Energie besparen – 10 Makkelijke en snelle tips

29 december 2022

We willen er thuis tijdens de koude wintermaanden wel lekker warm en behaaglijk bij zitten. Toch is het tijdens dit seizoen ook belangrijk om goed te kijken naar je energieverbruik. Energie besparen is makkelijker dan je denkt, met deze tips gaat het helemaal lukken.

Snel en makkelijk energie besparen doe je zo

We leven in een tijd dat het een must is om je huis te verduurzamen. Natuurlijk kun je meteen voor de grote maatregelen kiezen, denk aan betere dakisolatie, zonnepanelen, een warmtepomp of een optimalere vloerisolatie. Toch kun je ook nu meteen al beginnen met energie besparen op een makkelijke en snelle manier. Wij geven je een paar handige tips!

‘Lees ook: De eerste stap naar de perfecte gordijnen voor in je interieur.

1# Inzicht energie verbruik

Een belangrijke eerste stap is dat je inzicht krijgt in je energie verbruik, kijk dus kritisch naar je rekeningen van het afgelopen jaar. Ga sowieso ook de prijzen van leveranciers van energie vergelijken, hierdoor krijg je meer gevoel bij de kosten en de kwaliteit. Je weet dan ook meteen of je wel of niet goed zit bij je huidige energieleverancier.

2# Temperatuur wasmachine & daluren

Als de was niet heel erg vies is, kies dan voor een lagere temperatuur op de wasmachine. De was wordt evengoed schoon en je bespaart zo ook op de energierekening. Kijk ook bij je energieleverancier wat de daluren zijn, tijdens deze uren wordt er een lager tarief berekent voor het leveren van energie. Dit betekent meestal dat je ‘s avonds laat, s’ nachts of in het weekend het beste de wasmachine kunt laten draaien.

3# Zet apparaten uit

Veel apparaten in huis staan automatisch op de stand-by modus, ook dan wordt er nog veel stroom verbruikt. Zet apparaten als je deze niet gebruikt helemaal uit.

4# Slimme thermostaat

Kies voor een slimme thermostaat, hierdoor voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat. Het stemt automatisch de verwarming af op je gedrag. Een slimme thermostaat zet bijvoorbeeld vanzelf de verwarming uit als je slaapt of als je naar werk bent. Je kunt de verwarming ook op afstand bedienen.

5# Korter douchen

Hoe lekker die douche ook is, in een korte tijd verbruik je heel veel warm water. Als je maximaal 5 minuten doucht, bespaar je al snel heel veel energie. Wil je nog een stapje verder gaan, kies dan voor een waterbesparende douchekop, deze laat minder water door. Neem je regelmatig een bad, kies dan toch liever voor een douche.

6# CV-ketel afstellen

Als de CV-ketel niet goed is afgesteld, kun je veel energie verspillen. Meestal is de standaardinstelling te hoog. Als je de aanvoertemperatuur verlaagt, het huis komt dan langzamer op temperatuur, dan bespaar je veel energie.

7# Tochtstrips

Stiekem verliest een huis veel warmte door kieren en naden bij deuren of ramen, met een tochtstrip los je dit makkelijk op. Tochtstrips zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

8# Lampen

Een hele makkelijke manier om energie te besparen is goed op te letten of alle lampen uit zijn. Het gebeurt namelijk vaak genoeg dat een lamp per ongeluk nog aan staat. Daarnaast kun je het best kiezen voor een spaarlamp of LED verlichting.

‘Lees ook: Kinderkamer lamp | De 25 mooiste kinderkamer verlichting.

9# Gordijnen dicht

Gordijnen hebben ook een isolerende functie, het houdt namelijk koude lucht tegen. Als het kan, doe dan de gordijnen lekker dicht. Let alleen wel op of ze niet voor een radiator hangen, anders houden de gordijnen de warmte tegen. Dat is juist wat we niet willen!

10# Dekentjes, warme truien en dikke sokken

Zorg dat je thuis een heerlijke warme dikke trui of vest hebt die je aan kunt doen als het een beetje koud is. Een paar teddy sokken voor aan de voetjes en een warme plaid zorgen ervoor dat je de koude wintermaanden comfortabel doorkomt. Heb je het nu nog steeds koud, dan kun je ook altijd nog een thermo kleding setje shoppen. In ieder geval kan de verwarming nu wel een graadje naar beneden gezet worden.

Matching outfit voor moeder & dochter | Twinning tips en inspiratie!
Woonkamer stylen | Tips en inspiratie voor een stijlvol interieur

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter