Elektrische auto leasen of kopen, waar kies je voor?

8 juni 2023
Elektrische auto leasen of kopen?

Als je regelmatig op pad of op vakantie gaat met het gezin, dan wil je graag in een veilige en ruime auto rijden waar iedereen zich fijn in voelt. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over welke auto het beste bij jullie past. Staat daarnaast ook duurzaamheid bij jou hoog in het vaandel, dan wil je jouw brandstofauto mogelijk inruilen voor een elektrische auto. Je kunt een elektrische auto kopen, maar ook leasen. Als je jouw huidige auto gekocht hebt, gaat je voorkeur hier misschien weer naar uit. Toch moet je leasen niet te snel afschrijven, want dit kan ook interessant zijn. In dit artikel vertellen we je meer over een elektrische auto leasen of kopen.

Elektrische auto leasen of kopen? Dit is handig om te weten!

Wil je graag met je gezin in een elektrische auto rijden, maar je weet nog niet of je wil leasen of kopen? Wellicht helpen we je alvast een handje op weg met deze handige informatie.

Kostenplaatje

Voordat je een keuze maakt tussen kopen of leasen, kijk je naar het kostenplaatje. Als jouw voorkeur uitgaat naar kopen, moet je direct met een grote zak geld over de brug komen. Het aankoopbedrag moet namelijk in één keer betaald worden. Omdat er momenteel nogal een hoog prijskaartje aan elektrische auto’s hangt, is kopen in jouw situatie misschien niet mogelijk. Zet een elektrische auto dan niet direct uit je hoofd, want dankzij leasen kun je mogelijk toch in zo’n auto rijden.

Leasen heeft geen invloed op de prijs van een elektrische auto, maar wel op de manier waarop je betaalt. Bij bijvoorbeeld private lease elektrisch betaal je namelijk een vast bedrag per maand voor een elektrische auto. Je betaalt niet alleen voor de auto zelf, maar ook voor alle bijkomende kosten. Je hoeft zelf bijvoorbeeld geen autoverzekering af te sluiten of belasting te betalen, want dit is allemaal bij de prijs inbegrepen. Hierdoor kan een elektrische auto leasen financieel interessanter zijn dan kopen.

‘Lees ook: Auto spelletjes: 10x het allerleukste achterbank vermaak voor onderweg.’

Eigendom

Koop je een elektrische auto? Dan ben jij de eigenaar van het voertuig. Dit is niet het geval als je ervoor kiest om te leasen. Bij de meeste leasevormen blijft de leasemaatschappij namelijk economisch eigenaar van het voertuig. Dit is bijvoorbeeld bij private lease het geval. Wanneer het leasecontract afloopt, lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.

Ook bij lease kun je overigens zelf economisch eigenaar worden van een elektrische auto. Je moet in dat geval voor financial lease kiezen. De leasemaatschappij financiert de aankoop van het voertuig en jij betaalt iedere maand aflossing en rente. Zaken als onderhoud en reparatie zijn niet bij de prijs inbegrepen als je voor financial lease kiest. Houd er dus rekening mee dat je te maken krijgt met bijkomende kosten als je voor deze leasevorm kiest.


Flexibiliteit

De waarde van een elektrische auto daalt naarmate hij meer gebruikt wordt. Kies je voor kopen? Dan maak jij je na een aantal jaar misschien zorgen over de restwaarde van het voertuig. Als je de auto veel gebruikt, kan het lastig zijn om hem weer door te verkopen. Hier hoef je bij leasen niet bang voor te zijn. Aan het einde van het leasecontract lever je het voertuig namelijk in bij de leasemaatschappij. Je kunt het leasecontract verlengen, maar je kunt ook een nieuw leasecontract afsluiten.

Hopelijk helpt deze informatie jou om tot een goede keuze te komen!

Foto's in je interieur: Dit zijn leuke ideeën & voorbeelden!
Kunstplanten in huis; dé trend van dit moment!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter