14 Leuke spelletjes en activiteiten voor in de tuin

12 september 2023
14 Leuke spelletjes en activiteiten voor in de tuin!

Weer of geen weer; lekker buiten spelen is voor kinderen super gezond! En daarvoor hoef je helemaal niet perse op pad met het kroost. Als je een tuin hebt, zijn daar namelijk ook genoeg leuke dingen in te doen. Ter inspiratie zetten we hieronder 14 geweldige tuin spelletjes en activiteiten met kinderen voor je op een rij.

Dit zijn de leukste spelletjes & activiteiten voor in je eigen tuin

#1 Ga op ontdekkingstocht in de tuin

In de tuin gebeurt veel meer dan je op het eerste gezicht ziet. Speel voor Freek Vonk en ga met een insectenpotje en vergrootglas in de tuin op zoek naar beestjes. Graaf een gat in de grond, draai een tegel om of haal een bloempot weg en onderzoek de planten. Het zal je kind verbazen hoeveel leven hij of zij tegenkomt! Lukt het om deze insecten bingo helemaal af te strepen? Even printen en dan lekker de tuin in!

#2 Bouw een tent, hut of zet een speelhuisje neer

Er zijn maar weinig kinderen die het niet leuk vinden om hutten te bouwen. Een eigen plek in de tuin waar ze uren kunnen spelen zonder gestoord te worden. Mijn eigen kids hebben met resthout en pallets bijvoorbeeld een heuse kasteeltoren in de tuin neergezet. Het in elkaar timmeren zorgde al voor veel plezier en nu wordt er iedere dag mee gespeeld. Maar het kan natuurlijk ook makkelijker met wat lakens. Of je geeft de kinderen een permanent speelhuisje cadeau, daar hebben ze echt jaren plezier van. Denk bijvoorbeeld aan een speelhuisje met een schommel of een glijbaan. Er zijn ontzettend veel leuke speelhuisjes te vinden. Zoek maar eens op ‘speelhuisjes buiten’ op internet.

Waarom buiten spelen voor kinderen zo belangrijk is!
Kinderen kunnen niet zonder een dagelijkse portie frisse lucht. Waarom is buiten spelen zo belangrijk?
1. Door met natuurlijke materialen te spelen, wordt de creativiteit van kinderen gestimuleerd.
2. Buiten spelen betekent andere kinderen ontmoeten, waardoor je kind zijn of haar sociale vaardigheden traint.
3. Het zelfvertrouwen van je kind groeit door het (alleen) trotseren van nieuwe uitdagingen, zoals een spannend klimrek of een hoge glijbaan.
4. Als je kind buiten speelt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan, wat voor een betere weerstand zorgt. Onderzoek toont bovendien aan dat kinderen die vaker buiten spelen minder snel verkouden zijn.
5. Buiten is veel meer ruimte om te bewegen en je energie kwijt te kunnen. Klimmen, rennen, springen. En beweging is goed voor de motorische ontwikkeling.
6. En tot slot leert je kind door buiten te spelen van alles over de natuur. Ze zien vogels in de lucht, een plant met een bijzondere bloem of een klein kriebelbeestje tussen de tegels. Zo levert elk seizoen nieuwe ervaringen op en leren kinderen steeds meer.

#3 Stoepkrijt spelletjes en activiteiten voor in de tuin

Stoepkrijten is ook een geweldige activiteit voor in de tuin of voor de deur. Heerlijk zo’n stenen canvas om helemaal vol te kalken met krijt. Nergens kun je zulke grote tekeningen maken als op de stoep. Maar behalve mooie kunstwerken, kun je met stoepkrijt ook heel veel andere toffe spelletjes en activiteiten in de tuin doen. Wij hebben hier de 18 leukste voor je op een rij gezet!

#4 Geef je kind een eigen (moes)tuintje om voor te zorgen

De meeste kinderen vinden het ook heerlijk om met hun vingers in de aarde te wroeten. Ga dus lekker samen tuinieren; bollen planten, onkruid wieden, nieuwe plantjes in de tuin zetten of begin samen een moestuin, zodat je kind zelf kan zien waar groente vandaan komt. Dat schijnt zelfs de eetlust te bevorderen. Maar we beloven niks! ?

#5 Maak een speelgoed bouwplaats

Kinderen hebben meestal niet veel nodig om lekker te kunnen spelen. Een zak met grind of zand, stenen en een paar speelgoed graafmachines, tractors, vrachtwagens en andere bouwvoertuigen zijn al genoeg voor eindeloos speelplezier. Daarmee kunnen ze uren lang steentjes heen en weer rijden, graven en bouwen. Zo’n speelgoed bouwplaats is ook een super leuk en origineel alternatief voor een zandbak. En of je nu een grote of een kleine tuin hebt, deze speelplek past altijd. Hier laten we je zien hoe je zo’n bouwplaats in de tuin maakt.

#6 Tuin yoga

Spelletjes voor in de tuin hoeven niet altijd druk te zijn. De tuin is ook een heerlijke plek voor ontspanning. Leer kinderen eenvoudige yoga-oefeningen die ze buiten kunnen doen. Leuke inspiratie daarvoor vind je in ons artikel met kinderyoga. Het is een geweldige manier om kids te helpen ontspannen en in contact te komen met de natuur. En het is ook heel erg leuk voor de moeder-kind band.

#7 Water spelletjes & activiteiten voor in de tuin

Is het mooi weer? Dan zijn water spelletjes & activiteiten natuurlijk te gek om in de tuin te doen. Heb je met de kids bijvoorbeeld wel eens een wedstrijdje bevroren t-shirt aantrekken gedaan? Dino eieren van ijs gesmasht? Of een watergevecht met zelf gemaakte sponsballen gehouden? Je vindt deze en nog veel meer leuke water spelletjes voor in de tuin hier.

#8 Maak een XXL bellenblaas of zeepsop spugende draak

Bellenblaas maken - Hét perfecte recept voor de beste XXL bellen

Een leuke golden oldie is bellenblaas. Het zeepsop zorgt al generaties lang voor plezier. Een paar zomers terug maakten wij zelf een bellenblaas XL en dat leverde deze reuze reuze bellen op. Super gaaf! Of maak deze zeepsop spugende draak met de kinderen, ook heel erg leuk.

#9 Ouderwetse spelletjes & activiteiten voor in de tuin

Ouderwetse kinderspelletjes zijn de nieuwe digitale detox. Voor een potje jeu-de-boulen, Kubben of Croquet ruilen mijn kids graag hun schermpje om. Leer je kind iets wat jij vroeger graag deed – elastieken, stoepranden, knikkeren etc. – en het kan zomaar de nieuwe favoriete tijdsbesteding worden. Ook allemaal leuke spelletjes en activiteiten voor in je eigen tuin.

#10 Maak je eigen bowlingbaan

Heb je in de tuin een lang, recht pad? Dat is ideaal om te bowlen! Een leuke activiteit voor kinderen die graag naar de bowlingbaan gaan. Maak de kegels van lege melkpakken of flessen en gebruik tennisballen om ze om te gooien. Strike!  

#11 Met alle fietsen, skelters en stepjes door de wasstraat

Dit is niet alleen een hele leuke, maar ook praktische activiteit voor in de tuin. Vul een emmer water met sop en trek een borstel en spons uit de kast om een wasstraat voor het ‘wagenpark’ van je kind te maken. Zo kunnen ze alle fietsjes, steppen en skelters lekker schoonmaken. En misschien hebben de kinderen daarna ook nog wel zin om de auto te doen. Wedden dat ze het nog leuk vinden ook!

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.

#12 Maak modderverf

Hoe viezer hoe leuker, vinden kinderen vaak als het om spelletjes & activiteiten in de tuin gaat. Meng daarom wat aarde met wat water in een emmer en geef de kids een verfroller en wat oude kwasten en laat ze mooie modderschilderijen maken op de stoep. Met wat water is het er daarna simpel weer af te spoelen. Als het mag van de kleine kunstenaars uiteraard.

#13 Schatzoeken in de tuin

Of verstop kleine schatten in de tuin en maak een schatkaart met aanwijzingen voor de kinderen. Dit stimuleert hun denkvermogen en zorgt voor avontuurlijke speurtochten. De schat kan van alles zijn; een knuffel, wat snoepjes, een mooie kleurplaat of een piepklein cadeautje.

#14 Schaduw tekenen

En de laatste activiteit voor in de tuin is ook een creatieve! Neem je plastic dieren of ander speelgoed mee naar buiten als de zon schijnt en zet ze in de spotlights. Leg er een vel papier achter en trek met een potlood of stift de schaduw om die op het papier valt. Daarna kun je de dieren natuurlijk ook nog verder inkleuren.

We hopen dat al deze leuke spelletjes en activiteiten voor wat leuke uren speelplezier zorgen in de tuin! Heb je zelf ook nog leuke ideeën of aanvullingen, deel die dan vooral door hieronder een reactie achter te laten.

Kinderen & Fortnite spelen | Lees alles wat je over de game wil weten
Dit zijn geschikte zakmessen voor kinderen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter