fijn om zich na het werk om te kleden in een relaxtere outfit. Mijn zoon is dol op verkleedfeestjes. En mijn kleuter – ik heb echt geen idee hoe hij het voor elkaar krijgt – houdt zijn kleding sowieso maar vijf minuten schoon. Tel daar de vieze handen die aan mijn kleding trekken, de handdoeken, het beddengoed, de turn-, hockey- en zwemkleding etc. bij op en het wasgoed stapelt zich letterlijk iedere dag op. En laat wassen nou niet mijn favoriete bezigheid zijn. Gelukkig heb ik voor mezelf een systeem bedacht waardoor de was doen zo gepiept is. Het werkt super fijn voor ons gezin, wie weet heb jij ook wat aan mijn tips! 

Slechts één keer per week de was doen

Bij ons thuis is het één keer per week wasdag. Vroeger waste ik wanneer ik een wasmachine kon vullen. Maar al die kleine – bijna dagelijkse – wasjes begonnen me te frustreren. Er leek geen einde aan te komen. En nu ik op één dag een paar grote wassen draai, is de wasmand aan het einde helemaal leeg wat super veel voldoening geeft. We kijken niet de hele week tegen wasgoed aan dat hangt te drogen. En bovendien ben ik veel sneller klaar als ik alles in één keer doe. Allemaal plussen wat mij betreft.

‘Lees ook: Welke kledingstijl past bij mij? Zo herontdek je je stijl als moeder.’

Echte vlekken meteen behandelen

Met heftige vlekken zoals groene grasknieën, fruit, bolognesesaus, koffie en bloed enzo wacht ik niet tot wasdag maar die behandel ik gelijk. Dat scheelt later erger boenen. Ik gebruik een aparte vlekverwijderaar voor het ergste vuil. En minder heftige vlekken wrijf ik in met mijn gewone wasmiddel.

Korte wasprogramma’s draaien

Onze wasmachine doet al snel een goede twee uur over een normaal wasprogramma. Behoorlijk lang, zeker als je in één dag de wasmand leeg wil wassen. Dus kies ik vaak voor korte wasprogramma’s. Mijn wasmiddel – OMO Vloeibaar – heeft sinds een tijdje een nieuwe samenstelling met 30-minuten technologie, waardoor de witte en bonte was ook met een kort wasprogramma goed schoon wordt. In 30 minuten van dirty naar done, dus ik draai nu nog meer wassen in minder tijd. Hardnekkig vuil moet je wel voorbehandelen, maar dat deed ik dus toch al.

Wasgoed uitschudden

Als de wasmachine afgelopen is, schud ik mijn wasgoed goed uit zodat de ergste kreukels eruit zijn. Ik ben als het op strijken aankomt even ‘lui’ als met de was doen. 😉 Kleding die binnenstebuiten zit, draai ik om, ritsen of knopen van vesten doe ik alvast dicht en dan hang ik alles netjes op. Zo is de was sneller droog, het scheelt strijken en ook het opvouwen van de was gaat een stuk sneller.

‘Lees ook: Handige tips voor het schoonmaken van speelgoed.’

Dé oplossing voor sokken

Sokken zijn altijd de grootste uitdaging bij het opruimen van de droge was. Zeker als je kids bijna even grote voeten hebben. Daarom koop ik voor mijn boys altijd sokken in één kleur en voor ieder een andere kleur. En die gooi ik – zonder ze in elkaar te vouwen allemaal in hun sokkenmandje. Het scheelt sorteren en zoeken naar die ene missende sok. Ik hoorde laatst van een vriendinnetje ook nog een ander fantastisch idee: Bij haar thuis heeft ieder een eigen waszakje (zo één waar je ook lingerie in doet) voor zijn vuile sokken. En één keer per week gooit ze de sokken in de waszak in de wasmachine, daarna in de droger en dan krijgt iedereen ze weer terug. Handig!

Hoe doe je de was? Vertel het en win een kwartaal lang gratis wassen!

De was doen - Met deze tips & tricks is wassen zo gepiept!

Heb jij ook een bepaalde was routine? Heb je een vaste wasdag of was je liever vaker kleinere hoeveelheden? Of heb je ook tricks waardoor het allemaal net wat sneller gaat? Ik ben erg benieuwd naar hoe jij de was thuis doet. Laat het me weten in een reactie onder dit blog of onder onze Facebook of Instagram post en wie weet mag jij het nieuwe OMO wasmiddel ook eens testen. Ik mag namelijk een toffe wasmand gevuld met OMO wasmiddel aan één van jullie weggeven, waarmee je maar liefst een kwartaal lang (80 wasbeurten!) gratis kunt wassen.

Dus wil jij ook wel eens in sneltreinvaart de was doen, doe dan mee! Volgende week maak ik de winnaar bekend!

UPDATE: Stephanie heeft het waspakket van OMO gewonnen. Veel plezier met het uitproberen van dit nieuwe wasmiddel!

 

 

7 Souvenirtjes die mijn lichaam aan mijn zwangerschappen heeft overgehouden
Ideëen en tips voor zwangerschapsfotografie

Dit vind je misschien ook leuk

45 Reacties

 • Reply Linda 28 augustus 2018 at 6:28 am

  Met 2 kleine kinderen blijf je veel wassen. Ik zet wel iedere dag de wasmachine 1 of 2 x aan. Maar ik vind het een hele goede tip van je om maar op 1 dag te gaan wassen. Misschien toch maar eens uitproberen. Maar is de waslijn dan niet een keer vol?

 • Reply kristel gubbels daemen 28 augustus 2018 at 6:41 am

  Ik zal heel eerlijk zijn mijn man kan het beste de was doen. Hij weet beter wat bijelkaar kan en wat niet. Hij wast het liefst in het weekend ivm weekend stroom. maar met 2 kleine kinderen was ik (ja ik was ook wel vaker 😉 ook wel eens doordeweeks. Die sokken is wel altijd een crime. Goed idee van sokken in een kleur. Dat ga ik ook doen en in een waszakje stoppen. wat een mooie prijs dat willen we graag testen.

 • Reply irene 28 augustus 2018 at 7:07 am

  ik was wanneer de wasmanden voo zijn. ik sorteer wel al vooraf; 1 wasmand voor wit, een donker en 1 rood (roze, paars, oranje etc) zo zie ik snel genoeg of er genoeg is voor een was. altijd een volle machine, halve wasjes doe ik niet. met 3 kinderen en een man op de bouw is er genoeg, maar toch was ik maar 2x in de week. Strijk ‘spaar’ ik wel op ..

 • Reply Karin 28 augustus 2018 at 7:09 am

  Ik was een beetje zoals jij. Wij hebben een wasmachine met een grote trommel en omdat wij “maar” met 2 volwassenen en een dochter van 4 zijn, hebben we niet binnen een dag een trommel gevuld. Dit is natuurlijk een heel goed excuus om meer kleren te kopen, want ze moeten dus wat langer in de wasmand liggen. Verder heb ik bij de wasmachine vijf wasmanden staan met daarop geschreven wat in die wasmand hoort. “Alles wat wit is” – “Gekleurde kleren” – “Donkere kleren” – – “zwart ondergoed , zwarte sokken en donkere handdoeken” – “Gekleurd ondergoed en gekleurde handdoeken”. Zo weet iedereen ? waar de was in moet en hoef ik niet alles meer te sorteren. Net als jij was ik ook het liefst een of twee keer in de week. Op maandag meestal al het beddengoed en op de dag dat het buiten droog belooft te zijn was ik dan de rest, want het liefst hang ik alles buiten. Als er geen droge dag lijkt te komen, komt de handdoeken-en-onderbroekenwas in de droger en hang ik de rest op zolder. Van lekker schone was ophangen word ik helemaal zen, heerlijk! Alleen de was weer in de kast leggen vind ik niks aan, maar goed, dat is ook altijd wel weer snel gebeurd. Ik zie altijd als een berg op tegen de was doen, maar vind het altijd best rustgevend om het uiteindelijk te doen ?

 • Reply Jacqueline Van de Manakker 28 augustus 2018 at 7:15 am

  Hier is het ook maar 1 keer per week wasdag en ja ik draai ook altijd korte wasjes, omdat het anders zo lang duurt en het toch schoon is. Sokken koop ik altijd heel veel dezelfde, zodat als er eentje kwijt of kapot is de andere nog altijd bij een ander paar past.

 • Reply Nynke 28 augustus 2018 at 7:19 am

  Met 3 kinderen die, net als ik, ook nog eens alledrie sporten hebben we aardig wat was. We wassen ‘s nachts en in het weekend. Ik heb verschillende wasmanden en iedereen is goed ‘getraind’ om hun was in de goede wasmand te droppen zodat het alvast gesorteerd is. Ik was zodra 1 van de wasmanden vol is.

 • Reply Marit 28 augustus 2018 at 7:30 am

  Ik heb ook een dag waarop ik heel veel wasjes weg werk. Maar tussendoor gaat de wasmachine ook wel aan. Met 3 zonen moet dat ook wel.. Ik heb 4 verschillende wasmanden; voor witte was, donkere was, gekleurde was en spijkerbroeken/jeans stof.
  Wanneer ga ik wassen sorteer ik dat nog op 60, 40 of 30 graden. Handdoeken, beddengoed en sokken gooi ik in de droger. De rest hang ik op. *zucht*
  “Laundry… the never ending story..”

 • Reply Claudia Muller 28 augustus 2018 at 7:42 am

  Oh, die was… Eens per week ben ik erg blij dat alle manden leeg zijn, maar elke keer verbaas ik me er ‘s avonds alweer over hoe veel was er dan al in zit…
  Ik heb 4 wasmanden: 1 voor de handdoeken, 1 voor witte kleding, 1 voor lichte kleding en 1 voor donkere kleding. Donkerroze leggen we er in een hoekje naast ?. Zo hoef ik in elk geval de was al niet te sorteren.
  Handdoeken was ik als de wasmand vol zit, kleding doe ik eens per week. Alleen de handdoeken en beddengoed doe ik in de droger, verder hang ik alles op. En dan nog opvouwen en strijken ?

 • Reply Christa de Wolf 28 augustus 2018 at 7:43 am

  Wassen doe ik zoveel mogelijk op zaterdag. Soms een was erbij op dinsdag als de droogrekken in het weekend vol waren.
  Sokken hang ik per paar bij elkaar. Onze zoons hebben dezelfde maat dus ik mik gewoon de helft bij de ene zoon en de andere helft bij de andere zoon in de kast. Mochten ze zelf zien dat het niet klopt kunnen ze ruilen.

 • Reply Dionne van den Ham 28 augustus 2018 at 7:49 am

  Ik heb 2 kids en een werkende man die ook graag na het werk zijn relaxte kleding aan doet. Ik moet zeggen dat mijn kids redelijk netjes zijn en dat mijn zoon zelf heeft bedacht dat hij zijn broeken wel 2x aan kan.
  Wassen doe ik ook op 1 dag, ik sorteer wel de was wat opgehangen moet worden en wat in de droger in kan. Meestal haal ik na het wassen alles voor de droger eruit en leg ik dit alvast in de droger, dan draai ik de volgende was en verzamel ik het weer, tot 1 grote droger was. Dat scheelt ook in de kosten. De rest hangt dan al lekker te drogen op het rek en meestal kan ik aan het einde van de dag incl de droger inhoud zoveel mogelijk al opruimen.
  Alles wordt verzameld in de wasmand en iedereen moet zijn eigen kleren weer in de kast leggen. De overhemden van mijn man was ik op een fijnwas en klop ik na het wassen uit om kreukels te verminderen deze hang ik op een hanger in de badkamer op om te drogen. Het is daar altijd wat warmer en droogt sneller en met minder kreukels.

 • Reply Emmy 28 augustus 2018 at 7:51 am

  In het weekend machine na machine draaien, doe ik dat tijdens de werkweek, dan vergeet ik het telkens uit te halen ?

 • Reply Meeps 28 augustus 2018 at 8:25 am

  goedemorgen, de was is bij mij op kleur, maar door de jaren heen heb ik een beetje vaste kleuren in kleding en beddegoed. wit, blauw en groen. en ik was snachts en in t weekend. Ik gebruik in de zomer ook de waslijn buiten veel meer en in de winter de droger meer. sokken heb ik ook zoveel mogelijk in 1 kleur…heel handig, maar die waszak ga ik daar zeker nu voor gebruiken. echt een topidee. korter wassen zou ik echt top vinden, maar ruikt je was dan ook lekker? Ik zou die technologie van omo best willen uittesten.

 • Reply Natascha 28 augustus 2018 at 8:40 am

  Ik was idd heel veel op mn vrije dagen. Tijdens mijn werkdagen lukt het niet echt. Ik laat de wasmachine vaak korte programma’s doen. Zo erg vies is de was ook weer niet. Dus na een uurtje is het klaar (schoon en fris) en kan de andere was er weer in! Sportkleding doe ik bij elkaar en op een kort sport programma komt het er weer picobello uit! Ligt er natuurlijk ook aan welk wasmiddel je gebruikt ?.

 • Reply Corinne de Graaf 28 augustus 2018 at 8:51 am

  Ik was meestal na 21.00 dat is goedkoper tarief.Meestal was ik op speed perfect.Dat is een korter programma van ongeveer een uur.De bovenkleding gaat bij mij nooit in de droger.1 keer in de zoveel tijd doe ik een kookwas 90 graden om wasluis tegentegaan.Verder de bovenkleding op 30 graden en hardnekkige vlekken zoals grasvlekken op mijn zoon zijn spijkerbroeken behandel ik met ossegal.Werkt prima.Ik heb meestal drie soorten wasmiddel.Voor donkere kleding(zwart)Voor gekleurde was en de witte was.Afgelopen zomer ook niet te hoog gecentrifugeerd.Het droogde heel snel en belangrijk minder kreukels.

 • Reply Hilde 28 augustus 2018 at 9:03 am

  Wij wassen op vrijdag (ik) en maandag (manlief), en vaak gaat er op zaterdag nog een extra ‘voetbalwas’ in. Met drie voetballende zoons ontkom je daar haast niet aan. Alle dagelijkse en nette bovenkleding (broeken, shirts, overhemden, blouses, jurken en truien) gaan aan de lijn. Net als jij klop ik alles zoveel mogelijk uit, want strijken is niet mijn hobby. Alle ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken gaan in de droger. Handdoeken was ik op 60 graden. Zo hoop ik ook mijn wasmachine van binnen schoon te houden. Maar wat zou het fijn zijn als er voor de was een robot zou worden bedacht. Ik word altijd zo moedeloos van hoe snel de wasmanden weer vol zitten…

 • Reply Brenda 28 augustus 2018 at 9:19 am

  Ik heb 4 wasmanden staan, lichte was, donkere was, fijn donker, 60gr en gekleurde en gebruik korte programma’s als het even kan.
  Om erge vlekken van fruit en eten te voorkomen heeft de jongste een slabber met mouwen, we volgen de kleintjes methode dus lekker zelf eten vanaf 6 maanden. ☺️
  Ik heb 2 wasrekken staan en wat in de droger kan gaat in de droger.
  Een echte wasdag lukt niet met onregelmatige werktijden dus houdt t zoveel mogelijk bij
  Verder doenik de was op het zolder dus als de was er 3 dagen hangt of er ligt een enorme berg was, niemand die het ziet ?

 • Reply Josette 28 augustus 2018 at 9:19 am

  Goede tips! Bij ons zitten de wasmanden supersnel vol met een baby en een peuter. Om tijd te besparen hebben we verschillende wasmanden voor wit, donker en gekleurd. Daarnaast hebben we een wasmand voor vochtige handdoeken, schoonmaakdoekjes en ondergekwijlde rompers die op hoge temperatuur gewassen kunnen worden. Zo kan ik me niet per ongeluk vergissen. Voorwassen doe ik in een emmertje met een vacuumdeksel, dat is snel, makkelijk en super effectief!

 • Reply Patricia Okker 28 augustus 2018 at 9:40 am

  Ik heb met 2 jongens en een man van 2 meter (grote kleren dus trommel snel vol) heel veel was. Ik probeer 2x per week de was te doen, 1x door de weeks op een van mijn 2 “vrije” dagen en 1x in het weekend. Strijken doe ik niet aan ? En opvouwen ben ik ook niet zo’n ster in. Vaak blijft dat wel even liggen (lees: ik pak ‘s ochtends vaak kleren van de stapel die de jongens kunnen aantrekken).

 • Reply kempenaers anita 28 augustus 2018 at 10:23 am

  zijn nog maar met twee en was dus wanneer ik een volle machine heb, dus één op 60 graden en één op 30 graden (beddegoed 1 x per week) moet dan wel een dag of 10 wachten vooraleer ik kan wassen maar kleding genoeg dus kan geen kwaad, wanneer de kleinkinderen komen logeren en ze hebben maar één of twee nachten blijven slapen gooi ik het beddegoed wel in een kort programma, wasmiddel altijd welkom

 • Reply Femke Dekker 28 augustus 2018 at 12:48 pm

  Bij de wasmachine staan 6 wasmanden in een kast en ik probeer aan het eind van de dag meteen alle was te sorteren. Als een mand vol is dan gaat het in de wasmachine. Sokken vind ik ook een drama met 3 (en vanaf november 4) kinderen. Het idee van de waszakjes had ik al wel eens ergens gelezen. De tip van de sokken in dezelfde kleur en ze op te bergen zonder op te vouwen vind ik wel een goede.

 • Reply Mireille 28 augustus 2018 at 7:32 pm

  Ojee..wat zijn jullie goed allemaal! Ik heb helemaal geen systeem, help.. soms helemaal vol, of alles op een dag, dan weer als het me in de weg ligt gelijk de trommel in.. ik ga jullie tips lezen.. En dan de vakantiewas! Dat is pas feest 🙂 Eigenlijk vind ik het wassen altijd leuk, want het ruikt zo lekker. Maar alles weer in de kasten leggen.. o help! 😉

 • Reply Marian zw 28 augustus 2018 at 8:07 pm

  Ja! Dat sokken zakje voor de was hebben wij ook, echt super handig zo heeft iedereen zn eigen sokken en hoef ik niet te zoeken naar die ene sok….als ze hem kwijt zijn hebben ze hem er zelf niet ingestopt. Voor het wassen zelf heb ik niet echt een systeem. Ik sorteer op kleur en als er genoeg is voor een volle trommel gaat de machine aan. En dat is in een gezin met vijf man dan dus eigenlijk wel dagelijks

 • Reply Judith van de Laar 28 augustus 2018 at 10:19 pm

  Hier wordt gewassen zodra er genoeg is. Alles sorteer ik in een witte mand voor de lichte was en een zwarte mand voor de gekleurde was. Ik denk dat we zo’n 5 a 6 wassen per week draaien. Handdoeken, ondergoed en sokken gaan direct in de droger, alle andere was hang ik op een droogrek. In de zomer zet ik dat buiten neer, in de winter boven de verwarming (zo’n rooster in de vloer). Ik heb gelukkig geen hekel aan strijken, het enige nadeel is dat je er veel tijd mee kwijt bent.

  Tips: sokken al goed draaien en niet op een frot laten zitten / sokken met maatvermelding erop kopen / kids en man zelf de zakken leeg laten maken en broeken al linksom laten draaien

 • Reply Ilse van de Vondervoort 28 augustus 2018 at 10:44 pm

  Ook ik heb 1 vaste wasdag. En af en toe draai ik in het weekend nog een extra sportwasje. Gemiddeld zo’n 4 wasjes per week. En ja toen ik je verhaal las was het alsof ik het zelf had geschreven. Betreft de gekleurde sokken en strijkaversie. Daarna meestal op het droogrek en af en toe gebruik ik de droger.

 • Reply Nobbi 29 augustus 2018 at 1:23 pm

  Jaren getobt met de was nu was ik elke vrije dag (ik werk 3 dagen) 1 wasmachine en dan was ik elke week alle was weg. Daarbij had ik ineens erge stinkende handdoeken die was ik nu apart op 90 graden. Ook de sport/ onderbroeken en sokken doe ik apart op 60 graden en daar doe ik poeder bij om de geur weg te halen. Nooit meer stinkwas???

 • Reply katrien buvens 29 augustus 2018 at 3:21 pm

  Niemand ontsnapt eraan! het sorteren, wassen , ophangen , terug afhalen is nog niet zo erg, maar dan begint het pas…. de was komt terecht in de mand .. en die wordt dikker en dikker … tot ze ontploft en er zaken gemist worden 🙂 Maar het wassen doe ik wel graag, behalve de handwasjes uiteraard…( waarom koop ik die kleren ook ? ). Meestal alleen in het weekend, al van ‘s morgens vroeg, soms al van vrijdagavond. Verschillende machines na elkaar, bij voorkeur idd kort programma. Behalve voor de witte, kookwas. Dan duurt het al rap 1,5 uur. Daar eindig ik dan meestal mee, zodat de wasdraad al terug leeg is tegen dat deze gedaan is. En ook dat het beddengoed onmiddellijk van de bedden in de wasmachine kan en de mand niet volledig inneemt. 1 mand waar alles de hele week in gaat, en dus op vrijdag/zaterdag uit gesorteerd wordt. Het leukste is uiteraard het ophangen, als de was zo lekker ruikt. Zeker als dit binnen opgehangen wordt, dan ruikt de kamer zo lekker fris. Leve de wasparels, super ! Ben geen OMO gebruiker, maar wil het zeker wel eens uitproberen !

 • Reply Lucie 29 augustus 2018 at 4:00 pm

  Hoi Annemieke! Leuk om ook eens mijn neus in een ander huishouden te mogen steken, en het ruikt daar bij jou heel lekker fris door het ontbreken van overvolle manden vuil wasgoed! Daar kan ik nog een voorbeeld aan nemen, want ik verkeer steeds in de spagaat tussen milieubewust wassen en dus volle trommels sparen, én mopperende “mannen” alhier die NU hun schone jeans/werkblouse, lievelingsshirt enz nodig hebben, en graag gewassen en gestreken! Dat laatste mogen ze zelf regelen, maar ik ben hier wél de kapitein op het wasmachine-schip, en ik bepaal welke was en wanneer deze gewassen wordt. Je begrijpt het al, veel regelmaat zit er hier niet in, dus een wonderschoon wasmiddel met 30-minuten technologie zou hier wellicht voorgoed verandering in kunnen brengen! Goed voor het milieu, ons wasgoed én vooral ons humeur!

 • Reply Melinde 30 augustus 2018 at 7:55 am

  Hier 3 jongetjes van 5, 3 en 9 maanden die een heleboel vies maken! Mijn wastip is om alles per kind op te hangen. Als je dan gaat vouwen, heb je niet allemaal verschillende stapeltjes, maar kan je per kind opvouwen, wegleggen en aan een nieuw stapeltje beginnen 🙂

 • Reply Margretha 30 augustus 2018 at 8:33 am

  Ik heb 4 kids van 14, 13, 11 en 7. Bijna iedere nacht was ik. Meestal ene nacht handdoeken op 90° duurt dan ruim 2uur en de andere nacht spijkerbroeken enzo. Ik heb geen droger en als ik alles op 1 dag zou gaan wassen krijg ik de was niet droog. Overdag was ik dan 1 en soms meer wasjes maar dat zijn dan de wasjes van 30/40°. Ik hang shirtjes en overhemden op hangertjes zodat ik niet hoef te strijken want dat vind ik een verschrikking?.

 • Reply Lisette 31 augustus 2018 at 1:09 pm

  Ik doe de was wanneer de wasmand weer vol zit. Is de ene week sneller gevuld dan de andere. Ik heb geen vaste dag. Wanneer de mand vol zit begin ik. Dit kan s avonds of s ochtends zijn. Nu ik zwanger ben soms s nachts. Zodra onze 2de geboren wordt zal er nog veel meer gewassen moeten worden. We grappen wel eens over een 2de wasmachine. Dit pakket komt dus bij ons zeker van pas!

 • Reply Eline 31 augustus 2018 at 3:51 pm

  Wat een leuk en interessant artikel. Bij dit onderwerp voel ik me wat verloren. Wij zijn een gezin van 3. Mijn man heeft een paar keer per week werkkleding aan en mijn kleuter van 4 kan elke dag iets schoon aan. Het lukt mij niet om in een week, laat staan in een dag alles weg te wassen. Ik heb het geprobeerd, maar ik krijg er geen systeem in. Sommige dingen wil ik echt op 60 wassen, zoals handdoeken en ondergoed ook op 40. Hoe doe jij dat om alles in een dag te wassen? En hoe wordt alles vlug droog? Niet alles kan in de droger en het wasrek is bij ons na een volle was al vol. Ik sta open voor tips. 😉 met zoveel was is het wasmiddel van Omo zeer welkom. Dan duren de wasjes in ieder geval minder lang.

