Kinderen & Fortnite spelen | Lees alles wat je over de game wil weten

10 oktober 2023
Kinderen & Fortnite spelen | Lees hier alles wat je over de game wil weten!

Fortnite is momenteel één van de meest populaire games ter wereld. Het survivalspel, dat in een aantrekkelijk cartoonachtig jasje is gestoken en bekend staat om zijn dansjes (die ‘emotes‘ heten) heeft vele miljoenen fans. Met onder die fans ook veel kinderen. Is jouw kind daar één van? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je er als ouder graag meer over wilt weten. Daarom kun je hier lezen wat Fortnite precies is, vanaf welke leeftijd kinderen de game mogen spelen en wat de voor- en nadelen van het online spel zijn. Daarnaast geven we tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind veilig Fortnite speelt.

Wat is Fortnite?

Fortnite Battle Royale, simpelweg Fortnite genoemd, is een gratis videogame van Epic Games en bestaat al sinds 2017. Het spel is te spelen op iedere game device die je kunt bedenken; van de computer, tablet, telefoon, Playstation, Xbox tot aan de Nintendo Switch. In het overlevingsspel word je alleen of met een team gedropt op een eiland met in totaal 100 eilandbewoners. En het doel is om als laatste – alleen of met je team – over te blijven. Dat doe je door wapens te verzamelen, tegenstanders neer te schieten of dingen te bouwen die je kunnen beschermen. Ondertussen wordt het eiland iedere paar minuten geteisterd door een storm die het eiland steeds kleiner maakt. Hierdoor wordt de kans dat je een andere speler tegen het lijf loopt steeds groter. Lukt het je om als langste te overleven, dan win je. Daarnaast kun je jouw personages opleuken met outfits (skins), attributen en dansjes (emotes). Deze extra’s kun je aanschaffen met V-Bucks, de virtuele munteenheid van Fortnite, die je kunt verdienen door het spelen van het spel of door een V-Bucks kaart te kopen.

Kinderen & Fortnite spelen | Lees hier alles wat je over de game wil weten!

Vanaf welke leeftijd is Fortnite geschikt?

Fortnite is door de Pan European Game Information (PEGI) officieel beoordeeld als geschikt voor kinderen van 12 jaar en ouder vanwege de aanwezigheid van ‘mild geweld’. In het spel moet je, zoals hierboven uitgelegd staat, tegenstanders uitschakelen door ze neer te schieten. Maar dat wordt niet heel expliciet in beeld gebracht en door de cartoonachtige tekenstijl levert het ook geen heftige, realistische plaatjes op. Je ziet bijvoorbeeld geen bloed of wonden, zoals bij sommige andere schietspelletjes. In de praktijk spelen dan ook veel kinderen jonger dan 12 jaar het spel. Grote kans dus dat jouw basisschoolkind er door vriendjes ook om komt vragen. De leeftijdsindicatie is, net zoals bij films, uiteindelijk een advies. Als ouder kun je zelf het beste inschatten of je kind oud en wijs genoeg is om Fortnite te spelen. Wil je voordat je die beslissing maakt een wat betere indruk van de game krijgen? Speel hem dan eerst zelf eens of kijk naar video’s op YouTube waarin het spel gespeeld wordt. Die zijn er ook genoeg te vinden!

Kun je Fortnite echt gratis spelen?

Fortnite is een game die écht gratis geïnstalleerd en gespeeld kan worden. Maar natuurlijk willen de makers er ook geld aan verdienen. Daarom verleiden ze spelers om V-Bucks te kopen. Met deze Fortnite munten kun je in-game aankopen doen en je personage personaliseren en uitrusting verbeteren, waardoor je beter wordt in het spel. Ook kun je met V-Bucks een Battle Pass aanschaffen die 1 seizoen, ongeveer 10 weken, geldig is. Tijdens deze periode maak je aanspraak op extra beloningen, zoals items en punten. En als je de Battle Pass uitspeelt krijg je vaak ook weer voldoende V-Bucks om een nieuwe Battle Pass aan te schaffen. V-Bucks kun je op verschillende manieren kopen; in de game zelf, met tegoeden in de PlayStation Store, Xbox Store en Nintendo eShop of door in een winkel of online shop een V-Bucks kaart te kopen. De V-Bucks code voer je in, waarna de munten aan je account toegevoegd worden en je ze uit kunt geven.

Kinderen & Fortnite spelen | Lees hier alles wat je over de game wil weten!

Waar je op moet letten als je kind Fortnite speelt

Aan het spelen van een online videogame kleven altijd risico’s, zeker als het om kinderen gaat. Bij Fortnite zijn er ook een aantal zaken waar je als ouder op kunt letten:

In-Game aankopen – Fortnite biedt, zoals gezegd, in-game aankopen die kinderen kunnen verleiden om geld uit te geven. Al die extra aankopen, zoals skins en emotes leveren je naar je vriendjes toe natuurlijk extra status op. En dus kopen sommige kinderen wel eens V-Bucks of een Battle Pass zonder toestemming van hun ouders.

