Het is gek om te beseffen dat de kinderen van nu zich geen wereld zonder internet kunnen voorstellen. Dat zij het doodnormaal vinden als een kind van acht al over een eigen smartphone beschikt. Als ouder is dit soms ook lastig om te begrijpen. Zelf groeide je in een periode op waarbij het internet net in opkomst was. Een mobiel telefoontje? Dat kreeg je met een beetje mazzel pas op de middelbare school. Als dit al mogelijk was. De wereld zag er echt een stuk anders uit toen jij opgroeide en er waren dus ook minder zorgen over het mediagebruik van jongeren. Inmiddels zien we dat kinderen al van zeer jonge leeftijd aan het internet worden blootgesteld. Kinderen van pakweg twee jaar weten zich moeiteloos te navigeren door YouTube om hun favoriete filmpjes te kijken en al in de kleuterklas worden er tablets in de klas gebruikt. Hoe kun je nu het beste je kind veilig laten internetten? Wij geven je tips!
Hoe laat je je kind veilig internetten?
We kunnen er dan ook niet onderuit dat het internet een nog grotere rol in het leven van onze kinderen gaat spelen. Dit levert echter ook zorgen op. Want hoewel het internet rijk is aan informatie, zijn er ook dingen waarvan je liever niet hebt dat je kind ze ziet. Hoe zorg je ervoor dat zij zich veilig op het internet kunnen begeven. Waar moet je op letten?
1# Betrouwbare en snelle internetverbinding
Allereerst is het belangrijk om het internet thuis goed onder de loep te nemen. Zodra je kinderen ouder worden, wordt hier ook veel meer gebruik van gemaakt. Ook op veel meer verschillende apparaten. Dan wil je wel dat er een snelle en betrouwbare verbinding gelegd kan worden. Controleer daarom of de verbinding nog wel aan de eisen voldoet. Hoe meer apparaten je gebruikt en hoe intensiever het internet wordt gebruikt, hoe groter de noodzaak is om je bundel aan te passen. Wellicht is glasvezel bijvoorbeeld een beter idee om storingen te voorkomen.
>> Lees ook: Zo kies je ‘t beste mobiele abonnement voor kinderen uit
2# Voorkom gesprekken met kwaadwillenden
Al vanaf zeer jonge leeftijd leer je je kind niet mee te gaan met vreemden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de contacten online. Als kinderen door vreemden worden aangesproken, dan moeten zij weten dat ze hier niet op in mogen gaan of een ouder moeten halen om te controleren of dit wel veilig is. Wanneer je kind al social media gebruikt, dan is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt. Maak bijvoorbeeld de afspraak dat iemand enkel mag volgen of vrienden mag worden als zij deze persoon ook daadwerkelijk in het echt kennen. Daarnaast mag je als ouder de contactgegevens en andere informatie opvragen. Ouderlijk toezicht bij dergelijke kanalen is vooral bij relatief jonge kinderen nog erg belangrijk.
3# Maak gebruik van handige apps
Je kunt handige apps installeren om zo beter toezicht te houden op het internetgedrag van je kind. Daarnaast is het op de meeste computers mogelijk om een speciale functie voor ouders in te schakelen, zodat je kind niet in aanraking komt met ongepaste dingen op het internet. Dit zorgt ervoor dat je je kind zonder al te veel zorgen op het internet los kunt laten.
Geen reacties