 • Reply Viv Schobben 1 september 2018 at 8:13 am

  De was…tja…absoluut niet mijn hobby! Maar het moet, het moet, het moet…dat houd ik me maar iedere keer voor. Mijn “routine” is dat ik op zaterdag was en op zondag alles weg vouw en strijk. Tot begin dit jaar stapelde het zich nog weleens op en dan was de zin helemaal over. Mijn man zei weleens, we leven vanuit de wasmand haha maar een keer zelf de boel pakken en vouwen ho maar! Alleen is helaas de pech dat wanneer de bak leeg is, deze opeens weer compleet gevuld is terwijl ik dan in de ochtend heb gevraagd “Iedereen alles ind e was gegooid”en dat wordt dan met een volmondig “JAhaaaaaaaa” beantwoord. NIET DUS! En dan mag deze mama nog een extra wasje draaie. Doordat er ook 3x per week gevoetbald wordt en nog een avond scouting plaats vindt, red ik het niet meer met alleen de zaterdag wassen dus wordt er ook gewassen op de woensdagochtend. Want sportkleding en handdoeken moeten natuurlijk wel weer fris en fruitig zijn. Sokken blijven altijd een mysterie…ze verdwijnen vaak maar duiken soms ook weer een wasje later op zonder dat je ze uberhaupt gezien hebt. Och ondanks dat het niet mijn hobby is vind ik het wel altijd weer heerlijk als ik het in de kast kan leggen. Lekker fris en weer zo voor het grijpen voor iedereen 🙂

 • Reply Silvanna 3 september 2018 at 5:32 pm

  Ik waste eerder ook wanneer ik een volle machine heb. Tegenwoordig probeer ik het tot het weekend te beperken en dat bevalt me prima. Zo heel af en toe komt er nog een wasje tussendoor maar ik vind het vooral fijn dat ik niet steeds tegen die hangende was aan zit te kijken.

 • Reply Marjo 3 september 2018 at 10:26 pm

  Ik wastte eerst elke dag behalve op zondag. Ik probeer nu om de dag te wassen. Maar met 3 kleine kids en een man in de bouw en zelf sport ik2 a 3 in de week en 3 kids die veel sporten zal dit wel het.minimum zijn. Als je vlekken niet weet wat het is probeer pure dreft vaatwasmiddel en het gaat er 9 van de 10 x eruit

 • Reply Sonja 4 september 2018 at 1:32 pm

  Met een twinduo dat het naar school gaat en leeft als combinatie floddertje/ pippi langkous, een goede vlekkenreiniger moet er in huis zijn om elke avond een sopje te zetten alvorens er gewassen wordt..bijna alle vlekken krijg ik er mee uit en zo kunnen we de bergen (merk-) kleding een lang leven geven. O en de meeste kinderkleding gaat hier niet in de droger maar wordt direct opgehangen! Zo blijft het mooi en kreukt het nauwelijks (Ik haat strijken). Met mijn mega bergen was is een kwartaal gratis wassen een zeer welkome prijs! Duimen!

 • Reply Sharon de Ridder 4 september 2018 at 2:04 pm

  Ik heb 2 wasmanden: 1 voor kleding en 1 voor handdoeken, beddengoed e.d. (zaken die heter gewassen moeten worden). Iedere vrijdag zoek ik de kleding uit op donker, wit en kleur en… wassen maar! Op zondag is alles klaar om ofwel op maandag door de hulp gestreken te worden ofwel door een ieder in zijn/haar kast te leggen.

 • Reply Anne 4 september 2018 at 6:34 pm

  Een goede voorbereiding is het halve werk!! Alles op kleur gesorteerd, zodra er een wasmand vol is gaat die de machine in. Gelukkig diverse programmas, ook met speciale vlekkenprogrammas. Een geheim om de was bij te houden heb ik niet… mijn man ben ik aan het opvoeden wat dat betreft dus zou daar nog wel tips voor kunnen gebruiken?

 • Reply Patricia 4 september 2018 at 8:16 pm

  Ik vond het uitzoeken altijd tijdverspilling. Sinds kort hebben we drie manden: een voor donkere was, een voor lichte was en een voor hete was. Iedereen (ook zoon van net 2) gooit eigen was in juiste mand en ik hoef hem alleen nog even naar de machine te sjouwen. Ideaal!

 • Reply Titia 4 september 2018 at 10:05 pm

  Mn was wordt al voorgesorteerd in wasmanden (licht-donker-wol-handdoeken) en als ze vol zijn was ik. Meestal s nachts, met een startuitstel zodat t precies klaar is als mn wekker gaat. Ophangen…en na de werkdag is t droog en kan t de kast in.
  Of strijken, maar daar moet ik nog een systeem voor vinden… wat een rotklus. Bij mij is wassen geen probleem maar de strijk-berg is nooit op

 • Reply Ilse 5 september 2018 at 5:47 pm

  Ik ben een moeder met 3 kinderen en een man. Ik werk 3 dagen en op mijn vrije dag, loop ik ‘s morgens altijd eerst naar zolder om een was erin te gooien. Meestal haal ik deze eruit nadat ik mijn jongste naar bed heb gebracht voor zijn middag slaapje. Ik gooi er gelijk een nieuwe was in. Ik was alles op 30 graden , behalve de handdoeken en het beddengoed. Deze was ik op 90 graden. Ik gooi alle handdoeken bij elkaar in, ongeacht kleur. Verder gebruik ik azijn om verkleuring tegen te gaan. Vervolgens haal ik de droge was van het rekje. Ik leg het kleine spul in een wasmand die ik gelijk ga opvouwen en het grote spul hang ik over de trapreling, zodat het niet kreukt. Vervolgens vouw ik dit ook op en stop het gelijk in de kasten. Het opvouwen doe ik op mijn bed. Ik leg de kleding per kind bij elkaar. Verder heb ik 4 wasmanden. Donker, gekleurd, wit en handdoeken. Ik strijk niet. ?

 • Reply Ilse vissia 6 september 2018 at 10:08 am

  Elke dag wassen ?
  Elke keer net 1 trommel vol..
  Na t wassen en drogen niet meteen zin om op te vouwen vaak want zoo veel andere dingen te doen.
  Maarja wassen met een kind van 2 die heel de dag bijna buiten speelt is ook weer niet zo heel erg.. Liever zo als hele dag binnen en geen was!!

 • Reply Miranda de Jong 6 september 2018 at 1:20 pm

  Ooooh wat is dit herkenbaar! Vrees dat ik de slechtste wasser ben in de rij van reacties. Met mn gezin van 4, waarvan 2 sporters en 1 kleine dame die elke dag het doel heeft: ik draag vandaag zoveel mogelijk, is het een uitdaging om de was weg te werken. Mijn doel is om 1x per week de was weg te werken. DOEL. Helaas vergeet ik steeds dat de tussenwasjes (sportkleren, sokken en favoriete kleding van de kids) er ook bij horen. En dat s avonds laat, want de volgende dag moet het aan, aldus kids en man. Ben dol op de 30 min wassen by the way, maakt het een stuk easier.
  Tip: uit de droger meteen opvouwen of ophangen. Goede tip van mezelf, maar neem geen tijd dit te doen. Grootste ergenis is dat wanneer ik in de was-flow zit, mijn wasmiddel op is.
  Vrees dat ik hier gewoon niet goed in ben. ?
  Kortom…….. ik ga alle tips hier lezen en mezelf weer nieuwe doelen stellen. Komt vast ooit goed. Liefs, Miranda

 • Reply Irene 6 september 2018 at 7:14 pm

  Ik bewaar de was ook altijd voor de zaterdag. Meestal past de gekleurde was niet in één keer in de machine. Dan sorteer ik de gekleurde was nog een keer: was die in de droger kan bij elkaar, en was die uitgehangen moet worden bij elkaar. Scheelt weer uitzoeken na de was!
  De wasmand zou goed van pas komen, mijn voorraad is (alweer!) bijna op!

 • Reply Sandra 7 september 2018 at 12:38 pm

  Ik heb ook nog een heel goede tip. Als bij mij de was schoon is, stop ik de bovenkleding zoals t-shirts, broeken, overhemden e.d 10 minuutjes in de droger. Daarna klop ik het goed uit en hang het aan de lijn. T-shirts nooit met knijpers maar op hangertjes. Dat scheelt enorm veel strijkwerk. Je kunt het zo opvouwen en in de kast leggen. Daar ik niet van strijken houd vind ik dit ideaal. Door de warmte van de droger zijn alle kreukels eruit. Wel meteen ophangen anders heeft het geen zin.
  Ik zou het waspakket graag willen uitproberen! ?

 • Reply Lotte 9 september 2018 at 9:21 pm

  Hier doen we ook 1x per week alle was. Mijn gouden tip: Als de machine niet vol komt met 1 kleurgroep, gooi ik meer kleuren bij elkaar in met zo’n kleurenvanger doekje. Dat voorkomt dat donkere of felle kleuren afgeven op lichte kleding. Ideaal!

 • Laat een reactie achter