Online Interactie – In Fortnite communiceer je online met anderen via audio of de chat, inclusief vreemden. Dat is handig, omdat je moet samenwerken. Maar er komt ook regelmatig grof taalgebruik voorbij. En kinderen moeten vaak nog leren hoe je online met onbekenden omgaat en wat je wel en niet tegen vreemden kunt zeggen.

Scherm verslaving – En tot slot vinden kinderen het vaak ook erg moeilijk om te stoppen met Fortnite als ze eenmaal begonnen zijn met spelen. Omdat een potje gemiddeld maar zo’n twintig minuten duurt en de overwinning vaak dichtbij voelt, starten ze keer op keer een nieuw spelletje. En al die schermtijd kan ten koste van andere belangrijke dingen gaan, zoals schoolwerk, sporten of slapen.

>> Lees ook: Telefoon voor kinderen | Welke mobiel is het meest geschikt?

De positieve kant van Fortnite

Maar het spelen van Fortnite heeft niet alleen maar nadelen. De game heeft ook een aantal leuke en positieve aspecten. Zo is het spel bijvoorbeeld écht leerzaam. Kinderen leren creatieve, ruimtelijk inzichtelijke en strategische oplossingen bedenken onder druk. En ook gaat hun reactiesnelheid met grote sprongen vooruit. Daarnaast kan het spelen van Fortnite met vrienden sociale interactie stimuleren, vooral als kinderen samenwerken om doelen te bereiken. En bovendien is het spel ook een fijne manier voor kinderen om te ontspannen en de dagelijkse stress van huiswerk en toetsen te parkeren. Ze zijn met hun hoofd even lekker ergens anders. En als de balans goed is, zullen ze daarom ook weer beter presteren op school.

Kinderen & Fortnite spelen | Lees hier alles wat je over de game wil weten!

Zo zorg je ervoor dat je kind veilig Fortnite kan spelen

Uiteindelijk is het dus helemaal niet verkeerd als kinderen Fortnite spelen. Je moet er als ouders alleen voor zorgen dat ze dat op een verantwoorde manier doen. Daar kun je voor zorgen door actief betrokken te blijven en ze te helpen om hun weg te vinden in de online game wereld. Daarvoor hebben we nog een aantal tips die niet alleen voor Fortnite, maar ook voor gamen in het algemeen gelden.

Spreek speeltijd af – Om te voorkomen dat je kind zich verliest in de game en keer op keer een nieuw spelletje begint, kun je duidelijke speeltijd afspraken maken. Spreek af op welke momenten er wel en niet gespeeld mag worden en hoe lang en zorg dat je kind zich hieraan houdt.

Leer je kind alles over online veiligheid – Bespreek de risico’s van online gamen met je kinderen. Leg uit waarom je nooit persoonlijke informatie, zoals je volledige naam of adres, deelt met vreemden of op willekeurige linkjes klikt. En leer ze dat de normen en waarden die in de normale wereld gelden hetzelfde in de virtuele wereld zijn. Het is ook fijn als ze negatieve contacten of ervaringen met jullie delen. Maar luister en kijk zelf ook regelmatig mee om te horen en zien of je eigen kind zich naar anderen toe ook fatsoenlijk gedraagt.

Weet wat je kind speelt – Neem de tijd om samen met je kind Fortnite te spelen, zodat je weet in welke speelomgeving hij of zij zich bevindt. Dit geeft je inzicht in wat ze ervaren en biedt de mogelijkheid om te praten over eventuele problemen. Kinderen vinden het bovendien vaak nog leuk ook wanneer je als ouder interesse in hun belevingswereld hebt.

Beheer de in-game aankopen – Zorg ervoor dat je kind niet zomaar je bankrekening kan plunderen om V-Bucks te kopen. Dat kun je doen door in-app aankopen te blokkeren of er een wachtwoord op te zetten. Maar binnen Fortnite zelf kun je dit ook voorkomen door ouderlijk toezicht in te stellen. Hierdoor wordt er altijd om een door jou ingestelde pincode gevraagd voordat een betaling geautoriseerd wordt. In ouderlijk toezicht kun je bovendien de spraak en tekst chat uitschakelen.

Blijf communiceren – En tot slot; houd open communicatielijnen met je kinderen over hun game-ervaringen en eventuele zorgen die ze hebben. Moedig hen aan om problemen met je te bespreken. Zo blijf je goed aangesloten.

We hopen dat dit artikel je meer inzicht in Fortnite gegeven heeft. Speelt jouw kind de game ook? Dan zijn we benieuwd vanaf welke leeftijd dit mocht en of je nog specifieke regels met je kind hebt afgesproken. Praat vooral met ons mee door hieronder je reactie achter te laten!

Schoencadeautjes | 50+ Originele kleine Sinterklaas cadeautjes voor jongens & meisjes
14 Leuke spelletjes en activiteiten voor in de tuin

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter